Kesäauton käyttöönotto keväällä

Muista tarkistaa nämä asiat ennen kuin otat kesäauton taas käyttöön

Ennen kuin kesäautot kaivetaan taas kevään kunniaksi ulos talvisäilytyksestä, tulee niille muistaa antaa erilaista huolta ja hellyyttä.

Kesä tulee kovaa vauhtia, mikä tarkoittaa myös erilaisten kesäajoneuvojen palaamista liikenteeseen. Aiemmin Koeajolle.com on antanut vinkkejä auton talvisäilytykseen, mutta tänään huomio on siinä hetkessä, kun auton talvisäilytys muuttuu kesäkauden avaamiseen.

Aina kun auto otetaan takaisin käyttöön pitkän tauon jälkeen, on tärkeää ottaa huomioon joitakin useitakin autoon liittyviä asioita, jotta autoilu pitkän tauon jälkeen on kaikin puolin turvallista. Pitkä seisonta-aika voi nimittäin aiheuttaa monia ongelmia auton käytössä ja turvallisuudessa.

Tässä artikkelissa käsittelemme tärkeitä asioita, joita tulee ottaa huomioon, kun auto otetaan käyttöön pitkän tauon ja etenkin talvisäiltyksen jälkeen.

Kesäauton käyttöönotto keväällä

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Muista vakuutus- ja muut paperiasiat

Vakuutusasiat on hyvä ja luonteva paikka aloittaa kesäautoilu, sillä “tylsät ja puuduttavat paperityöt” voidaan hoitaa vielä lumen ollessa maassa, jotta kelien salliessa voidaan keskittyä heti siihen olennaisimpaan touhuun, eli autoiluun.

Vakuutukseen liittyvät asiat on hyvä pitää mielessä aina. Todennäköisesti olet katsonut ajoneuvosi vakuutuksen kuntoon jo aiemmin talviteloille jättämisen yhteydessä, mutta asia on hyvä varmistaa vielä ennen liikenteeseen lähtemistä.

Vakuutusasioista kannattaa ainakin varmistaa vakuutuksen sisältö ja kattavuus, että vastaako se nykyistä tarvettasi. Myös se on tärkeä varmistaa, että vakuutus on ylipäätään voimassa.

Lue myös: Museoauton vakuutus – näin vakuutin oman museoajoneuvo-Mersuni

Mikäli auto on poistettu liikennekäytöstä talven ajaksi, se kannattaa käydä palauttamassa takaisin liikennekäyttöön heti, kun autoa aikoo ensimmäistä kertaa käynnistellä. Vuosittain tuhansia autoja narahtaa jo tietoisesti tai vahingossa ajosta liikennekäytöstä poistettuna, josta seuraa takautuvia maksuja, kuten vakuuttamattomuusmaksu ja ajoneuvovero.

Käytännössähän liikkennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa liikkua pienintäkään matkaa, eli esimerkiksi autotallista ulos peruuttamisessa syntyneet vahingot voivat aiheuttaa isoja harmeja, mikäli autoa ei ole palautettu liikennekäyttöön.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Tarkasta auton kunto huolellisesti ennen käyttöönottoa

Ennen auton käyttöönottoa, kannattaa auton kunto tarkistaa huolellisesti. Tarkistaminen on hyvä aloittaa päällisin puolin, jonka jälkeen voidaan siirtyä hieman tarkempaan syynäykseen ennen ajoneuvon käynnistämistä.

Ensinnäkin on hyvä kurkistaa auton alle. Onko auton alle pudonnut nestettä? Jos on, selvitä mistä se on valunut ja vaikuttaako se auton mahdolliseen käynnistämiseen. Vajavaisilla nesteillä auton käynnistäminen voi aiheuttaa merkittäviä tuhoja.

Auton alta löytyvät myös renkaat. Ovatko renkaat täynnä ilmaa, vai ovatko auton rengaspaineet kadonneet talven aikana? Renkaat saattavat menettää painetta pitkän seisomisen aikana, ja toisaalta monet suosivat talviseisonnan ajaksi tavallista kovempia rengaspaineita, joten nämä on hyvä palauttaa tässä vaiheessa takaisin normaalille tasolle. Myös renkaan urasyvyys on hyvä tarkistaa tässä kohti.

Onko autoon ilmaantunut talven aikana ei-toivottuja asioita, kuten murtojälkiä, kolhuja tai eläinten aiheuttamia tuhoja? Jos on, tarkista auttaako ajoneuvosi vakuutus näihin ikävyyksiin. Ennen auton käyttöönottoa on myös hyvä tarkastaa auton pinnat huolellisesti, varmistaen että niissä ei ole ruostetta tai muita vaurioita.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Konepellin alle lisää tarkastuksia

Seuraavaksi voidaan avata auton konepelti ja katsoa sen sisältöä. Ovatko kaikki osat tutuilla paikoilla, eikä moottoritilassa ole käynyt ei-toivottuja vieraita eläinten tai varkaiden muodossa? Näkyykö moottorissa mitään vuotoja tai muuta hälyttävää merkkiä?

Tässä kohti on hyvä tarkistaa moottoriöljyn määrä ja kunto, jäähdytysnesteen taso sekä kytkin- ja jarrunesteiden taso. Nesteiden taso voi laskea, kun auto seisoo pitkään, ja sen vuoksi ne on hyvä tarkistaa ennen auton käynnistämistä.

Myös akun kunto on hyvä tarkistaa pitkän seisonnan päätteeksi. Pitkän seisomisen jälkeen akku saattaa olla tyhjentynyt, ja sen vuoksi on hyvä ladata akku ennen auton käynnistämistä. Jos akku on vanha tai se ei enää toimi kunnolla, se kannattaa vaihtaa uuteen.

Erityismainintana voidaan todeta, että akkuboosteri on hyvä ottaa mukaan ihan vaikka vain varmuuden vuoksi, kun autoa lähtee käynnistämään pitkän tauon jälkeen.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Varmista, että kaikki auton toiminnot ovat kunnossa

Mikäli kaikki edellä mainitut asiat ovat olleet kunnossa, tässä kohti on jo turvallista käynnistää auto ja ajaa sillä kauden ensimmäinen lyhyt siirtymäajo, esimerkiksi tallista ulos ja omassa pihassa. Ennen sen suuremmin liikenteeseen lähtemistä on syytä tarkastaa auton ulkopuolella olevat osat, kuten valot, peilit ja tuulilasinpyyhkimet.

Ennen varsinaista auton käyttöönottoa on myös tärkeää tarkistaa kaikki auton keskeisimmät toiminnot. Tarkista varovasti jarrujen toimivuus, että jarrupalat ja jarrulevyt ovat vielä käyttökunnossa. Jarrut voivat temppuilla pitkän seisonnan jälkeen “molempiin suuntiin”, eli jarrut saattavat joko jäädä jumiin tai vaihtoehtoisesti olla tehottomia, joten niiden toimivuus on hyvä tarkistaa huolellisesti ennen ajamista.

Varmista myös, että auton kaikki valot aina parkkeja ja suuntavilkkuja myöten toimivat oikein. Voit halutessasi testata myös auton varusteiden toimintaa, kuten ilmastointia ja lämmitystä. Ylipäätään on hyvä tarkistaa myös auton sähköjärjestelmä ennen ajamista. Pitkän tauon jälkeen auton sähkövarusteet voivat olla alttiita vioille, joten niden kunto kannattaa tarkistaa huolellisesti.

Lue myös: Auton ilmastointi ei toimi – syy voi piillä näissä ongelmissa

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Aja aluksi vain lyhyitä matkoja

Ennen liikenteeseen lähtöä on syytä käytättää autoa varovasti pitkän tauon jälkeen. Autoa kannattaa käyttää aluksi tyhjäkäynnillä tai matalilla kierroksilla, sillä se lämmittää ja notkeuttaa moottoria pitkän tauon jälkeen. Samalla se lataa auton akkua ja saa nesteet taas kiertämään moottorissa.

Missään nimessä ei kannata alkaa “riuhtomaan” autolla välittömästi seisonnan jälkeen, sillä se on varma tapa rikkoa ajoneuvo. Sen jälkeen kun lähdetään liikkeelle, ajaminen kannattaa suorittaa rauhallisesti ja varovaisesti. Tällä tavoin auton moottori ja muut järjestelmät eivät altistu liian suurelle rasitukselle heti käyttöönoton jälkeen.

Sanomattakin lienee selvää, että kun otat auton käyttöön pitkän tauon jälkeen, kannattaa aloitta kesäautoilu lyhyillä ajomatkoilla. Tällä tavoin voit tarkkailla auton käyttäytymistä ja havaita mahdolliset ongelmat. Lisäksi tämä auttaa auton renkaita ja jarruja sopeutumaan uuteen käyttöön. Heti pitkään reissuun lähteminen on aina riski pitkän tauon jälkeen.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Helli ja huolla kesäautoa myös läpi kesän

Vaikka kesäauton käyttöönotto keväällä suoritettaisiin viimeisen päälle, on auton hellimistä ja huoltamista syytä jatkaa läpi kesän. Tämä kun on paras tapa pitää kesäauto toimintakunnossa niin tänä, kuin myös tulevina kesinä.

Säännöllinen huolto auttaa pitämään autosi kunnossa ja lisää sen käyttöikää. Myös kesäauton kohdalla kannattaa varmista, että auton huolto-ohjelma on ajan tasalla ja sitä noudatetaan. Öljyjä, suodattimia ja muita tarvittavia osia kannattaa vaihtaa huolto-ohjelman mukaisesti.

Yhteenvetona voidaan todeta, että auton käyttöönotto pitkän tauon jälkeen edellyttää huolellisuutta ja tarkkuutta. Tarkkuus ja huolellisuus kuitenkin kannattaa, sillä se on paras tapaa pitää harrasteajoneuvosi parhaimmassa kunnossa.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat