Olet ehkä joskus kuullut diesel-laaduista, kuten kesälaatu, talvilaatu tai arktinen talvilaatu, mutta miten nämä eroavat toisistaan?
Kuten jotkut ehkä tietävätkin, niin dieselistä on polttoaineena olemassa hyvinkin paljon erilaisia ja laatuisia malleja. Osa näistä eroista keskittyy polttoainejakelijabrändien omiin tuotteisiin, osa taas vuodenaikoihin. Sillä on kuitenkin hyvin iso merkitys mitä autoilija autoonsa tankkaa, joten dieselin laatujen eroavaisuuksista on hyvä olla edes jotenkin kartalla.
Tässä artikkelissa käymme läpi niin vuodenaikojen mukana vaihtelevia diesel-laatuja, joita näytti paljastuvan etsimisen jälkeen yllättävänkin paljon.
Vuodenajalla on väliä – katso mitä tankkiisi laitat
Monet autoilijat ovat saattaneet kuulla puhetta kesä- ja talvilaadun dieselistä, mutta kaikki eivät tiedä niiden varsinaisia eroavaisuuksia. Sinänsä autoilijan ei tarvitsekaan kiinnittää asiaan huomiota, sillä polttoainemyyjät tekevät tavallisesti päätökset siitä, milloin on hyvä aika siirtyä kesälaadusta talvilaatuun – ja toisin päin.
Oleellisin asia dieselin eri laaduissa on se, että tankatessasi autoa talvella huoltoasemalla, pistoolista tulee hieman eri tavalla valmistettua dieseliä kuin kesäaikaan. Polttoaineasemalla kuitenkin tiedotetaan melko heikosti siitä, minkälaista polttoainetta asiakkaalle tänään myydään, eli kuluttaja ei välttämättä aina edes tiedä mitä ainetta hän juuri ostaa. Yleensä asian voi varmistaa pienestä tarrasta, joka on liimattu tankkausaseman yhteyteen.
Vaikka yleensä dieselin kanssa ollaan totuttu puhumaan vain kahdesta eri laadusta, todellisuudessa vuodenaikoihin sidonnaisia polttoaineita on periaatteessa jopa neljää eri laatua:
- Kesälaatu
- Välilaatu
- Talvilaatu
- Arktinen talvilaatu
Kesädiesel tarkoittaa usein “sitä normaalia dieseliä”, kun taas talven pakkasille suunnatut polttoaineversiot ovat hieman eri tavalla toteutettuja polttoaineita. Käytännössä aina autoilijalla on valittavana huoltoasemalla vain yksi dieseliä sylkevä pistooli, joten se mitä laatua pistooli tällä kertaa syöttää, on aina huoltoaseman vastuulla.
Kenties kaikista vähiten tunnettu ja osittain unohdettu laatu dieselille on niin sanottu välilaatu, jota suositellaan käytettäväksi myös syksyisin ja keväisin. Osa polttoainevalmistajista niputtaa usein välilaadun kesälaadun kanssa samaan, mutta talvilaadun ja kesälaadun välissä on myös välilaatu, joka nimensä mukaisesti istuu näiden kahden olosuhteen väliin. Välilaadussa varastoimislämpötila on kesää matalampi, mutta talvea korkeampi.
Talvilaatu tulee tavallisesti Jyväskylän pohjoispuolella myyntiin noin lokakuussa ja etelämmässä muutamaa viikkoa myöhemmin. Arktinen laatu tulee Suomen pohjoisosissa myyntiin joulukuun tienoilla.
Lue myös: Auton ohjelmoinnilla säästät helposti yli 500 euroa vuodessa polttoainekuluissa!
Miten dieselin talvilaatu eroaa kesälaadusta?
Talvi- ja kesälaadun välisistä eroista löytyy tämä Ylen tekemä juttu muutaman vuoden takaa. Siinä kerrotaan miten talvidieselin tislaamisessa pyritään jättämään raskaimmat jakeet pois dieselistä, mikä tapahtuu leikkaamalla tislaus alemmassa lämpötilassa.
Tällä käytännöllä on se hyöty, että raskaimman jakeen poistaminen parantaa etenkin dieselin samepistettä. Samepiste tarkoittaa alinta varastointilämpötila, jossa dieselpolttoaineessa olevat parafiinit alkavat vähitellen kiteytyä ja painua polttoainesäiliön pohjalle.
Kylmässä dieselin parafiiniset hiilivedyt kiteytyvät ja muodostavat sakkaa, joka tukkii polttoainesuodattimen. Lämpötilan laskiessa raskaimmat jakeet eli pisimmät hiiliketjut alkavat kiinteytyä ensimmäiseksi.
Talvidieselin varastoimislämpötila on -34 astetta. Arktisen alueen dieselissä lämpötila on jo lähellä -45 astetta, eli se kattaa lähes koko talven kylmimmänkin aikajakson.
Nesteen valmistama Neste Futura Diesel on niputtanut selvästi kaikkien neljän diesel-laadun oleelliset lämpötilat, jolloin laatujen erot ja optimi ajankohta on helpompi ymmärtää.
Laatu | Käyttö | Samepiste, eli alin varastointilämpötila | Suodatettavuus, eli alin käyttölämpötila |
---|---|---|---|
Neste Futura Diesel -10/-20 | Kevät, kesä, syksy | -10 °C | -20 °C |
Neste Futura Diesel -15/-25 | Kevät, syksy | -15 °C | -25 °C |
Neste Futura Diesel -29/-38 | Talvi | -29 °C | -38 °C |
Neste Futura arktinen diesel -40/-40 | Talvi | -40 °C | -40 °C |
Miksei aina voi olla pelkkää talvilaadun dieseliä?
Moni autoilija saattaakin nyt pohtia sitä, miksi ihmeessä on ylipäätään olemassa kesälaadun diesel, kun ympäri vuoden voitaisiin ajaa yhdellä ainoalla laadulla, eli talvilaadulla. Tähän on kuitenkin olemassa vähemmän yllättävä syy: raha.
Raha kummittelee taustalla monessakin eri yhteydessä. Ensinnäkin kesälaadun muuttaminen talvilaaduksi tai arktiseksi talvilaaduksi vaatii oman prosessin, eli ylimääräistä työtä. Lähtökohtaisesti tämä työ maksaa aina rahaa, minkä vuoksi prosessia ei haluta tehdä turhan päiten. Kun kesäisin prosessille ei ole varsinaista tarvetta, on selkeämpää ja halvempaa myydä asiakkaille kesälaadun dieseliä.
Sen lisäksi, että talvilaadun tekeminen vaatii ylimääräisiä ponnisteluja, se valmistaminen vaatii myös enemmän raakaöljyä. Kun raakaöljyä lähdetään tislaamaan, talvilaatua saadaan vähemmän kuin kesälaatua. Tämän myötä tuotantokustannukset ovat talvilaadulla korkeammat kuin kesälaadulla.
Lisäksi vielä kolmantena syynä talvilaadun dieselissä lämpöarvo on pienempi kuin vastaavalla kesädieselillä. Lämpöarvo vaikuttaa suoraan autojen taloudellisuuteen, kun sama määrä polttoainetta tuottaa vähemmän energiaa. Toisin sanoen talvidieseliä kuluu hieman kesälaatua enemmän, eli talven kasvaneet polttoainekulutukset eivät johdu yksin omaan pakkasista.
Väärä laatu voi estää autosi käynnistymisen
Vaikka dieselien eri vuodenaikoihin sidonnaisista laaduista ei hirveästi puhuta, voi niillä olla merkittäviä eroja myös aivan tavallisessa käytössä. Pahimmillaan väärän polttoaineen tankkaaminen voi olla yksi selitys sille, miksei auto käynnisty.
Huomioitavaa on kuitenkin se, että dieselautojen käynnistymättömyys johtuu hyvin harvoin siitä, että autoilija olisi varsinaisesti tankannut väärää polttoainetta huoltoasemalla, vaan pikemminkin tankkiin on päässyt unohtumaan väärää ainetta.
Mikäli autoilija tankkaa autoonsa tankin täyteen keskellä kuuminta kesää kesälaadun dieseliä, ja yrittää käynnistää autoaan talven kovimmilla pakkasilla, auto ei välttämättä käynnisty. Syy on silloin väärässä polttoaineessa. Yleensä ongelma koskee lähinnä talvea, sillä kesäisin auto kyllä starttaa myös talvilaadulla.
Tästä syystä on syytä muistaa se, että mikäli dieselillä toimivaa autoa aikoo seisottaa pidemmän aikaa (esimerkiksi liikennekäytöstä poistamiseksi), kannattaa käynnistyksen yhteydessä huomioida tankissa oleva polttoainelaatu.
Mikäli auto ei starttaa ja syy on polttoaineessa, kannattaa tankkiin lorottaa mahdollisuuksien mukaan talvilaatua sekaan. Jos tankki on jo täynnä, mahdollisesti kesälaatua voi joutua imemään hieman pois, jotta tilalle mahtuu talvilaatua. Laatujen sekoittaminen keskenään ei varsinaisesti haittaa mitenkään, eli kaikkea kesälaatua ei välttämättä tarvitse saada tankista ulos.
Nyt luetuimmat