Audi Q2:n koeajo talvimaisemissa osui auton historian kannalta mielenkiintoiseen saumaan. Pian auton tuotanto nimittäin päättyy.
Talvisessa maisemissa on koeajossa Audin ensimmäinen lopetettu crossover. Audi Q2 valmistus päättyy tänä vuonna (2023) ja sen myötä muuttuvat kaikki Q2 yksilöt käytetyksi autoiksi.
Vuonna 2005 tuli myyntiin Audin ensimmäinen katumaasturi, Q7. Kolmirivinen luksusmaasturi pöllähti markkinoille kilpailemaan katumaasturikuninkuudesta ja samalla lanseerasi Audin tuleville SUV malleille kirjaimen Q. Täysin samalla tavalla kuin BMW teki pari vuotta aikaisemmin X5 mallillaan.
Audin Q-sarjan tarinaa jatkoi pienempi Q5, josta tuli Q7 mallin tavoin myyntimenestys. Ingolstadtissa riemuittiin niin paljon, että hyväksi todettua reseptiä jatkettiin vielä pienemmällä Q3 mallilla. Crossover- ja katumaasturibuumi sen kuin jatkoi, niinpä Audi päätti astua omalle VAG-tatuoidulle varpaalle koeajetun Q2-mallin kanssa.
Kompakti crossover
Audi Q2 tuli markkinoille vuonna 2016 ja on rakennettu samalle MQB-pohjalle kuten kaikki muutkin VAG-tuotteet mk7 Golfista lähtien. Kuukakkosen moottorivalikoimasta löytyy perinteiset TFSI-pikkubensat ja TDI dieselit. Tehokkain näistä on SQ2:ksi nimetty 300 hevosvoiman nelisylinterinen tehoversio.
MIttasuhteet ovat Audi Q2:ssa jännät. Pystyä perää ja korkeata maskia yhdistää iso metallipaneeli ja matala katonraja. Lasipintaa ei mielestäni ole tarpeeksi. Onneksi piristävät sivuprofiilissa näkyvät taitteet auton muotoa. Kynänvedoissa on selvästi haettu sporttisuuden ja menevyyden tunnetta.
Yksityiskohta superautosta
Sporttisuutta lisää Audi R8 -mainen takalasin takana oleva alumiininharmaa paneeli. Itse pidän tästä yksityiskohdasta, koska korinvärinen “sideblade” tekisi C-pilarin vielä suuremman näköiseksi. Mielestäni paras ratkaisu olisi kuitenkin ollut ikkuna, mutta eihän toinen nimeni ole Giugaro.
Vuosimallin 2017 koeajoautoa liikkutti 1.4 litran 150 hevosvoiman TFSI-bensiinimoottori. Perinteinen moottori, jota löytyy eritehoisina kaikista tämän ikäluokan autoista mm. Koeajolle.comin “pitkäaikaistestissä” olleesta Audi A3:sta.
Voimansiirto on korkeaa laatua
Tehot välittyi tiehen 7-portaisen S-tronic automaattilaatikon kautta eturenkaille. Q2:sen sai myös Quattro nelivedolla, mutta ne ovat harvassa. Kirjoitushetkellä on myynnissä pelkästään yhdeksän nelivedolla varustettua Q2:sta.
Koajoauton etuveto riitti lumisessa säässä oikein hyvin, koska auton etupää tuntui kevyeltä ja tarkalta. Luisumista koettiin vain hetkellisesti, kunnes Audin älykäs luistonesto näytti lumelle kansainvälisiä käsimerkkejä.
Moottorin 150 hevosvoimaa olivat silkinpehemät etenkin yhdistettynä S-tronic vaihteistoon. Helppo ajettava oikeastaan missä tilanteessa tahansa. Lyhyet liittymisrampit eivät haittaa ja kaupunkiajo on helppoa. Rengasmelu oli mielestäni premium-merkin statuksen omaavalle autolle hieman liian korkea, mutta eniten ärsytti levoton jousitus.
Jousituksen liikkeet tuntui ohjaamoon lähes kokoajan. Se on niin ärsyttävä tunne, kun silmät näkee tien sileänä, mutta jousitus tulkitsee tämän harhanäöksi ja välittää jokaisen epätasaisuuden suoraan jenkkakahvoihin. Penkkikään ei värähtelyitä pehmentänyt koska oli hieman liian kova, etenkin selkänoja.
Laadukas sisusta
Sisätilat tässä yksilössä olivat varsin siistit. Pidän etenkin punaisesta väripilkahduksesta ja selkeistä linjoista. Tämän ikäluokan Audin turbiinin muotoiset puhaltimet ovat ratin ohella yksi Audin sisätilan suosikeistani. Sisätilan kaikki pinnat tuntuivat laadukkailta ja kestäviltä, poikkeuksena vaihteiston nahkanuppi, joka perinteisesti kuluu nopeasti.
Tilaa on pikkuaton verran. Penkit ei ole kovin leveät ja lebensraumia on juuri sen verran mitä olettaa. Minä 177 senttimetrisenä mahdun itseni taakse ja ilmaa jää parisen senttiä joka suuntaan. Sivuprofiilista jo näkee, että takapenkin asukeilla ei ole paljon luonnonvaloa, mutta tämän yksilön kattoluukkuu auttaa hieman.
Missä ovat Business-varusteet?
Varustetaso onkin tässä yksilössä kattoluukusta huolimatta suppea. Se mikä yllätti minut, oli manuaaliset ilmastoinnin säädönupit. En muista olenko koskaan ajanut vuoden 2017 Audia, jossa ei ole automaattista ilmastointia. Jopa minun vuoden 2003 VW Borassa on automaattinen Climatronic.
Tässä on varmasti syy miksi Audi Q2:sen taival päätyy vain yhteen sukupolveen. Audi Q2 vaatii premium hinnan tuotteesta, jonka kilpailijat ovat – ei pelkästään halvempia – vaan myös saman konsernin sisällä. Volkswagen T-Roc, Skoda Kamiq ja Seat Ateca ovat hyviä autoja ja antavat rahalle enemmän vastinetta. Samankokoiselle premium-tuotteelle ei yksinkertaisesti ole tarvetta.
Lue myös: Audi Q4 e-tron – Audin pienin sähköauto suurella akulla
Kakkosen kirous jatkuu – Audi Q2 jäi yhteen sukupolveen
Audi Q2 on ensimmäinen Q-sarjan auto, joka päätyy historian kirjoihin. Audi on nimittäin tiedottanut, että auto tulee jäämään yhteen sukupolveen. Täytyy valitettavasti sanoa, että en jää mallia kaipaamaan, vaikka onkin uniikin muotoinen. Huonoksi autoksi en missään nimessä haukkuisi.
Audilla on vain näköjään suuri tahto lopettaa numero kakkosen sarjanumeroa kantavat mallit, katso Audi A2 ja Audi RS2. Tällä kertaa syy vaan saattoi olla oikeutettu.
Audi Q2 1.4 TFSI Business Sport S-tronic
- Vuosimalli: 2017
- Moottori: 1.4-litrainen bensiini (110 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Etuveto
- Mittarilukema: 87000 km
- Koeajon tarjosi: Kamux, Niittykumpu
Nyt luetuimmat