Isofix-standardi on tullut tutuksi monelle lapsiperheelle. Eikä ihme, sillä Isofix on monen perheellisen halutuin ominaisuus autossa.
Vanhan legendan mukaan kaikista tärkeimmät matkustajat tuppaavat matkustamaan auton takapenkeillä. Ei, tämä ei tarkoita aina taksimatkustajia tai isokenkäisiä edustusautoissaan. Hyvin usein takapenkin matkustajat ovat perheen pienimpiä, mutta sitäkin tärkeämpiä matkustajia.
Lasten turvallisuus autossa on vanhemmille ensisijaisen tärkeää, ja siksi lapsen oikeanlainen kiinnittäminen matkustamoon on erityisen tärkeää. Moni perheellinen autoilija tulee väkisinkin tekemisiin Isofix-järjestelmän kanssa, sillä Isofix on kehittynyt standardi, joka tarjoaa helpon ja turvallisen tavan kiinnittää lastenistuin auton istuimeen.
Tässä artikkelissa tarjoilemme teille tuhdin tietopaketin aiheesta Isofix autossa. Artikkeli käy läpi Isofixin käytännön etuja ja hyötyjä, sekä vääntää rautalangasta sen, miten tämä ylipäätään järjestelmä toimii.
Mikä on Isofix-standardi?
Isofix (joskus myös muodossa ISOFIX) on kansainvälinen standardi, joka on suunniteltu helpottamaan lastenistuinten asentamista autoihin. Isofix on yhdistelmä turvallisuuden parantamista sekä istuinten asentamisen helpottumista.
Vaikka Isofix on kansainvälinen standardi, joskus ulkomailla sillä voi olla vaihtoehtoisia nimiä, kuten Yhdysvalloissa LATCH (Lower Anchors and Tethers for Children) ja Kanadassa joko LUAS (Lower Universal Anchorage System) tai Canfix. Joskus isofixistä saatetaan puhua myös termillä UCSSS (Universal Child Safety Seat System), mutta standardin koko näissä kaikissa on aina sama.
Varsinainen Isofix koostuu kahdesta auton istuimesta löytyvästä kiinnityspisteestä, sekä tietenkin niihin sopivista vastakappaleista lasten turvaistuimessa. Isofix-kiinnityspisteiden avulla lastenistuin voidaan kiinnittää tukevasti ja suoraan auton runkoon, mikä lisää turvallisuutta onnettomuustilanteissa. Aikana ennen Isofixiä istuimet oli tapana kiinnittää autoihin vain turvavöillä.
Isofixin historia
Isofix-standardin historia ei ole kovin helposti avattava, sillä tie läpimurtoon kesti suhteellisen pitkään ja myöhemmin useampikin taho on halunnut omia idean Isofixista omiin nimiinsä. Kansainvälinen standardointijärjestö määritteli ensimmäisen kerran ISO 13216 -standardin, eli käytännössä Isofixin vuonna 1990. Alkujaan järjestelmä julkaistiin kolmelle ryhmälle, jotka olivat 0, 0+ ja 1.
Vuonna 1995 Ford ilmoitti varustavansa ajoneuvonsa Isofix-kiinnikkeillä. Lokakuussa 1995 järjestelmä sai vuorostaan Euroopan komission ja FIA:n hyväksynnän. Vaihtoehtoisena versiona Isofixin isänä voidaan pitää turvaistuinvalmistaja Britax Römeriä, joka aloitti vuonna 1997 yhteistyön Volkswagenin kanssa.
Joka tapauksessa Isofix-kiinnitys alkoi yleistyä suuremmin vasta 2000-luvun puolella. Vielä vuosituhannen alkupuolella Isofix-liitännän löytyminen oli autoissa “tuurista kiinni”, eli niitä joko oli tai ei, eikä Isofixin löytymiselle ollut mitään yksiselitteistä kaavaa tai nyrkkisääntöä. Asia muuttui vasta 2010-luvun puolella, kun Isofix alkoi olla pakollinen vaatimus autoissa.
Isofix-järjestelmän hyödyt
Isofixillä on kaksi merkittävää hyötyä. Ensinnäkin ne helpottavat arkea ja lapsiperheen matkustamista. Tämän ohella Isofix on myös turvavaruste, eli onnettomuuden sattuessa turvaistuimen kiinnitystä koetellaan toden teolla.
Helppokäyttöisyys on Isofixin etu, jonka autoilija huomaa usein ensimmäisenä. Lastenistuin kiinnitetään Isofix-kiinnikkeisiin yksinkertaisesti napsauttamalla, mikä tekee asentamisesta nopeaa ja vaivatonta, myös kiireessä ja hämärässä toimessa. Vaihtoehtona voisi olla perinteinen malli, jossa lastenistuin kiinnitetään auton turvavöillä, mikä taas on Isofixiin tottuneelle hankalaa ja aikaa vievää.
Sen sijaan harvemmin havaittava hyöty liittyy turvallisuuspuoleen. Kaiken kätevyyden keskellä saattaa helposti unohtua, että Isofix on alkujaan turvallisuusstandardi, jonka päämääränä on tarjota turvaistuimelle parempi vakaus ja oikeanlaisen asettuminen autossa. Myös turvaistuimille pidetään testejä, jossa niiden ominaisuuksia kolaritilanteissa seurataan.
Koska isofix-kiinnityspisteet on suunniteltu tietynlaisiin standardeihin, lastenistuin istuu tiiviisti ja tukevasti paikoillaan, mikä vähentää sen liikkumista ja heilahtelua ajon aikana. Tämä lisää lapsen turvallisuutta ja vähentää riskiä loukkaantumiselle äkillisissä jarrutuksissa tai törmäyksissä. Lisäksi Isofixin etuihin kuuluu se, että turvaistuinta on vaikea kytkeä siihen epähuomiossa väärin.
Iso-järjestelmän edut jatkuvat myös silloin, kun lapsi ei ole mukana autossa. Kiinnitysjärjestelmän avulla myös tyhjä istuin pysyy paikoillaan, mikä vähentää istuimen liikkumista auton sisällä ja mahdollisia siitä aiheutuvia vahinkoja.
Missä autoissa on isofix?
Isofix-järjestelmän käyttö on myös intuitiivista. Lastenistuimen kiinnittäminen ja irrottaminen on yksinkertaista, mikä helpottaa lastenistuimen vaihtamista eri autojen välillä. Isofix on siis sama automerkistä tai auton iästä riippumatta, jolloin sama istuin toimii omassa, isovanhempien tai vaikkapa kummien autossa – kunhan niissä on vain Isofix-liitäntä.
On kuitenkin tärkeää huomata, että kaikissa autoissa ei ole automaattisesti olemassa isofix-kiinnityspisteitä. Isofix-liitännät alkoivat ilmaantua ensimmäisen kerran harvoihin ja valittuihin autoihin 1990-luvun loppupuolella, mutta vasta 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella ne alkoivat oikeasti yleistyä autoissa.
Myöhemmin Isofixistä on tullut pakollinen auton takapenkeillä. Tässäkin säädännössä on toki eroa eri maiden välillä, minkä takia ohjeistukset vaihtelevat eri lähteissä. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että vuosimallin 2014 tai sitä uudemmassa autossa tulisi olla Isofixit jo uutena.
Vaikka Isofix onkin nykyään autoissa pakollinen standardi, siinä on vieläkin hieman liikkuvia tekijöitä. Tavallisimmin Isofixit löytyvät auton takapenkin reunapaikoilta, eli toisin sanoen keskimmäisellä paikalla liitäntä löytyy vain harvoin. Mikäli satut tarvitsemaan autoa, johon voit kytkeä vähintään kolme Isofix-turvaistuinta kerrallaan, vaihtoehtoja ei ole kovin montaa.
Ennen lastenistuimen hankkimista onkin syytä varmistaa, että oma auto on varustettu Isofix-liitännällä. Tavallisesti Isofix-kiinnikkeet löytyvät takaistuimen selkänojan välimaastosta. Joissakin tapauksissa Isofixin edessä voi olla myös jonkinlainen poistettava pehmike tai avattavat läpät.
Jälkiasenteinen Isofix autoon
Jos autostasi puuttuu Isofix-liitännät, niin ei hätää. Joissakin tapauksissa Isofixin pystyy liittämään autoon myös jälkikäteen. Tämä riippuu tietenkin hyvin paljon omistamastasi autosta, mutta joihinkin ajoneuvoihin myydään Isofix-jälkiasennussarjoja, joiden avulla saat muutettua autosi Isofix-aikakauteen.
Esimerkiksi Moottori teki taannoin Isofixin jälkiasennuksen Volvo V50-malliin. Projektissa tarvittaville osille kertyi hintaa noin sata euroa ja työhön meni itse tehtynä aikaa noin tunti. Varsin maltillisin kustannuksin autosta saadaan siis huomattavasti käytännöllisempi ja turvallisempi, eikä Isofix-asennus varmastikaan ainakaan heikennä auton kysyntää myytäessä.
Jälleenmyyntiarvon kasvamisen lisäksi jälkiasenteinen Isofix voi olla sijoitus myös siinä mielessä, että sen myötä perheen ei tarvitse laittaa nykyisiä turvaistuimia uusiksi. Jos osa käytössä olevista ajoneuvosta on varustettu Isofixillä ja toiset eivät, tällöin tarvitaan käytännössä kahdet turvaistuimet, jotka eivät ole tietenkään ilmaisia.
Tutustu silti turvaistuimiin huolella
On myös tärkeää muistaa, että Isofix-järjestelmä ei vielä yksinään takaa täydellistä turvallisuutta. Lastenistuinta käytettäessä on aina noudatettava valmistajan ohjeita ja varmistettava, että istuin on oikein asennettu ja lapsi on asianmukaisesti kiinnitetty turvavöillä tai turvahihnalla. Tästä syystä käyttöohjeisiin tulee tutustua yhä, vaikka asennus tuntuisikin erittäin helpolta.
Isofix-järjestelmää käyttäessä on siis tärkeää tarkistaa lastenistuimen asennus ja varmistaa sen oikea käyttö. Istuimen kiinnityspisteiden on oltava tiukasti ja oikein kiinni autossa, ja istuin on oltava oikein asennettu lapsen painon ja koon mukaisesti. Noudata aina lastenistuimen valmistajan ohjeita ja suosituksia sen käytöstä ja asennuksesta.
Joka tapauksessa Isofix-järjestelmä on kuitenkin tärkeä askel eteenpäin lasten turvallisuudessa autossa. Sen avulla lastenistuimen asentaminen on helpompaa, nopeampaa ja turvallisempaa. Isofix-järjestelmää käyttämällä vanhemmat voivat olla varmoja siitä, että heidän lapsensa matkustaa turvallisesti ja luotettavasti autossa.
Lisäksi on hyvä huomioida, että Isofix-järjestelmä on yleisesti ottaen turvallisempi vaihtoehto kuin perinteinen tapa kiinnittää lastenistuin auton turvavöillä. Isofix-kiinnikkeet tarjoavat suoran yhteyden auton runkoon, mikä vähentää virheellisen asennuksen mahdollisuutta. Turvavöiden käytössä puolestaan on aina pieni riski, että ne voivat jäädä löysälle tai olla väärin kiristetyt.
Lopuksi, vaikka Isofix-järjestelmä tarjoaa monia etuja ja on helppokäyttöinen, on tärkeää muistaa, että lapsen turvallisuus autossa riippuu monista tekijöistä. Tämä sisältää lapsen oikean istuimen valinnan iän ja koon mukaan, asianmukaisen kiinnityksen Isofix-järjestelmään, turvavyön tai turvahihnan oikean käytön sekä ajoneuvon oman turvallisuusvarustelun, kuten turvatyynyjen, toimivuuden.
Mainos: Koeajolle.comin yhteistyökumppanina toimiva lastentarvikeliike Jollyroom tarjoaa verkkokaupassaan lukuisia vaihtoehtoja Isofix-turvaistuimille.
Lähteet: Britax Römer
Nyt luetuimmat