Kolari tai liikennevahinko voi yllättää meidät oikeastaan milloin vain. Koska tilanne tulee usein yllättäen, on tärkeää tietää kuinka toimia.
Liikennevakuutuksesta korvattavia vahinkoja sattuu Suomessa joka vuosi lähes 100 000 kappaletta. Toisin sanoen yllättävän moni meistä joutuu osalliseksi jonkinlaiseen liikennevahinkoon tai kolariin, joita on luonnollisesti monenlaisia. Pienimmillään autosi raapaisee parkkipaikalla betoniporsasta, mutta suurimmillaan osapuolia voi olla useita ja pelissä on jopa henkilövahinkoja.
Jokaisen suomalaisen olisi syytä perehtyä ennakkoon hieman siihen, miten erilaisissa kolari- tai liikennevahinkotilanteissa tulisi käyttäytyä. Tilanteet osuvat kohdalle usein yllättäen, jolloin harvalla meistä on aikaa lähteä opiskelemaan aihetta tilanteen ollessa niin sanotusti päällä. Sen vuoksi mitä paremmin olet opiskellut aiheet ennalta, sitä varmemmin suoriudut ongelmatilanteesta ylimääräisittä vaikeuksitta.
Tähän artikkeliin olemme koonneet erilaisia vinkkejä, neuvoja ja tärppejä siihen, miten sinun kannattaa toimia tilanteissa, jossa autosi kolahtaa johonkin.
Vahinko kävi – miten toimia?
Oli kyseessä sitten miten pieni tai iso onnettomuus tahansa, ensimmäinen vaihe on aina estää mahdollisten lisävahinkojen syntyminen. Lisävahingot voivat olla niin omaisuus- kuin myös henkilövahinkoja.
Toisin sanoen, jätä ajoneuvosi aina turvalliseen paikkaan välittömästi vahingon tapahtumisen jälkeen. Tilanteessa voi pukea ylleen huomioliivit tai käyttää varoituskolmiota sekä hätävilkkuja. Etenkin jos ajoneuvot ja henkilöt jäävät oleilemaan tien lähelle, näihin asioihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Vaikka vahinko sattuu usein yllättäen ja tästä syystä osapuolilla voi olla tunteet niin sanotusti pinnassa, muista pysyä rauhallisena. Varmista heti ihmisten turvallisuus. Mikäli tilanteessa on syntynyt vammoja, ole suosiolla yhteydessä hätänumeroon, sillä hätäkeskus osaa varmasti tehdä oikean tilannearvion.
Vahinkopaikalla kannattaa myös suorittaa toimenpiteitä, jotka estävät sivullisia joutumasta onnettomuuteen. Jos esimerkiksi olet osunut tielle kaatuneeseen puuhun, tiehen muodostuneeseen pahaan kuoppaan tai osunut vaikka tielle pudonneeseen esineeseen, kannattaa ne mahdollisuuksien mukaan joko poistaa, tai asettaa niistä varoitus muille tien käyttäjille. Näin estetään jatko-onnettomuudet.
Poliisia ei aina tarvita paikalle
Hätäkeskukseen soittaminen ei ole välttämätöntä jokaisessa kolarissa tai liikennevahingossa. Poliisia ei kannata kutsua paikalle “turhaan”, sillä poliisin tulo kestää usein tovin, ja poliisi voi jakaa osapuolille sakkoja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Koska poliisia ei ole pakko pyytää paikalle, ei virkavaltaa kannata pyytää paikalle väkisin.
Sen sijaan joskus poliisille voi olla hyvä ilmoittaa, ja joskus osapuolilla on velvollisuus ilmoittaa onnettomuudesta viranomaisille. Poliisille soittaminen tapahtuu nykyään yleisen hätänumero 112:n kautta, joten myös hätäkeskusvirkailija osaa antaa oman tilannearvionsa siitä, onko tapahtumapaikalle syytä pyytää poliisia.
Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että seuraavissa tilanteissa on syytä soittaa hätäkeskukseen ja poliisille:
- Sattuu vakavia henkilövahinkoja. Poliisi pitää kutsua aina liikenneonnettomuuspaikalle, kun onnettomuudessa on joku kuollut tai loukkaantunut.
- Epäilet kuljettajan ajokuntoa. Kuljettaja voi vaikuttaa päihtyneeltä (alkoholi, huumeet, lääkkeet) tai ikä on alkanut vaikuttamaan vanhempaan kuljettajaan.
- Joku osapuolista livistää paikalta. Tällöin poliisi voi auttaa livistäjän tavoittamisessa.
- Syntyy vahinkoja tai vaaraa. Mikäli onnettomuudesta on aiheutunut merkittävää aineellista vahinkoa tai onnettomuudesta on haittaa muulle liikenteelle.
- Tilanteeseen liittyy epäselvyyksiä. Mikäli esimerkiksi vahingon syyllisyys aiheuttaa osallisten välillä eripuraa, poliisi on hyvä pyytää paikalle.
Niin ikään hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos liikenne voi jatkua turvallisuudet, vauriot ovat pienet ja lähinnä materiaa, eikä kolarin syistä tai aiheuttajasta ole erimielisyyttä, poliisia ei todennäköisesti tarvita lainkaan paikalle.
Vakuutus auttaa
Kun tärkeimmät asiat on tehty, eli on varmistettu kaikkien osapuolten kunto ja vältetään jatko-onnettomuudet, voidaan siirtyä pohtimaan korvauksiin liittyviä asioita. Ensimmäinen vaihe on se, että tilanteeseen löydetään “syyllinen”. Syyllinen on se, joka on huolimattomuudellaan tai tahallisuudellaan aiheuttanut vahingon.
Esimerkiksi parkkiruudusta peruuttaessa, tasa-arvoisessa risteyksessä vasemmalta tullut tai kolmion takaa tullut ja toiseen autoon osunut kuljettaja on syyllinen, koska hän törmää etuajo-oikeutettuun ajoneuvoon. Selvissä tilanteissa omaa syyllisyyttä ei kannata lähteä kiistämään, sillä se vain mutkistaa prosessia.
Kaikissa liikennekäytössä olevissa ajoneuvoissa on Suomessa käytössä pakollinen liikennevakuutus, josta korvataan syyttömän osapuolen vahingot. Jos syyllisen autossa on pelkkä pakollinen liikennevakuutus, vakuutus korvaa siis vastapuolen vahingot, mutta syyllisen omat vahingot jäävät maksettavaksi “omasta pussista”. Paollinen liikennevakuutus kattaa myös kaikki henkilövahingot, olit sitten syyllinen tai syytön tilanteeseen.
Mikäli syyllisen autossa on vuorostaan erilaisia vapaaehtoisia kaskovakuutuksia, saa myös syyllinen osapuoli oman autonsa vauriot vakuutuksen piikkiin.
Muista kysyä yhteystiedot
Jokaisen vahingon yhteydessä on hyvä vaihtaa osapuolten välisiä yhteystietoja. Paikalta ei kannata koskaan poistua ilman yhteystietojen kirjaamista, sillä jälkikäteen näiden tietojen onkiminen voi olla jopa mahdotonta. Yhteystiedot kannattaa myös kirjoittaa johonkin ylös, esimerkiksi puhelimen muistioon.
Yhteystiedoissa kannattaa kerätä ylös seuraavat asiat:
- Onnettomuudessa olleiden henkilöiden yhteystiedot (nimi, puhelinnumero ja sähköposti)
- Onnettomuudessa olleiden ajoneuvojen rekisterinumerot
- Mahdollisten silminnäkijöiden yhteystiedot (nimi, puhelinnumero ja sähköposti)
- Lisäksi on hyvä varmistaa, että omistavatko osapuolet omat autonsa
Henkilöiden yhteystietoja kysyessä voi vielä mahdollisesti pyytää näkemään osapuolen ajokorttia tai muuta henkilöllisyystodistusta. Joidenkin tarinoiden mukaan syylliset ovat antaneet joko puutteellisia tai vääriä tietoja itsestään, jotta välttävät tilanteen ratkaisuun vaadittavat velvollisuudet.
Vahinkopaikka on myös hyvä painaa mahdollisimman tarkasti muistiin, sillä vakuutusyhtiö todennäköisesti kysyy sitä. Nykyaikana ei ole myöskään yhtään yliampuvaa ottaa paikasta tai vahingosta kuvia vakuutusyhtiölle.
Yhteys vakuutusyhtiöön
Prosessi etenee tämän jälkeen usein siten, että syyllinen osapuoli on yhteydessä omaan vakuutusyhtiöönsä, ja vakuutusyhtiö vuorostaan ottaa kontaktin syyttömään osapuoleen. Syyllisen kannattaakin tehdä vahinkoilmoitus pikimmiten, eikä sen takoa kannata jättää roikkumaan. Vastapuoli ei nimittäin saa autoaan kuntoon ennen vahinkoilmoituksen laatimista.
Kaikenlaiset liikennevahingot kannattaa hoitaa aina vakuutusyhtiön kautta. Onnettomuuksia ei kannata alkaa sopimaan kolaripaikalla maksettavalla rahallisella korvauksella, sillä silmämääräisesti pieniltäkin näyttävistä vahingoista aiheutuu nykyautoissa helposti kalliitakin korjauskuluja. Vakuutusyhtiön ja vahinkoilmoituksen kautta voidaan varmistua siitä, että auto tulee varmasti kuntoon.
Lue myös: Kolari eläimen kanssa – mitä tehdä, jos törmää eläimeen?
Nyt luetuimmat