Tällä kertaa koeajoon saatiin BiTurbolla varustettu Opel Astra, joka oli ehtinyt kerätä hurjat kilometrit alle kolmeen vuoteen.
Myönnetään, onhan se vähän tylsää ottaa kolmatta kertaa pöydälle K-mallin Opel Astraa, vaikka jo joskus lupasin, ettei koeajolle otettaisi yhtä ja samaa automallia kerta toisensa jälkeen.
Tällä kertaa Astraan päätyminen ei ollut kuitenkaan puhtaasti minun oma valintani, vaan siihen vaikuttivat myös vallitsevat olosuhteet. Mediassa paljon palstatilaa saanut komponenttipula näkyi konkreettisesti minulle erittäin tutun Jyväskylän Laakkosen vaihtoautorivissä syksyllä 2021. Vaihtoautoja oli äärimmäisen vähän, ulkona ei ollut kuin pari luultavasti koeajolta palannutta autoa ja sisällä oli todella väljää.
Jos joku miettii sitä, miksi komponenttipula kiusaa vaihtoautokauppaa, syy on aika simppeli. Kun komponentit ovat loppu, uusia autoja ei saada tehtailta ulos asiakkaille. Kun uusia autoja ei saada asiakkaille, he ajavat yhä vanhoilla autoillaan. Kun he eivät jätä autojaan vaihdossa uusiin, vaihtoautorivistöt ammottavat tyhjyyttään.
Koeajoautossa ensihuomiot kilometrimittariin
Kieltämättä näky autoliikkeessä oli jopa surullinen. Potentiaalisia koeajoyksilöitä ei ollut nimeksikään, mutta yhden auton kohdalla kiinnostus syttyi. Valkoinen K-sukupolven Opel Astra, jossa alla oli näyttävät 18-tuumaiset talvivanteet ja pieni madallus. Nopea vilkaisu paljasti autosta löytyvän myös kattavat varusteet aina täydestä nahkasisustasta keulan IntelliLUX Led-matrix -ajovaloihin.
Kenties se suurin yllätys nähtiin kuitenkin kilometrimittarissa, sillä vuoden 2019 Astra oli ehtinyt rullata teitä peräti 181 000 kilometriä. Nopealla matematiikalla tämä tarkoittaa yli 60 tkm vuosittaista ajoa. Käytännössä siis neljä kertaa enemmän, kuin keskiverto auto Suomessa. Autohan oli myös Suomi-auto.
Auto oli ollut yhdellä omistajalla, joka oli huoltokirjan mukaan yksityishenkilö. Ilmeisesti kyseessä oli jonkun sortin kaupparatsu tai muu työkseen ajava henkilö. Kieltämättä myös auton varustustaso viittasi siihen, että autossa todellakin vietetään paljon aikaa, joten ajomukavuuteen sijoitetut eurot maksavat itsensä ajan myötä takaisin.
Vähän erikoinen speksi oli kuitenkin auton madaltaminen, jota harvemmin näkee näin uusissa autoissa. Auto oli ilmeisesti ollut jonkinlaisen autoharrastajan tai muuten vain asiasta paremmin ymmärtävän omistuksessa, tästä kielivät kaikista pramein 1.6-litrainen CDTI-diesel, joka tuotti BiTurbonsa ansiosta 150 hevosvoiman tehot ja 350 nm:n verran vääntöä.
Vaikka olen tässä blogissa käynyt jo koeajamassa “perus diesel-Astran” ja huippuvarustetun bensa-Astran, päätin ottaa tästä alle vielä kolmannen saman ikäluokan Astran mallin. Olihan tämä auto nyt näiden kahden mallin eräänlainen risteytys.
Huippuvarusteet – OPC-varustepaketti tuplana
Koeajaessani tuota edellä mainittua bensiinimoottorilla varustettua huippuvarusteista Astraa, kuvittelin näiden autojen olevan äärimmäisen harvinaista herkkua Suomessa. Olin ilmeisesti väärässä, sillä kyllä näitä tuntuu tasaisin väliajoin löytyvän autoliikkeiden vaihtoautorivistä.
Varustelista oli tälläkin kertaa sen verran kattava, että on oikeastaan vaikeaa päättää mistä aloittaa tarinoinnin. Autossa oli OPC-varustepaketti peräti kahteen kertaan, sillä varustepaketit oli otettu niin sisään ja ulos. OPC-sisävarustepaketti tarkoitti lämmitettävää OPC-rattia, joka oli vielä normaaliakin sporttisemman muotoinen, metallipintaiset polkimet sekä auton katto oli musta malleista poikkeavasti väritykseltään musta. Tätä synkkää sisustaa ei muuten ollut tuossa edellisessä huippu-Astrassa.
Myös ulkopuolelta löytyi OPC-varustepaketti, joka sisälsi hieman sporttisemmat puskurit ja helmat. Auton värinä toimi Summit White – brilliantväri. Vanteet olivat molemmissa sarjoissa Opelin omat 18-tuumaiset ja autossa oli tosiaan KW:n valmistama madallussarja, joka asetti auton 30 mm lähemmäs tietä. Auton led-valot olivat myös Opelin parhaimmistoa, sillä ne kaartuivat mutkissa ja toimivat myös automaattisesti.
Sisustasta täytyy myös nostaa vielä täysi nahkasisustus, jossa kirsikkana kakun päällä oli AGR-istuimet etupenkeillä, joka tarkoittaa hierovia istuimia. Tämä olikin itse asiassa allekirjoittaneen ensimmäinen koeajo, jossa kokeilen hieromistoimintoja. Näiden lisäksi autosta löytyi luonnollisesti webasto.
Väriä harmaaseen marraskuuhun
Näin vuoden lopulla koeajoraportit ovat harvinaista herkkua siitäkin syystä, että kelien puolesta näitä ei viitsisi hirveästi tehdä. Lähdin omalle koeajolleni kello 15 paikkeilla, ja se oli oikeastaan viimeisiä hetkiä lähteä ajelulle, jos autosta mielii ottaa minkäänlaisia valokuvia. Paluumatkalla Laakkosen toimipisteille alkoivatkin auton hyvät ajovalot osoittaa jo tehoaan.
Koska olen ajanut varmaan kuudella erilaisella K-Astralla, tämä koeajo ei antanut minulle hirveästi uusia näkökulmia. Auton madallus ja isot vanteet tarjosivat melko kovaa kyytiä, eli pienetkin epätasaisuudet tiessä tuntuivat aika pahasti. Sen sijaan tien ollessa kunnossa, kyyti oli ennätyksellisen mukavaa. Ehkä mukavuudesta osa johtui hierovista penkeistä, jotka kytkin päälle tuomaan väriä marraskuun harmauteen.
Yksi uutuus aiempiin koeajoihin nähden oli BiTurbo, jota en ole ennen kokenut ainakaan Opelin yhteydessä. Täytyy sanoa, että BiTurbo oli minulle ehkä pieni pettymys. Auto ei tuntunut eroavan oikeastaan yhtään normaalista yhdellä turbolla varustetusta 1.4-litraisesta bensiinistä. Toisaalta kahden turboahtimen ideana on toimia hieman eri kierrosalueilla, joten sitä ei ehkä huomaakaan näin lyhyellä koeajolla.
Dieselistä huolimatta tämä auto ei ole kovinkaan kuluystävällinen valinta. Laakkosen mukaan auton keskikulutus oli 5,9 litraa sataa kilometriä kohden, joka ei ole nykymittapuulla ainakaan vähän. Jos ottaa dieselveron huomioon, olisi kiva verrata käyttökuluja tämän 150-hevosvoimaisen dieselin ja yhtä tehokkaan 1.4-litraisen bensiinin välillä. Veikkaukseni mukaan kovin suurta eroa ei ole.
Kilometrit mietityttivät
Vaikka autolla oli veivattu suorastaan jäätävät kilometrit, auto oli äärimmäisen siisti. En löytänyt siitä oikein mitään merkkejä suuresta ajomäärästä, eli auto on ollut todella tarkalla ylläpidolla. Ainoa huomautus tuli ratin yläosan ehkä noin peukalonpään kokoisesta hieman kuluneemmasta kohdasta, jonka saisi varmasti pienellä huolenpidolla meikattua piiloon.
Jopa auton nahkapenkit olivat nekin oikeastaan virheettömät. Samoin tuulilasisssa ei ollut merkkejä sinkoilleista kivistä tai nastoista. Olisi kiva tietää minkälaisia teitä pitkin tämä auto on päässyt kulkemaan, sillä arvatentin kovin huonoilla teillä auto ei ole joutunut liikkumaan.
Auton erinomaisesta kunnosta huolimatta suuri kilometrimäärä kuitenkin jäi vähän kaihertamaan, sillä tässä olisi voinut olla pienemmillä kilometreillä minulle erittäin hyvä ajokki korvaamaan nykyistä Astraani. Jos tämän tapaisen karkin saisi 100 tkm vähemmän ajettuna, niin autokuume huitelisi tällä hetkellä pilvissä.
Opel Astra 5-ov Innovation 1,6 CDTI BiTurbo
- Vuosimalli: 2019
- Moottori: 1.6-litrainen diesel (110 kW)
- Vaihteisto: Manuaali
- Vetotapa: Etuveto
- Mittarilukema: 181000 km
- Koeajon tarjosi: Laakkonen, Jyväskylä
Nyt luetuimmat