Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo

Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant – kasvottoman arjen mestari

Koeajo B8-sukupolven Volkswagen Passat 1.6-litraisella TDI-moottorilla toi mieleen historiaa ja omia kokemuksia viiskymppisestä sankarista.

Volkswagen toi Passatin markkinoille vuonna 1973, eli tasan 50 vuotta sitten. Missä on Volkswagenin fanfaari ja juhlatilaisuus? Kysynpähän vain.

Viidenkymmenen vuoden aikana on Passatia valmistettu kahdeksan sukupolven verran ja erilaisia versioita sen aikana on syntynyt lukemattomia. Historian sivuilta löytyy esimerkiksi uniikki Passat W8, mekaanisesti ahdettu G60 ja historian paras dieselmoottori 1.9 TDI.

Pitkä elämä on ajanut Passatin joskus osalliseksi myös hieman epämukaviin tilanteisiin, joista valtaosasta ei voi tietenkään syyttää itse Passatia. Meillä Suomessa Passat esiintyi suuressa roolissa Mikkelin traagisessa panttivankidraamassa.

Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Monien muistojen Volkswagen Passat

Olen ajanut lukemattomia Passateja. Uusia, vanhoja, nuhjuisia ja upeita, jopa yksi punainen on tullut ajettua. Ajamisen oppitunnitkin tuli ajettua diesel Passat variantilla. Se oli vuosimallia -98 ja odometrissä oli jo pitkälti yli 300 000 kilometriä.

Vanhalla variantilla oli komea vihreä väri ja sisällä oli upeat mustat nahkajakkarat. Muistan, miten hurjan painava kytkin siinä oli nykypäivän autoihin verrattuna. Siinä sai vasen etureisi rauhassa kasvaa, kun harjoittelin mäkilähtöjä kytkinsavussa.

Väitän nyt rohkeasti, että kaikki suomalaiset tuntevat vähintään yhden VW Passat omistajan. Siitä on vuosikymmenien varrella tullut yksi kansanautoista ja monella on takuulla — minun ajotuntini tapaisia — Passat-aiheisia tarinoita.

Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

B8-sukupolven Passat

Koeajossa on Passatin B8-sukupolvi, joka Passatin runsaan historian viimeisin osa. B8-sukupolven Passat on ollut kanssamme jo kokonaiset yhdeksän vuotta.

Koeajoautolla on R-Line ulkonäköpaketti ja sisätila on kattavasti varusteltu. Voimaa tuottaa 1.6 litrainen pikkudiesel Volkkarin tutun 7-portaisen DSG vaihteiston kautta.

Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo

Tämän vuosikerran Passateja näkee liikenteessä päivittäin. Viimeisimpien tietojen mukaan liikenteessä on yli 21 000 B8-sukupolven Passatia. Kysymys siis kuuluu, miten erottua joukosta?

Tämän vuosikerran Passat ei moottoreillaan ostajia koukuta. Linjastosta löytyy pelkästään järkeviä vaihtoehtoja, jotka ovat kaikki nelisylinterisiä dieseleitä, bensoja ja hybridejä. Joten ainoa tapa erottua joukosta on hyvällä varustetasolla.

Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Varustetasosta saa maksaa

Suomessa korkealla varustetasolla erottuu aina joukosta. Täällä hienoille tehdaslisävarusteille lyödään mukava veroprosentti, joka on johtanut Suomen autokannan karvalakkimaisuuteen.

Lisävarustetarjonta on lisäksi täällä suppeampi, kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Saksassa. Kannattaa leikkiä Volkswagenin konfiguraattorilla niin huomaa, että .se ja .de päättyvillä sivustoilla löytyy enemmän klikkailtavaa.

Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo

Hintakin on hiukan kalliimpi. Seuraavassa taulukossa pari esimerkkiä uuden VW Passatin lisävarustehinnoista. Ruotsin hinnat muunneltu kruunuista euroihin.

Lisävaruste:Hinta SuomessaHinta RuotsissaHinta Saksassa
Sähkökäyttöinen takaluukku702 €579 €515 €
Sähköinen vetokoukku1383 €1168 €990 €
Panoraamakattoluukku1803 €1373 €1380 €
Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo

Yritin myös löytää R-Line ulkonäköpaketin lisävarusteena, mutta Suomen konfiguraattorilla sen lisääminen oli mahdollista vain, jos valitsi valmiiksi kalliimman R-Line Passatin. Ja silloinkin R-Line ulkonäöstä pitäisi maksaa vielä 1362 € lisää. R-Line ulkonäön pystyi valitsemaan Ruotsin ja Saksan konfiguraattoreilla karvalakkisimpaan malliin.

Pitkittyneen selityksen ja konfiguraatiotutkimuksen jälkeen, hyvin varustellulla Passatilla tosiaan erottuu joukosta. Syynä osittain on korkeampi hintataso. Mutta onneksi käsittelemme lähes pelkästään käytettyjä autoja, joiden lisävarusteista ei tarvitse maksaa tehdashintaa. Hyvin varustellun käytetyn auton löytäminen on kuitenkin pienen työn takana.

Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Sisätilat ovat ajattomat

Siirrytään siis koeajoautoon, joka on täynnä piristäviä lisävarusteita. Vaikka onkin varhainen 2016 vuosimallin B8 Passat, komeilee kuskin edessä digitaalimittaristo. Kirkas näyttö on helposti säädettävissä ja se on mielestäni yksi markkinoiden parhaista digimittaristoista.

Rattinäppäimiä on yllin kyllin, mukaan lukien napit adaptiiviselle vakionopeudensäätimelle. Itse en ole tämän teknologian suurin fani, mutta jos siihen on tottunut, paluuta perinteiseen vakkariin ei varmaan ole.

Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo

Vaikka keskikonsolissa on ärsyttäviä tyhjiä nappeja – joita ei ole kymmenen vuotta vanhemmalla Lexuksella – ei se pilaa sisätilan tunnelmaa. Mustaa metalliväriä kontrastoi kaksiväriset mokkapenkit. Penkit tarjoavat saksalaiseen tapaan paljon reisitukea sekä hyvin ristiselän tuen. Valoisuutta sisätilaan tuo tietysti suuri avattava panoraama lasikatto.

Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo

Penkkien valkoinen keskiosa sopii todella hyvin sisätilan alumiinilistojen kanssa. Infotainment-ruutua reunustaa valikkopainikkeet, vaikka ruutu on kosketusnäyttö. Teknologia kehittyy kovaa vauhtia, joka johtaa siihen, että moni vanhemman auton sisätila vanhenee vähintään yhtä kovaa vauhtia.

Mielestäni tämän Passatin sisätila on poikkeus. Tyylipuhtaat linjat, laadukkaat materiaalit, kirkkaat suuret ruudut ja helppokäyttöiset valitsimet saavat sisätilan näyttämään edelleen nykyaikaiselta.

Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Moottori ei hetkauta

Farmarikoria somistaa tyylikäs R-Line ulkonäköpaketti kromilistoineen, mutta ei sovi yhteen auton suorituskyvyn kanssa. Pikkudiesel kehittää 120 hevosvoimaa 250 newtonmetriä vääntöä, mikä kiihdyttää Passatin sataseen yhdessätoista sekunnissa. Sillä ei mitään kiihdytyskisoja voiteta, mutta arjen mestari vain vetää maisemaa tuntitolkulla, vaikka vetonopeuden saavuttaminen kestääkin hieman kauemmin.

Ajoltaan Passat suorittaa hyvällä on hyvää huomaamattomalla perustasolla. Ohjaus on hyvin tasapainotettu ja tuntuu erittäin turvalliselta. Ajomoodeja tai rattivaihteita ei tässä versiossa ole, mikä on mielestäni hyvä asia. Sport-vaihteiston saa kuitenkin kytkettyä siirtämällä vaihteiston S-tilaan.

Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo

Liikkeelle lähteminen on raskas kokemus ja on tämän moottorin ja vaihdelaatikon todellinen akilleenkantapää. Kaasujalkaa saa polkea mattoon asti ennen kuin 1.6 TDI herää henkiin.

Pikkudieselin hyvä puoli on tietenkin kulutus, jonka Volkswagen kertoo olevan 4 litraa sadalla. Suhtaudutaan tähän väitteeseen varauksella. Suosittelen kuitenkin 2.0 litran diesel hankkimista. Sillä moottorilla Passat liikkuu vaivattomasti kaikilla nopeuksilla.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Varustetaso tekee hyvää mielenterveydelle

Pidän Passateista paljon. Tulen varmasti omistamaan sellaisen jossain vaiheessa. Panostaisin juuri hienoon varustetasoon kuten koeajetussa yksilössä. Hienot penkit ja korkea varustelutaso nostavat tämän arkityökalun statusta huomattavasti.

Tätä yksilöä ajaessa huomasin, että on perusarki vaan mukavampaa panoraamakattoluukun kanssa.

Volkswagen Passat B8 1.6 TDI Variant kokemuksia koeajo
Volkswagen Passat 1.6 TDI Variant R-Line
 • Vuosimalli: 2016
 • Moottori: 1.6-litrainen diesel (88 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: 209000 km
 • Koeajon tarjosi: Yksityinen

Nyt luetuimmat