Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

Volvo EX30 – Suomen paras sähköinen katumaasturi hinta-laatusuhteeltaan? 

Volvo EX30:llä on kaikki edellytykset olla Suomen paras sähköinen katumaasturi, etenkin omassa hinta-laatuluokassaan.

Volvo on tunnettu turvallisista ja pohjoisen ankariin oloihin sopivista autoistaan, jolla on aina ollut vahva brändi ja kannatus Suomessa. Volvo on totisesti ottanut askeleen kohti kestävää tulevaisuutta julkistaessaan jatkuvasti uusia sähköautoja taistelussa ilmastonmuutosta vastaan vähentääkseen päästöjään.

Volvo XC40 Recharge aloitti valmistajan maailman valloituksen ollessaan ensimmäinen täyssähköinen auto Volvo-automerkin alaisuudessa, kun aikaisemmin Volvon sähköautot oli julkaistu Polestar-merkin alla (kuten Koeajolle.com -sivustolla koeajettu Polestar 2).  

Nyt Volvo on tuonut markkinoille uuden täyssähköisen EX30-mallin, joka oli allekirjoittaneelle eniten odotettu sähköauto koko markkinalla alhaisen hinnoittelunsa ja kauniin muotoilunsa vuoksi vuosiin. EX30 on kompakti katumaasturi, joka hinnoitteluillaan ja laadullaan voisi olla jopa Suomen paras katumaasturi. Tutustutaan autoon kuitenkin ennen isojen johtopäätösten tekemistä. 

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Volvo EX30 sähköauton koeajolla hymy oli herkässä 

Auton ovet aukeavat automaattisesti avaimien tullessa noin parin metrin etäisyydelle autosta. Auto tunnistaa automaattisesti ajon alkaneeksi, kun kuljettaja istuu istuimelle ja vie jalkansa jarrupolkimelle. Vaihteelle laittaminen onnistuu ratin oikealla puolella olevasta vivusta. Hyvin samankaltaista ratkaisua on ollut nähtävissä niin Volkswagen ID.7 kuin Cupra Born sähköautoissa. 

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

Volvo EX30 ulkoinen muotoilu hivelee allekirjoittaneen silmää 

EX30:sta löytyy jokaisen länsimaalaisen unelma eli lämmitettävä monitoimiohjauspyörä, joka kavereiden kesken tunnetaan rattina. Voin kertoa, että parin kymmenen asteen pakkasesta autoon istuminen sai välittömästi hymyn kasvoille, kun vastassa oli ihanan lämmin ratti. 

Auton asetusten muuttaminen onnistus keskusnäytöstä, johon oli kätevästi tuotu pikanäppäiminä niin kaistavahti, yhden polkimen ajo (eng. One Pedal Drive), kuin Älykäs nopeusavustin. Suosittelen painamaan kaistavahdin ja älykkään nopeusavustimen pois käytöstä ennen kuin edes pohdit auton ajamista. Älykäs nopeusavustin valittaa sinulle jo yhden kilometrin nopeuden ylittämisestä, joka on mielestäni vähän liioittelua, vaikka turvallisuusnäkökulman ymmärränkin. Tämän lisäksi kaistavahti toimii niin älyttömän hyvin jopa lumisilla teillä, että en pidä siitä itse yhtään.  

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

Auton ominaisuuksien muokkaaminen onnistui kätevästi keskusnäytöstä 

Yhden polkimen ajoa suosittelen taas kaikille kokeiltavaksi, koska siihen tottumisen jälkeen, et enää koskaan haluaisi ajaa muulla tavalla. Jos tämä ominaisuus ei ole sinulle entuudestaan tuttu, suosittelen kuitenkin testaamaan tätä tyhjällä tiellä ennen kuin hyppäät muun liikenteen mukaan, jotta et aiheuta vaaratilanteita.

Auto alkaa meinaan tätä ominaisuutta käytettäessä välittömästi ja voimakkaasti (kuitenkin vähemmän voimakkaasti kuin Tesla Model Y) jarruttamaan kaasupolkimesta irrottamisen jälkeen ladatakseen jarrutusenergiasta auton akkua (regeneratiiviset jarrut) ja emme tietenkään toivo, että aiheutat vaaraa itsellesi tai muille autoilijoille. 

Koko koeajo toteutettiin omasta toimestani yhden polkimen ajolla, koska olen ollut alusta lähtien sen suurin fani.  

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

Keskikonsolista löytyy suuri noin 12 tuuman keskusnäyttö 

Kiihtyvyys valmistajan mukaan on ”nollasta sataan” 3.6 sekuntia, jonka voi kyllä hyvinkin uskoa auton lähtiessä liikennevaloista niin ketterästi. Vaikka tiet olivat liukkaat, niin hallinnan tunne autosta pysyi jatkuvasti erinomaisena jalan eksyessä kovemminkin kaasupolkimelle liikennevaloista lähtiessä.

Ohjausvaste oli tukeva, joka oli mielestäni erinomainen lisä auton ollessa kuitenkin hieman pienempää sorttia. Itselleni tukeva ohjausvaste (eikä mikään rimpula sanoisi porilaine) luo automaattisesti korkeamman turvallisuuden tunteen kuin todella matalan ohjausvasteen omaavat autot. Ohjausvaste ei ollut kuitenkaan liian suuri, jotta olisin kokenut sen urheilusuoritukseksi kaupunkiajossa, missä rattia saa olla jatkuvasti vekslaamassa.  

Auton turvallisuuteen oli Volvolle tuttuun tapaan panostettu paljon, jonka huomasi myös maantiellä taustapeileihin ilmestyvästä huomiovalosta, joka kertoo auton sijaitsevan auton sokeassa pisteessä. Tämän lisäksi kaupunkiajossa huomasi, että auto varoittaa autoista, jotka ovat alle 1.5 metrin päässä sinusta, joka tuli huomattua bemarikuskin halukkuudesta tulla tavaratilaan istumaan omalla autollaan. Tämä entisestään lisää turvallisuuden tunnetta ajon aikana. 

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

Keskusnäytön perusnäkymä oli muokattavissa. Google on sisäänrakennettuna autossa, jota pidin erinomaisena ominaisuutena 

Peruuttaminen oli EX30:ssa tehty niin älyttömän yksinkertaiseksi ja helpoksi, että täytyy olla melkoinen sankari, jos tällä autolla jotain päin peruuttaa. Kuljettajan avuksi on tuotu niin peruutuskamera, peruutustutka, merkkiääni kuin 360 asteen kamera. Enää listalta puuttuu vaan anoppi, joka huutaisi auton ulkopuolelta vinkkejä peruuttamiseen, mutta se ei kuulunut tämän auton lisävarustukseen edes lippulaivamallissa. Onneksi voisi joku sanoa. 

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

EX30:sta löytyy peruutuskamera, peruutustutka, merkkiääni kuin 360 asteen kamera. 

EX30 oli koeajossa kahden tunnin ajan ja aika meni kuin siivillä. Autoa oli mukava ajaa niin pikkuteillä kuin moottoritiellä, että pidempikin koeajo olisi ollut perusteltua. Pitää myös erityismainintana kertoa, että apulaiskuskina toiminut tuttuni piti autosta myös hyvin paljon, vaikka onkin aikaisemmin ollut hieman ennakkoluuloinen sähköautoihin. 

Tekninen ominaisuus Arvo 
Istuimet 
Leveys 1 836 mm (2 032 mm peileillä) 
Korkeus 1 555 mm 
Pituus 4 233 mm 
Perävaunun enimmäispaino 1 600 kg (jarrullinen) 
Paino 1960 kg (kuormaamaton massa) 2 335 kg (suurin massa kuormattuna) 
Akun kapasiteetti 69.0 kWh 
Huippunopeus 180 km/h 
Sähköenergian kulutus 16.7 kWh / 100 km (WLTP) 

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Volvo EX30 sisustuksessa on käytetty kierrätettyjä ja uusiutuvia materiaaleja 

Volvo EX30 sisustus on tehty tyylikkäistä materiaaleista, joka kuulemani mukaan jakaa kovasti mielipiteitä. Volvo on tämän auton osalta keskittynyt pienentämään hiilijalanjälkeä, joka on johtanut siihen, että kaikki mahdollinen materiaali on tehty joko uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista.

Sisätilojen muotoilu yhdistää laadukkaat materiaalit ja minimalistisen tyylin, joka omasta mielestäni on näyttävän näköinen. Penkeissä materiaalina on käytetty kuvioitua 3D-neulosverhoilua, joka on osittain tehty mäntyöljystä valmistetusta sileästä materiaalista. Taas sisustuksen muoviosissa on käytetty kierrätettyä PVC-muovia ja tekstiilimatot on valmistettu käytöstä poistetuista kalaverkoista. 

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

Volvo EX30 ratin vasemmalla puolella on adaptiivisen vakionopeudensäätimen säätö ja oikealla puolella äänikomennot sekä radiokanavien ja äänenvoimakkuuden säätö 

Kuljettajan penkki on ergonominen ja säätömahdollisuuksia oli niin paljon penkin vasemmalla puolella olevassa ”joystickissa”, että en kerennyt todennäköisesti kaikkia ominaisuuksia edes löytämään koeajon aikana.

Penkin asennon säätäminen oli myös helpoin, mitä olen tähän päivään mennessä nähnyt, koska keskusnäyttö näytti sinulle reaaliaikaisesti tekemäsi muutokset. Istuin pelkääjän paikalla myös puolet koeajosta ja pitää sanoa, että kuljettajan istuin on mukavampi kuin pelkääjän penkki, vaikka en siitäkään mitään negatiivista sanottavaa saanut keksittyä. 

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

Tunnelmavalaistukset tekevät Volvon EX30 tyylikkään ja kutsuvan näköisen 

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Volvo EX30:ssä on tilaa myös takana

EX30 on kompakti katumaasturi, minkä vuoksi takapenkeillä on selkeästi vähemmän tilaa kuin keskimääräisessä katumaasturissa. Itseni kaltaiselle ”metrimakelle” tilaa on yltäkylläisesti, mutta luulisin pääsi osuvan kattoon, jos olet 190 senttimetriä pitkä. Takapenkeille kuitenkin mahtuu hyvin yksi kanssamatkustaja, vaikka käytössä olisi turvaistuin. Takapenkeillä on kaksi kunnollista istumapaikkaa ja keskellä olevan mukitelineen ollessa ylhäällä tilaa on myös kolmannelle matkustajalle. 

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

EX30 takapenkeillä on keskimääräistä katumaasturia vähemmän tilaa 

Tavaratilat autossa ovat normaalia katumaasturia pienemmät, koska tavaratilan tilavuus on 318 litraa. Tämä on noin sata litraa vähemmän kuin Volvon XC40 Recharge sähköautossa, jossa oli kokoluokkaansa nähden hyvät kuljetustilat.

Tavaratilan koko on omaan kahden aikuisen ja kahden pienen koiran perheeseen riittävät, mutta jos sinulla on kaksi lasta, niin voin jo suoraan sanoa, että tavaratila ei riitä kuljettamaan esimerkiksi kaksipaikkaisia rattaita, vaikka olisit millainen Tetriksen pelaaja ollut 90-luvulla. Jos kuitenkin tavoittelet vain yhden lapsen hankintaa elämääsi, on auton tavaratilat sinulle riittävät.

Autosta löytyy myös pieni etutavaratila, johon voi hyvin siirtää, vaikka matkassa mukana kulkevan pesunestepullon. 

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

Tavaratilassa on tilaa riittävästi pienelle perheelle, mutta kahden lapsen perheelle se on liian pieni 

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

69 kWh akusto tarjoaa 450 kilometrin kantaman 

Valmistajan teknisten tietojen mukaan auton yhdistetty sähkön kulutus (WLTP) on koeajossa olleelle Twin Motor Performance mallille 17.5 kWh / 100 km. Single Motor ja Single Motor Extended Range -malleille sähkökulutus on karvan verran pienempi kuin tässä tehokkaimmassa nelivedossa, niiden ollessa 16.7 kWh / 100 km ja 17.0 kWh / 100 km.

Kahden tunnin koeajo toteutettiin 15-20 asteen pakkasessa, jolloin tällaisille sähkönkulutuksille sai heittää hyvästit. Kuten alla olevasta kuvasta hyvin näkee, puolentoista tunnin koeajon aikana keskimääräinen sähkönkulutus oli 27.9 kWh / 100 km. Tietty ajotyylimme ei ollut sähkön kulutuksen minimointiin tähtäävä, mutta saatte kuitenkin jonkin käsityksen, miten sähkönkulutus kasvaa korkeissa pakkaskeleissä. 

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

EX30:sta löytyy latauspistokkeet niin AC- kuin DC-lataukselle. 11 kW:n AC-latauksella (Type 2, 16 A), kavereiden kesken kotilatauksella, nollasta sataan prosenttiin lataaminen kestää 8 tuntia. 175 kW DC-pikalatauksella (CCS2) akun varaustason kasvattaminen 10 prosentista 80 prosenttiin kestää 26 minuuttia, joka on kyllä rivakkaa tekemistä.

Itsellä 99.9 prosenttia vuoden aikana tehdyistä matkoista on niin lyhyitä, että pikalatauksen nopeus ei hirveästi vaikuta omaan ostopäätökseeni, mutta on hyvä tiedostaa, että sähköautoilla matkan suunnittelu vaatii oman vaivansa, jos kulkee minuuttiaikataululla. Latauspaikka sijaitsee auton vasemman takarenkaan yläpuolella. 

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Miten paljon Volvo EX30 Ultra Twin Motor Performance maksaa ja millaisia rahoitustapoja oli saatavilla? 

Koeajossa ollut Volvo EX30 Ultra Twin Motor Performance -malli kaikilla lisävarusteilla ja Crystal White värillä maksaa 53 674 euroa. Halvimmillaan auton saa omaan autotalliin kuitenkin 36 900.01 eurolla, jos valitsee autosta täysin karvalakkimallin (joka on siis silloinkin todella hyvin varusteltu) eli Volvo EX30 Core Single Motor ja värinä vakiona tulevan Vapour Greyn. 

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

Latauspaikka löytyi auton vasemman takarenkaan yläpuolelta 

Itse kiinnostuin autosta sen verran, että pyysin tarjouksen Single Plus mallista, jossa on siis Core-malliin verrattuna lisävarusteina muun muassa tunnelmavalaistusteemat, sisävalaistus, Harman Kardon -äänentoisto, Pilot Assist, kaistanvaihtoavustin ja muutamia muita lisävarusteita. Tällöin auton kokonaishinnaksi toimituskulut huomioituina tuli 41 015 euroa.

Yllätyin kuitenkin neuvotteluissa siinä, että auton hinnassa ei ollut piirun vertaa neuvoteltavaa, koska auton hinta oli jo muutenkin laskettu niin alas kuin mahdollista. Rahoitustapoja autolle oli normaaliin tapaan useita aina yksityisleasingistä käteismaksuun, mutta itse pyysin rahoituksen antamalla oman Audi A3:n käsirahana. Tällöin rahoituksen koroksi tuli minulle 4.99 prosenttia, joka olisi voinut olla piirun verran parempikin omasta mielestäni. Volvoille tyypilliseen tapaan, myös tässä autossa on kolmen vuoden takuu. 

Koeajo Volvo EX30 kokemuksia

Volvo EX30 näyttää syötävän hyvältä myös takaapäin 

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Oliko ajokokemuksessa tai autossa moitittavaa? Onko Volvo EX30 Suomen paras katumaasturi? 

Yritin koko koeajon aikana löytää muistiinpanoihini jotain negatiivista autosta ja pitää sanoa, että löysin vain yhden kovasta yrittämisestä huolimatta. Ajotietokoneen puute on erikoinen ratkaisu, koska nopeuden tuijottaminen keskinäytöltä sotii mielestäni Volvon turvallisuuteen perustuvaa brändiä vastaan.

Ajotietokoneen paikalla on laite, joka seuraa kuljettajan vireystilaa sekä katsetta, joka tietysti myös lisää turvallisuutta. Mutta omasta mielestäni tämän vaikutus turvallisuuteen on pienempi kuin se, että ajotietokoneesta voisi nopeasti tarkastaa auton nopeuden sen sijaan, että vie katseen pois tiestä auton keskiosaan. 

Allekirjoittanut ei ole koeajanut vielä kaikki maailman katumaastureita, mutta vyöllä alkaa olemaan ainakin aika monta sähköautoa erilaisilla korimalleilla. Rehellisesti pitää sanoa, että hinta-laatusuhteen huomioituna, Volvo EX30 kiihdytti omassa vertailussani palkintopallille numero 1.

Vaikka Tesla Model Y on absoluuttisesti mitattuna parempi auto ajaa, niin ei se ole lähimaillakaan samassa hintaluokassa, vaikka Model Y:n hinta onkin laskenut viime vuoden aikana kuin lehmän häntä. Omasta mielestäni Volvo EX30 on täten tällä hetkellä Suomen paras täyssähköinen katumaasturi. 

Volvo EX30 Ultra Twin Motor Performance 
 • Vuosimalli: 2024
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (315 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Neliveto
 • Mittarilukema: 1300 km
 • Koeajon tarjosi: Keskusautohalli, Turku

Lähteet: Volvo

Nyt luetuimmat