Volkswagen ID.4 sähköauto koeajo

Volkswagen ID.4 – mukavaa menoa sähköautolla

Volkswagen ID.4:stä on saatu käyttökokemuksia jo 1,5 vuoden ajan, ja nyt on aika vetää ajatuksia yhteen tästä sähköautosta.

Useimmat sähköautoilijat varmasti tuntevatkin jo Volkswagenin uudet MEB-pohjaiset sähköautot ID.3, ID.4 ja ID.5. Ne ovat olleet myydyimpiä sähköautomalleja Suomessa, jääden kuitenkin hieman saman konsernin Skodan sähköautoille.

Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin Volkswageniin. Omat käyttökokemukseni vajaan kahden vuoden ajalta perustuvat hieman kookkaampaan Volkswagen ID.4:n perusmalliin, josta puuttuu lisävarusteena oleva Travel Assist -ominaisuus, joka on siis eräänlainen ajoavustinkokonaisuus.

Volkswagen ID.4 sähköauto koeajo

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

ID.4 tarjoaa mukavan ajokokemuksen

Aloitetaan positiivisista puolista. Auto on kaiken kaikkiaan todella mukava ajettava. Epätasaisuudet tiessä eivät tunnu pahasti ohjaamoon asti ja alusta tuntuu melko jämäkältä. Volkswagen ID.4 kääntyy todella pienessä säteessä, joten u-käännökset onnistuvat näppärästi.

ID 4 perusmallin kiihtyvyys 8,5 sekuntia nollasta sataan kilometriin tunnissa tuntuu nykyaikana melko laiskalta, mutta normaalissa ajossa, kuten maantiellä ohitustilanteessa kiihtyvyys tuntuu kuitenkin aivan riittävältä.

Sisätilat ovat ehdottomasti positiivinen puoli ID.4:ssä. Takapenkille mahtuu hyvin ainakin kaksi rotevahkoa miestä ja jalkatilaa on kohtuullisesti. Etupenkeissä on vakiona kyynärnojat, joista olen itse pitänyt.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Nykyaikaista teknologiaa

ID-mallien erikoisuus on valo, joka kulkee tuulilasin alaosassa yhtenäisesti molemmille laidoille. Valosta on hyötyä ainakin auton omaa navigointia käytettäessä, jolloin se näyttää kumpaan suuntaan kääntyä vasemmalta oikealle tai toisinpäin kulkevalla valojanalla.

Valot eivät tässä mallissa ole erinomaiset matriisivalot, vaan perus LED-malliset, mutta ne tuntuvat riittävän, tosin vertailukohtaa parempiin valoihin minulla ei ole.

Monet ovat kritisoineet kovaan ääneen monista nykyautoista löytyviä hipaisukytkimiä, joita löytyy myös Volkswagenin ID-mallien ohjauspyöristä. Minua ne ovat häirinneet vähemmän, mutta joudun myös myöntämään, että joitain vahinkopainalluksia on sattunut.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Volkswagen ja softapuolen haasteet

Yhteenvetona ID.4 tuntuu melko varmalta valinnalta ensimmäiseksi sähköautoksi, joskin se kärsii kenties pienestä harmaudesta verrattuna sähäköihin Tesloihin. Tästä pääsemmekin aasinsillalla ID-mallien huonoihin puoliin; softa-osaaminen ei ole vielä Volkswagenin vahvuus.

Saatuamme auton vuoden 2021 kesällä, autossa on ollut sen hankinnan jälkeen ainoastaan yksi (1!) OTA-päivitys (over the air), joka tuli loppuvuodesta 2021. OTA-päivityksessä auton ohjelmisto päivitetään sen mobiiliverkkoyhteyden kautta. Kun uusi ohjelmistopäivitys on saatavilla, siitä tulee ilmoitus auton tietokoneelle. Kun ohjelmistopäivitys on ladattu, voidaan valita milloin se asennetaan autoon. 

Meidän kohdallamme ohjelmistoversioon 2.4 päivitys tapahtui auton huollon yhteydessä, ja samalla autoon vaihdettiin pikkuakku. Tämä pajalla tapahtunut päivitys on tehty kaikille samanikäisille autoille, kuten myös akun vaihto, eli mistään poikkeuksellisesta toiminnasta ei voida puhua Volkswagen ID.4:n kohdalla.

Yksi ainoa OTA-päivitys yli 18 kuukauden mittaiselle ajanjaksolle tuntuu melko heikolta suoritukselta Volkswagenilta, kun kilpailija Tesla puskee päivityksiä ainakin kerran kvartaalissa, ellei jopa kuukausittain. Volkswagenin ongelmat eivät ole jääneet piiloon, vaan mm. Moottori on kirjoittanut Volkswagenin OTA-päivitysten haasteista.

Kun auton haluaa päivittää, pitää tässä yhteydessä varautua helposti useiden tuntien mittaiseen kestoon. Päivitysten aikana auton pitää siis seistä pihalla käyttämättömänä, pahimmillaan ehkä jopa kuuden tunnin ajan. Tästä syystä suosittelenkin laittamaan päivityksen päälle päivän päätteeksi yön ajaksi, jolloin ne häiritsevät tavallista käyttöä kaikista vähiten.

Oma kokemukseni on siis ohjelmistoversiosta 2.4, kun vielä odottelen 3.0 versiota, jota ei tämän artikkelin kirjoituksen aikana ole vielä näkynyt tai kuulunut. Ohjelmistoversio 2.4 kärsii vielä jonkin verran valikoiden hidastelusta ja pienistä bugeista, kuten siitä, että kerran en pystynyt laittamaan ratinlämmitystä off-asentoon. Sanottakoon kuitenkin, että pääsääntöisesti ohjelmisto toimii melko hyvin.

Volkswagen ID.4 sähköauto koeajo

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Sähköauton käyttö pakkasella ja helteessä

Talviautoksi ID-malleissa on vielä yksi iso miinus. Pakkaskeleillä autossa ei vielä tähän päivään saakka ole ominaisuutena akun esilämmitystä laturille navigoitaessa. Ominaisuus on siinä mielessä tarpeellinen sähköautolle, että esilämmittämällä voidaan nopeuttaa akun lataamista. Ominaisuuden puute taas hidastaa huomattavasti auton latausta kovilla pakkasilla, tarkoittaen pidempiä aikoja latauksessa.

Auton puhelinsovellus on melko yksinkertainen tekele (joka tosin päivittyy yhä jatkuvasti), mutta pääsääntöisesti auton ilmastoinnin laittaminen päälle etänä apin kautta on toiminut, tosin erittäin pitkällä viipeellä. Kerran tai kaksi apin kautta ilmastoinnin käynnistys on päättynyt myös virheilmoitukseen.

Seuraavaksi appiin pitäisi saapua uusia ominaisuuksia, joita ovat mm. auton sijainnin näyttäminen kartalla, sekä onko autossa ovia auki vai ei ja auton lukitseminen.

Auton latauskäyrä ei ole nopeimpien nykyautojen tasalla, mutta mielestäni kuitenkin melko tasainen. Se ei loista kesällä optimaalisilla keleillä kaikkein suurimmilla tehoilla, mutta ei myöskään romahda akun täyttyessä pahasti. Kuten kaikissa nykyautoissa, Volkswagen ID.4 on parasta ladata akun ollessa 10 % tasolla tai sen alle.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Volkswagen ID.4 on mukava sähköauto

Softa ongelmista huolimatta pidän auton ajomukavuutta tärkeämpänä asiana. Siinä mielestäni Volkswagenin vuosien osaaminen näkyy ja tuntuu parhaiten. Volkswagen ID.4 on erinomainen matka-auto nyt kun Suomen latausverkostokin alkaa olevaan jo kattava.

Ongelmistaan huolimatta Volkswagen ID.4 on mukavuudeltaan paras auto, mitä olen ajanut. Vielä kun auton akun esilämmitys saadaan kuntoon, nousisi arvosana pykälän verran.

Lue myös: Volkswagen ID.5 – Sporttinen SUV-sähköauto vähän vaativalle 

Volkswagen ID.4 PRO 150 KW
 • Vuosimalli: 2021
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (150 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Takaveto
 • Mittarilukema: 32000 km
 • Koeajon tarjosi: Yksityinen

Nyt luetuimmat