Ilmastointilaite R12-kylmäaine

Vanhan auton ilmastointihuolto – mistä korvaaja R12-kylmäaineelle?

Vanhojen autojen kanssa tulee välillä vastaan erikoisia yllätyksiä. Ilmastoinnin kylmäaineiden muutokset on hyvä esimerkki.

Ilmastointilaitteet yleistyivät autoissa toden teolla vasta 2000-luvun puolella. Allekirjoittanut muistaa noista ajoista sen, että esimerkiksi vaihtoautokaupoilla auton ilmastointi oli jossain vaiheessa ylivoimaisesti suosituin varuste autoissa. Sen olemassaolo tai vaihtoehtoisesti puute näkyi yleensä selvästi jo auton pyyntihinnassa.

Vaikka läpilyönti tapahtui tällä vuosituhannella, autoissa on ollut ilmastointilaitteita jo vuosikymmenien ajan. Ne olivat takavuosina kuitenkin vain harvasta herkkuja, josta harva malttoi maksaa rahaa. Kiitos suomalaisen verotuskäytännön, auton varustaminen ilmastoinnilla on ollut ihan rahallisestikin tuntuva investointi.

Joissakin vanhemmissa autoissa ilmastointilaite on kuitenkin ostettu. Hyvin usein näitä autoja ovat ne vähän kalliimmat premium-autot, joiden ostajilla ei ole ollut aivan niin suurta puutetta pikkurahasta. Ilmastointi on valittu lisävarusteena myös allekirjoittaneen harrasteajoneuvoon, eli Mercedes-Benz 500 SEL-malliin.

Ilmastointilaite R12-kylmäaine

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Lähes 40-vuotias ilmastointi kaipaa huomiota

Mersuni ilmastointilaite ei ole saanut tuntea varmaan minkäänlaista ilmastointilaitteen huoltoa vuosikymmeneen, tai ehkä jopa kahteen. Kesän kuumimmilla helteillä laite ei kieltämättä kykene puhaltamaan edes viileää ilmaa, mikä viittaa luultavasti kylmäaineen puuttumiseen.

Allekirjoittanut osti tämän auton keväällä 2021, ja jo myyntipuheissa myyjä myönsi ilmastointilaitteen olevan vailla huoltoa. Vaikka juttelimme ilmastointilaitteen huollosta ja sen “laiminlyönnin” syistä jo puhelimessa ennen kauppoja, en olisi osannut kuvitella miten vaikeaksi työ on nykymaailmassa mennyt.

Auton vanhaa omistajaa ei voi syyttää passiivisuudesta asian korjaamisen kanssa, vaan ilmastointilaite on jäänyt huoltamatta pikemminkin olosuhteiden pakosta. Ympäristöasioiden kiristyminen on osunut jo tovi sitten myös autojen ilmastointilaitteisiin, minkä myötä vanhempien laitteiden huoltaminen on vaikeutunut merkittävästi.

Lue lisää: Auton ilmastointi ei toimi – syy voi piillä näissä ongelmissa

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Vanhojen autojen ilmastointi – mikä tekee huollosta vaikeaa?

Internetissä on yllättävän vähän (ainakin suomenkielistä) sisältöä vanhojen autojen ilmastointihuoltoon liittyvistä ongelmista. Ehkä juuri tästä syystä en itsekään ymmärtänyt heti tilanteen vaikeutta. Kaikki autofirmat kehuvat kyllä huoltavansa jokaisen auton ilmastoinnin iästä tai merkistä riippumatta, vaikka todellisuudessa näin ei ole.

Nihkeää oli myös yrittää selvittää asiaa soittamalla tai mailitse. Yksikään huoltoliike ei tuntunut edes tietävän tästä ongelmasta mitään, saati sitten tarjota siihen mitään ratkaisua.

Vyyhti lähti aukenemaan oikeastaan vasta siinä kohti, kun ajoin Mersuni kanssa eräälle monimerkkikorjaamolle, jossa avasimme korjaajan kanssa konepellin ja ihmettelimme moottorin sisältöä.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Vanhat R12-kylmäaineet ovat historiaa ja kiven alla

Yritän kertoa teille yksinkertaisesti ongelman taustat. Ennen vanhaan autoissa käytettiin kylmäainetta nimeltä R12, joka oli pääasiallinen ilmastoinnin kylmäaine aina 1990-luvun alkuun asti. Ilmeisesti vuosi 1993 oli virallinen päätepiste autoteollisuudessa vanhan kylmäaineen käytölle, jonka jälkeen autoliikkeet siirtyivät käyttämään ympäristöystävällisempiä kylmäaineita.

R12-kylmäaine, jonka virallinen nimi on muuten difluoridikloorimetaani kuuluu Montrealin pöytäkirjassa kiellettyihin yhdisteisiin, ja sen käyttö on ollut kiellettyä vuodesta 1996 alkaen. Kylmäaineen käytöstä on luovuttu, sillä se aiheuttaa otsonikatoa.

Uudet kylmäaineet, kuten vaikkapa R134A, ovat sen verran hienojakoisia, että niitä varten ilmastointilaitteiden kumisten osien, eli letkujen ja tiivisteiden tuli olla aiempaa laadukkaampia. Tämä tarkoitti siis sitä, etteivät uudet kylmäaineet pysyneet vanhoissa ilmastointijärjestelmissä sisässä, vaan ne vuotivat ulos erilaisista kumiosista.

Uusia kylmäaineita ei voi siis käyttää sellaisenaan vanhoissa ilmastointilaitteissa, vaan ilmastoinnille tulisi tehdä isompia muutostöitä.

Autossa olevan kylmäaineen voi tarkistaa helpoiten venttiilistä, josta kylmäainetta lisätään järjestelmään. Erilaisilla kylmäaineilla on olemassa omanlaisensa venttiilit, joten kylmäaineen voi päätellä usein jo paljaalla silmällä katsomalla. Näin tapahtui myös oman Mersuni kohdalla.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Ympäristösäädökset vievät R12:n kiven alle

Ajan myötä autokanta alkoikin käyttämään uudempia kylmäaineita, mutta vanhat autot jatkoivat kulkemista vanhan kylmäaineen voimin. Homma toimi pitkään hyvin, kunnes ympäristösäädökset kielsivät kokonaan R12:n käyttämisen. Ilmastointihuoltoyritykset eivät siis saaneet enää haltuunsa vanhaa kylmäainetta, jota myydä asiakkaille.

R12-kylmäaine piti sisällään ympäristölle haitallisia klooripitoisia CFC- ja HCFC-kaasuja, jonka vuoksi se kiellettiin. Ilmeisesti varastossa olevat aineet sai myydä vielä asiakkaille, mutta uusia ei saanut enää hankkia. Tästä syystä kylmäaine katosi hiljalleen kaikkien autokorjaamojen valikoimasta.

Nyt 2020-luvulla käytännössä yksikään ilmastointihuoltoja tarjoava yritys ei myy enää R12-kylmäainetta. Kylmäainetta ei ole kenelläkään, eikä sitä varmaan edes saisi virallisesti myydä, vaikka sitä sattuisikin löytymään.

Huhujen mukaan Suomesta löytyy vielä joitakin yksityishenkilöitä tai pieniä harrastepajoja, joilla kyseistä ainetta saattaisi olla. Ymmärrettävistä syistä tästä ei kuitenkaan pidetä meteliä. Tästä ilmastointihuollosta on turha odottaa kuittia tai takuuta, ja toisaalta harrastajat jemmaavat mieluusti rajallisesti saatavilla olevaa ainetta omiin tarpeisiinsa.

Aikana ennen Ukrainan sotaa jotkut autoharrastajat kävivät kuuleman mukaan huollattamassa vanhojen autojen ilmastointeja itärajan takana, jossa vähemmän yllättävästi ympäristösäädökset eivät ole olleet ennenkään niin justiinsa. Nyt pakotteiden aikakaudella tämäkin kortti poistuu pöydältä, mikä on ehkä ihan hyvä juttu kaikkien kannalta.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Ilmastointilaitteen konvertointi ainoa vaihtoehto

Jos allekirjoittanut haluaa saada Mersun ilmastointilaitteen jollain tavalla varmasti käypäiseen kuntoon, pöydälle jää käytännössä vain yksi vaihtoehto: ilmastoinnin konvertoiminen nykyaikaiselle R134A-kylmäaineelle.

Sain jo hyvän vinkin siitä, että ainakin Wihurin omistuksessa oleva Finnklima tekisi tämäntapaisia konvertointitöitä, joskaan en ole vielä kontaktoinut kyseistä yritystä. Tällä hetkellä minulla ei ole siis pienintäkään havaintoa siitä, miten isosta muutoksesta tässä olisikaan loppujen lopuksi kyse. Saati sitten miten kalliiksi moinen operaatio menisi.

Toisaalta ehjä ilmastointi on aina ehjä ilmastointi, eli sijoitetuista euroista saisi ehkä osansa takaisin. Lisäksi autossa olisi tuolloin nykyaikainen järjestelmä, joka sallisi jatkossa normaalit ilmastointihuollot. Toisin sanoen, tällä tavalla kirpaisu olisi hyvin pitkästi kertaluonteinen.

Myöskään Mersun saama museoajoneuvon status ei vaarantuisi kyseisen työn myötä, sillä autoja saa varustella huoletta nykyaikaisemmiksi mm. turvavarusteiden osalta. Uskoisin ilmastointitöiden menevän samaan laariin, sillä ovathan ympäristöasiat periaatteessa rinnastettavissa turvallisuuteen.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat