Auton ikkunoiden tummentaminen

Auton ikkunoiden tummentaminen – 5 hyvää syytä tummentamiselle

Auton ikkunoiden tummentamisella on monia erilaisia käytännön hyötyjä, joita ei tule välttämättä aina edes ajatelleeksi.

Auton ikkunoiden tummentaminen, eli lasien tummennus, on ollut jo pitkään yleinen tapa muokata auton ulkonäköä. Tummennetut ikkunat eivät ole autossa vain ulkonäköjuttu, vaan niillä on myös monia muita konkreettisia hyötyjä, jotka tekevät niistä houkuttelevan valinnan monille autoilijoille.

Tässä artikkelissa käsittelemme auton ikkunoiden tummentamisen mukanaan tuomia konkreettisia hyötyjä ja millä tavalla tummennukset parantavat auton jokapäiväistä käytännöllisyyttä.

Auton ikkunoiden tummentaminen

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Alustus: mitä tarkoittaa auton ikkunoiden tummentaminen?

Auton ikkunoiden tummentaminen on prosessi, jossa auton ikkunalaseihin lisätään erityinen lasikalvo, jonka avulla ikkunat muuttuvat entistä tummemmiksi. Tämä kalvo voi olla valmistettu jonkinlaisesta muovista ja se on yleensä suunniteltu estämään auringonvalon läpäisyä ikkunasta läpi.

Tummennettu lasikalvo vaihtelee eri tummuusasteisiin. Auringonsuojakalvojen tummuutta mitataan niiden valonläpäisykyvyllä, joka ilmoitetaan prosenttilukuna. Mitä pienempi prosenttilukema kalvossa on, sitä tummempi kalvo on kyseessä. Tummin yleisesti käytössä oleva kalvo on 5 % valonläpäisykyvyllä varustettu, jolloin kalvo päästää lävitseen 5 % näkyvästä valosta.

Vaikka monesti auton ikkunoiden tummentaminen nähdään auton jälkivarusteluna, monissa autoissa voi olla kalvot jo tehtaalla asennettuna. Autojen tehdassävytykset ovat läpäisykyvyltään tavallisesti 35 %. Jälkiasennetuissa kalvoissa kaikista suosituimpia valintoja auton lasien tummennukseen ovat 20-35 % valonläpäisyllä varustetut aurinkosuojakalvot.

Koska tummennukset estävät valon pääsyn ajoneuvon sisään, saattavat ne heikentää myös näkyvyyttä autosta ulos. Tästä syystä Suomen laki määrittelee selkeästi säännöt, joiden rajoissa autojen ikkunoita saa tummentaa. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että auton takaikkunoita saa tummentaa melko rajattomasti, mutta auton tuulilasia tai etuovien ikkunoita ei saa tummentaa lain mukaan ollenkaan.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Miten auton ikkunat voi tummentaa?

Karkeasti sanottuna auton ikkunoiden tummentamiseen on olemassa kolme erilaista, mutta aivan yhtä hyvää vaihtoehtoa:

 1. Uusi auto: Voit ostaa uuden/uudehkon auton, jossa ikkunat ovat tummennettu. Tässä mallissa etuna on se, että ikkunat on tummettu tehtaalla oikein, eli lakipykälät tuntien ja laadukkaasti tehtynä.
 2. Ammattilaisen avulla: Auton ikkunat voi tummentaa myös jälkikäteen käyttämällä erilaisia teippaamiseen erikoistuneita yrityksiä. Yritykset osaavat usein myös kertoa lakien tarjoamat raamit operaatiolle. Lisäksi useimmiten työn jälki ammattilaisilla on hyvää.
 3. Tekemällä itse: Ikkunoiden tummennuksia voi tehdä myös itse, sillä operaationa se on melko helppo ja materiaalit eivät maksa maltaita. Itse tekemällä tummennus on tavallisesti halvin vaihtoehto. Toisaalta kokemattoman työn jälki voi olla mitä vaan, ja myös lakipykälien tulkinta jää omalle vastuulle.

Tässä karkeasti esiteltynä vaihtoehdot ikkunoiden tummentamiselle. Seuraavaksi esittelemme viisi konkreettista hyötyä, joihin on mahdollista päästä tummentamalla auton ikkunat.

Lue myös: Auton ikkunoiden tummentaminen – mitä prosentit tarkoittavat?

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Hyöty 1: Suojaa UV-säteiltä

Tummennetut ikkunat tarjoavat suojaa haitallisilta UV-säteiltä. Säteilyturvakeskuksen mukaan nykyautojen tuulilaseissa on UV-säteilyn läpäisyä estävä kalvo, joka ei päästä lävitse UV-säteilyä lainkaan, mutta sivulasit ovat normaalia lasia, joka päästää lävitseen UV-A-säteilyä.

UV-säteilyllä on erilaisia haittavaikutuksia, oli kyseessä sitten UV-A-, UV-B- tai UV-C -säteilyä. Haittavaikutuksia ovat mm. lumisokeus, kaihi ja melanooma. Liiallinen altistuminen UV-valolle nopeuttaa myös verkkokalvon rappeutumista.

Tummennuskalvot auttavat autossa etenkin silloin, kun autossa täytyy viettää pitkiä aikoja. Pitkiä aikoja autossa vietetään joskus ajamisen ohella myös töitä tehdessä tai vaikkapa nukkuessa. Lisäksi tummennuskalvot soveltuvat sellaiselle autoilijalle joka matkustaa usein alueilla, joilla aurinko porottaa kirkkaasti. Näitä voivat olla erilaiset rannat tai peltoaukeat.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Hyöty 2: Suojausta myös sisustukselle

Ihmiset eivät ole ainoa asia, joita tummennuskalvot suojaavat auton sisällä. Ajan myötä auringon UV-säteet voivat haalistaa myös auton sisätilojen kangasmateriaaleja ja vaurioittaa muoviosia. Tämäntapainen kuluminen saa autolle nopeasti aikaan epämukavan ulkonäön, joka voi heijastua esimerkiksi auton jälleenmyyntiarvoon.

Tummennetut ikkunat auttavat hidastamaan tätä haalistumista ja auttavat säilyttämään auton sisustuksen paremmassa kunnossa pidempään. Auringon polttamia pintoja auton sisätiloissa on myös hyvin vaikea ja kallis korjata jälkikäteen.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Hyöty 3: Säästää polttoainetta ja rahaa

Koska tummennetut ikkunat auttavat päästävät vähemmän valoa ikkunoiden läpi, tarkoittaa tämä samalla sitä, että kesäisin aurinko pääsee vaikeammin kuumentamaan auton sisätiloja. Tummennuskalvon käyttö vähentää auringon lämpösäteilyä autoon, jolloin auton sisälämpötilat pysyvät miellyttävinä matkustaa myös kuumilla kesäpäivillä.

Ikkunoiden tummennus toimii siis eräänlaisena passiivisena auton viilennyskeinona kesäisin. Tummennuskalvojen ansiosta ilmastointilaitetta tarvitsee käyttää aiempaa vähemmän, ja koska ilmastointilaitteen käyttö lisää polttoaineen kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä, käytännössä tummennetut ikkunat säästävät ilmastointilaitteen käyttöä, eli polttoainetta, eli taas rahaa.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Hyöty 4: Lisää yksityisyyttä ja turvallisuutta

Tummennetut ikkunat tarjoavat matkustajille lisää yksityisyyttä estämällä ulkopuolisia näkemästä auton sisälle helposti. Yksityisyys voi olla tarpeen esimerkiksi matkailuautoissa, tai jos esimerkiksi nukut tai työskentelet autossa säännöllisesti.

Ihmiset eivät ole tässäkään mielessä ainoa asia, mitä tummennukset voivat suojata, sillä ikkunatummennukset suojaavat myös autossa olevia esineitä. Monesti tilaisuus tekee varkaan, ja jos autossa on näkyvillä arvokasta irtaimistoa, saattaa jollekin tulla houkutus rikkoa autosta ikkuna ja murtautua sisään. Tummennuskalvoa käyttämällä arvokas irtaimisto ei ole niin pahasti esillä.

Lisäksi tummennetut ikkunat voivat auttaa vähentämään häikäisyä auringonpaisteessa, mikä parantaa näkyvyyttä ja auttaa vähentämään liikenneonnettomuuksien riskiä.

Hyöty 5: Lasinsirpaleiden pidättäminen

Hyödyistä viimeinen menee sille osastolle, jota kukaan ei halua koskaan joutua kokemaan, mutta ikkunakalvojen käyttö voi auttaa autoilijaa myös erilaisissa onnettomuustilanteissa.

Tummennetut ikkunat voivat auttaa kalvonsa ansiosta lasinsirpaleita pysymään paremmin kasassa, jos ikkuna sattuisi rikkoutumaan. Normaalissa tilanteessa auton ikkunat yleensä räsähtävät pieniksi ja teräviksi sirpaleiksi, jotka voivat lentää onnettomuudessa mihin vain. Toisin sanoen ikkunakalvo voi auttaa suojaamaan matkustajia lasinpalasista aiheutuvilta vaaroilta.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Yhteenveto: muista lait ja huolellisuus

Kuten edellä todettiin, auton ikkunoiden tummentaminen ei ole siis pelkästään esteettinen parannuskeino, vaan sillä on myös monia käytännön hyötyjä. Suojaaminen UV-säteiltä, ylikuumenemisen estäminen, lisääntynyt yksityisyys ja turvallisuus sekä auton sisustuksen suojaaminen ovat kaikki hyviä syitä harkita ikkunoiden tummentamista.

On kuitenkin tärkeää varmistaa, että lasien tummentaminen oikein ja olemassa olevia lakeja noudattaen, jotta vältetään mahdolliset rangaistukset ja haitat. Jos harkitset autosi ikkunoiden tummentamista, kannattaa konsultoida ammattilaista saadaksesi tietoa sopivimmista tummuusasteista ja mahdollisista lain asettamista raameista.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen
 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Autojerry

Nyt luetuimmat