Museoajoneuvo vakuutus

Museoauton vakuutus – näin vakuutin oman museoajoneuvo-Mersuni

Kaupallinen yhteistyö: POP Vakuutus

Museoajoneuvon vakuutus eroaa normaalista auton vakuuttamisesta siten, että auton kunto ja historia merkitsevät tavallista enemmän.

Kuten monet autoilijat ehkä tietävät, autovakuutusten kilpailutus kannattaa. Vertailemalla erilaisia vakuutusyhtiöiden tarjouksia saattaa säästää vuositasolla nopeasti jopa satoja euroja.

Vakuutusten kilpailuttamisessa yksi oleellinen osa on miettiä oman vakuutuksen tarvetta. Minkälaisiin tilanteisiin vakuutuksen tulisi ulottua? Pitäisikö vakuutusta laajentaa tai supistaa nykyisestä? Kuka autolla ylipäätään ajaa?

Tavallisten käyttöautojen maailmassa vakuutusten kilpailutus on melko suoraviivaista puuhaa. Mikäli sattuu käymään ikävästi ja vakuutuksia tarvitaan, toisin sanoen autolle käy jotain ikävää, niin se tarkoittaa usein rahan saamista näppiin ja matkaa autokaupoille ostamaan uutta.

Museoajoneuvo vakuutus

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Museoajoneuvojen vakuuttaminen on vaikeampaa

Museoajoneuvojen kohdalla asia ei ole yleensä näin suorasukaista, sillä vanhempia ajoneuvoja ei noin vain osteta uusina. Auto voi olla sen verran harvinainen, ettei vastaavaa yksinkertaisesti saa hankittua, puhumattakaan siitä, jos autolla on jonkinlainen historia tai muuten vain kertynyttä tunnearvoa.

Historian ja tunnearvon lisäksi museoautojen kohdalla on syytä miettiä auton arvoa vakuutusyhtiön silmissä. Vaikka autosi olisi viimeisen päälle säntillisesti pidetty, “paperilla” autosi arvo voi olla jotain aivan muuta, kuin mitä olet itse kuvitellut sen arvon olevan.

Mitä vanhemmaksi autot käyvät, sitä suuremmaksi hintahaarukka alkaa kasvaa. Paremmat yksilöt voivat maksaa monin kerroin huonoimpia yksilöitä enemmän, samalla kun niiden huonoimpien yksilöiden arvo voi olla hyvin lähellä nollaa.

Vakuutusyhtiöt pelaavat hyvin usein erilaisten keskiarvojen kanssa, joten keskivertoa parempikuntoisten ajoneuvojen omistajat saattavat joskus kokea ikäviä yllätyksiä, kun aletaan miettimään autoon liittyviä korvauksia. Tästä syystä vakuutusyhtiön kanssa olisi kilpailutuksen yhteydessä hyvä käydä tarkemmin läpi juuri sinun ajoneuvoosi liittyviä asioita.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Oma ajoneuvoni on hyvä esimerkki

Kuten osa teistä lukijoista saattaa tietää, allekirjoittaneella on omistuksessaan vuosimallin 1985 Mercedes-Benz 500 SEL. Auton kunto on luultavasti hitusen keskivertoa parempi, sillä se on läpäissyt museoajoneuvotarkastuksen, mutta missään nimessä autosta ei voi puhua täysin priimakuntoisena.

Tällä ajoneuvolla on vielä erityinen historia, sillä se on toiminut Armas Puolimatkan yrityksen viimeisenä edustusautona. Koska viimeisiä autoja voi olla vain yksi, tarkoittaa se samalla myös sitä, ettei toista samanlaista voi hankkia uudelleen. Autosta voidaan siis sanoa hyvällä omatunnolla, että se on uniikki yksilö.

Siinä missä käyttöautoni kohdalla voisin ajaa auton lunastukseen ja ostaa (ainakin lähes) identtisen auton tilalle, museoajoneuvojen kohdalla tämä ei toimisi. Ihan vain suunnilleen samanlaisen auton hankkiminen tilalle on sekin jo omanlaisensa projekti, jossa ei välttämättä onnistuta.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Millaisen vakuutuksen otin omaan museoautooni?

Kun ostin Mersun vuonna 2021, otin siihen vakuutuksen POP Vakuutukselta, joka on tullut minulle tutuksi vuosien varrelta niin kotivakuutuksen, matkavakuutuksen ja autovakuutuksen kanssa. POP Vakuutus oli myös siinä mielessä looginen valinta auton vakuutusyhtiöksi, että se tarjosi minulle ylivoimaisesti halvimman vakuutuksen museoautolleni.

Kuten museoajoneuvoja paremmin tuntevat ehkä tietävätkin, museoajoneuvojen vakuutukset tuppaavat olemaan melko halpoja. Museoajoneuvoja ei ole tarkoitettu käyttöautoiksi, minkä vuoksi liikennevakuutukset niihin ovat usein muutaman kympin luokkaa vuodessa.

POP Vakuutuksen kautta oman Mersuni pakollinen liikennevakuutus oli 35 euroa vuodessa, eli ei juuri mitään. Toki pakollinen liikennevakuutushan ei pidä sisälläänkään mitään muuta kuin pelkät pakollisuudet, eli käytännössä vastapuolelle ja kuljettajalle itselleen tapahtuneet haverit. Sen sijaan autolle tapahtuneita vahinkoja pakollinen liikennevakuutus ei korvaa.

Tästä syystä museoautolle kannattaakin ottaa aina kaskovakuutus. Kaskoja on monenlaisia ja niiden sisältöön pääsee usein vaikuttamaan itse. Allekirjoittanut halusi ottaa Mersulle pienen kaskon (perus eläin-, varkaus-, palo -ja ilkivaltavakuutukset), josta tuli kulua 36 euroa, mutta INSSIN-alennuskoodia käyttämällä sain 25 euron alennuksen. Kaskolle jäi alennuksen jälkeen hintaa ainoastaan 11 euroa.

POP Vakuutuksella on lisäksi käytössä kilometripohjainen vakuutushinnoittelu, joka sopii lähes täydellisesti vähäisellä käytöllä olevien museoajoneuvojen vakuutusmalliksi. Kilometripohjaisessa vakuutushinnoittelussa maksat sitä vähemmän, mitä vähemmän ajat.

Koko vuoden vakuutuksille, eli liikennevakuutuksen ja kaskon yhdistelmälle jäi hintaa siis 46 euroa. En tiedä voiko tämän halvemmalla oikeastaan saada enää museoautoon vakuutusta, joka sisältäisi jonkinlaisen kaskovakuutuksen.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Kesälle 2022 kattavampi museoauton vakuutus

Se täytyy toki sanoa tuosta 46 euron vakuutuksestani, että sitä ei oltu lainkaan räätälöity omalle autolleni. Toisin sanoen minulla ei ollut pienintäkään aavistusta siitä, minkä arvoiseksi vakuutusyhtiö saattaisi autoni laskea. Varmasti olisin saanut vakuutuksesta ikävien tilanteiden kohdalla jotain, mutta se onkin sitten toinen juttu, olisiko tuo summa riittänyt minulle.

Osittain tästä syystä vaihdoin keväällä 2022 museoajoneuvoni vakuutusta toiseen yhtiöön. Nykyään oman museoautoni on vakuuttanut OP-Pohjola. Vakuutusyhtiön valintaan vaikuttivat myös omasta asuntolainastani kertyvät rahanarvoiset bonukset, jotka teki mieli kuluttaa johonkin. Käytännössä maksan nykyään museoautoni vakuutukset asuntolainastani kertyvillä OP-bonuksilla.

Yksi merkittävä syy vaihtaa vakuutusyhtiötä liittyi myös siihen, että kävimme tarkalleen läpi oman museoautoni ennen vakuutuksen ottamista. Toimitin vakuutusyhtiölle muutaman kuvan autosta a museoajoneuvopöytäkirjan. Tämän lisäksi pääsin itse vakuuttamaan oman autoni haluamaani rahasummaan ja tein sen 15 000 euron edestä.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Vakuutukset tulee hoitaa kuntoon ennen vahinkoa

Vakuutuksissa on tärkeää huomioida se, että tarvittavat valinnat ja yksityiskohdat ovat tehtynä ennen vahingon tapahtumista. Sen jälkeen kun vahinko on sattunut, vakuutuksen sisältöön ei pääse enää vaikuttamaan. Tästä syystä vakuutusasioiden hoitamista ei kannata lähteä pitkittämään, sillä pahimmillaan vahinko käy ennen kuin tilanteeseen sopiva vakuutus on hankittu.

Museoajoneuvon kohdalla on hyvä muistaa sekin, että kaikki vahingot eivät suinkaan käy ajaessa tien päällä. Autolle on siis olemassa muitakin riskejä, kuin suistuminen ojaan tai toisen auton törmääminen siihen. Auto voidaan myös varastaa tai siihen voi kohdistua ilkivaltaa. Valitettava fakta on nimittäin se, että vähänkin erikoisemmat autot kiinnostavat pitkäkyntisiä ja toisaalta provosoida helpommin ilkivaltaan.

Vaikka autosi nukkuisi talvet talvisäilössä, se ei ole välttämättä säilömisen aikana täysin turvassa kaikilta vaaroilta. Auto voi kokea varkauksia tai ilkivaltaa myös talvella, ja tämä korostuu entisestään niissä tapauksissa, missä autoa säilytetään jonkinlaisessa kimppatallissa, johon muillakin on pääsy.

Lisäksi vaikka säilyttäisit autoa täysin omassa tallissasi, johon muilla ei ole pääsyä, saattaa vahinkoja käydä silti. Joku voi murtautua säilytystiloihin, eläimet saattavat tehdä sille tuhojaan tai pahimmillaan koko autotalli saattaa vaikka palaa. Tästä syystä vakuutukset kannattaakin pitää kunnossa myös talvella ajokauden ulkopuolella.

Mainos: Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen kaikista POP Vakuutuksen vapaaehtoisista vakuutuksista. Lue lisää POP Vakuutuksen alennuskoodista.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat