Auton talvisäilöminen ja varastointi vinkit

Auton talvisäilytys – tee nämä asiat ennen auton varastointia

Talvi puskee päälle ja monet harrastusautot suuntaavat kohti talvisäilöjä. Tässä vinkkejä auton oikeaoppiseen varastointiin talven ajaksi.

Niin se vain kesä oli ja meni – taas kerran. Pian alkavat olla taas käsillä ne ajat, kun pitäisi alkaa valmistella omaa Mercedes-Benz 500 SEL -harrasteautoani talvilevolle. Huolellinen talvisäilytys kun tuppaa maksamaan itsensä aina takaisin, kun auton voi kevään tullen ottaa lähes heti toimintakäyttöön.

Syksy tarkoittaa meille harrasteautoilijoille usein sitä, että se oma ajoneuvo pitäisi saada johonkin turvaan talven viimalta ja lumelta. Harvempi meistä tohtii rasittaa rakasta harrasteajoneuvoa talvisessa suolan ja loskan täydentämässä liikenteessä, joten monet ajoneuvot suuntaavatkin talviunille johonkin suojaisaan paikkaan.

En anna tässä artikkelissa vinkkejä sopivan talvisäilytyspaikan löytymiseen, eli se ongelma jää teidän hoidettavaksenne. Sen sijaan ajattelin kirjoittaa tähän julkaisuun hieman vinkkejä oikeaoppisen talvisäilytyksen järjestämiseen. Mitä autoilijan tulee tehdä autolleen ennen varaston ovien sulkemista?

Auton talvisäilöminen ja varastointi vinkit

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Pese autosi ja suojaa se luonnonilmiöiltä

Auto kannattaa aina pestä huolella ennen seisontaan laittamista. Likainen maalipinta voi aiheuttaa autolle vaurioita talvisäilytyksen aikana. Auton peseminen myös helpottaa talvisäilytyksen aikana ilmaantuneen lian irtoamista. Käytännössä syksyllä tehty pesu helpottaa keväistä pesu-urakkaa ja auto pääsee nopeammin baanalle kelien lämmetessä.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta pitää autoa sisätiloissa, suosittelen jonkinlaista peitettä auton päälle. Syksyisin autoja kiusaavat puista irtoavat lehdet, talvella lumi ja jää sekä keväällä siitepöly. Näistä mikään ei varsinaisesti paranna autosi olotilaa.

Muutaman kympin pressu auton päälle pitää autosi ainakin osittain puhtaampana, jolloin se on miellyttävämpi ottaa myöhemmin taas käyttöön. Mitä enemmän autoa kykenee suojaamaan talviunille asettelun yhteydessä, sitä helpommin ja nopeammin auton saa keväällä heti käyttöön.

Samanlaisia peitteitä voi asennella auton päälle myös silloin, kun autoa säilytetään sisätiloissa. Hyvin harvalla meistä löytyy niin hyvää tallipaikkaa, ettei siellä liikkuisi minkäänlaista likaa ilmassa talven aikana. Etenkin jos samoissa tiloissa liikkuu muita autoja, likaantuu autosi väkisinkin talven aikana. Lisäksi joissakin varastotiloissa linnut saattavat tuoda ulosteillaan ikäviä yllätyksiä maalipintaan.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Imuroi auto ja vie roskat

Auton pesemisen lisäksi auto kannattaa imuroida ennen talvisäilytykseen viemistä. Puhtauden tuoman ilon lisäksi imuroinnilla on myös käytännön hyötyjä. Autossa olevalla lialla on paha kyky kerätä ja sisältää kosteutta. Tämän vuoksi imuroimalla auton voit vähentää kostean sisustan riskiä.

Lian lisäksi on erityisen tärkeää imuroida auton lattialta pois kaikki ruoka-ainejäämät. Etenkin hääparin käytössä olleissa autoista saattaa löytää pudonneita riisinjyviä, jotka olisi erityisen tärkeää saada imuroitua pois ennen talvivarastointia. Kaikenlaiset ruuanjämät houkuttelevat nimittäin paikalle hiiriä ja muita tuholaisia, jotka nälkäisinä keksivät kyllä reitin auton sisään.

Sanomattakin on selvää, että myös kaikki roskat kannattaa viedä autosta pois talven ajaksi, koska samalla tavalla nekin houkuttelevat auton luo helposti pieniä kuokkavieraita.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Älä anna tilaisuutta tehdä varasta

Jatketaan ei-toivottujen vieraiden parissa. Moni meistä saattaa pitää autoa talvisäilössä sellaisessa paikassa, jossa on muitakin autoja, tai siellä liikkuu muita ihmisiä. Sen vuoksi olisikin tärkeää ottaa ennen talviunia huomioon auton ulkoasu, missä auto päästetään huilaamaan.

Tilaisuus tekee tunnetusti varkaan, eli jos paikalla näkyy jotain helposti kähvellettävää ja arvokasta, saattaa jollakin ohikulkijalla syntyä houkutus pistäytyä laittomuuksien polulla. Tästä syystä autosta kannattaa siivota kaikki vähänkään rahanarvoinen irtaimisto pois.

Lue myös: Nämä yksinkertaiset niksit estävät rengas- ja vannevarkaudet

Autoon ei kannata missään nimessä jättää näkyville esimerkiksi työkaluja, varaosia, autosoittimia tai -puhelimia, eikä myöskään ylimääräisiä rengassarjoja. Toisaalta myös katalysaattorivarkaudet ovat osoitus siitä, että myös autossa kiinni olevat osat saattavat lähteä helposti varkaiden matkaan.

Mikäli arvokasta irtaimistoa tarvitsee jättää autoon, kannattaa se pyrkiä piilottamaan mahdollisimman luonnollisella tavalla. Irtaimistoa voi asetella umpinaiseen takakonttiin, tai asettaa niitä laatikoihin tai viltin alle. Myös jo aiemmin mainittu vinkki auton suojaamista jonkinlaisella suojapeitteellä on hyvä tapa estää näköyhteys auton sisustaan.

Lue lisää: Miten välttää autoon kohdistuva ilkivalta ja varkaudet?

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Huolehdi tuuletus ja kosteus

Mikäli mahdollista, auton ikkunoiden olisi hyvä olla hieman raollaan, jotta autossa pääsee ilma kiertämään säilytyksen aikana. Toki samassa on hyvä muistaa se, että raollaan olevat ikkunat voivat houkutella autoon tuholaisia tai murtovarkaita, sekä raollaan oleva ikkuna voi imeä myös pölyä sisustaan.

Huolehdi myös kosteuden keräämisestä ajoneuvon sisätilojen homehtumisen ehkäisemiseksi. Auto- ja venetarvikeliikkeistä saa tarkoitukseen tehtyjä kosteudenpoistajia ja tarjolla on myös erilaisia “tee se itse -ratkaisuja”, missä laitetaan suolaa vanhaan sukkaan imemään autosta kosteutta.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Tankki täyteen laadukasta polttoainetta

Talvisäilöön kannattaa ajaa bensa-aseman kautta, sillä auto olisi hyvä tankata mahdollisimman täyteen ennen säilöön laittamista. Tyhjä tai puolillaan oleva polttoainetankki voi aiheuttaa kondenssivettä, mikä vuorostaan voi tukkia polttoainesuodattimen ja suuttimet aiheuttaen autolle käyntihäiriöitä.

Bensa-asemalla asioidessa kannattaa miettiä myös ajoneuvoon tankattavaa polttoaineen laatua. Vaikka ajaisit normaaleissa olosuhteissa halvemmalla e10-polttoaineella, sinun kannattaa seisonnan ajaksi lorauttaa tankki täyteen korkeaoktaanisempaa polttoainetta.

Lue lisää: Suomessa tutut brändätyt diesel-polttoaineet – mitä eroa näillä on?

Tankissa seisovaa bensiiniä voi vielä tehostaa lorauttamalla sen sekaan erilaisia polttoaineen käsittelyaineita. Käsittelyaine sotkeutuu polttoaineen sekaan ja se pidentää polttoaineen elinikää, samalla kun se puhdistaa esimerkiksi polttoainetankkia, polttoainepumppua ja suuttimia.

Pitkään tankissa seissyt normaali bensiini ei pala kunnolla ja voi aiheuttaa autoilijalle myöhemmin hankaluuksia mm. päästömittauksen yhteydessä. Parempilaatuisella bensalla tai sen käsittelyllä pienennetään riskejä tämäntapaisten ongelmien syntymiselle.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Vaihda öljyt ennen säilömistä

Tankkauksen lisäksi myös muut nestemäiset aineet ajoneuvossa on hyvä laittaa kuntoon ennen talviteloille nousemista. Polttoaineen lisäksi moottorin voiteluaineiden kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota, eli öljyt kannattaa vaihtaa mieluummin syksyllä kuin keväällä.

Moottoriöljyn tarkoituksena on voitelun lisäksi myös puhdistaa moottoria. Puhdistusprosessissa moottorin lika tarttuu öljyyn tehden siitä mustaa. Luonnollisesti auton moottorille olisi parempi seistä puhtaat öljyt sisällä, kuin tulla säilötyksi likaiset öljyt sisällä.

Lienee sanomattakin selvää, että vanhojen öljyjen pitkä seisominen paikoillaan ei tee hyvää auton moottorille. Auton seisoessa pitkään paikalla palojäämien polttamat öljyt jämähtävät öljypohjaan ja vaurioittavat moottorin metallipintoja.

Mikäli päätät vaihtaa öljyt ennen talvisäilytystä, muista ajaa autolla pieni lenkki ennen varastoon sulkemista. Pelkkä öljyjen vaihtaminen ei vielä helpota autoa, vaan optimitilanteessa moottori pyörii hetken aikaa uusilla öljyillä, jotta ne ehtivät kiertää kaikkialle moottorissa ennen seisontaa.

Renkaat ja rengaspaineet

Kun autosi on talvisäilytyksessä, se lepää yleensä neljän pyörän päällä samassa asennossa pitkiäkin aikoja. Sen myötä on tärkeää kiinnittää huomiota auton renkaisiin ja mihin kuntoon ne jäävät.

Rengaspaineet kannattaa laittaa kuntoon juuri ennen seisontaa, ja mikäli mahdollista, kannattaa renkaisiin lisätä vähän ylimääräistä ilmaa. Jos renkaat ovat vähänkin tyhjät, ne menevät lyttyyn, ja mikäli renkaat ovat pitkään samassa asennossa lytyssä, se heikentää varmasti renkaan kestävyyttä.

Mikäli lisäät renkaisiin ylimääräistä ilmaa talveksi, muista asia myös keväällä, ettet lähde liikenteeseen liian suurilla rengaspaineilla. Tosin huolellinen autoilija tarkastaa joka tapauksessa rengaspaineet keväällä ennen harrastuskauden aloittamista.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Vapauta käsijarru

Monet meistä tykkäävät laittaa auton käsijarrun päälle jokaisen ajokerran jälkeen. Tämä on yleensä turha toimenpide, sillä pelkkä kytketty vaihde riittää pitämään ajoneuvon paikoillaan. Sama juttu koskee myös talvisäilöntää, eli älä suotta kytke käsijarrua päälle pitkän talven ajaksi, ellei siihen ole sitten erityistä ja pakottavaa syytä.

Käsijarrun pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa käsijarrun jumiutumisen ja rasittaa käsijarruvaijeria, mistä voi seurata käsijarrun löystymistä. Tämä korostuu entisestään vähän vanhempien harrasteajoneuvojen kanssa. Joka tapauksessa talvisäilytyksessä kannattaa käyttää jonkinlaisia kiiloja pyörien edessä, mikä varmasti estää auton turhan liikkumisen.

Käsijarruvaijerin lisäksi kannattaa rasvata kaapelit ja nivelet, jotka voivat talven alla ruostua kiinni tai jumittua.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Akku täyteen ja kytke irti

Autolla olisi hyvä tehdä pidempi lenkki ennen sen säilömistä, sillä pidempi ajettu lenkki lataa auton akkua ennen seisontaa. Mikäli teet paljon lyhyitä ajoja ennen levolle päästämistä, saattaa sinua odottaa keväällä ajoneuvo, joka ei suostu käynnistymään.

Akun lataaminen täyteen ennen uutta käyttöönottoa on hyvä veto, jos sinulla on siihen soveltuvat laitteet, eli käytännössä akkulaturi. Autosi akku saattaa myös tyhjentyä hiljalleen pidemmän seisonnan aikana, joten akun miinusnapa kannattaa irrottaa. Ota kuitenkin huomioon nykyaikaisen auton sähköjärjestelmän vaatimukset ennen akun irrottamista.

Lue lisää: Auton akun ylläpito – varaudu talveen näillä vinkeillä

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Muista myös ajoneuvon vakuutusasiat

Viimeisenä kohtana muistuttelen teitä myös ajoneuvon veroihin ja vakuutuksiin liittyvissä asioissa. Auton käyttö eroaa merkittävästi ajamisen ja säilömisen jaksoilla. Tästä syystä myös vakuutuksiin liittyvät asiat kannattaa ottaa huomioon.

Yksi säästövinkki on ollut auton poistaminen liikennekäytöstä, jonka aikana siitä ei juokse verot eivätkä vakuutukset. Auto pitää kuitenkin muistaa palauttaa liikennekäyttöön, kun sillä lähdetään taas ajamaan.

Oma ajoneuvoni on museorekisterissä, joten siinä vakuutukset rullaavat myös läpi talven. Museoajoneuvon vakuutukset on kuitenkin syytä käydä läpi tarkasti, jotta autoilija voi olla varma siitä, että niistä löytyy turvaa myös talvisäilytyksen ajalle.

Myös vakuutusyhtiöiden tarjoamat kilometripohjaiset autovakuutukset sopivat hyvin harrasteautoille. Kilometripohjaisten vakuutuksen hintalappu on usein hieman halvempi, mutta se on siitäkin huolimatta voimassa myös silloin, kun autolla ei ajeta.

Toki kun normaalit ajoneuvovakuutukset eivät juokse, kannattaa autoilijan ottaa huomioon myös säilytykseen liittyvät vakuutukset. Mitä tapahtuu, jos auto varastetaan, vaurioituu tai vaikkapa syttyy palamaan varastoinnin aikana? Sen vuoksi joitakin on syytä olla autossa myös talven aikana.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat