Viikonpäivillä on eroja. Auton tankkaaminen voi maksaa tiistaina jopa kympin keskiviikkoa enemmän, mutta mistä tämä ilmiö johtuu?
Polttoainekustannuksissa säästämistä voi harrastaa usein eri tavoin. Ihan vain suunnittelemalla omaa arkeaan voi pienentää merkittävästi turhaa ajelua, mutta säästötapoja on myös muita. Taloudellisella ajotavalla polttoaineen kulutus pienenee, mutta myös selvittämällä alueen halvimman polttoaineen voi niin ikään tehdä nopeita säästöjä.
Tämänkertainen aiheemme liittyy ainakin jossain määrin arjen optimointiin. Mikäli autoilijalla on yhtään mahdollisuutta valikoida tankkauksensa ajankohtaa, saattaa tämä tehdä nopeasti isojakin säästöjä ajoittamalla tankkaukset tiettyyn viikonpäivään. Viikonpäivillä on nimittäin suuria eroja.
ABC Vaajakoski on tunnettu liikenteen risteyskohdan huoltoasema. Sijainti liikenteen risteyskohdassa vaikuttaa myös polttoaineen hinnoiteluun.
Yleisesti polttoaineen hinnan muodostumisesta
Aivan kuten kaikenlaisessa tehokkaassa kaupankäynnissä, myös polttoaineen hinnoittelussa hinta määräytyy pääasiassa kysynnän ja tarjonnan mukaan. Myyjällä on lähtökohtaisesti intressi saada myytävästä tuotteesta paras mahdollinen hinta, mutta toisaalta ostajakin pyrkii useimmiten saamaan rahoilleen eniten vastinetta – tässä tapauksessa eniten polttoainetta.
Polttoaineen hinta määräytyy monista tekijöistä. Kenties merkittävin ja tunnetuin on tietenkin raaka-aineen, eli öljyn hinta, joka elää pörssisähkön tai pörssikurssien lailla joka hetki johonkin suuntaan. Öljystä käydään useimmiten kauppaa dollareissa, joten me euroilla asioivat joudumme seuraamaan myös valuuttakurssien kehitystä.
Lisäksi polttoaineen hinta “sisältää” mm. kuljetuskustannukset (niin raaka-aineen kuin valmiin jalostetun tavaran), varsinaisen jalostuksen hinnan sekä luonnollisesti myös polttoaineiden verotukseen liittyvät kustannukset.
Edellä mainituista tekijöistä öljyn hinta elää voimakkaasti, mutta usein pienellä viiveellä – tämä johtuu mm. jalostamiseen ja kuljetuksiin liittyvästä ajasta. Vähän hassusti polttoaineen hinta itsessään vaikuttaa myös kuljetuskustannusten kokonaisuuteen.
Jalostuksen hintaan vaikuttaa monet asiat, esimerkiksi talvi- ja kesälaatuisten polttoaineiden jalostamisen hinta vaihtelee, koska prosessit muuttuvat. Tästä aiheesta voit lukea lisää täältä: Miten diesel-laadut eroavat toisistaan? – Kesälaatu, talvilaatu ja arktinen
Viimeisenä mainittava verotus voi sekin elää, mutta se elää huomattavasti rauhallisempaan tahtiin kuin muut polttoaineen hintaa määrittävät tekijät.
Miksi polttoaineen hinta nousee tai laskee joka päivä?
Edellä mainituista seikoista öljyn hinta ja valuuttakurssit elävät joka hetki, mutta muiden kustannusten osalta muutokset ovat tasaisempia. Esimerkiksi verotus ei muutu ihan vain sormia napauttamalla, vaan muutosta edeltävät pitkät poliittiset päätökset ja usein päätöksiin sisältyy jonkinlaisia siirtymäaikoja.
Tästä syystä autoilijaa voikin ihmetyttää, miksi polttoaineen hinta huoltoasemilla elää hyvinkin voimakkaasti. Hinnat voivat elää useamman kerran saman päivän aikana, ja vaikkapa yhden viikon sisällä polttoaineiden hinnat voivat muuttua jopa yli kymmenen prosenttia – mikä on varsin suuri määrä.
Polttoaineiden hintavaihtelut ovat pitkälti seurausta huoltoasemien välisestä kovasta kilpailusta. Koska Suomessa polttoaineiden laadut ovat hyvin tasaisia, eli autoilija voi huoletta tankata minkä tahansa valmistajan polttoainetta, ylivoimainen enemmistö kilpailutekijöistä käydään hinnan pohjalta. Toki hintakilpailuun voivat vaikuttaa myös erilaiset bonus- ja kanta-asiakasjärjestelmät.
Tasalaatuisuuden ohella kilpailu pysyy maltillisena rajoitettujen polttoainelaatujen myötä. Valtaosa polttoaineasemista tarjoaa vain kolmea eri polttoainetta, dieseliä, 95 E10- ja 98 E5 -bensiiniä. Toki joiltakin asemilta voi löytyä myös polttoöljyä ja RE85-bensiiniä. Viime vuosien yleistyvä trendi on ollut myös valmistajien itse brändäämät polttoaineet.
Kovaa hintakilpailua
Kuten jo totesimme, valtaosa polttoainejakelijoiden kilpailusta käydään hinnan muodossa. Kun tähän tietoon yhdistää sen, että useimmiten eri ketjujen tankkauspaikkoja pyritään sijoittamaan melko lähekkäin toisiaan, niin luonnollisesti polttoainemyyjät joutuvat seuraamaan jatkuvasti silmä kovana lähialueen kilpailijoiden hintoja.
Jos yksi toimija alueella muuttaa hinnoitteluaan, muutkin alueen myyjät tulevat todennäköisesti reagoimaan siihen. Tästä syystä polttoaineiden hinnat muuttuvat jopa useamman kerran päivässä, kun yksi asema tekee oman siirtonsa, johon toinen asema vastaa – ja myöhemmin tähän reagointiin vastataan taas uudella siirrolla.
– Saatamme muuttaa polttonesteidemme hintoja useamman kerran päivässä pitääksemme hintamme mahdollisimman kilpailukykyisinä, totesi St1-ketjun myynti- ja verkostojohtaja Juha Vanninen taannoin Iltalehden haastattelussa.
Joskus hintakilpailu saattaa olla kovaa jopa saman kaupungin sisällä. Polttoainetta myyviä asemia sijoitetaan usein erilaisiin paikkoihin, jossa ne tavoittavat erilaisia kuluttajia. Yksi “rykäelmä” saattaa sijaita liikenteen risteyskohdassa, toinen suuren kauppakeskusmuodostelman välittömässä läheisyydessä ja kolmas esikaupunkialueen ulkopuolella maaseudun rauhassa.
Lue myös: Miten säästää polttoaineen kustannuksissa? – Vinkit taloudelliseen ajoon
Optimoimalla suht helposti kymmenen euron säästö
Tankkauksen viikonpäiväoptimoinnilla saatavan hyödyn laskeminen on hieman hankalaa, mutta pienellä suoraviivaistamisella sekin on laskettavissa auki. Kuinka paljon autoilija voi säästää rahaa, jos tämä kykenee tankkaamaan viikon halvimpina päivinä niiden kalleimpien päivien sijaan?
Toisina viikkoina polttoaineen hinnat luonnollisesti nousevat enemmän, toisina vähemmän. Melko yleistä on kuitenkin se, että tavallisellakin viikolla halvimman ja kalleimman päivän ero voi olla melko helposti 20 senttiä per litra. Ylen tekemässä jutussa puhutaan keskimäärin 25 sentin ja suurimmillaan jopa 30 sentin eroista yhden ainoan viikon aikana.
Tällaiset 20-30 sentin hintaerot tarkoittavat noin 10-20 prosentin heittoja yhden viikon sisällä, mikä on kieltämättä melko paljon. Jos vaikkapa ruuan hinta nousisi kymmeniä prosentteja pitkin viikkoa, se huomattaisiin kenties polttoaineen hintoja paremmin
Lopulliseen säästöön vaikuttaa polttoaineen hintaeron lisäksi myös käytössäsi oleva auto, ja paljonko polttoainetta ylipäätään mahtuu tankkiin. Tavallisen henkilöauton polttoainetankki on yleensä noin 45 litraa, mutta isommissa autoissa, kuten vaikkapa pakettiautoissa tankki on usein lähempänä sataa litraa.
Henkilöautolla säästö täysin tyhjällä tankilla olisi tällöin 9-13,5 euroa, jos tankkiin pääsee lorottamaan 45 litraa ja säästö on 20-30 senttiä litralta. Isomman satalitraisen tankin kohdalla säästö on jo 20-30 euroa, jolloin viikonpäiväoptimoinnilla voi saada aikaan merkittävät säästöt vuositasolla.
Tiistai usein halvin päivä, keskiviikko kallein
Mikäli autoilija kykenee ajoittamaan omat tankkauksensa vaikkapa tietylle viikonpäivälle, saattaa tällä tavoin kyetä tekemään merkittäviä säästöjä polttoainekustannuksiin. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että tiistai on tavallisesti viikon halvin päivä, ja jo keskiviikkona hinta pompsahtaa ylöspäin – joskus vielä varsin nopeastikin.
Autoilijan on kuitenkin hyvä muistaa, että termi “nyrkkisääntö” tarkoittaa karkeasti toimivaa yleistystä. Luonnollisesti sääntö ei ole täysin aukoton, ja joskus viikon halvin päivä saattaa olla myös vaikkapa keskiviikko. Pitkässä juoksussa tiistait ovat kuitenkin olleet halvimpia päiviä ja keskiviikko kalleimpia.
Tavallisesti polttoaineiden hinnat kääntyvät laskuun lauantaisin, josta ne laskevat aina tiistaihin asti. Hinta alkaa kuitenkin kääntyä nousuun jo keskiviikkona, ja se pysyy korkealla myös torstain ja perjantain, ennen uutta rauhoittumista.
Miksi hinta nousee viikon aikana?
Joku saattaa nyt miettiä sitä, miksi polttoaineen hinta elää niin voimakkaasti viikonpäivien mukaan. Hyvään kysymykseen ei ole olemassa täysin aukottomia vastauksia, mutta melko hyviä arvauksia kuitenkin löytyy.
Pohjimmiltaan kyse on tässäkin kysynnän ja tarjonnan laista. Kun kauppa ei käy, se saa polttoainemyyjät tarkistamaan hinnastoaan useimmiten alaspäin. Vastaavasti kun polttoaine tekee hyvin kauppaansa, ei hintaan kannata yleensä koskea – ainakaan alaspäin.
Vaikka globalisaatio ja etätöiden yleistyminen ja vaikkapa kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on saanut aikaan sen, että perinteinen “virastoaikataulu” käy yhä harvemmaksi, valtaosa suomalaisten arjesta perustuu yhä viisipäiväiseen työviikkoon ja kahdeksan tunnin työpäivään. Tämä tarkoittaa sitä, että monet työskentelevät maanantaista perjantaihin ja kahdeksasta neljään.
Tämän rytmin mukaan tapahtuu myös valtaosa vapaa-ajan liikkumisistamme. Monet meistä käyvät kaupassa alkuillasta ja useimmiten vieläpä pari päivää ennen viikonloppua – eli keskiviikkona tai torstaina, jotta viikonloppuna ei tarvitsisi liikkua. Samoin monet keikkatyöläiset lähtevät liikkeelle sunnuntai-iltaisin ja palaavat perjantain alkuillasta kotiin.
Monessa perheessä auton tankkaaminen hoidetaan kauppareissujen yhteydessä, jolloin ruuhkat kaupassa aiheuttavat ruuhkaa myös tankkauspisteillä. Ja kun tankkauksen ympärille muodostuu ruuhkaa, on se ollut usein hyvä päivä pitää hintoja korkealla.
Muista myös ruuhka-ajat – juhannus ja joulu pahimmat
Kuten jo artikkelissa puhuimme, nyrkkisääntöön liittyy usein poikkeuksia, jolloin sitä ei voi tuijottaa liian sokeasti. Aina säännöt halvimmista ja kalleimmista päivistä eivät päde, ja yksi esimerkki tämäntapaisista tilanteista nähdään vaikkapa juhlapäivinä.
Suomalaisiin juhlapäiviin liittyy tavallisesti erilaiset ruuhkat. Kukapa meistä ei olisi joskus erehtynyt kauppaostoksille vaikkapa juhannus- tai jouluryysikseen, jossa ihmiset tekevät viime hetken ostoksia ennen rauhoittumistaan juhlapyhien viettoon.
Niin ikään osa suomalaisiin juhlapyhiin liittyy usein matkustaminen, jonka vuoksi puhutaan vaikkapa juhannuksen tai joulun meno- ja paluuliikenteistä, jolloin ihmisiä on valtavasti liikkeellä autoineen. Pitkät autoreissut tuovat usein ruuhkia kauppojen lisäksi taukopaikoille ja huoltoasemille.
Koska kaikenlaiset juhlapyhien ruuhkat tuovat jopa jonoa huoltoasemille, luonnollisesti myös polttoaineiden hinnoittelu on suunniteltu sen mukaan, että vaikkapa liikenteen risteyskohdilla polttoaineista voi pyytää “mitä vain”, ja kauppa käy. Tästä syystä tankkaamista kannattaa välttää juhlapyhinä, mikäli haluaa säästää rahaa.
Joulun ja juhannuksen lisäksi suomalaisia on perinteisesti liikuttanut myös itsenäisyyspäivä ja pääsiäinen, joita monet viettävät jonkinlaisen reissun muodossa. Myös normaali lomakausi, kuten syys- ja hiihtolomat sekä heinäkuun kuumin kesälomasesonki on syytä ottaa huomioon tankkauksia ajoittaessa.
Ilmiö on vanha – ja todennäköisesti jatkuu vielä pitkään
Vaikka monilla keskustelufoorumeilla ilmiöstä puhutaan “uutena”, on polttoaineiden viikoittainen hintavaihtelu ollut arkipäivää jo vuosikymmeniä – kuin myös puheet kalliista keskiviikosta. Ilta-Sanomat on uutisoinut keskiviikon kalleudesta jo vuonna 2010, ja lisäksi jutussa viitataan ilmiön näkyneen jo vuonna 2005, joten mistään uudesta ilmiöstä ei todellakaan ole kyse.
Sattumasta silti tuskin on kyse, sillä IS teki saman tutkimuksen vuonna 2005, jolloin selvisi myös, että keskiviikko on kallein päivä tankata ja sunnuntai halvin.
Ilta-Sanomat, 14.8.2010
Koska ilmiöllä on ikää jo noin parikymmentä vuotta, yksi asia lienee selvää: ilmiö on tuskin katoamassa lähivuosien aikana yhtään mihinkään, jolloin valitsemalla halvimmat päivät tankata voi tuoda autoilijalle aikaan merkittäviä säästöjä.
Nyt luetuimmat