Vaikka valtaosa Japanin autoista on “postiautoja”, eli ratti oikealla puolella, osa merkeistä luottaa vasemmanpuoleiseen ohjaukseen.
Japani on yksi merkittävimpiä automaita maailmassa. Japanilainen auto on yleensä synonyymi kestävälle, mutta ehkä jokseenkin tylsälle ajoneuvolle. Näistä lähtökohdista Japani on kuitenkin yksi maailman suurimmista ajoneuvojen valmistusmaista.
Japanilaisissa autoissa on kuitenkin yksi hauska ristiriita. Siinä missä täällä maapallon toisella puolella Japanin autoteollisuuden hedelmiä pidetään insinöörimäisen tylsinä, Japanin kotimarkkinoille tuotetut ajoneuvot ovat ovat kuin toisesta maailmasta. Moni täkäläisittään normaali japanilainen ajoneuvo on olemassa sen kotimaassa tarjolla myös kovatehoisena painoksena, joita joita ei ole juuri ulkomaille myyty.
Toinen Japanin autoihin liittyvä erikoisuus löytyy ajoneuvon ratista, tai tarkemmin ottaen sen sijainnista. Japanissa, kuten monissa muissakin saarivaltioissa, on käytössä vasemmanpuoleinen liikenne. Sinänsä ihan loogisesti paikalliset autot ovatkin siis oikealta, eli “väärältä puolelta” ohjattavia, mutta monet eurooppalaiset merkit toimittavat autonsa silti Japaniin vasemmanpuoleisella ohjauksella.
Termit tutuksi: LHD ja RHD
Kun puhutaan ratin sijainnista, yleensä termistössä vilisee kirjainyhdistelmiä kuten LHD ja RHD. Nämä tulevat englanninkielisistä sanoista left hand drive, eli suomennettuna vasemmalta ajettava ja right hand drive, eli oikealta ajettava. Valtaosassa Eurooppaa autot ovat siis LHD-malleja, eli niiden ratti sijaitsee vasemmalla puolella.
Tietyissä tapauksissa Japanin automarkkinoilla voi huomata, että sama ajoneuvo on saatavilla sekä RHD- että LHD-vaihtoehtona. Tälle löytyy melko helposti ymmärrettävä syy, sillä Japanin autoteollisuus ei ole keskittynyt pelkästään kotimarkkinoille, vaan suurin osa valmistetuista ajoneuvoista menee loppupeleissä vientiin, jolloin japanilaisia autoja löytää niin RHD- kuin myös LHD-vaihtoehtoina – joskus jopa Japanin sisälläkin.
Kuvan Bentley on varustettu Japanin rekisterikilvillä, mutta vasemmanpuoleisella ohjauksella.
Miksi Japanissa on vasemmalta ajettavia autoja?
Jos joskus selaat japanilaisissa autokauppasivustoja, huomaat hyvin nopeasti, että Japanissa on tarjolla loppujen lopuksi yllättävän runsaasti vasemmalla, eli täkäläisittäin “väärältä puolelta” ohjattavia ajoneuvoja. Ei ole ollenkaan harvinaista nähdä esimerkiksi amerikkalaisia autoja Japanista vasemmalla ohjatulla ohjauksella.
Miksi vasemmalla ohjattavia autoja on saatavilla Japanissa? Vastaus kysymykseen on hieman hölmö ja siksi vaikeasti perusteltavissa, mutta se on ihan oikeasti tosi asia, että Japanissa on eräänlainen statussymboli ajaa ja omistaa vasemmalta ajettava auto. Eli periaatteessa omistaa auto, joka sopii täkäläiseen liikenteeseen “huonommin”.
Vaikka Japani on yksi maailman parhaimpia autoja valmistavia maita, täkäläiset autot eivät ole Japanissa aina se suurin statussymboli. Jos haluat esitellä omaisuuttasi tai herättää huomiota liikenteessä, tällöin moni japanilainen valitsee auton ulkomailta.
Lue myös: Tiedätkö miksi Porschen virtalukko on ratin vasemmalla puolella?
Tämä on yksi syy sille, miksi japanilaiset huutokaupat ovat täynnä Mercedes-Benzin, BMW:n tai Porschen vasemmalta ajettavia ajoneuvoja. Erikoista kyllä, mutta Japanista on mahdollista löytää paljon LHD-autoja brittimerkeiltä, kuten Jaguarilta – vaikka Iso-Britanniassa ratit sijaitsevat Japanin tavoin oikealla puolella.
Vastaavasti taas monet “arkipäiväisenä pidetyt” ulkomaiset automerkit, kuten vaikkapa Volkswagen tai Ford valitaan usein Japanille tyypilliseen tapaan oikeanpuoleisella ohjauksella.
Tässä Volkswagenissa taas ratti on täkäläiseen tapaan oikealla.
Miksi Japanista tuodaan eurooppalaisia autoja Eurooppaan?
Tämä ei liity enää varsinaisesti ratin sijaintiin, mutta moni saattaa ihmetellä myös sitä, miksi Japanista tuodaan niin paljon esimerkiksi Mercedes-Benzejä Suomeen ja Eurooppaan. Selitys on tälläkin kertaa varsin looginen. Japanista on mahdollista ostaa halvalla vähän ajettuja yksilöitä, jotka istuvat hyvin pienillä muutoksilla suoraan eurooppalaiseen liikenteeseen.
Japanin autojen halpaa hintatasoa puoltaa monikin asia. Paikallisia automerkkejä tuetaan verohelpotuksin, mutta myös ulkomaisten automerkkien kohdalla Japani verottaa uusia autoja monia muita maita vähemmän.
Toinen merkittävä tekijä Japanissa käytössä oleva katsastusjärjestelmä. Katsastusjärjestelmä muistuttaa hyvin paljon suomalaista vastinettaan, mutta Japanissa katsastaminen on kallis nakki. Hinta riippuu monesta tekijästä, mutta se maksaa usein useita satoja dollareita. Pahimmillaan katsastus voi olla lähelle tuhat dollaria, joskin vanhempia autoja tarvitsee katsastaa Japanissa “vain” joka toinen vuosi.
Kun taas uudemmilla autoilla katsastusväli on kolme vuotta, tämäkin tekijä ohjaa japanilaista autoilijaa vaihtamaan ajoneuvoa tiheämmin uuteen. Katsastuksia tarvitsee tehdä harvemmin, mikä saa aikaan rahallista säästöä. Näin ollen autokanta uudistuu nopeasti ja autot pysyvät halpoina.
Lue myös: Tutkimuksen mukaan premium-automerkkien arvo alenee nopeimmin
Lisäksi eurooppalaisia autoja pitää halpana Japanin statussymbolismi. Luksusautomarkkinat ovat enimmäkseen upouusia autoja. Luksusluokan LHD-ajoneuvojen käytettyjen autojen markkinat Japanissa ovat sinänsä kyllä olemassa, mutta nämä autot kiinnostavat usein enimmäkseen kansainvälisiä markkinoita eikä niinkään kotimaisia ostajia.
Ja Porschessa jälleen ratti vasemmalla.
Myös Japanin pienet kilometrit houkuttavat
Halvan hinnan lisäksi ulkomaisia ostajia houkuttaa Japanin autojen pienet kilometrilukemat. Japani on pinta-alaltaan melko pieni maa, minkä lisäksi sen julkiset yhteydet ovat yleensä hyvät. Tästä syystä japanilaiset käyttävät arkisin mieluummin junaa, ja auton käyttö jätetään jonkinlaisiin erikoistilanteisiin.
Näistä tekijöistä seuraa vuorostaan se, että JDM- ajoneuvolla on todennäköisesti paljon pienempi kilometrimäärä takanaan, jolloin samalla rahalla on mahdollista saada Japanista huomattavasti vähemmän ajettu ajoneuvo.
Ei siis ihme, että Suomessakin on mahdollista törmätä Japanista tuotuun saksalaiseen premium-autoon, jonka Japani-historia ei välttämättä näy ulospäin mitenkään, sillä ratti sijaitsee meikäläisittäin siellä missä pitääkin.
Lähteet: Japan-motor.com
Nyt luetuimmat