Väärän polttoaineen tankkaaminen

Tankkasitko väärää polttoainetta? – Lue nämä ohjeet heti ja vältä ongelmat!

Autoon on mahdollista tankata väärää polttoainetta joko tietämättömyyttä tai huolimattomuutta. Mikäli näin kävi, tee ehdottomasti näin!

Autoihin on olemassa nykyään lukuisia erilaisia polttoaineita. Perinteisten bensiinin, dieselin tai etanolipolttoaineen ohella huoltoasemaketjuilla on olemassa lukuisia omia brändituotteita, jotka sekoittavat pakkaa entisestään.

Myös väärän polttoaineen tankkaaminen onnistuu joissakin yhteyksissä autoon. Tässä artikkelissa Koeajolle.com neuvoo teille mm. sen, mitä tulee tehdä, jos huomaa tankanneensa autoon väärää polttoainetta. Lisäksi tarjoilemme teille muutamia vinkkejä, jotka vaikeuttavat virheiden tekemistä tulevaisuudessa.

Väärän polttoaineen tankkaaminen

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Nopeat vastaukset: mitä tehdä, kun tankkaa väärää polttoainetta?

Mikäli olet sattunut epäonniseen tilanteeseen, että havaitsit tankanneesi autoosi väärää polttoainetta, lue alapuolen ohjeistus välittömästi ja tarkasti, sekä toimi sen ohjeiden mukaan.

 1. Jos olet epävarma polttoaineen soveltuvuudesta, älä käynnistä autoa! Älä laita autoon edes sytytysvirtoja päälle, sillä virtojen laittaminen voi saada polttoainepumpun imemään tankista väärää polttoainetta moottoriin. Mahdollisuuksien mukaan auto kannattaa vaikka työntää pois tankkauspaikalta.
 2. Selvitä tästä artikkelista, onko erehdyksesi miten vaarallinen. Esimerkiksi bensiinin ja dieselin sekoittaminen keskenään on aina iso riski, mutta esimeriksi 98 E5 ja 95 E10 sekoittaminen ei aiheuta yhtä pahoja toimenpiteitä.
 3. Mikäli polttoaine on pahasti vääränlaista, ainoaksi tehtäväksi jää auton vieminen korjaamolle hinausauton kyydissä. Älä aja tai käynnistä autoa, vaan tilaa sille suosiolla kyyti.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mitä tarkoittaa väärän polttoaineen tankkaaminen?

Väärän polttoaineen tankkaaminen tarkoittaa käytännössä juuri sitä mistä termissä puhutaan. Kun autoon laitetaan väärää polttoainetta, se ei tietenkään tule toimimaan oikein väärällä polttoaineella. Sen lisäksi, ettei auto käynnisty väärällä polttoaineella, väärän polttoaineen käyttäminen voi myös pahimmillaan jopa rikkoa auton moottorin.

Erilaisista käyttövoimista esimerkiksi sähkön tai kaasun tankkaaminen väärin on käytännössä mahdotonta, sillä lataamiseen tai tankkaamiseen käytettävät liitännät estävät virheiden tekemisen. Toisin sanoen on mahdotonta kytkeä autoa laturiin, jos siinä ei ole latauspistokkeita.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Yleisimmät mokat bensiinin ja dieselin kanssa

Sen sijaan perinteisten polttoaineiden kuten bensiini tai diesel kohdalla tämä on jossain määrin mahdollista. Virheen tekemisen riskiä kasvattaa myös se, että hyvin usein huoltoasemilla dieselin ja bensiinin pistoolit sijaitsevat vierekkäin, eli epähuomiossa väärään pistooliin tehty tarttuminen voi aiheuttaa väärän polttoaineen tankkaamisen.

Esimerkiksi dieselautoon on melko helppo tankata vahingossa bensiiniä, sillä bensiinipistooli sujahtaa tankkiin siinä missä dieselpistoolikin. Sen sijaan bensiiniautoon ei pitäisi olla mahdollista tankata vahingossa dieseliä, koska dieselpistooli ei mene bensiiniautoihin. Toisin sanoen jos olet joskus tilanteessa, ettei pistooli meinaa sopia auton tankkiin, varmistahan ensimmäisenä, että olet tankkaamassa oikeaa polttoainetta.

Autoilijan on myös syytä huomioida se, ettei vaara vaani ainoastaan huoltoasemilla tankatessa. Yllättävän usein väärän polttoaineen tankkaaminen tapahtuu “erikoisolosuhteissa”, jossa autoa tankataan esimerkiksi kanisterista, jonka sisältö on arvioitu väärin.

Lue myös: Miten diesel-laadut eroavat toisistaan? – Kesälaatu, talvilaatu ja arktinen

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

98 E5 -bensiinin ja 95 E10 -bensiinin tankkaaminen

Suomessa yleisimmät polttoaineet ovat 95 E10 ja 98 E5. Näistä polttoaineista 98 E5 on varustettu korkeammalla oktaaniluvulla, minkä vuoksi se on myös yleensä hieman 95 E10 -polttoainetta kalliimpaa hinnaltaan.

Myös näitä polttoaineita voi tankata virheellisesit, sillä osa autoista suostuu käyttämään vain ja ainoastaan parempaa 98 E5 -bensiiniä. Vuosimallia 2012 uudempien autojen tulisi kyetä aina käyttämään kumpaa tahansa polttoainetta, mutta jotkut vanhemmat ajoneuvot saattavat kelpuuttaa käyttöön vain parempilaatuista 98 E5 -bensiiniä.

Lähtökohtaisesti 95 E10 -bensiiniä ei pidä tankata ajoneuvoon, johon sen ei ole ilmoitettu soveltuvan. Tämä johtuu siitä, että 95 E10 -bensiinin tankkaaminen 98 E5 -bensiiniä vaativaan moottoriin voi olla haitallista joko liian alhaisen oktaaniluvun tai liian suuren etanolipitoisuuden vuoksi. Moottorivaurion riski ei ole kuitenkaan niin paha, kuin dieselin ja bensiinin sekoittamisessa.

On sanottu, ettei 95 E10-bensiinin satunnainen tankkaaminen ei aiheuta välittömiä vahinkoja eikä polttoainetta tarvitse poistaa tankista, vaikka autossa kuuluisi käyttää 98 E5 -polttoainetta. On kuitenkin suositeltavaa tankata oikeaa polttoainetta mahdollisimman nopeasti tankkiin. Väärän E10-tankkauksen seurauksena on mahdollista, että auton käynnistyvyys ja käyttöominaisuudet pakkasessa heikkenevät tilapäisesti.

Toisin päin, eli 98 E5:n käytöstä 95 E10:lle soveltuvassa autossa ei ole minkään sortin haittaa. Nykyautojen säätöjärjestelmät osaavat hyödyntää myös korkeampaa oktaanilukua, jolloin moottorin teho hieman kasvaa ja polttoaineenkulutus voi jopa alentua muutamia prosentteja parempilaatuisen polttiaineen käytön seurauksena.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

RE85:n väärä käyttö

Lisäksi joillakin huoltoasemilla Suomessa on saatavilla nimellä RE85 tai E85 kuljevaa polttoainetta. E85-polttoaine on alkoholipolttoainesekoitus, jossa on enintään 85 prosenttia etanolia ja vähintään 15 prosenttia bensiiniä. Tavallisesti E85-polttoainetta saa käyttää ainoastaan FFV- eli niin sanotuissa flexifuel-autoissa. 

E85-polttoaineen tankkaus muuhun kuin flexifuel-autoon aiheuttaa korroosiota, vakavia käyntihäiriöitä ja pakokaasupäästöjen kasvua. Lisäksi E85:n käyttö laihentaa voimakkaasti ilma-polttoaineseosta. 

Etanoli voi vahingoittaa pysyvästi bensiini- ja dieselkäyttöisen auton polttoainejärjestelmän materiaaleja. Tästä syystä jokaisen tankkausvirheen sattuessa auto olisi syytä hinata korjaamolle polttoaineen vaihtoa varten.

Mikäli E85-polttoainetta päätyy 98E5- tai 95E10-bensiinille tarkoitettuun moottoriin, happianturisäätö ei pysty kompensoimaan liiallista happimäärää ja seurauksena on käyntihäiriöitä, OBD-valon syttyminen tai moottorin siirtyminen hätäohjelmalle. Moottori voi myös kokonaan pysähtyä ja väärän polttoaineen pidempiaikainen käyttö johtaa helposti moottorivaurioon. 

Mikäli E85-polttoainetta päätyy dieselautoon, lopputulos on hieman erilainen. E85 ja diesel eivät sekoitu lainkaan keskenään, vaan E85 jää tankin pinnalle. Kaikki menee hyvin siihen asti, kunnes tankki ajetaan lähes tyhjäksi, jolloin polttoainejärjestelmään joutuu E85-polttoainetta. Tämä vuorostaan aiheuttaa suuria vaurioita sekä moottorille että polttoainejärjestelmälle.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Mikä ongelma väärän polttoaineen tankkaamisessa?

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mikäli tankkausvahinko pääsee tapahtumaan, ei auton moottoria saa missään nimessä käynnistää, saati lähteä ajamaan sillä. Autoon ei kannata laittaa välttämättä edes virtoja päälle, sillä pelkkä herätevirran kytkeminen saattaa saada polttoainepumpun toimimaan ja väärän polttoaineen virtaamaan polttoaineletkuissa.

Pienikin määrä bensiiniä päätyneenä dieselpolttoaineen sekaan muuttaa välittömästi polttoaineen leimahduspistettä, ja tätä kautta voi aiheuttaa helposti dieselmoottorin vaurioitumisen. Vastaavasti taas pienikin määrä dieseliä bensiinin joukossa johtaa bensiiniauton käyntihäiriöihin ja savutukseen. Dieseliä kulkeutuu männän ohi voiteluöljyyn, jolloin öljy laimenee ja sen voitelukyky heikkenee.

Moottorivaurioiden lisäksi pienikin määrä väärä polttoainetta voi vauroittaa myös moottorin ulkopuolisia komponentteja autossa. Esimerkiksi pakokaasujen happianturia ja katalysaattori saattavat mennä tällöoin vaihtoon.

Väärän polttoaineen merkityksen voi päätellä helposti laskemalla polttoaineen oktaanilukuja. Dieselin oktaaniluku on tavallisesti noin 10, joten ihan vain parin litran tankkaamiminen 40-litraiseen polttoainetankkiin (eli 5 prosenttia dieseliä bensiiniin sekoittuneena) laskee 95-oktaanisen polttoaineen oktaaniluvun alle 91, jolloin vakavan moottorivaurion riski on ilmeinen.

Mikäli oktaaniluku jää suositusten alle, se voi johtaa vakavaan moottorivaurioon autossa. Näin voi käydä korkeapuristeisissa pienmoottoreissa, moottoripyörissä ja vanhoissa autoissa. Matalalla pyörimisnopeudella liian alhaisesta oktaaniluvusta johtuvan nakutuksen voi kuulla kilisevänä äänenä, mutta suurilla kierroksilla kilinää ei kuule ja moottorivaurion riski voi jäädä huomaamatta.

Lähteet: Nesteen bensiiniopas, Autoalan tiedotuskeskus

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat