Komponenttipula uusia mahdollisuuksia

Komponenttipula avaa myös uusia mahdollisuuksia auton vaihtoa harkitseville

Takuulla Oy:n toimitusjohtaja Matias Luoma pohtii komponenttipulaa ja minkälaisia mahdollisuuksia se voi tuoda mukanaan autokauppaan.

Autoteollisuutta on piinannut jo vuodesta 2020 lähtien vakava komponenttipula, jonka seurauksena autotehtaat ovat joutuneet karsimaan tuotantoaan, rajoittamaan saatavilla olevia ajoneuvon varusteita ja pahimmillaan tehtaat ovat jopa sulkeneet ovensa väliaikaisesti.

Kun kysyntä uusia autoja kohtaan on kuitenkin edelleen kovaa, mutta tarjontaa ei tuotannon haasteiden takia ole, heijastuu tämä auttamatta myös uusien autojen kauppiaille. Tietyt merkit ovat joutuneet ajoittain keskeyttämään tiettyjen mallien myynnin kokonaan, sillä kalustoa ei ole saatu tehtailta ulos.

Suomalaiselle kuluttajalle tämä on tarkoittanut ennen kaikkea pidentyneitä jonotusaikoja, jotka ovat pitkittyneet tiettyjen merkkien ja mallien osalta helposti jopa yli vuoden mittaisiksi.

Komponenttipula uusia mahdollisuuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Komponenttipulan purkaminen vie aikaa

Vaikka pahimmat ajat komponenttipulan osalta pitäisi olla jo takanapäin, ei tilanne helpotu sormia napsauttamalla tai tehtaan tuotantovipua suuremmalle kääntämällä. Reilun parin vuoden aikana tuotantoon syntynyttä jonoa purkaessa kuluu vielä reilusti aikaa, mikä tulee kysymään kuluttajien ja autokauppiaiden kärsivällisyyttä vielä jatkossakin.

Samaan aikaan jokaiselta autovalmistajalta odotetaan uusia aiempaa innovatiivisempia teknologisia varusteita ja ominaisuuksia, joiden valmistaminen vaatii jatkuvasti enemmän eri komponentteja ja puolijohteita. Autoilu sähköistyy, suuret multimediakeskukset kosketusnäyttöineen ja ääniohjauksineen yleistyvät ja jopa perinteiset sivupeilit korvataan kameroilla. Näin ollen jo valmiiksi niukkoja resursseja tullaan todennäköisesti tarvitsemaan tulevaisuudessa yhä suurempia määriä.

Monet valmistajat ovat jo kuluneen kahden vuoden aikana alkaneet etsiä vaihtoehtoisia valmistustapoja ja uusia yhteistyökumppaneita, joiden avulla he voisivat varmistaa oman tuotteensa tehokkaan valmistusprosessin. Komponenttipula onkin pakottanut valmistajat pohtimaan entistä tarkemmin omia tuotantoketjujaan ja heidän riippuvuuttaan tietyistä materiaaleista. Tällä on toivottavasti positiivisia vaikutuksia tulevien automallien suunnitteluun ja ennen kaikkea niiden valmistukseen.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Pitkä toimitusaika jarruttaa auton vaihtoa

Toimitusaikojen pitkittyminen on saanut monet kuluttajat painamaan jarrua uuden auton hankinnan suhteen. Toisaalta monille jo uuden auton ostosopimuksen allekirjoittaneille on tullut toimitusta odotellessa mielialaa latistavia uutisia, joissa oman auton toimituksen kerrotaan siirtyvän suunnitellusta ajankohdasta myöhemmäksi tulevaisuuteen. Valitettavan usein ilmoitukset eivät jää yhteen, vaan arvioitu toimitusaika saattaa siirtyä prosessin aikana useamman kerran.

Uuden auton hankinta on suuri sijoitus, jonka toteutumiseen liittyy monia odotuksia ja usein jopa pitkäaikaisia haaveita. Kerta toisensa jälkeen saapuvat myöhästymisilmoitukset vievät kuluttajan mielissä jo hennosti leijuvaa uuden auton tuoksua taas kauemmas siitä todellisuudesta, jossa uusi silmäterä olisi vihdoin omalla kotipihalla valmiina ajoon.

Usein pitkittyneet toimitusajat johtavat myös siihen, että kuluttaja on pakotettu jatkamaan ajojaan vanhalla autollaan pidempään. Osalle kuluttajista uuden auton hankinnan syynä on voinut olla klassinen autokuume, jossa vaihdon motiivina on yleensä vain mieliteko akuutin tarpeen sijaan.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Tekninen lisäturva auttaa uutta autoa odottaessa

Sen sijaan osalle vaihtopäätös on syntynyt vanhassa autossa normaalin käytön myötä kasvaneiden huoltokustannusten takia. Kuluvien osien uusiminen kuuluu nesteiden vaihdon ohella auton normaaliin ylläpitoon, mutta osalle kuluttajista se saattaa aiheuttaa orastavan ajatuksen siitä, että milloin autossa ilmenee jokin kalliimpi vika tai yllättävä ongelma. Tällaiselle kuluttajalle uuden auton pitkittynyt toimitusaika aiheuttaa ylimääräistä stressiä, vaikka todellisuudessa vanhassa autossa ei olisikaan teknisesti mitään vikaa.

Osa kuluttajista onkin päätynyt hankkimaan vanhalle autolleen maksullisen lisäturvan, joka kattaa vanhassa autossa yllättäen ilmeneviä teknisiä vikoja. Lisäturvia on ollut jo pitkään saatavilla autoliikkeistä vaihtoauton oston yhteydessä, mutta harva kuluttaja tietää, että teknisen turvan voi ostaa myös jo omistamaansa autoon huolimatta siitä onko auto alun perin hankittu autoliikkeestä vai esimerkiksi toiselta yksityiseltä.

Teknisen lisäturvan avulla kuluttaja voi ajaa huoletta vanhalla autollaan uuden peltilehmän toimitusajan pitkittymisestä huolimatta. Parhaimmillaan tekninen lisäturva tuo mukanaan muitakin etuja kuin pelkän teknisen vian korjaamisen, sillä esimerkiksi lisäturvaa tarjoavan Korjausturvan palvelun hintaan sisältyy aina myös ympäri vuorokauden päivystävä tieturva sekä maksuton sijaisauto korjauksen ajaksi.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Myös käyttövoimamullistus pitkittää auton vaihtoa

Autoilu on jatkuvassa murroksessa ja moni kuluttaja on epätietoinen siitä, kannattaako hänen valita ajokikseen perinteinen bensa- tai dieselauto vai sopisiko talouden ajoihin parhaiten sittenkin esimerkiksi plug-in hybrid tai jopa täyssähkö? Etenkin sähköautojen ja hybridien kehitys on ollut nopeaa viime vuosina ja kehitys varmasti jatkuu samanlaisena myös tulevaisuudessa.

Moni päättääkin jatkaa arkiajojaan vielä ylimääräisen vuoden tai pari vanhalla autollaan ja jää tarkkailemaan markkinoiden ja uusien automallien kehitystä. Myös tällaisissa tilanteissa kuluttaja voi turvata vanhan autonsa lisäturvalla ja varmistua siitä, ettei auton vaihdon kanssa tarvitse kiirehtiä, vaan vaihtoa voi pohtia rauhassa pidempään.

Yleisesti voidaankin todeta, ettei autoa tarvitse enää vaihtaa uuteen ainoastaan tehdastakuun tuoman mielenrauhan vuoksi, sillä vastaavaa turvaa on nykyisin saatavilla myös käytettyihin autoihin tarkoitettujen teknisten lisäturvien avulla. Samalla autoilija voi unohtaa kaikki uutisotsikot komponenttipulaa koskien ja keskittyä matkantekoon vanhalla luottoratsullaan!

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat