Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia

Volkswagen Golf MHEV – kansansuosikki kevythybridiin käärittynä

Koeajossa ollut Volkswagen Golf Variant 1.0 eTSI MHEV DSG vie kansan kestosuosikin hieman eksoottisempaan kevythybridiaikakauteen.

Autoilun sähköistymistä ei voi estää. Tosin, vastoin kaikkia Esson baarin pelkoja, “perinteisen polttiksen” ja “täyssähköauton” välistä löytyy monia välimalleja, jotka helpottavat konservatiivistenkin autoilijoiden matkaa sähköisiin ajoneuvoihin.

Kuten taannoisessa hybridien eroja käsittelevässä artikkelissa kerroimme, hybridiautoja on moneen lähtöön. Tässä osassa pääroolia esittelee termi kevythybridi, johon pääsimme tutustumaan koeajettuamme auton nimeltä Volkswagen Golf Variant 1.0 eTSI MHEV DSG.

Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Nimihirviö nimeltä eTSI MHEV DSG

Volkswagen Golfista voi puhua hyvällä omatunnolla kansan kestosuosikkina. Auto on ehtinyt olla markkinoilla jo 50 vuoden ajan ja tähän puoleen vuosisataan mahtuu kahdeksan sukupolvea Volkswagen Golfeja, joista koeajoyksilömme edustaa tuota uusinta. Aiemmin olemme koeajaneet Volkswagen Golfin perusfarmarina ja vähän sporttisempana plug-in hybridinä, Volkswagen Golf GTE:nä.

Auton mallinimi on suhteellisen eksoottinen, sillä koko komeus kantaa nimeä Volkswagen Golf Variant 1.0 eTSI MHEV DSG. Nimessä on tuttua ja tuntematonta vannoutuneille Golf-kansalaisille. Variant tarkoittaa yhä farmaria, eli siinä Volkswagen ei ole juossut trendien perässä. Samoin lähes kaikille lienee jo tuttua kirjainyhdistelmä DSG, joka on siis Volkswagenin automaattivaihteisto.

Sitten niihin tuntemattomimpiin merkintöihin. Moottori eTSI on tuttua TSI-moottoria, mutta e-kirjain viittaa tietenkin sähköön. MHEV on taas yleisempi termi kevythybridille, joka muodostuu sanoista Mild Hybrid Electric Vehicles.

Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Volkswagen matkaa kevythybrideihin kahdella moottorilla

Kevythybridi kuuluu niihin hybridiautoihin, joita ei voi ladata itse. Autossa on siis hybriditekniikkaa, mutta se latautuu “itsestään” autoa käyttäessä, esimerkiksi jarrutuksissa, aivan kuten täyshybrideissä (HEV). Täyshybridin ja kevythybridin suurin käytännön ero lienee siinä, että täyshybridi kykenee joissain olosuhteissa liikkumaan sähkön voimin. Tähän kevythybridi ei kykene, vaan se “vain” avustaa polttomoottoria.

Volkswagen on lähtenyt tämän vuosikymmenen alussa mukaan kevythybridimarkkinaan. Kevythybridinä saa tällä hetkellä kahta autoa, jotka ovat molemmat Volkswagen Golfeja, mutta eri kokoisilla moottoreilla. Koeajoyksilömme oli varustettu sillä pienemmällä, kolmesylinterisellä 1,0-litraisella eTSI-moottorilla (110 hevosvoimaa. Yläpuolelta löytyy myös nelisylinterinen 1,5-litrainen eTSI (150 hevosvoimaa).

Pikku-een ilmaantumisesta huolimatta moottorit ovat muuten tuttua TSI-kauraa. Moottorit nielevät siis bensiiniä ja ovat turboahdettuna, mutta e-kirjain tuo yhtälöön 48 voltin sähköjärjestelmää hyödyntävän kevythybriditekniikan. Hybrideissä ei ole “ylimääräistä tehoa” perusmalleihin nähden. Itseasiassa, hybriditekniikan tuoman painon vuoksi suorituskykyarvot ovat vähän TSI-mallia heikommat.

Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Mihin katosi mittarit ja kytkimet?

Koeajoyksilömme on samalla allekirjoittaneen ensimmäinen kontakti Volkswagen Golfin kahdeksanteen sukupolveen, joka tuli markkinoille vuonna 2020. Ulkoisesti auto erosi edeltäjistään vain miedosti, kuten tuntuu olleen trendinä jo jostain viidennestä sukupolvesta saakka, mutta sisäpuolella muutosten tuulet puhaltavat selvemmin.

Auton sisätiloja katsellessa voi hyvin kuvitella istuvansa 2020-luvun auton kyydissä. Tämän huomaa esimerkiksi mittarien ja jopa erilaisten kytkimien poissaololla. Auton ollessa pysähdyksissä mittaristossa ei näy oikeastaan yhtään mitään, mutta kun lyödään virtoja päälle, alkaa kojetauluunkin tulemaan elämää. Suurin huomio menee mittaristolle sekä nykyautolle tyypilliseen isokokoiseen lisänäyttöön.

Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia

Näkymä sisätiloissa on kyllä tyylikäs, mutta miten toimii käytännön laita? Valitettavasti etenkin kytkimien korvaaminen erilaisilla kosketusnäytöillä on tehnyt säätöjen tekemisestä poikkeuksellisen hankalaa. “Hipaisukytkimet” toimivat kun ollaan paikoillaan ja auto on lämmin, mutta yritäpä tehdä samaa vaikkapa sormikkaat kädessä tai auton ollessa liikkeessä.

Etenkin ajon aikana on vaikea osua pieniin nappuloihin kosketusnäytöllä. Pientä helpotusta tuo onneksi se, että auton ratista löytyy vielä perinteisiä nappuloita, joiden avulla esimerkiksi radion äänenvoimakkuuden säätö onnistui huomattavasti helpommin.

Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia

Hyvä esimerkki Volkswagenin käyttöliittymästä. Penkinlämmittimien kytkeminen vaati yllättävän monta painallusta ja erilaisia aukenevia valikoita.

Oma luku on myös laitteiston nätisti sanottuna heikko käyttöliittymä. Yksinkertaistenkin asioiden tekeminen vaatii harmillisesti useamman painalluksen, ja näytöllä näyttää riittävän valikkoa valikon perään. Esimerkiksi istuinlämmittimien kytkeminen vaati sekin yllättävän monta napautusta, vaikka valtaosassa autoja vastaavan tekemiseen riittäisi yksi ainoa painallus.

Koeajon aikana emme ehtineet valitettavasti mennä kovin syvälle multimediajärjestelmän mahdollisuuksiin. Maalaisjärjellä ajateltuna monimutkikas käyttöliittymä voisi olla seurausta jostain “positiivisesta”, kuten vaikkapa tavallista suurempien käyttömahdollisuuksien laitteistosta, mutta tämä vaikuttaa väärältä teorialta. Vaikeasta käytettävyydestä huolimatta järjestelmässä ei näytä olevan mitään extraa, joka selittäisi vaikeudet.

Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Kevythybridijärjestelmän huomaa lähinnä kulutuksesta

Jatketaan mittarien maailmassa, samalla kun lähdemme autolla liikkeelle. Koeajolla huomio kiinnittyy enemmänkin digitaaliseen mittaristoon, jossa ei ole siis perinteisiä “neulamittareita” enää laisinkaan. Tämäntapaisia mittaristoja pystyy räätälöimään aika pitkälle omaan silmään mieluisiksi, mutta emme näihin mahdollisuuksiin menneet kovin syvälle.

Volkswagen Golf on ollut aina keskivertoa parempi auto ajettavaksi – ainakin omaan ikäluokkaan verrattuna. Hyvin harvoin tulee vastaan tilanteita, jossa Golfia olisi jotenkin nihkeä tai vaikea ajaa. Sen vuoksi tästäkään yksilöstä on vaikea keksiä yhtään mitään sanottavaa, paitsi että hyvä suoritus jälleen kerran Volkswagenilta.

Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia

Erityisesti etupenkeiltä löytyy mukavasti erilaista tilaa, johon laskea irtaimistoa.

Koeajoyksilö oli automaattivaihteistolla, ihan jo siitäkin syystä, että eTSI-moottori on mahdollista saada vain automaatilla. Toisin sanoen siis manuaalivaihteistoa haikailevilla kuljettajilla on yhä varsin rajalliset vaihtoehdot hybridiautojen markkinalla. DSG-vaihteisto vaihtaa erittäin pehmeästi vaiheita, eikä kierrosluvut pääse tavallisessa ajossa juuri nousemaan korkealle.

Kevythybridi ei tuo oikeastaan mitään kummallista tai ihmeteltävää ajokokemukseen. Jos ei tietäisi ajavansa MHEV-Golfia, voisi helposti kuvitella ajavansa ihan tavallista Volkswagen Golfia. Verrattuna vaikkapa taannoin koeajamaamme täyshybridi Toyota Corollaan, Corolla kertoi jatkuvasti miten järjestelmä toimii. Golf ei yhtä suoraan kerro kuljettajalle tilannetta, mutta toisaalta, miksi tarvitsisikaan?

Hiljaisuudesta huolimatta järjestelmässä tapahtuu koko ajan. Pääasiassa kevythybridijärjestelmä kerää talteen jarrutusenergiaa. Tätä talteen kerättyä energiaa voidaan hyödyntää esimerkiksi liikkeellelähdöissä, joka taas auttaa autoa säästämään polttoainetta. Myös kun autolla rullataan menemään, moottori saattaa sammua. Vastaavasti taas kaasupoljinta painaessa moottori herää eloon, mutta tekee sen lähes ääneti.

Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Oliko varusteita tarpeeksi?

Volkswagen Golf on ollut aina perusvarma ja suorastaan hyvä ratkaisu, minkä voi todeta myös yhdestä asiasta: auton hintalapusta. Vaikka Volkswagen on kirjaimellisesti kansanauto, on kansanautovalmistajan kestosuosikin hinta kohonnut 2000-luvulla sellaisiin sfääreihin, että ihan koko kansa ei Golfia kykene ostamaan, vaikka halua löytyisikin.

Koeajettu Golf oli ihan asiallisesti varusteltu. Siinä oli kaikki nykyajan mittapuun turvavarusteet kaistavahdista liikennemerkkitunnistuksen kautta kuljettajan vireystilan valvontaan. Myös polttoainekäyttöinen lisälämmitin oli sekin iso plussa Suomen talveen, vaikka sen käyttö oli “vain” on/off-perusteista ilman ajastuksia tai muita hienouksia.

Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia

Golfin takapenkillä kelpaa matkustaa myös aikuisen mitoissa olevan matkustajankin.

Pientä ihmetystä auton varusteiden osalta toi kuitenkin peruutuskameran puuttuminen, sillä sitä olisi vähän jopa odottanut osana digitalisoituja näyttöjä. Nyt peruutus tapahtui perinteisten tutkien ja jonkinlaisen etäisyysmittauksen avulla, mutta peruutuskuvaa näyttö ei tarjonnut.

Niin ikään pientä pettymystä toi se, että takakontti piti vetää itse kiinni, ilman napista tapahtuvaa sulkeutumista. Tosin havainnon tekemisen jälkeen teki mieli kurkistaa peiliin, että ovatko nykyautot saaneet nykyihmisistä todellisia vellipyllyjä, jotka eivät jaksa tehdä mitään enää omin voimin.

Varustelistan puutteista valittaessa on kuitenkin syytä muistaa, että tämä Volkswagen Golf 1.0 eTSI MHEV edustaa nykyteknologiastaan huolimatta Golf-malliston halvempaa päätyä, joten aivan kaiken kirjavaa varustelua autolta ei voi oikeastaan odottaa – ellei sitten lyö lisää euroja pöytään.

Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia

Volkswagen on lisännyt autoon pieniä yksityiskohtia.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Aina hyvä Volkswagen Golf

Kahdeksannen sukupolven Volkswagen Golfin korkkaaminen ei tuonut aikaan sen suurempia yllätyksiä – ei hyvässä, eikä pahassakaan. Kuten kansan kestosuosikilta voi odottaa, kokonaisuus oli hyvä ja myös tämän sukupolven Volkswagen Golf Variant sopii lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Kuten yleensäkin, uusi Golf on taas kerran edeltäjäänsä isompi erityisesti sisämitoiltaan. Tavaratilaa farmarissa riittää siis hyvin, ja takapenkit kaatamalla vieläkin enemmän. Tässäkin yksilössä takakonttiin sujahti täysi setti auton vakiorenkaita koossa 205/55 R16. Renkaat mahtuivat jopa “hölskymään” kontissa ja takapenkillä oli silti ruhtinaalliset tilat käytössä.

Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia

Takaluukkuun mahtui täysi setti auton renkaita vanteineen.

Kevythybridin tuomat säästöt jäivät valitettavasti meille vähän avonaiseksi, sillä kunnollisen vertailun tekeminen olisi vaatinut vähän pidemmän ja monipuolisemman koeajon. Se nyt on varmaa, että 1,0-litrainen eTSI kulkee varmasti vähällä, mutta hybridin vaikutus kulutukseen olisi kiva päästä vielä todentamaan. Ehkä jollain toisella kerralla sitten.

Oikeastaan suurimmat tummat pilvet uuden Volkswagen Golfin suhteen liittyvät painikkeiden puutteeseen ja käyttöliittymän sekavuuteen. Painikkeita autoon ei saa jälkikäteen, mutta käyttöliittymää voinee päivittää parempaan uskoon. Ehkäpä Volkswagen Golf Mk 8 tulee paranemaan vanhetessaan viinin lailla.

Koeajo Volkswagen Golf MHEV 1.0 eTSI kokemuksia
Volkswagen Golf Variant 1,0 eTSI (MHEV) 81 kW DSG
 • Vuosimalli: 2021
 • Moottori: 1.0-litrainen hybridi (bensiini/sähkö) (81 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: 74000 km
 • Koeajon tarjosi: Kamux, Jyväskylä

Nyt luetuimmat