Skoda Octavia Laurin&Klement

Skoda Octavia Combi Laurin & Klement – “Se rentun ruusu on”

Toisen sukupolven Skoda Octavia Combi oli varustettu hieman harvinaisemmalla Laurin & Klement -varustelutasolla.

Skoda Octavia on keikkunut vuodesta toiseen rekisteröityimpien autojen joukossa Suomessa. Se ei ole ihme, sillä Octavia tarjoaa VAG-konsernin laatua Volkswagenia tai Audia kilpailukykyisempään hintaan, ja Octavia sopii tilojensa puolesta niin yhden hengen talouden kuin myös lapsiperheiden käyttöön.

Jos puhutaan Octavian erikoismalleista, monelle meistä tulee ensimmäisenä mieleen sporttinen RS-malli, josta ei voi oikein millään kriteereillä puhua harvinaisena erikoismallina. RS-Octavioita tulee liikenteessä vastaan jatkuvasti ja niiden osuus kaikista myytävistä Octavia-malleista on huomattava.

Skoda Octavia Laurin&Klement

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Laurin & Klement -varustetaso

RS-mallin lisäksi Skodalla oli tarjolla myös toinen erikoismalli, nimeltään Laurin & Klement, joka hyvin usein taipuu muotoon L&K. Näitä varustetason Skodia liikkuu huomattavasti vähemmän, joskin ne yleistyivät selvästi Octavian toisen sukupolven faceliftissä.

Nyt tällä kertaa Huutokaupat.com-sivuston vaihdokeista allekirjoittaneen silmään osui toisen sukupolven alkupään Octavia, joka oli varustettu tällä Laurin & Klement -varustetasolla. Vastaavan ikäisiä Octavioita tällä varustepaketilla ei löytynyt yhtäkään myynnistä ja myytyjen puoleltakin niitä löytyi vain kaksi. Voidaan siis puhua melko harvinaisesta mallista, ainakin jos suhteuttaa Octavioiden kokonaismäärään Suomen teillä.

Lue lisää: Onko Skodan erikoismalli RS vai vRS? – Taustalla erikoinen nimiriita

Skoda Octavia Laurin&Klement

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Juhlavuoden kunniaksi?

Sattumaa tai ei, niin koeajoautomme kuin myös ne kaksi Nettiauton myytyjen puolella ollutta L&K-Octaviaa ovat kaikki vuosimallia 2008. Olisiko tässä ollut Skodalla joku juhlavuoteen kytköksissä oleva erikoisvarustelu? Sitä tarina ei kerro. Tarina ei kerro oikeastaan mitään muutakaan Laurin & Klement -varustetasosta.

Pienen etsimisen jälkeen Laurin & Klement oli böömiläinen (alue nykyisen Tsekin alueella) autojen, polkupyörien ja moottoripyörien valmistaja. Yhtiö toimi vuosina 1895-1928, kunnes se liitettiin osaksi Skodaa. Yhtiön perustivat Václav Laurin ja Václav Klement. Auto oli melko harvinainen Suomessa, sillä niitä on rekisteröity tänne vain kaksi kappaletta. Nekin rekisteröinnit tehtiin 1920-luvulla.

Nokkelimmat matemaatikot voivat laskea tuosta, että vuonna 2008 L&K:n siirtymisestä Skodalle oli kulunut 80 vuotta, joten olisikohan tämä sitten selitys auton harvinaisuudelle ja kaikkien mallien osumisesta vuodelle 2008?

Käytännössä Laurin & Klement -varustetaso on Skodan kunnianosoitus automerkin varhaisille pioneereille. Kunnianosoitus on onnistunut hyvin, sillä L&K-varustetaso on Skodan kaikista ylellisin. Tässä toisen sukupolven mallissa varustetason näkyvin osuus on täysinahkaiset ja kermanvalkoiset istuimet sähkösäädöllä, sekä parkkitutkat. Myös Laurin & Klement -logoja on sijoitettu ympäri autoa RS-mallin tapaan.

Muuten auto muistuttaa varustetasoltaan monille tuttua Elegance-varustetasoa. Auton suurimmat lisävarusteet ovat xenon-valot, automaattinen ilmastointi, vakionopeuden säädin ja nahalla päällystetty ohjauspyörä. Istuinten muotoilu nahkan alla on samanlainen kuin Elegancessa.

Lue lisää: Skoda 130 RS – rallipoluilla mainetta niittänyt RS-Skodien isoisä

Skoda Octavia Laurin&Klement

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Irwinin kanssa ajelulle

Auton varustelutaso herätti pientä ihailua, vaikka harmillisesti Skodan rullaamat 427 000 kilometriä olivat kohdelleet sisustaa melko rujosti. Rujosta ulkokuoresta huolimatta penkeistä olisi vielä saanut ehkä pelastettua ehjät ja kauniit, mutta se olisi vaatinut jo vähän ammattiosaamista.

Koeajon suurin yllätys havaittiin siinä kohti, kun allekirjoittanut pääsi pyöräyttämään avainta virtalukossa. Auton soittimeen oli unohtunut CD-levy, joka pyörähti välittömästi virtojen kytkemisen jälkeen päälle. Tuolla levyllä meille lauloi kukapa muukaan, kuin Irwin Goodman. Koko koeajoprosessi piti keskeyttää heti alkuunsa ja tarkistaa, että mikä ihmeen levy Skodan sisuksista löytyi. No sieltähän löytyi Irwinin 20 suosikkikappaleen kokoelmalevy.

Skoda Octavia Laurin&Klement

Levy takaisin laitteeseen ja avausraita pyörimään. Koeajo starttasi Rentun ruusun tahtiin. Tässä biisivalinnassa oli mukana monenlaista yhtäläisyyttä autoon. Sanoituksia kuunnellessa ei voinut olla katsomatta auton yleisilmettä, joka oli melko epäsiisti ja mittarissakin puoli miljoonaa kilometriä lähestyi kovaa vauhtia.

Pian se kuihtuu ei se maljakossa kestä
Niin käy joka lupauksenkin

Skoda Octavia Laurin&Klement

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Ulkokuoren alla ryhdikäs Skoda Octavia

Vaikka auto on täynnä erilaisia käytön jälkiä, se on silti yllättävänkin ryhdikäs auto. Hyvin usein yli 300 000 kilometriä veivatut autot alkavat repsottaa vähän sieltä ja täältä, mutta erityisesti sisusta on likaa, pölyä ja roskia lukuun ottamatta paikoillaan. Mikään ei repsota, eikä mitään osia näytä puuttuvan.

Erityismaininta täytyy antaa ratille, josta ei voisi arvailla auton kilometrilukemia lainkaan. Usein nahkalla päällystetyt ratit ovat melko herkkiä kulumaan, sillä näpelöidäänhän niitä jatkuvasti. Tässä Octaviassa ei ollut oikeastaan lainkaan varsinaista kulumajälkeä, jos nyt ei lasketa sormuksen tai kynnen tekemiä pieniä vekkejä.

Jos minun olisi pitänyt heittää ennen koeajoa arvaus auton alkuperästä, olisin epäillyt L&K-varustepaketin vuoksi autoa Saksasta tuoduksi. Näiden harvinaisuuden voisi selittää helposti sillä, ettei tällä varustetasolla ole saanut ostettua Suomesta, mutta väärin. Tämä koeajoautomme on Suomi-auto, joka on ensirekisteröity tänne vuonna 2008.

Automme moottorina toimi melko tunnettu kaksilitrainen TDI-moottori, joka tarjoili 140 hevosvoimaa tehoa. Vaihteistoksi oli valittu DSG-automaattivaihteisto. Vaikka mittarissa oli paljon ajettuja kilometrejä, mittaristossa ei ollut yhtään kuljettajaa tervehtivää vikavaloa havaittavissa. Tätä voinee pitää jonkinasteisena torjuntavoittona.

Skoda Octavia Laurin&Klement

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Voi kumpa joku pelastaisi Octavian

Koeajosta jäi päällimmäisenä mieleen Irwin Goodman. Eipä ole vielä yhdelläkään aiemmalla koeajolla osunut autoon unohtuneita äänitteitä vastaan. Mistähän lie tuo kertoo? Taitavat fyysiset äänitteet olla nykypäivänä harvinaista herkkua, kun kukaan ei käytä enää CD-levyjä saati C-kasetteja.

Vaikka auton kunto oli vähän epäsiisti, toivon silti sydämeni pohjasta, että joku ottaisi ja pelastaisi tämän Laurin & Klement -varustellun Skoda Octavian itselleen. Etenkin kun se edustaa vanhempia Octavia-malleja, eli vastaavia ei ole liikenteessä juurikaan. Vaikka kilometrejä onkin jo paljon, niin tekniikka on asiallisessa kunnossa ja ulkoinen habituskin on vielä pelastettavissa.

Irwinin CD-levyn löytymisen kunniaksi haluan päättää tämän koeajoraportin katkelmaan Vares-elokuvasta, jossa tapahtui vähän sama ilmiö, mutta Junnu Vainion muodossa. Ero faktan ja fiktion välillä lienee se, ettei Kymppi Plussan myyjä edes yrittänyt soperrella minulle tarinoita lauluopettajan omistamasta Skodasta.

Lähteet: Wikipedia

Skoda Octavia Combi 2,0 TDI L&K DSG
 • Vuosimalli: 2008
 • Moottori: 2.0-litrainen diesel (103 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: 427000 km
 • Koeajon tarjosi: Kymppi Plus, Vantaa / Huutokaupat.com

Nyt luetuimmat