Tässä Suomen kaupungissa sattuu eniten autovarkauksia – näin estät ne

POP Vakuutus on avannut jälleen mielenkiintoisia tilastojaan. Tällä kertaa keskiössä ovat autovarkaukset kaupunkikohtaisesti Suomessa.

Koeajolle.comin yhteistyökumppaninakin toimiva vakuutusyhtiö POP Vakuutus on jälleen kerran raottanut oman tilastokeskuksensa ovea, esitellen meille mielenkiintoisia faktoja koskien autovakuutuksia. Aiemmin POP Vakuutus on kertonut meille mm. autojen väreistä, katsastus- ja hinaustilaistoista, sekä yleisimmistä hinausauton kyytiin joutuvista automerkeistä.

Nyt POP Vakuutus kertoo meille Suomessa tapahtuvista autovarkauksista ja miten näitä ikävyyksiä tapahtuu eri kaupungeissa. Samalla vakuutusyhtiö kertoo hieman siitä, minkälaisia varkausvahinkoja autot kokevat Suomessa ja miten autoilija voi välttyä tämäntapaisilta ikäviltä tilanteilta.

Kuvan lähde: POP Vakuutus

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Keravalla ja Etelä-Suomessa sattuu eniten

POP Vakuutuksen vahinkodata autovarkauksien osalta vuosilta 2020–2023 tietää kertoa, että Keravalla sattuu ja tapahtuu kaikista eniten aiheen tiimoilta. Keravalla varkausvahinkoja on sattunut yli kaksinkertainen määrä vertailuun valittujen suurten kaupunkien keskiarvoon nähden.

Autovarkauksien kappalemääriä POP Vakuutus ei avaa, mutta kertoo kuitenkin Keravalla sattuvan enemmän autovarkauksia kuin vaikkapa Jyväskylässä. Ilmiö tuntuu kummalliselta, sillä Jyväskylä on merkittävästi Keravaa isompi kaupunki niin asukasmäärältään kuin pinta-alaltaankin. Tarinan opetus on kuitenkin se, että myös pienemmissä kaupungeissa voi sattua autovarkauksia.

“Keravan luvut ovat kyllä aika hurjia, jos vertaa siihen, että Kerava on asukasluvultaan melkein neljä kertaa pienempi kaupunki kuin Jyväskylä,” pohtii POP Vakuutuksen korvauspalvelun operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta.

Etelä-Suomi tuntuu kunnostautuvan tilastokatsauksessa sanan negatiivisessa merkityksessä, sillä myös Helsingissä ja Vantaalla varkausvahinkoja sattuu keskivertoa enemmän. Helsingissä ja Vantaalla varkausvahinkoja tapahtuu 40 prosenttia keskimääräistä enemmän. Toisaalta löytyy pääkaupunkiseudulta myös poikkeuksiakin, sillä Espoossa varkausvahinkoja tapahtuu keskimääräisesti.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Turvallinen Turku

Espoon ohella suurista suomalaisista kaupungeista myös Tampere osuu mukavasti keskiarvoon, eli Mansessa autot ovat suhteellisen hyvin turvassa. Mutta missä kaupungissa autot kärsivät kaikista vähiten erilaisista varkausvahingoista?

Turku on keikkunut jo pitkään POP Vakuutuksen tilastoissa turvallisimpana kohteena autoille, sillä Turussa sijaitseviin autoihin ei tilastoista päätellen haluta kajota niin usein kuin muualla Suomessa. POP Vakuutuksen mukaan Turussa on sattunut lähes puolet vähemmän varkausvahinkoja kuin tilaston vertailukaupungeissa keskimäärin.

Entisen ja nykyisen pääkaupungin vertailu onkin hyvin värikästä, sillä siinä missä entisessä pääkaupunki Turussa sattuu ja tapahtuu selvästi keskiarvoa vähemmän, nykyisessä pääkaupunki Helsingissä tapahtuu selvästi keskiarvoa enemmän. Etenkin kun suhteutetaan vahinkojen määrää suhteessa asukaslukuun, Helsingissä tapahtuu varkausvahinkoja jopa kolme kertaa Turkua todennäköisemmin.

Sama linjaus jatkuu myös silloin, kun verrataan Turkua koko pääkaupunkiseutuun. POP Vakuutuksen mukaan koko pääkaupunkiseutuun nähden Turussa sattuu myös noin puolet vähemmän varkausvahinkoja.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Premium-merkit kiinnostavat varkaita eniten

Kukaan tuskin on yllättynyt siitä, että autovarkaat havittelevat usein vähän kalliimpia premium-autoja. Jos varkauden polulle lähtee, niin miksipä sitä varastaa huonoa autoa? Tästä syystä varkaustilastoissa korostuvat automerkit kuten BMW, Audi ja Mercedes Benz. Saksalaiset premium-autot ovat siis haluttua tavaraa kaikkialla, myös varkaiden keskuudessa.

Varastetuimpien autojen listalle mahtuu myös hieman halvempiakin autoja. Esimerkiksi Honda ja Opel kipuavat POP Vakuutuksen mukaan TOP5-varastetuimpien autojen listalle. POP Vakuutuksen mukaan tätä tilastoa osaltaan selittää nimenomaan katalysaattorivarkaudet. Varkaiden kiinnostus on ollut kovaa Opelin ja Hondan katalysaattoreita kohtaan.

Entä miltä näyttää listan toisessa päässä, eli mitkä automerkit kelpaavat varkaille vähiten? POP Vakuutuksen mukaan Kian, Skodan, Fordin, Citroenin ja Nissanin omistajat voivat huokaista helpotuksesta, sillä näitä merkkejä varastetaan tilastojen valossa vähiten. Toisin sanoen vähiten varastettujen autojen joukossa on melko tavallisia automerkkejä ja premiumit loistavat siellä poissaolollaan.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Katalysaattorivarkaudet piinaavat yhä

Vaikka autovarkaus kuvitellaan usein “kokonaisen auton varkautena”, saattaa varkaus kohdistua kuitenkin vain tiettyyn osaan autossa. Monesti autoista varastetaan joitakin arvokkaita ja suhteellisen helposti irrotettavia komponentteja, jotka on suhteellisen helppoa vaihtaa rahaksi.

Katalysaattorivarkaudet ovat olleet viime vuosina yksi yleisimmistä autovarkauden muodoista. Ilmiön taustalla on nopeasti nousseet raaka-ainehinnat, sillä katalysaattorit sisältävät erilaisia jalometalleja, jolloin katalysaattorin kierrättämällä voi saada rahaa.

Toinen yleinen ongelma tuntuu olevan rengas- ja vannesarjojen varkaudet, jotka voi jakaa karkeasti kahteen eri leiriin: yleisin varkausmalli on se, kun renkaat ja vanteet varastetaan varastosta, mutta pahimmillaan pyörät ne pyörivät pitkäkyntisen matkaan jopa auton alta yön pimeyden turvin.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Kesä on autovarkaiden sesonkia – näin suojaudut

POP Vakuutus on jo aiemmin kertonut Koeajolle.comille kesän merkityksestä autovarkauksiin ja autoihin kohdistuvaan ilkivaltana. POP Vakuutuksen mukaan autovarkaudet ja autoihin kohdistuva ilkivalta lisääntyy valitettavasti usein kesän lähestyessä. Ilmiön syitä voidaan vain arvailla.

Ehkäpä pitkät kesälomat tai hyvät kelit saavat ihmiset poistumaan helpommin kodeistaan, samalla kun samoista syistä hiljentyneet kotikadut houkuttelevat varkaat ja vandaalit piiloistaan. Toisaalta myös kesäiset nautitut janojuomat aiheuttavat nekin helposti harkitsemattomia päähänpistoja monen pitkäkyntisen päähän.

Joka tapauksessa kesän tulo kannattaakin ottaa huomioon myös auton turvallisuuden ja varkauksien ehkäisyn kannalta. Seuraavaksi POP Vakuutus tarjoilee viisi vinkkiä autovahinkovarkauksien välttämiseen.

 • Älä jätä mitään arvokasta autoon: Tilaisuus tekee usein varkaan. Arvokas irtaimisto kuten puhelimet, lompakot, merkkilaukut, tabletit tai työkalut kannattaa aina laittaa johonkin piiloon. Piilo voi olla hanskalokero, takakontti tai vaikkapa viltti, jos tuotteita ei voi muuten peittää.
 • Lukitse ovet aina: Auton ovet kannattaa lukita aina, kun poistut autosta. Lyhytkin poistuminen autolta mahdollistaa autoon pääsemisen, joka taas altistaa auton helposti niin varkauksille kuin myös ilkivallalle. Nykyautojen erilaiset avaimettomat järjestelmät onneksi helpottavat autoilijan arkea, sillä ovia ei unohda yhtä helposti auki.
 • Mieti mihin parkkeeraat: Auto kannattaa parkkeerata mahdollisimman näkyvälle ja valoisalle paikalle. Kaikista paras paikka on luonnollisesti valvontakameroin varustettu autotalli, mutta sellainen ei luonnollisestikaan ole aina saatavilla.
 • Lukkopultit vanteisiin: Lukkopultit voivat ehkäistä renkaiden ja vanteiden varkauksia, sillä varkauskeikka saattaa katketa ihan vain yhteen lukkopulttiin vanteessa.
 • Suojaudu katalysaattorivarkauksia vastaan: Katalysaattorivarkauksien estämiseen on olemassa monenlaisia vinkkejä, joita olemme esitelleet täällä.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Vakuutus ei estä, mutta auttaa jälkiselvittelyissä

Autolle otettava vakuutus ei tietenkään estä varkausvahinkojen sattumista samalla tavalla kuin yllä listatut toimenpiteet, mutta oikein valittu vakuutus auttaa kuitenkin niissä tilanteissa, missä kaikista ikävin tapahtuma sattuu toteen.

POP Vakuutuksen kaskovakuutukset sisältävät varkausturvan, joka korvaa äkillisen ja ennalta arvaamattoman välittömän esinevahingon, jonka syynä on rikoslain tarkoittama varkaus, luvaton käyttö, käyttövarkaus tai niiden yritys. Varkausturvasta korvattu vahinko ei alenna kaskovakuutuksen bonusta, sillä tapauksissa maksat vain omavastuun.

Parhaimmillaan kaskovakuutuksesta voi saada käyttöönsä jopa sijaisauton varastetun auton tilalle. POP Vakuutuksen palveluissa XL-kaskovakuutuksella vakuutettuihin autoihin voi saada korvausta matkan jatkumisturvasta. Törmäysvahingoissa sijaisauto korvataan ehtojen mukaan korjausajalta, joka on enintään 30 vuorokautta, sisältäen osien odotusta enintään 7 vuorokautta.

Moni ei tiedä myöskään sitä, että oikeanlainen kaskovakuutus voi auttaa pelkästään auton avaimien varastamiseen. Auton avaimet kuuluvat nimittäin kaskovakuutuksen piiriin, joten voit hakea korvausta ajoneuvosi kaskovakuutuksesta.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että autossa oleva irtaimisto ei kuulu auton kaskovakuutuksen piiriin. Henkilö- ja pakettiautossa olevasta muusta kuin ajoneuvon varusteesta voit hakea korvausta mahdollisesta kotivakuutuksestasi.

Mainos: Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen kaikista POP Vakuutuksen vapaaehtoisista vakuutuksista. Lue lisää POP Vakuutuksen alennuskoodista.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat