Kamux tutkimus

Kamux: Kolmekymppisten autoilijoiden kiireelliset autohankinnat jäissä

Autoliike Kamuxin teettämässä kyselytutkimuksessa selviteltiin autoilijoiden innokkuutta vaihtaa autoa.

Autojen hankinnassa on nähtävissä selkeitä trendejä, mitä tulee autoilijan ikään. Ei ole kovinkaan pahasti väärässä, jos yleistää nuorten autoilijoiden vaihtavan herkemmin ja innokkaammin autojaan, kun taas vanhempi polvi pitää pitkään kiinni nykyisistä autoistaan.

Asia käy ilmi myös autoliike Kamuxin teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten autoilijoiden kulutustottumuksia. Kyselytutkimus tehtiin alkuvuodesta 2021.

Kamux tutkimus
Valokuvaaja: Kamux/Arto Marttinen

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Kuinka nopeasti autokaupoille?

Alle 34-vuotiaat vastaajat ovat kaikista ikäryhmistä hanakaimpia hankkimaan itselleen uuden auton seuraavan kahden vuoden aikana. Kiire autokaupoille kuitenkin laskee sitä mukaa, mitä enemmän ikää vastaajalla oli.

Mielenkiintoista edellisvuosiin verrattuna lienee se, että erityisesti 25-34-vuotiaat vastaajat ovat siirtäneet autonhankintasuunnitelmiaan tulevaisuuteen. Vuoden 2020 kyselytutkimuksessa 7 prosenttia ikäluokasta ilmoitti vaihtavansa autoa seuraavan puolen vuoden aikana, mutta vuotta myöhemmin samaa mieltä oli enää vain 3 prosenttia.

Vaikka hankintoja on pitkitetty, tämä ikäluokka on kuitenkin kaikista innokkain tekemään autokauppaa. Tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia 25-34-vuotiaista aikoo vaihtaa autoa seuraavan kahden vuoden sisällä. Vastaavasti taas 65-70-vuotiaista vastaajista seuraavan kahden vuoden aikana autoaan aikoo vaihtaa vain noin 37 prosenttia.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

  • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
  • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
  • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
  • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Yli viidesosa omistanut autonsa vähintään 6 vuotta

Samainen kyselytutkimus kertoo myös siitä, että moni suomalainen omistaa saman auton pitkään. Vastaajista peräti yli viidennes oli omistanut autonsa vähintään kuuden vuoden ajan. Auton omistamisen aika on hyvinkin verrannollinen autoilijan ikään, sillä yli kuuden vuoden ajan autonsa omistaneiden osuus kasvaa sitä mukaa kun tulee lisää ikää. Tämä on ihan loogista, sillä harvalla 18-25-vuotiaalla on ehtinyt olla edes ajokorttia kuuden vuoden ajan.

Ainoa poikkeus on 55-64-vuotiaat, joilla on vähemmän pitkiä autosuhteita, kuin pykälää nuoremmilla 45-54-vuotiailla. Ero selittyy kenties sillä, että keski-ikäisillä vastaajilla perhekuviot ovat muuttuneet lasten muutettua pois kotoa, joka on ajanut päivittämään autokantaa.

Suomen autokanta tiedetään vanhaksi ja iso syy on siinä, että suomalaiset vaihtavat autoa verrattain harvakseltaan. Tässä olisi päivittämisen paikka ihan maanlaajuisesti: uudemmat autot ovat edeltäjiään vähäpäästöisempiä ja niissä on kehittyneempiä ajoturvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia.

Kamuxin aluepäällikkö Kari Pietarila

Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimus toteutettiin autoliike Kamuxin toimesta M3 Panelissa 28.1.–3.2.2021. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1005 vastaajaa.

  • Vuosimalli:
  • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
  • Vaihteisto: Automaatti
  • Vetotapa: Etuveto
  • Mittarilukema: km
  • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat