Škoda Octavia on ollut suomalaisten top 10 ostettujen autojen listalla jo vuosikausia. Nyt koeajossa Octavia hieman harvinaisemmasta päästä.
Mallinimi Octavia on ollut Škodan takaluukussa jo 60-luvulla. Silloinen pieni perheauto sai nimensä koska oli tsekkiläisen valmistajan kahdeksas automalli. Octavian moderni versio esitettiin maailmalle vuonna 1996 ja ei varmasti yksityskohtaista esittelyä kaipaa.
Lue myös: Skoda Octavia RS – miten syntyi suuren suosion saanut RS-mallisto?
Lukemattomien vaihtoehtojen Škoda Octavia
Škoda Octavian saa lukemattomilla moottori-, vaihteisto-, korimalli– ja varusteluyhdistelmillä. Kun vielä lisää loistavan käytännöllisyyden ja kilpailukykyisen hinnan, niin ei ihme, että Ocatvialla on ollut edelleen jatkuva yli 25 vuoden menestystarina.
Sukunimi Scout on yksi monesta Octavian varustetasoista, jonka sai pelkästään farmarimalliin eli Combiin. Vaikka kyseessä on varustetaso, huomaa sen ulkoapäin jo kaukaa. Auto on tarpeeksi erinäköinen, että joillain markkinoilla pudotettiin Octavia-mallinimi kokonaan, jolloin auton virallinen markkinointinimi oli Škoda Scout.
Scout eli partiolainen
Kuten mainittu Scout on varustetaso, joka esitettiin vuonna 2006 Octavialle. Varustetasolle ominaista on kestävämmän näköiset muovipaneelit, korotettu maavara sekä tietysti neliveto. Varustetason on historian aikana saanut myös muihin malleihin kuten Roomsterille, Kodiaqille ja Superbille.
Koeajoautona oli toisen sukupolven Škoda Octavia Scout Combi facelift versio lempeällä beigen metallivärillä. Aiemmin Koeajolle.com on koeajanut vastaavan Skoda Octavian pre-faceliftinä ja Laurin & Klement -varustetasolla varustettuna.
Tämä auto veti minua puoleensa koska sitä vetää eteenpäin 1.8 litran bensiinimoottori yhdistettynä 6-vaihteiseen manuaaliin. Luulisi, että diesel + automaatti olisi korotetulle farmarinelivedolle selkein yhdistelmä.
Mutta mitä vielä. 1.8 litran TSI moottori sopii Octavia Scoutille kuin omena hevoselle. Kevyt mutta vääntävä moottori teki neliveto Octaviasta, jopa melkein näppärän ja nopean ajettavan. Dieselin jumputusta ei kaivannut laisinkaan.
Manuaalilaatikkokin toimi oikein hyvin. Škodalle ominainen napsahtava valitsin ei aina tahtonut mennä kokonaan vaihteeseen. Mutta kun siihen tottui meni vaihteet silmään ongelmitta.
4×4 ei pelkkä painolasti
Maavaraa on nostettu 140 millimetristä 180 milliin, joka ei päätä huimaa. Siitä huolimatta on eroa tarpeeksi, että ratin takana on hieman yleellisempi ja turvallisempi olo kuin “perus” Octaviassa. Tähän varmasti vaikuttaa myös Scoutin 150 kg painonkorotus verrattuna normaalin Octaviaan. Painon lisäys koostuu suurimmaksi osin nelivedosta ja Scoutin pohjapanssareista, jotka suojaavat tärkeitä mekaanisia osia puunjuurilta ja lohkareilta.
Neliveto on aina päällä ja toimii Haldex-kytkimellä, joten Octavia Scout on normaaliolosuhteissa 100% etuvetoinen. Mutta kun muta tai lumi astuvat estraadille, voimanjakoa saadaan myös takarenkaille. Voimanjako tapahtuu saumattomasti ja nelivedosta on varmasti hyötyä kun sitä mäkisellä mökkitiellä tarvitsee. Koeajon aikana sai kovalla yrityksellä eturenkaat hetkelliseen sutimistilaan lumisohjoisella pikkutiellä, joka oli odotettavissa.
Kaupunkipyörittelyssä nelivetoiset autot ovat usein alakynnessä mutta Octavia Scout ei ollut moksiskaan. Eturenkaat sai osoittamaan haluamaansa suuntaan todella helposti. Moottoritie nopeuksilla ohitusnopeuteen nostaminen tapahtui vikkelästi mutta hyvä ohjaus katosi ja ratista tuli yllättävän kevyt.
Ajamiseen vaadiittiin ylimääräistä keskittymistä pitääkseen auto kaistallaan. En tiedä oliko juuri tämän yksilön vai korotetun maavaran aiheuttama ominaisuus mutta, jos Octavia Scout on harkinnassa suosittelen koeajaon aikana tämän testaamista.
Tuttu sisätila lisätyllä kahvalla
Tämän vuosimallin Octavian sisätilat ovat varmasti monelle tutut. Kosketuspinnat ovat suurimmaksi osin mustaa kestävää muovia ja piristyksenä löytyy pari hopeista paneelia. Toimiva, tehokas ja tylsä sisätila mutta mitään ei jää kaipaamaan.
Suurin osa ohjaamosta on suoraan Volkswagenin linjastosta, joten kaikki vivut ja näppäimet ovat mitoitettu oikeille paikoilleen. Olen sitä mieltä, että Škodan/Volkswagen suunnitteli 2000 ja 2010-luvulla koko automaailman loogisimmat ja toimivimmat sisätilat.
Scoutin sisätila ei eroa normaalista Octaviasta millään muulla kuin apukuskin edessä olevalla kahvalla. Sillä on haettu vankan neliveton tuntua kabiiniin mutta sen käyttö jää varmasti vain vitsailun puolelle.
Jalkatilaa takapenkkiläisillä on tarpeeksi ja niskaa ei tarvitse ollenkaan taivuttaa, etenkin farmarimallissa. Lapsilla on helppo hypähtää takapenkille ja takaluukkuun saa nostettua metrin pituisen hauen korotetusta alustasta huolimatta.
Koeajoautossa oli myös varusteet juuri kohdallaan. Vakionopeudensäädin, automaatti-ilmastointi, xenon-valot ja vetokoukku. Enempää ei Škoda omistaja tarvitse.
Korotetun farmarin paikka markkinoilla
Korotettu farmari, jolla on vähemmän maalia ja enemmän muovipäällystettä ulkopinnoilla ei vaikuta ensisilmäyksellä kovin hyvältä yhdistelmältä etenkin, kun maavaraa on pelkästään 40 milliä enemmän. Olen ollut aikaisemmin skeptinen maastonaamioituneita farmareita kohtaan juuri tämän takia. Jos tarvitsee maastokykyisen ajoneuvon, miksi ei hankkisi oikeata maasturia tai kyvykästä kaupunkimaasturia?
Aikaisemmat kokemukset Volvo XC70 ja Subaru Legacy Outbackistä on muuttanut mielipidettäni, joten lähestyin Octavia Scoutia melkein jopa innolla. Octavia Scoutiin tykästyin todella paljon. Siinä oli luonnetta, joka Octaviasta yleensä puuttuu. En osaa tarkemmin sanoa mikä mutta sama tunne tuli edellä mainitun Volvo XC70 ratin takaa. Korotettu maastofarmari on tyytyväinen asfaltilla rullaamiseen, mutta kun olosuhteet alkavat pistämään vastaan, alkaa oikein hymyilyttämään.
Scout merkin saaminen takaluukkuun on käyteyillä markkinoilla haastavaa ja verrattuna normaaliin Ocatvian, myös kallista. Nelivetoisen Octavian saa myös ilman Scout varustelua, joten Scoutin olemassaolon voi hiukan kyseenalaistaa. Lisätään automarkkinasoppaan vielä nelivetoiset crossoverit niin ymmärtää miksi Octavia Scout malleja on vain vähän liikkeellä.
Hyvä vaihtoehto crossovereille
Tästä huolimatta pidän tätä korotettua farmaria todella hyvänä vaihtoehtona. Crossovereiden korkea korimalli ei ole ajodynaamisesti optimaalinen ja ei se tee hyvää kulutuksellekaan. Vanhemmat citymaasturit tahtovat tuntua epävarmalta ja tunnottomalta kun istuu korkealla tiepinnan yläpuolella. Ja taas toisella puolen on normaalit farmarit, jotka voi tuntua matalilta ja joiden ulottuvuuksia on hankala hahmottaa.
Jos tahtoo rotevan ja kestävän nelivedon, joka herättää luottamusta ajamiseen, suosittelen vahvasti korotetun farmarin kategoriaan katsomista.
Skoda Octavia Combi 1.8 TSI 4x4 Scout
- Vuosimalli: 2011
- Moottori: 1.8-litrainen bensiini (118 kW)
- Vaihteisto: Manuaali
- Vetotapa: Neliveto
- Mittarilukema: 246000 km
- Koeajon tarjosi: Bilar 99e Espoo
Nyt luetuimmat