Auto ei käynnisty

Auto ei käynnisty? – Näillä vinkeillä saat autosi taas starttaamaan

Auto ei välttämättä käynnisty aina kuten pitäisi, ja sekös nostaa stressitasoja. Listasimme syitä miksi autosi ei välttämättä käynnisty.

Autoilun yksi ikävimpiä tilanteita syntyy silloin, kun auto ei suostu käynnistymään. Näihin tilanteisiin liittyy usein jonkinlainen pakko päästä autolla liikenteeseen, mutta auton käynnistymisongelmien vuoksi lähtö tulee viivästymään.

Miksi auto sitten ei käynnisty? Syitä voi olla lukuisia, mutta listasimme tähän yhteyteen niistä useampia. Lisäksi kävimme läpi sen, miten kannattaa toimia tilanteissa, joissa auto ei starttaa. Lopuksi kirjoitimme myös muutaman sanan siitä, miten vältät jatkossa vastaavanlaiset ongelmat.

Auto ei käynnisty

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Akku usein syyllinen

Valtaosassa tilanteista, joissa auto ei käynnisty, syyllinen löytyy auton akusta. Etenkin talvisin auton akku on kovan rasituksen alla. Kylmä ilma heikentää akun ominaisuuksia ja toisaalta autojen kylmäkäynnistys vaatii akulta samaan aikaan entistä enemmän tehoja.

Toisin kuin usein luullaan, autossa saattaa toimia sisävalot, mittariston valot ja vaikkapa soitin, vaikka akun varaus olisikin pieni. Hyvin usein autoilija epäilee vian piilevän jossain muualla kuin akussa, “koska sisävalot ja muut sähkölaitteet toimii”. Tästäkin huolimatta akun alentunut varaus voi olla syypää auton käynnistymättömyyteen.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mistä tunnistaa akkuongelmat?

Akun virran heikkenemistä voi tutkailla “maalaisjärkikonstein” mm. sisävalojen himmeydestä tai tuulilasinpyyhkijöiden nopeudesta. Ovatko sisävalot yhtä kirkkaat kuin normaalisti? Pyyhkivätkö tuulilasinpyyhkijät yhtä nopeasti kuin yleensä? Mikäli ei, nämä ovat merkkejä akun heikentymisestä.

Jos ongelmat piilevät auton akussa, tilanne on usein ratkaistu vähintäänkin auton akun vaihtamisella. Akun ollessa melko tuore tilanne saattaa korjaantua ihan vain apuvirralla ja akun uudelleenlataamisella.

Ennen kuin lähdet uusimaan akkua tai lataamaan sitä, tarkista kuitenkin akun kytkentä. Jos akun navat näyttävät likaisilta, puhdista ne varoen, sillä lika saattaa heikentää akun toimivuutta ja purkaa sieltä virtaa ulos. Luonnollisesti kytkennöistä irronnut akku ei myöskään starttaa, eli kannattaa varmistua napojen huolellisesta kiinnityksestä.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Miten estää akkuongelmat jatkossa?

Auton akkua tulisi ylläpitää huolellisesti. Olemme kirjoittaneet akun ylläpitämisestä toiseen artikkeliin, mutta otetaan aiheeseen nopea kertaus. Älä aja pelkkiä lyhyitä matkoja, sillä akku ei ehdi latautumaan niiden aikana täyteen. Vältä ylimääräisten sähkölaitteiden käyttöä. Pidä akku myös puhtaana.

Erilaiset akkulaturit ovat nykypäivänä melko halpoja investointeja, joilla voi pidentää auton akun elinkaarta. Akkua voi ladata myös “normaaliolosuhteissa”, eikä vain ongelmien näkyessä.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Automaattivaihteisto: tarkista vaihde

Jatketaan melko yksinkertaisten neuvojen maailmassa. Jos autosi on automaattivaihteinen, varmista P-vaihteen kytkeytyminen. Automaattivaihteinen auto ei käynnisty, ellei vaihdetta ole asetettu parkkeeraukseen viittaavaan P-asentoon. Joskus vaihdevalitsin on saattanut unohtua jollekin väärälle vaihteelle, jolloin auto ei käynnisty.

Mitenkään tavatonta ei ole sekään, että vaikka autoon on kytketty P-vaihde, auto ei jostain syystä kykene tunnistamaan sitä. Tällöin auto luulee vaihteen olevan eri, kuin mihin se on oikeasti kytketty. Yleensä nämä ovat sellaisia vikoja, joiden vuoksi kannattaa lähestyä pikimmiten autokorjaamoa.

Näitä vaihteisto-ongelmia voidaan yrittää ratkoa muutamalla toistolla, jossa P-vaihde kytketään päälle uudelleen. Jotkut autoilijat saattavat runnoa P-vaihdetta välillä silmään melko kovakouraisesti, mutta tätä emme suosittele. Usein se saattaa vain rikkoa vaihteistoa entisestään.

Lähes jokaisessa automaattivaihteistossa on olemassa jonkinlainen “hätävapautus”, jossa jumiutuneen vaihteiston saa ruuvimeisselin tai muun työkalun avulla väännettyä väkisin vapaalle. Tämän tempun ohjeistus löytyy aina auton ohjekirjasta.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Tunnistaako auto avaimen?

Tavatonta ei ole sekään, ettei auto tunnista jostain syystä avaintasi. Jos auto ei tunnista avainta, se ei luonnollisesti myöskään käynnisty. Vika voi piillä virtalukon pohjassa, jolloin auto ei havaitse starttiyritystäsi.

Myös erilaiset ajonestot saattavat joskus kytkeytyä päälle, jos auto ei tunnista avaintasi. Ajonesto on tehty estämään autovarkauksia, missä kopioidulla tai väärennetyllä avaimella auto ei käynnisty. Joskus auto saattaa luulla myös auton oikeaa avainta väärännetyksi, minkä takia auto ei käynnisty.

Jos epäilet autossa virtalukko-ongelmia, yksi halpa ja helppo kortti katsottavaksi on vara- tai rinnakkaisavaimen käyttö. Vaikka autosi ei välttämättä tunnista enää sinun avaintasi, mahdollisesti muut auton avaimet toimivat yhä.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Avain ei käänny virtalukossa

Joskus auton käynnistymisongelmat liittyvät siihen, ettei avain yksinkertaisesti käänny virtalukossa. Luonnollisestikaan auto ei kykene starttaamaan, jos avain ei käänny starttiasentoon asti.

Hyvin usein tämäntapaiset ongelmat liittyvät autossa olevaan rattilukkoon, joka on lukinnut ratin tavalla tai toisella. Renkaat saattavat olla jääneet hieman huonoon asentoon, minkä takia rattilukko on jumiutunut.

Ongelman voi ratkaista usein sillä, että vääntää auton rattia jompaan kumpaan suuntaan ja samalla koittaa pyörittää avainta virtalukossa.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Toimiiko startti?

Edellä mainituille vioille tyypillistä on se, ettei auto edes lupaile käyntiin, vaan virta-avaimen kääntämisen jälkeen ei joko tapahdu mitään, tai vaihtoehtoisesti kuuluu vain naksahdus. Seuraavaksi etenemme sellaisiin kohtiin, missä auto lupailee käyntiin, muttei syystä tai toisesta käynnisty.

Starttimoottori on auton käynnistymisen kannalta oleellinen osa, jota akku pyörittä. Starttimoottori saa nimensä mukaisesti moottorin starttaamaan. Joskus starttimoottori saattaa kuitenkin hajota, mikä vaikeuttaa myös auton käynnistymistä.

Starttimoottorin ongelmia voidaan kiertää mäkistartilla tai auton työntämisellä käyntiin. Jos auto käynnistyy normaalisti “lykkäämällä”, on vika usein starttimoottorissa.

Syttyykö mittaristoon normaalit valot?

Tätä vikaa voi olla vaikea huomata, jos ei ole tottunut katsomaan tavallisesti auton starttaamisen yhteydessä mittaristoon syttyviä valoja. Yksi mahdollinen väylä auton starttaamattomuudelle voi piillä mittariston valoissa, tai siis niiden puutteessa.

Nykyaikaisissa autoissa mittaristoon syttyy usein keltainen moottorin kuvalla varustettu valo, kun käännät autoon virrat päälle ja alat käynnistämään autoa. Tämän merkkivalon ideana on kertoa autoilijalle, että moottori on valmis käynnistymistä varten ja se saa virtaa.

Vastaavasti taas valon syttymättömyys kertoo siitä, ettei moottorissa kaikki ole kunnossa. Jos moottorin vikavalo ei syty päälle virran ollessa päällä, tällöin moottorin​ohjausyksikkö ei saa luultavasti virtaa tai moottorinohjausyksikössä on itsessään vikaa. Näiden vikojen kanssa joudut hyvin usein turvautumaan korjaamon apuun.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Onhan sinulla polttoainetta?

Loppuun on syytä nostaa vielä yksi itsestään selvä kortti, josta löytyy yllättävän usein syy auton käynnistämättömyydelle. Onhan autossasi varmasti oikeaa polttoainetta tankissa riittävä määrä, eli toisin sanoen, eihän auton polttoaine ole loppu? Etenkin vanhemmissa ajoneuvoissa, joissa polttoainemittari näyttää välillä vähän mitä sattuu, saattaa syy piillä polttoaineen vähyydessä, vaikkei auto siitä sinulle kerrokaan.

Mahdollista on toki myös se, että olet tankannut autoon väärää polttoainetta. Väärän polttoaineen tankkaaminen näkyy yleensä melko nopeasti, mutta teoriassa jos olet tankannut puoliksi täyteen tankkiin väärää polttoainetta ja ajat suoraan kotiin, voi käynnistysongelmat tulla eteen vasta seuraavalla starttikerralla.

Polttoaine tankissa voi olla myös oikeaa, mutta väärälle vuodenajalle suunnattua. Etenkin diesel-polttoaineissa niiden laatu elää ympäri vuoden, jolloin tankissasi voi olla kesälaatua, talvilaatua tai arktista talvilaatua. Talvilaadun käyttäminen kesällä ei ole ongelma, mutta toisin päin se on usein ongelma, eli kesäkelille suunniteltu diesel ei käynnistä autoa kovilla pakkasilla.

Vaikka tankissa olisikin oikeaa polttoainetta riittävästi, saattaa käynnistysvaikeudet siitäkin huolimatta liittyä polttoaineeseen. Mikäli polttoainepumppu lopettaa toimintansa, ei auto luonnollisestikaan käynnisty. Polttoainepumpun rikkoutuminen tietää lähes poikkeuksetta korjaamoreissua.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Jos auto ei käynnisty, mikä avuksi?

Lopuksi vielä lyhyt kertaus sille, mitkä kortit on yleensä melko nopea ja helppo katsastaa omin päin ilman ulkoisia apuvoimia.

 1. Automaattivaihteisto: tarkista vaihde
 2. Avaa konepelti ja katso akkua, ovatko kengät kiinni ja näyttävätkö navat puhtailta?
 3. Tarkista polttoainemäärä ja -laatu
 4. Kokeile vara-avainta

Muuten tilanteessa ei ole valitettavasti hirveästi tehtävissä, mikäli sen suurempia työkaluja ei ole saatavilla. Luonnollisin valinta on hankkia paikalle tiepalvelun auto, joka viimeistään diagnosoi tarkemmin autosi ongelmia.

Tiepalvelulla on käytössä erilaisia työkaluja, kuten starttiboostereita, joiden avulla huonokin akku saadaan elvytettyä hetkeksi. Joskus tiepalvelulla on olemassa myös ylimääräisiä akkuja tallessa, eli voit saada tiepalvelulta uuden akun autoosi.

Lue myös: Akkuboosteri on talven tärkein työkalu – näin toimii apukäynnistin

Lisäksi jos tiepalvelu kokee vian olevan suurempi kuin pelkkä akun vaihto, tiepalvelu kykenee usein viemään autosi korjaamolle. Tämä ei tosin lohduta, jos sinulla oli jo kiire lähteä johonkin.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Tiepalvelua kannattaa hyödyntää

Tämäntapaisten tilanteiden varalle autoilijan ystävä on esimerkiksi Autoliiton jäsenyys, jonka kautta on mahdollista saada tiepalvelua auton käynnistymisongelmia varten. Myös muitakin tiepalvelutoimijoita on, mutta niistä voi joutua maksamaan käytön mukaan, siinä missä Autoliiton tiepalvelu kuuluu maksullisen jäsenuuden etuihin.

Tiepalvelun palveluita kannattaa kuitenkin käyttää rohkeasti, sillä sitä kautta saat paikalle ammattilaiset, joilla on sekä taitoa hoitaa tilannetta, että myös erilaisia vakuutuksia ongelmatilanteiden varalle. Esimerkiksi apuvirran antaminen toisesta autosta nykyisillä ajoneuvoilla on aina riski, jossa virtapiikit voivat rikkoa jommasta kummasta autosta sähkölaitteita.

Myös erilaisten akkulaturien tai starttiboosterien hankinta voi joskus säästää sinut tiepalvelun käytöltä, etenkin jos viat rajoittuvat pelkkään akkuun. Akkulaturien hinnat ovat luokkaa jokunen kymppi, ja starttiboosterit maksavat reilua satasta. Ne maksavat itsensä siis varsin nopeasti takaisin, jos niiden avulla pidentää akun ikää tai estää maksullisen tiepalvelun käytön.

Yleisenä vinkkinä auton käynnistymisongelmia varten mainittakoon vielä se, että huolla autoasi ja anna sille jatkuvaa huomiota, sillä sitä myötä riski yllättävien ongelmien syntymiselle pienenee. Mitä enemmän laiminlyöt auton ylläpitoa, kasvavat myös todennäköisyydet sille, ettei auto käynnisty kriittisellä hetkellä.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Hinausautokeskus

Nyt luetuimmat