Talvi puskee päälle ja monet harrastusautot suuntaavat kohti talvisäilöjä. Tässä vinkkejä auton oikeaoppiseen varastointiin talven ajaksi.

Niin se vain kesä oli ja meni. Takana on nyt allekirjoittaneen ensimmäinen kesä harrasteautoilua, sillä ostin keväällä itselleni Mercedes-Benz 500 SEL:n. En tiedä kumpi oli mahtavampi, Mersu vai kesä, mutta näin syksyn puskiessa päälle on hyvä laittaa harrastaminen taas tauolle.

Syksy tarkoittaa meille harrasteautoilijoille myös sitä, että se oma ajoneuvo pitäisi saada johonkin turvaan talven viimalta ja lumelta. Harvempi meistä tohtii rasittaa rakasta harrasteajoneuvoa talvisessa suolan ja loskan täydentämässä liikenteessä, joten monet ajoneuvot suuntaavatkin talviunille johonkin suojaisaan paikkaan.

En anna tässä artikkelissa vinkkejä sopivan talvisäilytyspaikan löytymiseen, eli se ongelma jää teidän hoidettavaksenne. Sen sijaan ajattelin kirjoittaa tähän julkaisuun hieman vinkkejä oikeaoppisen talvisäilytyksen järjestämiseen. Mitä autoilijan tulee tehdä autolleen ennen varaston ovien sulkemista?

Auton talvisäilöminen ja varastointi vinkit

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Pese autosi ja suojaa se luonnonilmiöiltä

Auto kannattaa aina pestä ennen seisontaan laittamista. Likainen maalipinta voi aiheuttaa autolle vaurioita talvisäilytyksen aikana. Auton peseminen myös helpottaa talvisäilytyksen aikana ilmaantuneen lian irtoamista. Käytännössä syksyllä tehty pesu helpottaa keväistä pesu-urakkaa ja auto pääsee nopeammin baanalle ovien auetessa.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta pitää autoa sisätiloissa, suosittelen jonkinlaista peitettä auton päälle. Syksyisin autoja kiusaavat puista irtoavat lehdet, talvella lumi ja jää sekä keväällä siitepöly. Näistä mikään ei varsinaisesti paranna autosi olotilaa. Muutaman kympin pressu auton päälle pitää autosi ainakin osittain puhtaampana, jolloin se on miellyttävämpi ottaa myöhemmin taas käyttöön.

Samanlaisia peitteitä voi asennella auton päälle myös sisätilojen puolella. Hyvin harvalla meistä löytyy niin hyvää tallipaikkaa, ettei siellä liikkuisi minkäänlaista likaa ilmassa talven aikana. Etenkin jos samoissa tiloissa liikkuu muita autoja, likaantuu autosi väkisinkin talven aikana.

Imuroi auto ja vie roskat

Auton pesemisen lisäksi auto kannattaa imuroida ennen talvisäilytykseen viemistä. Puhtauden tuoman ilon lisäksi imuroinnilla on myös käytännön hyötyjä. Autossa olevalla lialla on paha kyky kerätä ja sisältää kosteutta. Tämän vuoksi imuroimalla auton voit vähentää kostean sisustan riskiä.

Lian lisäksi on erityisen tärkeää imuroida auton lattialta pois kaikki ruoka-ainejäämät. Etenkin hääparin käytössä olleissa autoista saattaa löytää pudonneita riisinjyviä, jotka olisi tärkeää saada imuroitua pois ennen talvivarastointia. Kaikenlaiset ruuanjämät houkuttelevat nimittäin paikalle hiiriä ja muita tuholaisia, jotka nälkäisinä keksivät kyllä reitin auton sisään.

Sanomattakin on selvää, että myös kaikki roskat kannattaa viedä autosta pois talven ajaksi, koska samalla tavalla nekin houkuttelevat auton luo helposti kuokkavieraita.

Älä anna tilaisuutta tehdä varasta

Jatketaan ei-toivottujen vieraiden parissa. Moni meistä saattaa pitää autoa talvisäilössä sellaisessa paikassa, jossa on muitakin autoja, tai siellä liikkuu muita ihmisiä. Sen vuoksi olisikin tärkeää ottaa ennen talviunia huomioon kunto, missä auto päästetään huilaamaan.

Tilaisuus tekee tunnetusti varkaan, eli jos paikalla näkyy jotain helposti kähvellettävää, saattaa jollakin ohikulkijalla juolahtaa mieleen laittomuudet. Tästä syystä autosta kannattaa siivota kaikki rahanarvoinen irtaimisto pois. Autoon ei kannata jättää esimerkiksi työkaluja, varaosia, autosoittimia tai -puhelimia, eikä myöskään ylimääräisiä rengassarjoja.

Mikäli arvokasta irtaimistoa tarvitsee jättää autoon, kannattaa pyrkiä piilottamaan niitä luonnollisella tavalla. Irtaimistoa voi asetella umpinaiseen takakonttiin, tai asettaa niitä laatikoihin tai viltin alle. Myös auton suojaaminen jonkinlaisella peitteellä on hyvä tapa estää näköyhteys auton sisustaan.

Huolehdi tuuletus ja kosteus

Mikäli mahdollista, auton ikkunoiden olisi hyvä olla hieman raollaan, jotta autossa pääsee ilma kiertämään säilytyksen aikana. Toki samassa on hyvä muistaa se, että raollaan olevat ikkunat voivat houkutella autoon tuholaisia tai murtovarkaita, sekä raollaan oleva ikkuna voi imeä myös pölyä sisustaan.

Huolehdi myös kosteuden keräämisestä ajoneuvon sisätilojen homehtumisen ehkäisemiseksi. Auto- ja venetarvikeliikkeistä saa tarkoitukseen tehtyjä kosteudenpoistajia ja tarjolla on myös erilaisia ”tee se itse -ratkaisuja”, missä laitetaan suolaa vanhaan sukkaan imemään autosta kosteutta.

Tankki täyteen laadukasta polttoainetta

Talvisäilöön kannattaa ajaa bensa-aseman kautta, sillä auto olisi hyvä tankata mahdollisimman täyteen ennen säilöön laittamista. Tyhjä tai puolillaan oleva polttoainetankki voi aiheuttaa kondenssivettä, mikä vuorostaan voi tukkia polttoainesuodattimen ja suuttimet aiheuttaen autolle käyntihäiriöitä.

Bensa-asemalla asioidessa kannattaa miettiä myös ajoneuvoon tankattavaa polttoaineen laatua. Vaikka ajaisit normaaleissa olosuhteissa halvemmalla e10-polttoaineella, sinun kannattaa seisonnan ajaksi lorauttaa tankki täyteen korkeaoktaanisempaa polttoainetta.

Pitkään tankissa seissyt normaali bensiini ei pala kunnolla ja voi aiheuttaa autoilijalle myöhemmin hankaluuksia mm. päästömittauksen yhteydessä. Parempilaatuisella bensalla pienennetään riskejä tämäntapaisten ongelmien syntymiselle.

Vaihda öljyt ennen säilömistä

Tankkauksen lisäksi myös muut nestemäiset aineet ajoneuvossa on hyvä laittaa kuntoon ennen talviteloille nousemista. Polttoaineen lisäksi moottorin voiteluaineiden kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota, eli öljyt kannattaa vaihtaa mieluummin syksyllä kuin keväällä.

Moottoriöljyn tarkoituksena on voitelun lisäksi myös puhdistaa moottoria. Puhdistusprosessissa moottorin lika tarttuu öljyyn tehden siitä mustaa. Luonnollisesti auton moottorille olisi parempi seistä puhtaat öljyt sisällä, kuin tulla säilötyksi likaiset öljyt sisällä.

Lienee sanomattakin selvää, että vanhojen öljyjen pitkä seisominen paikoillaan ei tee hyvää auton moottorille. Auton seisoessa pitkään paikalla palojäämien polttamat öljyt jämähtävät öljypohjaan ja vaurioittavat moottorin metallipintoja.

Mikäli päätät vaihtaa öljyt ennen talvisäilytystä, muista ajaa autolla pieni lenkki ennen varastoon sulkemista. Pelkkä öljyjen vaihtaminen ei vielä helpota autoa, vaan optimitilanteessa moottori pyörii hetken aikaa uusilla öljyillä, jotta ne ehtivät kiertää moottorissa ennen seisontaa.

Renkaat ja rengaspaineet

Kun autosi on talvisäilytyksessä, se lepää yleensä neljän pyörän päällä samassa asennossa pitkiäkin aikoja. Sen myötä on tärkeää kiinnittää huomiota auton renkaisiin ja mihin kuntoon ne jäävät.

Rengaspaineet kannattaa laittaa kuntoon juuri ennen seisontaa, ja mikäli mahdollista, kannattaa renkaisiin lisätä vähän ylimääräistä ilmaa. Jos renkaat ovat vähänkin tyhjät, ne menevät lyttyyn, ja mikäli renkaat ovat pitkään samassa asennossa lytyssä, se heikentää varmasti renkaan kestävyyttä.

Mikäli lisäät renkaisiin ylimääräistä ilmaa talveksi, muista asia myös keväällä. Tosin huolellinen autoilija tarkastaa joka tapauksessa rengaspaineet keväällä ennen harrastuskauden aloittamista.

Vapauta käsijarru

Monet meistä tykkäävät laittaa auton käsijarrun päälle jokaisen ajokerran jälkeen. Tämä on yleensä turha toimenpide, sillä pelkkä kytketty vaihde riittää pitämään ajoneuvon paikoillaan. Sama juttu koskee myös talvisäilöntää, eli älä suotta kytke käsijarrua päälle pitkän talven ajaksi, ellei siihen ole sitten erityistä ja pakottavaa syytä.

Käsijarrun pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa käsijarrun jumiutumisen ja rasittaa käsijarruvaijeria. Tämä korostuu entisestään vähän vanhempien harrasteajoneuvojen kanssa. Joka tapauksessa talvisäilytyksessä kannattaa käyttää jonkinlaisia kiiloja pyörien edessä, mikä varmasti estää auton turhan liikkumisen.

Käsijarruvaijerin lisäksi kannattaa rasvata kaapelit ja nivelet, jotka voivat talven alla ruostua kiinni tai jumittua.

Akku täyteen ja kytke irti

Autolla olisi hyvä tehdä pidempi lenkki ennen sen säilömistä, sillä pidempi ajettu lenkki lataa auton akkua ennen seisontaa. Mikäli teet paljon lyhyitä ajoja ennen levolle päästämistä, saattaa sinua odottaa keväällä ajoneuvo, joka ei suostu käynnistymään.

Akun lataaminen täyteen ennen uutta käyttöönottoa on hyvä veto, jos sinulla on siihen soveltuvat laitteet. Autosi akku saattaa myös tyhjentyä hiljalleen pidemmän seisonnan aikana, joten akun miinusnapa kannattaa irrottaa. Ota kuitenkin huomioon nykyaikaisen auton sähköjärjestelmän vaatimukset ennen akun irrottamista.

Muista myös ajoneuvon vakuutusasiat

Viimeisenä kohtana muistuttelen teitä myös ajoneuvon veroihin ja vakuutuksiin liittyvissä asioissa. Auton käyttö eroaa merkittävästi ajamisen ja säilömisen jaksoilla. Tästä syystä myös vakuutuksiin liittyvät asiat kannattaa ottaa huomioon.

Yksi säästövinkki on ollut auton poistaminen liikennekäytöstä, jonka aikana siitä ei juokse verot eivätkä vakuutukset. Auto pitää kuitenkin muistaa palauttaa liikennekäyttöön, kun sillä lähdetään taas ajamaan. Oma ajoneuvoni on museorekisterissä, joten siinä vakuutukset rullaavat myös läpi talven.

Toki kun normaalit ajoneuvovakuutukset eivät juokse, kannattaa autoilijan ottaa huomioon myös säilytykseen liittyvät vakuutukset. Mitä tapahtuu, jos auto varastetaan, vaurioituu tai vaikkapa syttyy palamaan varastoinnin aikana? Sen vuoksi joitakin on syytä olla autossa myös talven aikana.

  • Vuosimalli:
  • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
  • Vaihteisto: Automaatti
  • Vetotapa: Etuveto
  • Mittarilukema: km
  • Koeajon tarjosi:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *