Kesään mahtuu myös ei niin mukavia ilmiöitä, sillä ilkivallan ja varkauksien määrät ovat silloin talvea suurempia.

Autovarkaudet ja autoihin kohdistuva ilkivalta lisääntyy valitettavasti usein kesän lähestyessä. Ilmiön syitä voidaan vain arvailla. Ehkäpä pitkät kesälomat tai hyvät kelit saavat ihmiset poistumaan helpommin kodeistaan, samalla kun hiljentyneet kotikadut houkuttelevat varkaat ja vandaalit piiloistaan. Toisaalta myös kesäiset nautitut janojuomat aiheuttavat helposti harkitsemattomia tekosia.

POP Vakuutus on jälleen kerran raottanut oman tilastokeskuksensa dataa. POP Vakuutus on selvittänyt mielenkiintoisimpia tilastoja autovarkauksien ja ilkivallan takana. Vastaavanlaisia tilastoja yhtiö on jakanut aiemmin mm. hinausautojen kyytiä tarvitsevista ajoneuvoista.

Ilkivalta ja varkaus vakuutus POP Vakuutus
Kuvan lähde: POP Vakuutus

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Premium-merkit kiinnostavat varkaita eniten

Kukaan tuskin on yllättynyt siitä, että autovarkaat havittelevat usein vähän kalliimpia premium-autoja. Jos varkauden polulle lähtee, niin miksipä sitä varastaa huonoa autoa? Tästä syystä varkaustilastoissa korostuvat automerkit kuten BMW, Audi ja Mercedes Benz. Saksalaiset premium-autot ovat siis haluttua tavaraa kaikkialla, myös varkaiden keskuudessa.

Varastetuimpien autojen listalle mahtuu myös hieman halvempiakin autoja. Esimerkiksi Honda ja Opel kipuavat POP Vakuutuksen mukaan TOP5-varastetuimpien autojen listalle. POP Vakuutuksen mukaan tätä tilastoa osaltaan selittää nimenomaan katalysaattorivarkaudet. Varkaiden kiinnostus on ollut kovaa Opelin ja Hondan katalysaattoreita kohtaan.

Entä miltä näyttää listan toisessa päässä, eli mitkä automerkit kelpaavat varkaille vähiten? POP Vakuutuksen mukaan Kian, Skodan, Fordin, Citroenin ja Nissanin omistajat voivat huokaista helpotuksesta, sillä näitä merkkejä varastetaan tilastojen valossa vähiten. Toisin sanoen vähiten varastettujen autojen joukossa on melko tavallisia automerkkejä ja premiumit loistavat siellä poissaolollaan.

Sijainnilla on väliä

Tätä ei tule ehkä mietittyä kovin usein, mutta sinun sijainnillasi voi olla suuri merkitys sen kanssa, miten todennäköisesti autosi kokee ilkivaltaa tai lähtee varkaan mukaan.

POP Vakuutuksen tilastotietojen mukaan auton joutuminen varastetuksi on todennäköisempää Oulussa kuin pääkaupunkiseudulla. Tämä on ehkä vähän yllättävää, sillä pääkaupunkiseutua pidetään usein suuren ihmismääränsä vuoksi levottomana seutuna. Lisäksi POP Vakuutus ohjeistaa oululaisen auton omistajan olevan erityisen tarkkaavainen silloin, jos omistaa BMW:n, Audin tai Mercedes Benzin. Nämä merkit kun lähtevät varkaiden matkaan myös Oulussa.

Entä missä päin Suomea varkauksia sattuu sitten vähiten? Vastaus löytyy POP Vakuutuksen mukaan entisestä pääkaupungistamme, eli Turusta. Turussa sijaitseviin autoihin ei tilastoista katsottuna haluta kajota niin usein kuin muualla Suomessa. POP Vakuutuksen mukaan Turussa tapahtuu noin puolet vähemmän ilkivaltaa kuin vaikkapa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Oulussa.

Auton varaosat netistä - Skruvat kokemuksia

Näin minimoit riskit varkaiden ja vandaalien varalta

Vaikka autovarkauksia ja vandalismia ei luonnollisestikaan voida kitkeä kokonaan maailmasta, POP Vakuutus muistuttaa kaikkia muutamasta niksistä, joiden avulla vandalismia tai varkauksien tekemisiä voidaan vaikeuttaa huomattavasti.

Älä jätä mitään arvokasta autoon

Tilaisuus tekee usein varkaan. Jos autossa on näkyvillä arvokasta irtaimistoa, saattaa monelle tulla houkutus kokeilla ovatko auton ovet lukossa, tai pahimmillaan jopa särkeä auton ikkuna. Arvokas irtaimisto kuten puhelimet, lompakot, merkkilaukut, tabletit tai työkalut kannattaa aina laittaa johonkin piiloon. Piilo voi olla hanskalokero, takakontti tai vaikkapa viltti, jos tuotteita ei voi muuten peittää.

Lukitse ovet aina

Auton ovet kannattaa lukita aina, kun poistut autosta. Lyhytkin poistuminen autolta mahdollistaa autoon pääsemisen, joka taas altistaa auton helposti niin varkauksille kuin myös ilkivallalle. Nykyautojen erilaiset avaimettomat kulkemiset onneksi helpottavat autoilijan arkea, sillä ovia ei unohda yhtä helposti auki.

Mieti mihin parkkeeraat

Auto kannattaa parkkeerata mahdollisimman näkyvälle ja valoisalle paikalle. Kaikista paras paikka on luonnollisesti valvontakameroin varustettu autotalli, mutta sellainen ei luonnollisestikaan ole aina saatavilla.

Lukkopultit alumiinivanteisiin

Alumiinivanteet ovat usein varkaiden suosiossa, sillä ne tuppaavat olemaan rahallisesti arvokkaita ja melko helppoja myydä eteenpäin. Lisäksi varastettujen alumiinivanteiden jäljittäminen voi olla mahdotonta, sillä identtisiä vanteita liikkuu paljon. Lukkopultit voivat ehkäistä renkaiden ja vanteiden varkauksia, sillä varkauskeikka saattaa katketa ihan vain yhteen lukkopulttiin vanteessa.

Mainos: Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen kaikista POP Vakuutuksen vapaaehtoisista vakuutuksista. Lue lisää POP Vakuutuksen alennuskoodista.

  • Vuosimalli:
  • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
  • Vaihteisto: Automaatti
  • Vetotapa: Etuveto
  • Mittarilukema: km
  • Koeajon tarjosi:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.