Auto juuttui hankeen

Juuttuiko auto lumeen? – Näillä vinkeillä saat autosi irti hangesta

Auton juuttuminen lumeen on melko yleistä talvisin. Pään kylmänä pitävä kuljettaja saa tilanteen ratkottua usein yksinkin.

Autoillessa tuppaa sattumaan ja tapahtumaan. Koeajolle.com on käynyt jo aiemmin läpi sellaisia klassikoita, kuin auto ei käynnisty, avaimet jäivät auton sisään ja autosta loppui polttoaine. Tällä kertaa perehdymme kuitenkin tilanteisiin, joissa auto on jäänyt lumeen kiinni.

Auton jämähtäminen lumeen on melko yleistä ja sitä voi sattua kokeneellekin autoilijalle. Riskin auton juuttumisesta lumeen kasvavat silloin, kun teiden huolto on ollut huonoa. Monille pääkaupunkiseudun asukkaille tulee joskus yllätyksenä, ettei aura-auto ole ehtinyt aivan kaikkialle, mistä syystä moni saa ajoneuvonsa jäämään kiinni hankeen.

Siinä kohti, kun ajoneuvo jämähtää kiinni lumeen, tulee kuljettajan pitää pää kylmänä. Hätäilemällä ja typerillä teoilla voi pahimmillaan juntata auton niin lujasti kiinni, että tilanteen ratkomiseksi tarvitaan hinausautoa. Hyvin usein pienet jumit kuitenkin laukeavat ilman ammattiapua, joskin se voi vaatia hieman luovia ratkaisuja.

Auto juuttui hankeen

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Varaudu pahimpaan – kenttälapio mukaan autoon

Yksi talvikauden tärkeimmistä varusteista autossa liittyy lumilapioon. Jokaisessa talvikelissä liikkuvassa autossa olisi syytä olla jemmassa jonkinlainen lumilapio. Jos et tarvitse lapiota itse, sinun lapiosi voi joskus auttaa kaveria hädässä liikenteessä – tästä syystä myös Esson baarien kovimpien kuljettajien kannattaa varata autoonsa lumilapio.

Autoon hankittava lumilapio kannattaa olla mallia armeijan kenttälapio, sillä se on ominaisuuksiltaan ylivoimaisesti paras työkalu myös autoilijalle. Kenttälapiot menevät hyvin pieneen tilaan, jolloin ne voi jemmata esimerkiksi varapyöräkoteloon tai ensiapulaukun luukkuun. Kenttälapion etuihin kuuluu myös mahdollisuus tehdä lapiosta kuokka, jolloin esimerkiksi lumen kauhominen auton alta helpottuu merkittävästi.

Kenttälapio maksaa parista muutamaan kymmeneen euroon, ja se on sijoituksena kertaluontoinen. Hyvä kenttälapio kestää jopa vuosikymmeniä käyttöä, eli hankinta ei jää ainakaan rahasta kiinni.

Kenttälapiolla voi pelastaa juuttuneen auton pinteestä monellakin tapaa – sillä voi kaivaa kolon aurausvalliin tai poistaa lunta renkaiden ympäriltä ja auton pohjan alta. Lisäksi lumilapiolla voi hakata hieman jäätä rosoisemmaksi tai levittää mahdollisuuksien mukaan hiekkaa. Yhdellä työkalulla on siis lukemattomia erilaisia käyttömahdollisuuksia.

Mainos: Virtasenkauppa.fi verkkokaupasta löydät erinomaisen kenttälapion autoon.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Selvitä ensiksi miksi auto juuttui

Siinä kohti kun huomaat ajoneuvon juuttuneen kiinni, ensimmäisenä kannattaa selvittää juuttumisen syy. Onko auto jumissa vain liukkauden vuoksi, vai onko auto jumahtanut vain jonkinlaiseen esteeseen? Este voi olla esimerkiksi lumi- tai aurausvalli, kuoppa tai muuten vain paksumpi lumikinos, josta auto jää esimerkiksi pohjastaan kiinni.

Näissä tilanteissa on hyvä, jos vallin tai kinoksen pystyy poistamaan – esimerkiksi edellä mainitulla kenttälapiolla. Loppujen lopuksi esimerkiksi lumikinosta ei tarvitse usein poistaa edes kokonaan, kun autolla liikkuminen helpottuu.

Joka tapauksessa pää on syytä pitää kylmänä. Kiire ja stressi saa meidät usein tekemään typeriä ratkaisuja, jotka vain pahentavat ongelmaa. Rauhallisuus ja tilanteen huolellinen arviointi helpottavat ongelman ratkaisua.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Pyörän alle hiekkaa tai havuja, muttei mitään muuta

Sen sijaan jos kyseessä on vain liukas paikka, on tilanteen ratkominen hieman haastavampaa. Kaikista parasta olisi, jos jostain pystyy saamaan vaikkapa hiekkaa pyörän alle, joka helpottaa autoa saamaan pitoa. Pieni hiekkasäkki auton takakontissa lumilapion vieressä on joskus tilanteen sattuessa arvokas apu.

Yksi vanhan koulukunnan niksi on myös havujen käyttäminen. Etsi jostain havuinen kuusenoksa, katkaise se ja pyri asettelemaan se pyörän alle. Havuoksa saattaa tuoda tarvittavan pidon pyörään. Havuja käyttäessä on kuitenkin syytä muistaa, ettei havuja saa kerätä jokamiehenoikeudella. Käytä järkeä kun katkot kuusesta oksia, eli vältä puuston näkyvää turmelemista.

Sen sijaan mitä tahansa tavaraa ei kannata pyörän alle tunkea. Moni suosittelee auton kumimattojen heittämistä renkaan alle, mutta hyvin harvoin liukkaat muovimatot auttavat tilanteessa. Tilanteessa lähinnä vain rikkoo auton matot, etenkin jos autossasi on nastarenkaat. Autokohtaiset mattosarjat voivat myös maksaa jopa satasia, eli älä tuhoa ainakaan laina-auton mattoja.

Niin ikään erilaiset lankku- tai lautaviritelmät ovat huonoja, sillä niissä on mukana pahoja riskejä. Lujasti pyörivä rengas saattaa viskaista lankun vauhdilla mihin tahansa suuntaan – esimerkiksi muihin autoihin tai ihmisiin, ja jälki voi olla pahaa.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Ajoavustimet pois päältä

Nykyautot ovat pitkälti varustettuja erilaisilla turvajärjestelmillä, joiden perimmäisenä tehtävänä on pitää auto turvallisesti tiellä. Sen sijaan auton jäädessä jumiin nämä samat turvajärjestelmät saattavat häiritä juuttuneen auton irrotusyrityksiä hangesta.

Silloin kun juuttunutta autoa yritetään saada liikkeelle, autosta kannattaa kytkeä pois kaikki ajoa hidastavat laitteet. Näitä ovat esimerkiksi vetoluistonestot ja ajovakaudenhallintajärjestelmät. Luistonestojärjestelmät kantavat usein kirjainyhdistelmiä ASC, ASP, ASR, ATC, STC, TC , TCS tai TRACS. Ajonvakautusjärjestelmät taas kantavat kirjainyhdistelmiä kuten ASC, DSC, DSTC, ESC, ESP, MSP, PSM, STC, VDC, VSA ja VSC.

Toisin sanoen, edellä mainittavia kirjainyhdistelmiä olisi hyvä saada pois päältä autosta irrotuksen ajaksi. Deaktivointi hoituu usein kojelaudassa olevien nappuloiden tai inforuudun valikoiden kautta, esimerkiksi painamalla nappia “ESP off”. Harmillisesti on kuitenkin olemassa myös automalleja, deaktivointi ei noin vain onnistu. Silloin ongelma täytyy yrittää ratkoa ajoavustimien kanssa.

Mikäli kytket ajoavustimia pois, niin muista palauttaa ne takaisin päälle auton päästyä irti pinteestä, sillä ilman ajoavustimia auto toimii eri tavoin ja vaatii kuljettajalta enemmän. Tavallisesti moottorin sammuttaminen on ollut varma tapa nollata tilanne.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Heijaa, heijaa, ja heijaa…

Hyvänä nyrkkisääntönä auton jumiutumisessa voidaan pitää sitä, että heti kun rengas alkaa pyöriä tyhjää, silloin pitää rauhoittua. Mikäli auto hyytyy hankeen esimerkiksi tiellä ajaessa, sutimisen alettua kannattaa pysäyttää meno ja kokeilla taakse päin liikkumista.

Jos auto liikkuu taakse päin, niin loistavaa, voit kokeilla etenemistä uudelleen pienen vauhdin kanssa. Samaa temppua voi toistaa myös useamman kerran, kunhan vain auto etenee hiljalleen eteenpäin.

Tätä toimintaa kutsutaan niin sanotusti heijaamiseksi. Heijaamisen tarkoituksena on kasvattaa auton liikerataa ajamalla eteenpäin ja sen jälkeen peruuttamalla niin pitkälle kuin mahdollista. Toistojen myötä ajomatka pitenee.

Heijatessa auto liikkuu hieman, joten kuljettajan on syytä olla varuillaan. Heijatessa on erittäin tärkeää havainnoida omaa ympäristöään huolellisesti joka suuntaan, ettei toiminnan aikana osu muihin autoihin tai ihmisiin. Lisäksi heijatessa on hyvä huomioida se, että auton vetävässä päässä voi tapahtua pientä liukua sivusuunnassa, joten sivuilla tulisi olla reilusti tilaa.

Mikäli autoa koitetaan työntää ihmisvoimin, heijatessa täytyy pitää erityistä varovaisuutta. Varo ettei ihminen jää missään vaiheessa auton ja esimerkiksi seinän, puun tai betoniporsaan väliin. Varo myös sitä, ettei auttaja liukastu ja jää sitä kautta auton alle. Myös sutivat pyörät voivat viskoa nastoja, kiviä tai jäätä työntäjien päälle.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

…mutta älä missään nimessä sudita liikaa

Kaikista suurin amatöörivirhe on painaa kaasu pohjaan ja antaa pyörän sutia kuin viimeistä päivää. Tällä keinolla ei saada autoa irti juuri koskaan, sillä kun pito on kateissa, se harvemmin löytyy pyörän vauhtia lisäämällä.

Sen sijaan yltiöpäiden sudittaminen upottaa auton syvemmälle ongelmiin – ihan kirjaimellisesti. Vetävät pyörät kaivavat autolle montun, johon auto myöhemmin jumiutuu pohjastaan kiinni. Silloin auto on kuin asetettu “mittatilattuun” jumiin, josta se yleensä lähtee irti ainoastaan hinausauton avulla.

Lisäksi raju sudittaminen tuo muitakin kalliita haittoja. Todennäköisesti sudittaminen kuluttaa pahasti rengasta ja esimerkiksi katkoo nastat renkaista poikki, jolloin saatat joutua ennenaikaisille rengasostoksille. Sudittaminen voi myös lyhentää moottorin elinikää. Jos toimintaa tekee etenkin kylmällä moottorilla, niin tällöin moottori rasittuu ja sen kesto saattaa heiketä.

Hinausauto auttaa varmasti ja turvallisesti pois pinteestä

Kaikesta huolimatta auton irrottaminen hangesta voi joskus epäonnistua, vaikka tekisi kaikki mahdolliset temput oikein. Ammattiauttajan, eli toisin sanoen hinaus- tai tiepalvelun kutsumista ei kannata pelätä, sillä silloin viimeistään tilanne saadaan ratkaistua.

Hinaus- ja tiepalveluyrittäjät ovat tottuneita tällaisiin tilanteisiin talvisin, eli sieltä löytyy aina osaamista auton irrottamiseen. Useimmiten tilanne korjautuu hinausauton vinssillä. Ammattilaisen pyytäminen paikalle on hyvä ratkaisu siinäkin mielessä, että heillä on aina tilanteeseen sopivat vakuutukset, jos auton irrottamisessa tapahtuukin jotain ikäviä yllätyksiä, kuten aineellisia tai henkilövahinkoja.

Ammattiauttajia voi etsiä googlesta esimerkiksi googlaamalla paikkakuntasi nimen ja sen perään “hinauspalvelu” tai “tiepalvelu”. Myös esimerkiksi Autoliiton tiepalvelu auttaa ympäri Suomen. Tilaajan on kuitenkin hyvä muistaa, ettei ajoneuvon juuttuminen lumeen ole lähtökohtaisesti kaskovakuutuksesta korvattava vahinko.

Lähteet: Moottori ja Hinausautokeskus

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat