Vaikka autot sähköistyvät, moni miettii vielä käyttövoimavalintaa autoon bensiinin ja dieselin väliltä. Nämä asiat on hyvä ottaa valinnassa huomioon.
Kun suunnittelet uuden auton hankintaa, yksi tärkeimmistä päätöksistä on valita autoilijan kannalta paremmin käyttöön soveltuva polttoainetyyppi. Tavallisesti Suomessa tämä on tarkoittanut valintaa bensiinin ja dieselin väliltä.
Kumpikin polttoaine tarjoaa omat etunsa ja haittansa, joten on tärkeää punnita eri tekijät ennen päätöksentekoa. Tässä artikkelissa käymme läpi bensiinin ja dieselin ominaisuuksia sekä niiden vaikutuksia ajoneuvon suorituskykyyn, kustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin.
1. Polttoaineen hinta, kulutus ja verot
Kenties suurin ja yleisin lähestymiskulma auton käyttövoiman valintaan on tullut perinteisesti käyttökustannuksista. Eri käyttövoimilla on erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat merkittävästi kokonaiskustannusten muodostumiseen.
Kuluihin liittyen helpoimmaksi vertailun kohteeksi nähdään usein polttoaineen hinta. Polttoaineen hinta vaihtelee alueittain ja ajan myötä, joten on hyvä vertailla bensiinin ja dieselin hintoja säännöllisesti päätöksenteon tueksi. Takavuosina oli vielä yleistä, että diesel oli aina litrahinnaltaan bensiiniä halvempaa, mutta Ukrainan sota ja energiakriisi käänsi asetelman jopa päinvastoin.
Lisäksi on syytä huomioida se, että Suomessa dieselautoihin tulee käyttövoimavero, eli tuttavallisemmin dieselvero. Vaikka dieselveron poistamista väläytellään tasaisin väliajoin ilmoille, ei sen tapahtumista kannata odottaa henkeä pidätellen.
Verojen ja polttoaineen litrahintojen ohella kokonaiskustannuksiin vaikuttaa ajoneuvon polttoaineenkulutus. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että dieselmoottorit ovat hieman bensiinimoottoreita taloudellisempia polttoaineenkulutukseltaan. Tosin nykyään polttoainekulutusten pienentyessä ero bensan ja dieselin välillä alkaa olla hyvinkin pieni.
2. Ajoprofiili ja käyttötarkoitus
Ajoprofiililla on suuri vaikutus polttoaineen valintaan. Jos ajat pääasiassa kaupunkialueella ja lyhyitä matkoja, bensiiniauto voi olla järkevämpi vaihtoehto, sillä bensiinimoottorit ovat usein parempia lyhyillä matkoilla ja liikenteen seassa. Tämä johtuu usein siitä, että bensiinimoottori lämpenee dieseliä nopeammin, mikä on mukava juttu täällä kylmässä Suomessa talvisaikaan.
Lisäksi bensiinimoottorin etuihin kuuluu se, että ne käynnistyvät talvella bensiinimoottoreita paremmin. Dieselmoottori tarvitsee enemmän sähköistä esilämmitystä tai polttoainekäyttöistä lisälämmitintä.
Diesel voi olla monesti parempi valinta heille, jotka ajavat autoillaan paljon ja etenkin maantiellä. Mikäli suurempi osa ajostasi kohdistuu maantieajoon, dieselmoottori voi olla tällöin polttoainetehokkaampi vaihtoehto ja tarjota pienemmän polttoainekulutuksensa ansiosta pidemmän toimintasäteen yhdellä tankkauksella, eli autoa tarvitsee siis tankkailla harvemmin.
3. Suorituskyky ja vääntömomentti
Dieselmoottorit ovat tunnettuja suuremmasta vääntömomentistaan matalilla kierrosnopeuksilla, mikä tarkoittaa, että ne tarjoavat usein voimakkaamman vetävän voiman ja paremman kiihtyvyyden verrattuna vastaavankokoiseen bensiinimoottoriin. Dieselin edut korostuvat myös silloin, jos autolla on tarkoitus kuljettaa raskaita kuormia, esimerkiksi peräkärryn muodossa.
Toisaalta bensiinimoottorit voivat olla hieman “ketterämpiä” ja tarjota paremman kiihtyvyyden korkeammilla kierrosnopeuksilla. Myös viimeisten vuosien aikana tapahtuneet turboahdettujen bensiinimoottorien yleistyminen on tasoittanut hieman puntteja ajomukavuuden osalta. Joka tapauksessa valinta riippuu yhä pitkälti henkilökohtaisista mieltymyksistä ja ajotarpeista.
4. Auton hankintahinta ja huoltokustannukset
Bensiiniautot ovat yleensä hieman edullisempia kuin vastaavankokoiset dieselautot. Dieselmoottorin korkeampi valmistuskustannus näkyy usein suurempana hankintahintana. Toisin sanoen heti alun ostovaiheessa dieselin hankkiminen kurittaa lompakkoa hieman enemmän, joskin mahdollisesti korkeampi aloituspanostus maksaa itsensä myöhemmin takaisin.
Toisaalta, dieselmoottorit ovat usein tunnettuja pitkäikäisyydestään ja paremmasta kestävyydestään, joten ne voivat tarjota paremman vastineen rahoille pidemmällä aikavälillä. Tavallisesti dieselautoilla ajetaan bensiiniautoja enemmän, ja tämänkin pystyy huomaamaan esimerkiksi käytettyjen autojen mittarilukemia katsomalla. Toki oma pohdintansa on se, onko dieseleillä ajettu suuria ajomääriä siksi, että ne ovat kestäviä, vai siksi, että dieselautoilla ajetaan usein enemmän?
Autoilijan ei kannata tehdä myöskään liian suuria johtopäätöksiä auton kestävyydestä, sillä myös huoltojen hinnat näyttelevät isoa roolia kokonaisuuden kannalta. Joskus huoltokustannuksissa voi myös olla eroja bensa- ja dieselvaihtoehtojen välillä, joten kannattaa joka tapauksessa tarkastella auton huolto-ohjelmia ja varaosien hintoja ennen päätöksentekoa.
5. Tulevaisuuden suuntaukset
Autoalan teknologia kehittyy jatkuvasti, ja tulevaisuuden suuntaukset voivat vaikuttaa polttoaineen valintaan. Esimerkiksi sähköautojen ja hybridien yleistyessä, polttoainevalinnasta tulee todennäköisesti aina vain vähemmän merkittävä tekijä.
Autoilijan onkin hyvä seurata alan kehitystä, ja siitä seuraavia mahdollisia tulevia verotus- tai tukimuutoksia, jotka vaikuttavat hyvin suurella todennäköisyydellä merkittävästi bensiini- ja dieselautojen käyttökustannuksiin.
Myös ympäristövaikutukset ovat jatkuvasti yhä tärkeämpi tekijä auton käyttövoiman valinnassa. Hyvänä yleisenä linjauksena voidaan todeta, että mitä todennäköisemmin päättäjät haluavat ohjata nyt ja tulevaisuudessa kuluttajia valitsemaan ympäristöystävällisempiä käyttövoimia. Tätä ohjausta voidaan tehdä niin polttoaineiden hinnan, kuin myös ulkoisten verojen muodossa.
Yhteenveto: bensaa vai dieseliä?
Bensiini ja diesel tarjoavat kumpikin omat etunsa ja haittansa, ja lopullinen päätös riippuu suuresti omista tarpeista, ajoprofiilista ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Harkitse tarkkaan polttoaineen hintaa ja kulutusta, ajoneuvon käyttötarkoitusta, suorituskykyä, ympäristövaikutuksia, hankintahintaa sekä tulevaisuuden suuntautumista autoalalla ennen kuin teet valintasi.
Aivan kuten kaikissa muissakin autoon liittyvissä hankinnoissa, kannattaa muistaa tehdä aina perusteellinen taustatutkimus ja vertailu eri automallien välillä, jotta löydät juuri sinulle sopivan auton ja polttoaineen. Onnea autonhankintaan!
Nyt luetuimmat