Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Volkswagen ID.5 – Sporttinen SUV-sähköauto vähän vaativalle 

Volkswagen ID.5 on kansanautomerkin sähköinen painos. Se on astetta sporttisempi SUV autoilijalle, joka ei vaadi paljoa. 

Volkswagen Group on saksalainen autoteollisuusyritys, joka on liikevaihdolla mitattuna maailman suurin autovalmistaja. Tällä hetkellä noin joka kymmenes valmistettu auto maailmassa on tämän suurimman saksalaisen yrityksen valmistama.

Volkswagen Group on historiansa aikana laajentunut voimakkaasti hankkimalla uusia automerkkejä oman konserninsa alla ja nykyään automerkkeihin kuuluvat Volkswagenin lisäksi Cupra, Skoda, Audi, Porsche, SEAT ja Bentley.

Sähköautojen tuoman kilpailun ja markkinamurroksen myötä on todennäköistä, että autoteollisuudessa tullaan näkemään tulevaisuudessa enemmänkin konsolidaatiota (=suuret yritykset ostavat pienempiä kilpailijoita pois ja sulauttavat osaksi omaa konsernia). 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Volkswagenin sähköistyminen

Volkswagen konserni on aloittanut siirtymisen kohti sähköautoja vuodesta 2017 alkaen ja kyseisen konsernin alle on tullut jo useita erilaisia sähköautoja auttamaan maailmaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan ja jättämään vanhanaikaiset fossiilisilla mehuilla kulkevat polttomoottoriajoneuvot historiaan.

Volkswagen-automerkin alle aloitettiin valmistamaan sähköautoja ID-malliston (Intelligent Design, suom. Älykäs Muotoilu) alle ja ensimmäisenä markkinoille tuotiin ID.3, joka suunniteltiin korvaamaan polttomoottorisisaruksensa Golfin. Tämän auton vanavedessä tulivat seuraavan parin vuoden sisällä sitten kompaktit katumaasturit ID.4 ja ID.5, joista jälkimmäinen valikoitui koeajoon sporttisemman ulkonäkönsä vuoksi. 

Volkswagen ID.5 sähköauto, mikä on malliltaan Coupe crossover SUV, muistuttaa ulkonäöltään pikkuisen myös Skoda Enyaq Coupe iV mallia. Volkswagen ID.4 ja ID.5 tunnistaa nopeasti katsottuna vain siitä, että ID.5 on sporttisemman mallinen kiitos täysin erilaisen peräpään muotoilun.

Odotin innolla Volkswagen-automerkin sähköauton ajamista, koska ainoa kosketukseni Volkswagenin autoihin on puolisoni vanhan Volkswagen Golf Variantin ratista, mistä pidin aikoinaan paljon. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Koeajo alkoi hymy kasvoilla, mutta päättyi tyhjään oloon 

Auto tunnistaa kuljettajan istahtamisen automaattisesti, mutta käynnistäminen vaatii kuitenkin jalan viemistä jarrupolkimelle. Kuitenkaan avainta ei tarvitse tässäkään mallissa kaivaa kuljettajan taskusta. Jos auto ei jostain syystä käynnistyisi jarrupolkimen painamisesta, niin ratin oikealta löytyi vielä erikseen sähköinen starttipainike. 

Kylmä syksyinen koeajopäivä parani välittömästi nollasta sataan, kun huomasin ratissa olevan lämmityksen. Muistan joskus kavereille sanoneeni, että kyllä on siinäkin turha ominaisuus autossa, mutta en selkeästi tiennyt mistä puhuin. Kun lämmitetyn ratin kerran kokee, niin siitä on vaikea totutella pois. Ei siis olisi voinut saada parempaa starttia koeajolle. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Volkswagen ID.5 on tyylikkäästi muotoiltu 

Kun sain hymyni pikkuisen laskemaan, niin käteni alkoi hamuamaan vaihteelle. Vaihteelle laittaminen onnistui ajotietokoneen oikealta puolelta olevasta vivusta, joka on samankaltainen kuin Cupra Born sähköautossa. Hyvin erikoinen ilmestys, mutta oikein näppärä ja intuitiivinen käyttää näin entiselle porilaisellekin.  

Pienen koeajamisen jälkeen huomasin, että ID.5 sähköautossa ei ole vakioasetuksena voimakkaasti jarruttavaa regeneratiivista jarrutusjärjestelmää, joka aina kaasupolkimesta irrottamisen jälkeen alkaa voimakkaasti jarruttamaan ja keräämään jarrutusenergiaa parantaakseen auton kantamaa.

Pysäytin auton tien sivuun ja aloin välittömästi selaamaan auton asetuksia aktivoidakseni yhden polkimen järjestelmän (joka löytyy Tesla Model Y lisäksi esimerkiksi myös Kia EV 6 sähköautosta) kuitenkin pettyen, että en sellaista autosta löytänyt.

En myöskään löytänyt tunnin koeajon aikana tapaa muuttaa ”moottorijarrutuksen” voimakkuutta, joten toteutin sitten koko koeajon siten, että piti ihan itse painaa jarrupoljinta. Kyllä nyt allekirjoittanutta elämä koetteli. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Rattiin on tuotu kaikki tarvittavat säätöpainikkeet adaptiivisesta vakionopeuden säätimestä äänikomentoihin 

Pettymykseni karistui kuitenkin pois hyvin nopeasti, kun pääsin moottoritielle testaamaan auton kiihtyvyyttä hieman korkeammassa nopeudessa. Sähköautoille tyypilliseen tapaan, Comfort-ajotilassa kiihtyminen on välitöntä lähes riippumatta siitä mikä on nopeutesi sillä hetkellä.

Moottoritiellä testasin adaptiivista vakionopeuden säädintä, jonka käyttäminen oli mielestäni pikkuisen vaikeaa verrattuna aikaisempiin sähköautoihin mitä olen ajanut. Onnistuin jatkuvasti, joko kasvattamaan etäisyyttä edellä olevaan autoon tai nostamaan nopeutta, ja en oikein ymmärtänyt mitä tein väärin.

Autosta olisi löytynyt myös kaistavahti, mutta laitoin sen itse heti pois päältä, koska en tykkää kyseisestä ominaisuudesta. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Ajotietokoneelta onnistui hyvin nopeuden lukemisen lisäksi myös kantaman seuraaminen 

Päädyin lopulta moottoritieltä käymään Nautelankoskella, jonka läheisyydessä testailin peruutustutkan ja -kameran toimintaa. Peruuttaminen oli tehty näiden avulla kyllä niin intuitiiviseksi ja helpoksi, että näillä ei kyllä millään onnistu kolhimaan uutta autoasi. Pitää varmaan koputtaa äkkiä puuta, kun näin rohkeita uskalsi sanoa. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Vakiovarusteena autossa oli peruutustutka ja -kamera, joilla peruuttaminen on helppoa ja turvallista 

Loput koeajosta pyörin pikkuteillä testaillen auton eri ominaisuuksia, mutta yllätyin lopulta aloittaneeni vilkuilemaan kelloa koeajon päättymisen merkiksi. Tämä oli varmasti ensimmäinen kerta, jolloin tunnin koeajoaika ei ollut liian lyhyt. Siitä voi sitten jokainen vetää omat johtopäätökset. 

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Volkswagen ID.5 on yllättävän tilava, mutta sisustus vaatisi hieman lisää säväyttävyyttä 

Volkswagen automerkille tyypilliseen tapaan auton sisustus on laadukkaan tuntuinen, mutta kuitenkin samaan aikaan oikein mitään sanomaton. Tietysti tämä sopii oikein hyvin suomalaiseen harmaaseen elämänkuvaan, mutta itse olisin toivonut vähän enemmän säväyttäviä yksityiskohtia.  

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Etupenkkien materiaalit olivat harmaata eri sävyissä 

Kuljettajan penkin materiaalit tuntuvat hyviltä istuttaessa ja mallin logokin on tyylikkäästi painettu penkkiin. Istuimissa oli käytettävissä Art Velours -verhoilu, josta en kuitenkaan löytänyt mitään tietoa, mistä materiaali on tehty. Voin vain kertoa, että se tuntui älyttömän mukavalta ja ei hiostanut missään vaiheessa. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Volkswagen ID.5 muotoilu oli ihan tyylikästä, mutta odottaisin kuitenkin pikkuisen enemmän tämän hintaluokan autolta 

Volkswagen ID.5 keskikonsolissa sijaitsee melkein 13 tuuman kosketusnäytön lisäksi myös erillinen kosketuspinnoilla hallittava konsoli, josta löytyy muun muassa ilmastoinnin ja äänenvoimakkuus säätäminen. Näiden erottaminen kosketusnäytöstä on yllättävää, mutta kuitenkin toimivaa. Kosketusnäyttö oli itselleni hyvin helppo käyttää, vaikka aivan ensiksi en meinannut löytää paikkaa muuttaa auton ominaisuuksia. Kuitenkin parin minuutin opettelun jälkeen kaikki onnistui. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

ID. Logo printattuna pelkääjän paikan istuimeen 

Crossover SUV:eille tyypilliseen tapaan tästäkin autosta löytyi paljon tilaa takapenkeiltä, vaikka muotoilu onkin hieman sirompi Coupe-korimallin vuoksi. Takapenkeillä on kaksi kunnollista istumapaikkaa ja keskellä olevan mukitelineen ollessa ylhäällä tilaa on myös kolmannelle matkustajalle.

Koeajossa olleessa autossa oli asennettuna lapsen turvaistuin, mutta siitä huolimatta takapenkille mahtuisi yllättävän mukavasti matkustamaan kaksi tällaista pulkan narua kuin minä. Vaikka sinulla olisikin mittaa pikkuisen enemmän kuin minulla (174 cm, kavereiden kesken 175 cm), niin päätilaa on riittävästi laskevasta kattolinjasta huolimatta. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

ID.5 takapenkeiltä löytyy paljon tilaa myös kuljetusistuimen asentamisen jälkeen 

Tavaratila oli Coupe-muotoilusta riippumatta iso, koska tavaratilan tilavuus on 549 litraa, jota pidän varsin erinomaisena suorituksena. Tavaratilaa on aivan riittävästi pienen perheen tarpeisiin, mutta kahden lapsen rattaiden kuljettamisen jälkeen ei varmasti tilaa enää paljoa olisi. Kannattaa siis käydä testaamassa, jos on tiedossa kuljettaa autossa isoa määrää tavaraa kerralla. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Omaan käyttöön tavaratila on valtava, mutta voi käydä pieneksi parin lapsen perheelle 

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

77 kWh akusto tarjoaa 549 kilometrin kantaman 

Volkswagen ID.5 on saatavilla vain suurella 77 kWh akulla, joka mielestäni järkevää auton ollessa kuitenkin järeämmän kokoinen. Valmistajan mukaan takavedon yhdistetty sähkön kulutus (WLTP) on 16.1 kWh / 100 km, minkä myötä yhdistetyksi toimintamatkaksi he ilmoittavat 549 kilometriä ja pelkällä kaupunkiajolla 701 kilometriä.

Yhdistetty kulutus on näinkin suuressa autossa erittäin alhainen ja omalla ajotyylillänikään en jäänyt tästä tasosta paljoa, joten siihen voi hyvin luottaa. WLTP kantaman ja todellisen kantaman ero on kuitenkin ihan merkittävä, koska 100 prosentin akkuvarauksella ajotietokone sanoi kantamaksi karvan verran yli 400 kilometria. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Pitkäaikainen kulutus oli asettautunut 17.1 kWh/100 km ensimmäisen 1500 kilometrin aikana 

Auton maksimilatausteho DC-laturilla on 135 kW, joka mahdollistaa akun lataamisen 10 prosentin lataustasosta 80 prosenttiin noin 28 minuutissa valmistajan teknisten tietojen mukaan. Jos pikalatausesilämmitystä käyttää 30 minuuttia ennen latauksen aloittamista, niin 10 minuutissa onnistuu lisätä kantamaa noin 160 kilometrin verran, joka on monelle perustallaajalle jo täysin riittävä suoritus. Tässä ajassa ei juurikaan kerkeä huoltoasemalta hakemaan edes kahvia ja käymään vessassa. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Volkswagen ID.5 latauspistoke on auton oikealla puolella 

Auton latauspistoke sijaitsee auton oikealla kyljellä takarenkaan yläpuolella, josta löytyy pistokkeet niin AC- kuin DC-lataukselle. Vakiovarusteisiin autossa kuuluu Type 2 -latauskaapeli julkisiin latauslaitteisiin ja Mode 2 -latauskaapeli hitaaseen lataukseen kotona. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Volkswagen ID.5 lataaminen onnistuu niin AC- kuin DC-laturilla 

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Miten paljon Volkswagen ID.5 maksaa ja millaisia rahoitustapoja oli saatavilla? 

Kokosin koeajossa olleen Volkswagen ID.5 sähköauton Volkswagen.fi -sivustolla olevalla työkalulla ja pääset tarkastelemaan auton yksityiskohtia käyttämällä Hae rakennettu auto toimintoa ja kirjoittamalla siihen tunnuksen VCY6RWV5.

Valitulla varustelutasolla auton hinnaksi ilman tarjousta tulee 55 270 euroa, josta lisävarusteiden osuus on 1680 euroa, joten tämän verran on mahdollista nipistää hinnasta tarvittaessa. Pitää kuitenkin sanoa, että juuri tällä hetkellä marraskuussa 2023 K-auto tarjoaa paljon erilaisia nopean ostajan hintaetuja, että kannattaa lähteä rohkeasti käymään kauppaa ennen sitoutumista mihinkään tarjoukseen. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Kuljettajaa avustavat järjestelmät olivat kattavat ID.5 sähköautossa 

Rahoitukseen löytyi useampia erilaisia vaihtoehtoja, mutta itselleni parhain vaihtoehto olisi ollut rahoittaa auto viiden vuoden laina-ajalla ja 3.99 prosentin korolla samalla antaen nykyisen autoni käsirahana (14 000 euroa). Tietty jos olet hankkimassa autoa yritykselle, niin leasing on todennäköisesti parempi vaihtoehto. 

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Oliko ajokokemuksessa tai autossa moitittavaa? 

Volkswagen ID.5 ajettavuus oli sähköautoille tyypillisesti oikein miellyttävää, mutta on rehellisyyden nimissä pakko mainita, että kyyti ei ollut mitenkään sävähdyttävää. Jos auto on sinulle vain kulkea paikasta A paikkaan B, on tässä erinomainen vaihtoehto sinulle. Jos kuitenkin toivot, että koet vahvoja tunteita ratissa, niin tämä auto ei ole sinua varten. Tämän lisäksi on pakko mainita, että olisin toivonut hieman lisää yksityiskohtia autoon kaiken harmauden keskelle. 

Koeajo Volkswagen ID.5 sähköauto kokemuksia

Auton valojen säätö ja erilaisten lämmitysten aktivointi onnistui kätevästi kuljettajan vasemmalta reunalta 

Lähteet: Volkswagen.fi 

Volkswagen ID.5 Pro Business Edition 77 kWh 210 kW 
 • Vuosimalli: 2023
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (210 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Takaveto
 • Mittarilukema: 1500 km
 • Koeajon tarjosi: K-Auto, Turku

Nyt luetuimmat