Auton moottorin ylikuumentuminen keittäminen

Moottori ylikuumenee – mitä tehdä ja miten korjata ongelma?

Auton moottorin ylikuumeneminen on vakava ongelma, johon tulee reagoida välittömästi. Muuten tulee kallis korjaamokeikka.

Moottori on auton sydän – jos se lopettaa toimintansa, auto ei yksinkertaisesti enää liiku. Sen vuoksi kaikkea moottoriin liittyvää kannattaa seurata tarkasti ja suhtautua ongelmiin vakavasti. Jos jotain poikkeavaa tapahtuu, siihen tulee reagoida usein välittömästi, sillä vaihtoehtona on usein kallis korjausoperaatio.

Auton moottorin tarvitsee toimiakseen oikeanlaisen lämpötilan, joka ei saa olla liian matala eikä toisaalta liian suuri. Koeajolle.com on aiemmin kertonut siitä, mitä tulisi tehdä tilanteissa, joissa moottorin lämpötila ei nouse odotetusti.

Tällä kertaa katsellaan toista päätä, eli tilanteita, joissa moottorin lämpötilat nousevat liiankin korkeiksi. Tässä artikkelissa käsitellään, mitä tehdä, kun auton moottori ylikuumenee, ja miten voit korjata tilanteen.

Auton moottorin ylikuumentuminen keittäminen

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Yleisesti moottorin lämpötiloista

Yleisin jäähdytysjärjestelmä auton moottoreissa on neste, eli auton moottorissa kiertävä jäähdytysneste pyrkii pitämään osaltaan moottorin lämpötilan oikeissa lukemissa. Useimmiten moottorin normaali käyntilämpötila on jossain 75 ja 105 asteen välillä.

Kun lämpötila alkaa lähestymään sopivaa moottorin käytön kannalta, eli se nousee 80–90 asteeseen, jäähdytysjärjestelmän termostaatti aukeaa ja sen läpi virtaa jäähdytysnestettä, joka kulkeutuu jäähdyttimelle. Prosessia saattaa vahvistaa myös erilaiset jäähdyttimen puhaltimet, jotka pyrkivät viilentämään moottoria.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Moottori ylikuumenee eli “keittää”

Joskus käy kuitenkin niin onnettomasti, että joko jäähdytysjärjestelmän teho ei riitä tai siihen tulee ongelmia, jolloin moottori saattaa päästä ylikuumenemaan, eli kansantajuisesti “keittämään”. Auton moottorin ylikuumeneminen on yleinen ongelma, mutta siihen tulee suhtautua vakavasti, koska se voi aiheuttaa vakavia vaurioita ajoneuvollesi moottorille.

Moottorin ylikuumeneminen voi johtua useista eri syistä, kuten riittämättömästä jäähdytyksestä, jäähdytysjärjestelmän vuodoista tai toimintahäiriöistä. Ylikuumenemisen merkit moottorin ylikuumenemisesta on yleensä helppo tunnistaa. Keittävä moottori antaa itsestään ulos seuraavanlaisia merkkejä:

 • Mittaristossa lämpömittari nousee punaiselle alueelle
 • Mittaristoon saattaa syttyä varoitusvalo ylikuumenemisesta
 • Konepellin alta nousee höyryä tai savua
 • Auton ohjaamoon tulee voimakas palaneen haju

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Mitä tehdä jos moottori alkaa ylikuumenemaan?

Moottorin ylikuumeneminen tai sen epäily kannattaa ottaa aina vakavasti ja tarvittaessa myös toimia heti. Toimimalla nopeasti saatat estää vakavampien vaurioiden syntymisen ja sitä kautta kalliit korjauskustannukset.

Ensimmäinen ja kenties helpoin vaihe on pysäyttää ajoneuvo mahdollisimman pian. Muista kuitenkin tehdä se aina turvallisesti ja sopivalla paikalla. Niin sanotusti lennosta moottoria ei kannata sammuttaa, sillä sen jälkeen auton hallittavuus voi kärsiä.

Kun auto on turvallisessa paikassa parkissa, seuraava vaihe on usein odottaminen. Anna moottorin jäähtyä ennen konepellin avaamista tai moottoriin koskemista. Ylikuumentuneessa moottorissa on aina läsnä palovammojen riski. Älä koskaan avaa kuumaa jäähdytysnesteen säiliötä tai säiliön kantta, sillä järjestelmästä purkautuva neste tai höyry voi aiheuttaa vakavia palovammoja.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miten korjataan ylikuumentuva moottori?

Kun moottori on tarpeeksi viileä vikadiagnoosien tekemiselle, usein ensimmäinen helppo paikka on tarkistaa jäähdytysnesteen taso. Jos neste on vähissä, voit lisätä sitä varovasti jäähdytysnestesäiliöön. Muista käyttää sopivaa jäähdytysnestettä autosi valmistajan suositusten mukaisesti.

Muista myös se, että normaaleissa olosuhteissa moottorin ei kuuluisi syödä lainkaan jäähdytysnestettä. Mikäli auton moottorista katoaa jäähdytysnestettä toistuvasti, selvitä mihin neste katoaa. Pahimmillaan oireet viittaavat kansipahvin, eli kannentiivisteen palamiseen, joka on niin ikään kallis remontti.

Jäähdytysnesteen määrän ohella kannattaa tarkistaa myös jäähdyttimen letkut ja säiliön kannet, ettei niissä ole mahdollisia vuotoja. Jos havaitset niissä pahoja vuotoja, niin älä yritä ajaa autoa, vaan soita hinauspalveluun tai pyydä ammattilaisen apua. Auto tulee tällöin saada mahdollisimman nopeasti korjattavaksi.

Lue myös: Auto valuttaa nestettä – vuotavan nesteen väri paljastaa lähteen

Mikäli kaikki jäähdytysnesteen ympärillä näyttää olevan kunnossa, tarkista seuraavaksi jäähdyttimen tuuletin. Varmista, että tuuletin on ehjä ja se toimii kunnolla. Jos tuuletin ei käynnisty tai pyöri riittävällä nopeudella, se voi olla viallinen ja vaatia korjausta. Useimmiten auto antaa kyllä tuulettimen ongelmista jonkinlaisen vikavalon tai vikakoodin.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Näin vältät moottorin ylikuumentumiset

Kuten on jo moneen kertaan todettu, moottorin toistuvia ylikuumenemisia tulee välttää. Auton moottorin ylikuumeneminen voi johtua monista syistä, ja sen vuoksi onkin tärkeää selvittää syy ongelman korjaamiseksi pysyvästi.

Tässä muutamia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä jotka voivat auttaa välttämään toistuvia moottorin ylikuumenemisia:

Huolehdi säännöllisestä huolto-ohjelmasta. Muista huoltaa auto sen valmistajan suositusten mukaisesti. Normaalit huolto-ohjelmat sisältävät mm. moottoriöljyn ja jäähdytysnesteen tarkistuksia sekä tarvittaessa niiden vaihdon. Kun huollossa katsotaan kaiken olevan kunnossa, harvemmin auto pääsee keittämään.

Kiinnitä huomiota jäähdytysjärjestelmään. Seuraa säännöllisin väliajoin, ettei jäähdytysjärjestelmään ole päässyt syntymän vuotoja. Tarkista myös jäähdytysjärjestelmään kuuluvat letkut, säiliöt ja jäähdyttimen liitännät säännöllisesti.

Pidä jäähdyttimen säleikkö avoimena. Pidä jäähdyttimen säleikkö puhtaana roskista ja hyönteisistä. Myöskään minkäänlaisia maskisuojia ei yleensä suositella käytettäväksi kesällä, sillä ne vaikeuttavat ilman kulkemista. Likainen tai peitetty säleikkö voi estää ilman kulkemisen jäähdyttimen läpi ja heikentää sen tehokkuutta.

Huolehdi termostaatista. Vaihda jäähdyttimen termostaatti tarvittaessa. Termostaatti säätelee jäähdytysnesteen virtausta ja voi aiheuttaa ylikuumenemista, jos se ei toimi oikein.

Varmista tuulettimen toiminta. Varmista, että jäähdyttimen tuuletin on ehjä ja että se toimii kunnolla. Tarvittaessa korjaa tai vaihda viallinen tuuletin.

Älä ylirasita autoasi. Älä ylikuormita ajoneuvoa raskaalla kuormalla tai pitkillä matkoilla erityisesti kuumissa olosuhteissa. Vältä myös jatkuvaa raskasta kaasun käyttöä, mikä voi aiheuttaa moottorin ylikuumenemista.

Ongelmien ilmettyä ota yhteys ammattilaiseen. Jos huomaat jatkuvia ongelmia moottorin ylikuumenemisen kanssa, ota yhteys ammattitaitoiseen autokorjaamoon. Ammattilainen voi diagnosoida ongelman tarkemmin ja tehdä tarvittavat korjaukset.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Yhteenveto moottorin keittämisestä

On tärkeää huomata, että jos moottori ylikuumenee toistuvasti tai jos et ole varma siitä, miten korjata ongelma itse, on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen. Autokorjaamot ja mekaanikot ovat koulutettuja käsittelemään moottorin ylikuumenemiseen liittyviä ongelmia ja voivat tarjota sinulle tarvittavan avun.

Muista, että moottorin ylikuumeneminen on vakava ongelma, joka vaatii nopeaa reagointia. Toimi aina varovaisesti, kun käsittelet kuumaa moottoria ja käytä tarvittaessa suojakäsineitä ja muita turvavarusteita.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Autodoc

Nyt luetuimmat