Becker Avus Cassette W126

Projekti etenee: Mercedes-Benz 500 SEL sai telaketju-Beckerin

Ässä-Mersumme otti merkittäviä askelia takaisin 1980-luvulle, kun soitin vaihtui aikakauteen sopivaksi telaketju-Beckerin myötä.

Kun ostin oman Mercedes-Benz 500 SEL:n keväällä 2021, halusin siitä itselleni pienen ja kevyen projektin. En ole kiinnostunut räjäyttämään autoa atomeiksi ja entisöimään sitä kuukausien tai jopa vuosien ajan, mutta erilaisten pisteosien hankinta vähän kerrassaan täyttää mukavasti projektin määritelmän.

Kesällä 2021 suurin osahankinta taisi liittyä vararenkaaseen. Mersussa on ollut joskus uutena vararengas, mutta ajan myötä se on autosta kadonnut. Onneksi naapurikylästä tarttui matkaan täysin käyttämätön barock-vanne, johon metsästin vielä sopivan kumin päälle. Näin vararengasongelma oli ratkaistu.

Vararengas on siinä mielessä “turha” hankinta, että sitähän ei välttämättä jokainen autonomistaja tajua edes etsiä autosta. Vararengashan on katseilta piilossa takakontissa lattialuukun alla. Sen sijaan auton soitin on sellainen kapistus, joka sekä näkyy että kuuluu niin kuljettajalle, kuin myös auton matkustajille.

Tästä syystä Mersussa oleva soitin oli syytä päivittää aikakaudelle sopivaan malliin.

Becker Avus Cassette W126

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Lähtökohdat: millainen soitin Mersussa oli aluksi?

Ostaessani auton, se oli museokatsastettu noin pari vuotta aiemmin. Leima museorekisteriin viittaavissa papereissa oli ehtinyt kuivua, mutta melko tuoreesta museorekisteröinnistä voitiin vielä kuitenkin puhua.

Minulla pisti jo heti silmään se, että autossa on ollut museokatsastuksen aikana siihen täysin kuulumaton soitin. Autossa ollut soitin edusti melko tyypillistä 2000-luvun alkupuolen hyvää autosoitinta. Siinä oli CD-soitin sekä USB- ja AUX-liitännät. Soittimessa oli kirkas vihreä neonväri ja näytössä vilkkui mm. muistitikulla olleiden kappaleiden nimet.

Kaiken kaikkiaan soitin oli kaikkea muuta paitsi museoautolle tyypillinen. Suoraan sanottuna ihmettelen vähän sitä, että auto on läpäissyt museotarkastuksen kyseisellä soittimella, mutta näinhän se menee. Jonkun toisen tarkastajan seula on toista tarkempi.

Tästä syystä oli helppo todeta se, että ajoneuvoni kaipaa nyt asiaan kuuluvaa 1980-luvun puolivälin soitinta. Ei muuta kuin sellaista etsimään!

2000-luvun alun autosoitin
Tämä oli lähtökohta. Ei todellakaan istu museoautoon.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Millainen soitin Mersussa oli ollut alun perin?

Kuten olen jo aiemmin kertonut, tässä Mersussa on erityinen Suomi-historia. Auto on niitä kuuluisia Suomi-autoja, mikä näkyy myös soittimeen liittyvissä asioissa. Aikana ennen EU-jäsenyyttä suomalainen autoverotuskäytäntö oli välillä yksi iso villi länsi. Tästä Koeajolle.com on kirjoittanut aiemminkin, mitä eriskummallisempia tapoja autoveron välttämiseen on keksitty.

Kuten kyseisessä artikkelissa kerrotaan, takavuosina oli erittäin yleistä tilata autot ulkomailta niin sanotusti karvalakkimalleina, ja varustella ne Suomen satamassa tullauksen jälkeen ennen asiakkaalle luovuttamista. Niin hullulta kun se kuulostaakin, Suomen satamassa autoihin saatettiin vaihtaa parempia akkuja, lisävaloja, roiskeläppiä ja muuta mukavaa, koska sen myötä säästi rahaa.

Sama asia koski myös autosoittimia. Ulkomaisilla autovalmistajilla oli lisävarusteelle jonkinlainen oma hintalappu, joka kuitenkin kasvoi hurjaksi, kun suomalainen verokarhu iski käpälänsä siihen. Hyvän esimerkin tästä näkee Timo Turkulan Autoilun aikakone -juttusarjassa, jossa Turkula muistelee W201-Mersun ostamista vuonna 1991.

Mainittakoon esimerkiksi tärkeä ulkoilman lämpömittari: sen veroton hinta oli 230 DM eli 561 FIM, mikä autoveron kera nousi lähes kolminkertaiseksi 1 580 Suomen markkaan. Kallista ulkolämmön mittausta!

Monille uuden auton ostaneille suomalaisille tuli suuri houkutus tilata autoja Suomeen ilman sen suurempia lisävarusteita, mutta lisävarustelun voisi hoitaa halvemmalla vasta kotimaan satamassa.

Vaikka omalla Mersullani on hyvin raharikas menneisyys vuorineuvos Armas Puolimatkan autona, edes monimiljonääri-Puolimatka ei raaskinut tilata puolen miljoonan markan hintaiseen autoonsa soitinta, vaan autoon luultavasti asennettiin mankka vasta Suomessa. Tästä syystä auton VIN-koodi ei kerro meille sanallakaan auton soittimeen liittyvistä valinnoista.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Becker se olla pitää!

Jos mietitään nimenomaan Mercedes-Benzien autosoittimia, yksi brändi nousee nopeasti ylitse muiden. Niin ikään saksalainen Becker toimitti laadukkaita autoradioita lukuisiin Mersuihin useiden vuosikymmenien ajan. Tästä syystä on lähes itsestään selvää, että klassikkoauton kriteerit täyttävässä Mersussa soittimena pitää olla Becker.

Suomessa Becker on noussut suosituksi vasta myöhemmin. Kiitos yllä mainitun verotarinan, erään legendan mukaan Suomi-autoihin ei asennettu ensimmäistäkään Becker-soitinta. Lähes kaikki suomalaiset autoilijat tilasivat auton ilman radiota, ja satamassa autoon asennutettiin Sonyn tai Blaupunktin soitin, joka ajoi asiansa ihan yhtä hyvin kuin Becker.

Ilmiö oli hyvinkin yleinen, ja tarinan mukaan sitä hyödynsivät myös Suomen päässä Vehon ja Mercedeksen työntekijät. Ei siis ihme, että myös Armas Puolimatkan auton kohdalla toimittiin tällä tavoin. Kukapa sitä haluaisi maksaa ylimääräistä, jos tarjolla on helpot keinot säästää rahaa.

Beckerin laadukkuuden näkee yhä tänä päivänä. Vaikka soittimilla voi olla vuosirenkaita jo kansaneläkkeeseen oikeuttavan määrän verran, soittimet toimivat yhä. Toisin kuin valtaosaa nykypäivän teknologiasta, Beckerin soittimia kannattaa jopa lähteä korjaamaan tai huoltamaan. Suomessa Beckerin soittimia huoltaa ainakin Pulttikanava Lappeenrannassa.

Tästä syystä minäkin halusin omaan Mersuuni Beckerin, vaikkakaan alun perin siinä ei ole ollut sellaista. Becker on kuitenkin aina yhtä varma ajaton valinta vanhemman Mersun soittimeksi. Periaatteessa saman asian olisi ajanut myös Sony tai “Blaukkari”, mutta Becker se olla pitää.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miten löytää oikea Becker?

Sen jälkeen, kun soittimen merkki oli valittu, alkoi sopivan tuotteen etsiminen. Kuten jo yllä sanottiin, Becker on toimittanut lähes kaikkiin Mersun malleihin soittimia yli 50 vuoden ajan, joten äkkinäinen kaveri hukkuu vaihtoehtojen määrään. Niitä nimittäin riittää loputtomiin.

Kun ostetaan museoajoneuvoon soveltuvaa autosoitinta, on syytä muistaa museoajoneuvoilun hyvät käytännöt: autoon tehtävien muutosten tulee istua auton ikään. Tästä syystä oli tärkeä lähteä tekemään päätöstä sen mukaan, että soitin edustaisi samaa ikäluokkaa kuin auto, eli tässä tapauksessa vuosimallia 1985. Tarkoituksena oli löytää soitin, joka olisi voinut olla uutena autossa vuonna 1985.

Aikakauden lisäksi sopivaa Beckeriä metsästäessä on hyvä miettiä myös auton arvoa, johon soitin tulee. Aivan kuten autoissa, myös soittimissa on olemassa halvempia “bulkkimalleja”, sekä kalliimpia premium-soittimia. Halvimmissa soittimissa ei välttämättä ollut lainkaan C-kasettipaikkaa, mutta kalliimmissa oli sitten lukuisia erilaisia säätöjä ja kanavien muistipaikkoja.

Erittäin hyvä työkalu sopivan soittimen etsimiseen on Meinbenz.de-sivusto, joka tulee väkisinkin tutuksi museo-Mersujen harrastajille. Sivusto on kerännyt erittäin tarkasti talteen autojen hinnastoja jopa vuosikymmenten takaa. Oman tammikuussa 1985 ensirekisteröidyn autoni kohdalla avasin esimerkiksi syyskuun 1984 hinnaston, sillä hinnastot menevät aina vähän etupeltoon autojen luovutukseen nähden.

Becker radio Mercedes-Benz
Becker-radioihin liittyviä vaihtoehtoja ja niiden hintoja syksyllä 1984.

Ja aina vain paranee, Meinbenz.de on listannut myös tietoja Beckerin soittimista. Sivuston tiedot ovat tärkeitä, sillä jotkut Beckerin mallit, kuten Mexico tai Grand Prix ovat olleet valmistuksessa 50 vuoden ajan, jonka vuoksi oikean ikäisen ja mallisen laitteen löytäminen on haastavaa. Meinbenz.de:n avulla oikean soittimen etsiminen helpottuu entisestään, kun voit nähdä jopa kuvan oikeanlaisesta laitteesta.

S-sarjan Mercedes-Benz on ollut aina saksalaisvalmistajan kalleimpia ja sitä kautta parempia malleja. Jos soitinvalinnan haluaisi tehdä oikein viimeisen päälle, tulisi soittimen laadun vastata auton laatua. Omassa malliston terävintä kärkeä edustavassa autossa valinnan tulisi siis kohdistua kalliimpaan päähän osuvaan soittimeen. Vastaavasti taas samanikäisen karvalakki-W124:n ostaja päätyi luultavasti halvemman pään soittimeen.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Suomesta löytyi telaketju-Becker

Vaikka alkuperäisillä vaihtoehdoilla on kieltämättä kiva mässäillä, käytännön asioiden hoitaminen onkin sitten toinen juttu. Näitä soittimia on myyty uutena lähes 30 vuotta sitten, joten juuri tietynlaisen yksilön löytäminen käytettynä, ehjänä ja vieläpä asialliseen hintaan on aina oma ruljanssinsa.

Telaketju-Becker Avus Cassette
Telaketju-Becker juuri paketista avaamisen jälkeen.

Näin kävi myös meikäläiselle, eli päädyin lopulta hieman alkuperäistä ajatusta vastoin halvemman pään soittimiin ja valitsin autooni Becker Avus Cassetten. Radiosta käytetään myös nimeä “telaketju-Becker”, jonka nimi juontaa kahdesta telaketjumaisesta säätönappulasta. Beckeriksi soitin on korkeintaan keskinkertainen, mutta näillä mentiin.

Soitin löytyi Suomesta vanhoihin autosoittimiin vihkiytyneeltä harrastajalta. Hinta soittimelle oli melko suolainen, 180 euroa, mutta maksan mielelläni hyvää hintaa hyvästä palvelusta. Sitä koin saavani jutellessani tämän harrastajan kanssa, joka osasi antaa minulle jos jonkinlaisia vinkkejä oikean soittimen löytämiseen.

Eivätkä ne vinkit pelkkään löytämiseen jääneet, vaan kaveri tajusi myydä minulle myös 30 eurolla Beckerin soittimeen tarvittavat liittimet, sillä älkääkä vain kuvitelko, että kasarin kasettisoitin istuisi heittämällä nykyaikaisiin ISO-liittimiin. Kuuleman mukaan nämä Beckerin liittimet alkavat olla katoavaa kansanperinnettä, eli niistä kannattaa pitää huolta.

Telaketju-Becker liittimet

Lisäksi sain vinkkejä soittimen asennukseen mm. kytkentäkaavioiden muodossa, joskin soittimen asentamiseen liittyvä urakka on vielä aavistuksen kesken. Mennyt kesä on ollut sen verran kiireinen, etten ole ehtinyt vierailla auton luona kuin muutaman hassun kerran. Tällä hetkellä soitin istuu paikoillaan, mutta toistaiseksi vielä kytkemättä.

Vaikka kasari-rock ei vielä pääse soimaan Mersussani, olen silti jo nyt erittäin tyytyväinen tehtyihin muutoksiin. Auto otti heti ison askeleen kohti ammattimaisempaa ja alkuperäisempää ulkoasua. Jos minulta kysytään että kumpi on suurempi ongelma, alkuperäinen ja mykkä, vaiko toimiva ja väärän aikakauden radio, tietenkin ensimmäinen vaihtoehto voittaa.

Becker-liitin ISO-liitin
Autoradion asentamisen ihanuutta.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Hifistelyä, mutta huonompaan suuntaan

Vaikka ajatus C-kasetista voi tuntua nykypäivänä mukavan retrolta, kaikki asiat eivät olleet ennen paremmin. Sen verran uskallan jo luvata itselleni, että kun saan Beckerin joskus vielä soittamaan musiikkia, äänenlaatu on 2020-luvun kriteereillä suorastaan hirveä.

Tässä mielessä olemme liikkeellä vähän hassulla tavalla. Periaatteessa downgradetamme jo tehtyjä muutoksia. Onko tämä sitten oikein? No ainakin silloin, jos haluaa harrastaa museoautoilua sen alkuperäisessä ajatusmuodossaan.

Sen verran täytyy kuitenkin lohduttaa nuorempaa polvea, että alkuperäisten soittimien kanssa pelaaminen ei välttämättä tarkoita enää C-kasettien kaivamista naftaliinista. Näihin soittimiin on mahdollista tehdä erilaisia bluetooth- ja jopa AUX-liitäntiä tarjoavia virityksiä, ilman että ne näkyvät lainkaan ulospäin. Eli tässä tapauksessa alkuperäinen ei välttämättä tarkoita edes vaikeasti käytettävää.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat