Turvavyön ohituslaite

Onnettomuustutkija: Kaksi kuollut turvavyön ohittimen takia tänä vuonna

Internetistä ostetut turvavyön merkkiäänen ohittimet ovat vaatineet ainakin kaksi kuolonuhria vuonna 2021.

Viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana monissa autoissa on yleistynyt turvavyön merkkiääni, joka muistuttaa autoilijaa turvavyön käytöstä liikkuvassa autossa. Turvavaruste on yksinkertainen: jos auto liikkuu eikä kuljettajan penkissä ole kytketty turvavyötä, auto alkaa pitämään ärsyttävää varoitusääntä vyön kytkemiseksi.

Autovalmistajilla on ollut hyvä porkkana lisätä autoihinsa turvavyön käytöstä muistuttava merkkiääni. Mikäli autosta löytyy pakollisena varusteena turvavyön merkkiääni, auto on saanut sen myötä EURO NCAP -turvaluokituksesta lisäpisteitä. Helpot lisäpisteet ovat auttaneet autoja saamaan parempia turvaluokituksia.

Turvavyön ohituslaite

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Oikotie onnettomuuteen?

Joskus yksinkertaisistakin asioista tehdään välillä turhankin vaikeita, ja sama koskee myös turvavyön merkkiäänen kiertämistä. Sen sijasta, että kuljettaja kytkisi turvavyön kiinni autossa, monet kuljettajat ovat ostaneet internetin syövereistä laitteita, joilla merkkiäänen voi ohittaa kytkemättä vyötä.

Monet nettikaupat myyvät turvavyölaitteeseen kytkettäviä irrallisia palikoita, jolloin turvavyötä ei tarvitse (tai voi) enää kytkeä, mutta ikävä piipitys lakkaa. Irrallisilla turvavyön ohituslaitteilla on kuitenkin se ikävä puoli, että sen käyttö lopettaa yleensä turvavyön käytön kokonaan, sillä vyön oikeaoppinen kytkeminen vaatisi palikan irrotuksen ja säilyttämisen oikean käytön ajaksi.

Tästä syystä monet kuljettajat ovatkin lopettaneet turvavyön käytön kokonaan, kun ohittamiseen tarvittava lukkopalanen on hankittu.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Ainakin kaksi kuollutta

Turvavyö on erittäin toimiva ja hyväksi todettu turvavaruste, joten ei siis ihme, että ne ovat olleet pakollisia autoissa jo vuosikymmenien ajan sekä poliisi valvoo niiden käyttöä. Kolarin sattuessa turvavyö pitää auton matkustajat paikoillaan, eivätkä matkustajat lentele hallitsemattomasti autossa tai jopa sen ulkopuolella.

Destian johtava asiantuntija ja Onnettomuustietoinstituutti OTI:n liikenneonnettomuuksien tutkija Tapio Heiskanen jakoi kuitenkin hiljattain omalla Facebook-sivullaan pysäyttävän kuvan turvavyön käyttöön liittyvistä laiminlyönneistä.

Heiskasen mukaan kuvan turvavyön lukko-osa on peräisin autosta, jolla oli ajettu kuljettajan kuolemaan päätynyt onnettomuus. Tämä onnettomuus ei ole suinkaan ainutlaatuinen löydös, vaan kyseessä on jo toinen kerta vuoden 2021 aikana.

Turvavyön pois jättämällä nollaat kaikki ne miljardiluokan investoinnit, joita autoteollisuus on sinua varten vuosien aikana kehittänyt.

Tapio Heiskanen Facebook-päivityksessään

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Minkä vuoksi ohittimien käyttö on yleistynyt?

Kuten yllä jo kerrottiin, EURO NCAP -testeissä autovalmistajat saavat turvavyön äänimerkistä helppoja ylimääräisiä pisteitä turvaluokituksia varten. Koska käytäntö on kestänyt jo noin kymmenen vuotta, sekä sen myötä autojen hinnat ovat tulleet alas, niin lähes kaikilla meistä on jo mahdollisuus hankkia sen ikäluokan auto, jotka on varustettu merkkiäänellä. Tämän myötä monille tulee houkutus hankkia autoon jonkinlainen ohituslaite turvavyölle.

Turvavyön ohituslaitteet ovatkin nyt viime vuosina yleistyneet myös siviililiikenteessä. Sen sijaan ammattiliikenteessä kyseenalaiset apuvälineet eivät ole olleet yhtä harvinaisia, vaan monet ammattiautoilijat ovat käyttäneet näitä jo vuosia.

Esimerkiksi taksi- ja katsastusaloilla oli takavuosina vapautus turvavyöpakosta aina kesäkuun 2020 tieliikenneuudistukseen asti, joten monet ammattiautoilijat hankkivatkin “laillisesti” itselleen erilaisia ohittimia. Uuden lakimuutoksen myötä erivapaudet kuitenkin poistuivat kaikilta.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: MTV

Nyt luetuimmat