Auton osto yksityiseltä myyjältä

Auton ostaminen yksityiseltä – miten kauppa eroaa autoliikkeestä?

Merkittävä osa käytetyn auton kaupasta tehdään autoliikkeiden sijaan yksityishenkilöiden kesken. Mitä huomioida auton ostossa yksityiseltä?

Käytettyjen autojen kaupassa markkina jakautuu kahtia. On olemassa sekä autoliikkeiden myymiä autoja, että yksityishenkilöiden itsensä myymiä autoja. Mitä enemmän autolla alkaa olla ikää ja sitä myötä ajoneuvon hintaluokka pienenee, sitä useammin ostaja pääsee tekemisiin yksityisen myyjän kanssa.

Autoliikkeellä ja yksityisellä myyjällä on jonkin verran eroavaisuuksia. Kenties näkyvin näistä on auton hinta, joka tuppaa yleensä olemaan halvempi yksityiseltä ostaessa, kuin autoliikkeen myymänä. Tämä on ihan loogista, sillä autoliikkeen täytyy jollain tavalla kuitata liiketoiminnan kulut, kuten myyjien palkat ja tilavuokrat.

Moni ostaja saattaa kuitenkin miettiä sitä, uskaltaako käytettyä autoa ostaa yksityiseltä. Siinä missä autoliikkeiden kanssa toimiessa kuvioihin astuu eräänlaiset kuluttajansuojat sekä autoliikkeen maine, yksityishenkilöiden välisessä autokaupassa voi lopputulema olla “mitä tahansa”. Ylivoimainen enemmistö autoa myyvistä ja ostavista yksityishenkilöistä on liikkeellä rehellisin tarkoitusperin, mutta siitä huolimatta molempien osapuolten kannattaa pitää silmät auki.

Tässä artikkelissa käymme läpi autoliikkeen ja yksityishenkilön kanssa tehtyjen kauppojen eroja ja miten vältät pahimmat sudenkuopat yksityishenkilöiden välisessä autokaupassa.

Auton osto yksityiseltä myyjältä

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mitä tehdä ennen kuin lähtee katsomaan autoa?

Kun löydät internetistä mielenkiintoisen auton, kannattaa siihen tutustua tarkoin ennen kuin lähdetään vetämään niitä kuuluisia ostohousuja jalkaan. Ennakkoläksyt voidaan jakaa kolmeen osioon:

 • Ilmaiseksi selvitettävät tiedot
 • Myyjän kanssa juttelu
 • Maksulliset tiedot

Etenkin niissä tapauksissa, missä aikoo lähteä katsomaan ajoneuvoa pidemmän matkan päähän, kannattaa nämä kolme kohtaa käydä läpi ennen matkaan lähtemistä. Mikään ei tunnetusti ärsytä niin paljoa, kuin matkustaa satoja kilometrejä tyhjän vuoksi.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Ilmaiseksi selvitettävät tiedot

Autoista saa tavallisesti pelkällä rekisterinumerolla talteen jo melko hyvin erilaista dataa. Yksi helppo kikka on syöttää auton rekisterinumero erimerkiksi autojen osia myyvien verkkosivustojen tietokantaan, joka tarjoaa rekisterinumeron pohjalta erilaisia tietoja autosta. Näitä tietoja kannattaa verrata myynti-ilmoitukseen ja katsoa ovatko ne yhteneväisiä.

Samoista tiedoista saa usein myös ilmi auton runkonumeron, eli VIN-koodin. Riippuen vähän automerkistä VIN-koodin avulla on mahdollista saada vielä enemmän dataa ulos autosta. Esimerkiksi Mercedes-Benzin tai BMW:n kohdalla VIN-koodin avulla on mahdollista saada ulos tarkka ajoneuvon varustelista, sekä alkuperäinen rekisteröintimaa.

Myös Trafi voitelee autoilijoita ilmaisilla palveluillaan. Trafin palvelusta voit tarkistaa maksutta pelkän rekisterinumeron avulla ajoneuvon tekniset tiedot, katsastustiedot ja verotiedot. Etenkin verotiedot on hyvä käydä läpi tarkoin, sillä auton perässä roikkuvat verorästit siirtyvät pahimmassa tapauksessa sinun vastuullesi kaupan myötä. Myös katsastustiedot on hyvä vilkaista läpi.

Ennen lähtemistä autokaupoille kannattaa myös googlata autoa myyvän henkilön nimi sekä puhelinnumero. Noin 99 prosentissa tapauksista tämä googlaus ei tuota mitään mielenkiintoista, mutta toisaalta joissakin tapauksissa googlaaminen paljastaa myyjästä sellaisia asioita, joiden myötä hänen kanssaan ei kannata lähteä hieromaan kauppoja.

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

Soita myyjälle

Myyjälle kannattaa aina soittaa ennen paikalle lähtemistä. Puheyhteyksin käyty keskustelu antaa paljon enemmän viitteitä siitä, minkälainen kohde on kyseessä sekä minkälainen myyjä paikalla odottaa vastassa. Myyjältä kannattaa vielä varmistaa ilmoituksen tärkeimpien tietojen paikkaansa pitävyys, ennen kuin lähtee paikan päälle katsomaan autoa.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

Uhraa muutama euro ja tilaa auton tiedot

Auto on tavallisesti sen verran kallis investointi, että sen hankinnassa kannattaa uhrata muutama euro ja tilata Trafilta tarvittavat auton dokumentit. Pientä maksua vastaan Trafi kertoo auton rekisterinumerolla mm. omistajan ja haltijan nimitiedot sekä auton historiatiedot. Tietojen laajuus vaihtelee kuitenkin merkittävästi riippuen vähän autosta sekä sen iästä.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Ostohousut jalkaan ja autokaupoille – mitä tehdä?

Mikäli kaikki edellä mainitut kohdat olivat ok, voi olla hyvä hetki alkaa suunnittelemaan auton näkemistä livenä. Sovi myyjän kanssa tapaaminen, jossa käytte yhdessä autoa läpi. Mikäli olet tulossa pidemmästä matkasta, kannattaa myyjän kanssa vielä erikseen sopia, että hän varaa auton sinulle. Ei ole mukavaa ajaa satoja kilometrejä vain kuullakseen, että auto meni jo kaupaksi.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Sovi katselmus valoisaan aikaan

Mikäli auton näkemiseen on mahdollista vaikuttaa, kannattaa katselmukseen valita valoisa ajankohta. Hyvässä päivänvalossa autosta saa kaikista parhaiten irti, sillä pienimmätkin yksityiskohdat näkyvät helposti. Ostaja ei voi tähän vaikuttaa, mutta optimitilanteessa auto olisi mielellään myös pesty, jolloin auton ulkoiset virheet huomaa paremmin.

Autosta kannattaa käydä silmämääräisesti läpi:

Maalipinnan kanssa on hyvä tutkia sävyeroja maalissa, sekä puskurin, valoumpioiden ja maskien istuvuutta autossa. Mikäli niissä on värieroja tai osat eivät istu nätisti paikalleen, voivat ne kertoa salaista vinkkiä auton korjauksesta tai pienestä kolarihistoriasta.

Mielenrauhaa ostaja voi hankkia teettämällä autosta jonkinlaisen kuntotarkastuksen, esimerkiksi maksullisen Autotohtori-palvelun avulla. Nämä puolueettomat tahot käyvät auton läpi viimeisen päälle, joka tuo aika kattavan raportin auton kunnosta. Autotohtorin hinta on luokkaa 100 euroa, mutta se on pieni hinta, jos sillä välttää huonon auton ostamisen.

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

Tarkista auton rekisteriote ja huoltokirja

Mennään auton ulkopuolelta kohti sisustaa. Luonnollisesti auto kannattaa tarkistaa myös sisäpuolelta huolellisesti, sillä sisustan kunto kertoo aika hyvin siitä, miten autoa on ylläpidetty. Tutki siis ainakin auton verhoilun kunto ja nuuhki autossa olevaa ilmaa. Haistellessasi ilmaa koita tunnistaa sieltä tupakoinnin tai kosteuden hajua.

Vanhemmissa autoissa kannattaa tarkistaa hanskalokerosta löytyvä auton huoltohistoria. Huoltokirjan lisäksi kannattaa kysyä myyjältä auton muista dokumenteista. Jos autoon löytyy erilaisia “kuittikansioita”, kannattaa ne tinkiä mukaan autoon, koska harvemmin ex-omistaja tekee niillä mitään, mutta auton omistajalle tieto voi olla myöhemmin arvokasta.

Auton huoltohistoria kertoo aika hyvin auton ylläpidosta. Huoltohistoriasta on syytä tarkistaa huoltovälit ja mitä niissä on autolle tehty. Lisäksi kannatta varmistaa se, vastaako kilometrilukema auton mittaria. Jos huoltohistoriassa on puutteita tai se ei vaikuta luotettavalta, auton voi unohtaa.

Nykyisissä autossa on usein sähköinen huoltokirja, eli vanha paperinen huoltokirja on jäämässä unholaan. Myös sähköisen huoltokirjan tiedot saa kuitenkin pyytämällä auton nykyistä omistajaa tilaamaan ja esittämään auton dokumentit.

Muista myös tarkistaa auton rekisteriote. Sieltä kannattaa tarkistaa niin ikään auton omistajan tiedot, jos niitä ei ennen kaupoille lähtemistä ole tehnyt. Hyvä juttu on myös varmistaa, että auton runkonumero mätsää rekisteriotteessa ja autossa.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

Koeaja auto aina

Koeajo on aina suuressa roolissa auton ostossa. Vielä suuremmassa roolissa se on silloin, kun autoa ostetaan yksityiseltä henkilöltä. Yksityishenkilöiden välisessä autokaupassa ei ole samanlaista takuu- tai kuluttajansuojakäytäntöä, minkä vuoksi ostopäätös kannattaa tehdä huolellisesti.

Auton koeajamisesta olemme kirjoittaneet kokonaan oman blogikirjoituksen: Mitä autosta tulisi muistaa tarkistaa koeajolla ennen ostoa?

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Rahoitusjärjestelyt yksityiseltä ostaessa

Autokaupan rahoitus on tätä nykyä hyvinkin suuressa roolissa autokauppa tehdessä. Jos aiemmin oli hyvinkin tavallista, että ihmiset omistivat aina omat autonsa ja ne ostettiin käteisellä, niin enää homma ei ole yhtä simppeli. Rahoitukseen liittyvistä asioista olemme tehneet aiemmin kokonaan oman blogikirjoituksen: Auton hankkiminen rahoituksella ei ole aina typerää – milloin se kannattaa?

Jos verrataan yksityisten välistä autokauppaa liikkeessä tehtyyn autokauppaan, niin yksityisten välisessä kaupassa on hieman vähemmän mahdollisuuksia rahoitusjärjestelyihin. Tästä huolimatta auto myös yksityiseltä hankittu auto on mahdollista rahoittaa jonkinlaisella rahoitussopimuksella. Näitä ovat esimerkiksi vakuudeton autoluotto.

Lähes jokaisella yksityisellä myyjällä on omat tapansa järjestää autokauppa ja sen maksupuoli. Perinteinen käteisellä maksu tuntuu pitävän yhä pintansa vielä 2020-luvullakin. Myös erilaiset verkkopankissa maksamiseen liittyvät järjestelyt ovat yleisiä, joskin myyjän kannattaa seurata maksuprosessia tarkoin. Esimerkiksi verkkopankkikuitin väärentäminen on valitettavasti äärimmäisen helppoa.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Kaupat tuli – mitäs nyt tehdään?

Jos olet päässyt tänne asti, lienee paikallaan onnitella autokaupasta. Ostajan (sekä myyjän) on kuitenkin tärkeä muistaa se, että velvollisuudet eivät lopu rahan ja avainten vaihtumiseen. Huolellinen ja loppuun asti viety kauppa vaatii vielä pari yksityiskohtaa.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Ilmoitusosa, luovutusasiakirja ja kauppakirja

Kun ostetaan käytettyä autoa yksityiseltä myyjältä, kannattaa ostajan varmistua siitä, että viralliset asiakirjat tulevat hoidettua varmuudella kuntoon. Näin vältytään mahdollisilta ja aina niin ikäviltä riitatilanteilta.

Ostajan tulee huolehtia, että hän saa myyjältä joko auton voimassa olevan varmenteen tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan, eli niin sanotun II-osan. Ostajan tulee tarkistaa omistajan nimi ja varmenteen voimassaoloaika. Nämä voi tehdä varmenteen tarkistuspalvelusta Trafin sivuilta.

Myyjältä saatavan varmenteen avulla voit rekisteröidä ajoneuvon omiin nimiisi joko netissä tai soittamalla Trafin asiakaspalveluun.

Jos ostaja saa myyjältä varmenteen sijaan rekisteröinti-ilmoituksen ilmoitusosan, täytä sen kaikki tiedot yhdessä myyjän kanssa. Ostajan tulee arkistaa, että rekisteriotteen ilmoitus- ja tekninen osa vastaavat toisiaan. Ilmoitusosaa käyttäessä auton rekisteröinti pitää hoitaa katsastustoimipisteessä tai vakuutusyhtiössä.

Luovutusasiakirja on todiste kaupasta myyjälle ja ostajalle. Omistusoikeus ajoneuvoon siirtyy luovutusasiakirjan allekirjoittamisella, ei rekisterimerkinnällä. Trafin verkkosivuilta kannattaa tutustua auton ostosta ja tarvittavista asiakirjoista kertoviin tietoihin.

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

Varmista auton oleminen liikennekäytössä

Auton status liikennekäytössä on hyvä varmistaa jo ennen koeajolle lähtemistä, mutta koska ostaja vastaa autosta kaupanteon jälkeen, kannattaa asia varmistaa ennen kotimatkaa. Joissakin tapauksissa auto on poistettu liikennekäytöstä, eli sillä ei saa ajaa. Autossa ei ole tällöin voimassa vakuutukset, joten onnettomuustilanteissa vakuutusyhtiö ei korvaa mitään ja liikennekäytöstä poistetulla autolla kiinni jäädessä seurauksena on sakot.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

Kaupanteon jälkeen vakuuta auto ja tee rekisteri-ilmoitus

Kaupanteon jälkeen on äärimmäisen tärkeää muistaa vakuuttaa ajoneuvo viipymättä. Mikäli liikennevakuutusta ei ole otettu seitsemän päivän kuluessa rekisteriin merkityn omistajan auton luovuttamisesta, vakuutusmaksua voidaan korottaa.

Myös rekisteri-ilmoitus täytyy tehdä viimeistään seitsemän päivän kuluessa omistusoikeuden luovutuspäivästä. Ilmoituksen voi tehdä Trafin tai vakuutusyhtiön sähköisessä itsepalvelussa tai rekisteröivän katsastustoimipaikan toimipisteessä.

Mainos: Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen kaikista POP Vakuutuksen vapaaehtoisista vakuutuksista. Lue lisää POP Vakuutuksen alennuskoodista.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Takuuasiat yksityisessä autokaupassa

Kuten tässä artikkelissa on tullut jo todettua, yksityinen autokauppa ei ole kuluttajansuojan piirissä samalla tavalla kuin autoliikkeiden kanssa tehty kauppa. Tästä huolimatta yksityisten välistä autokauppaa sanelee kauppalaki, minkä myötä myyjä ei voi sanoa tai luvata ihan mitä vain.

Raaka fakta on kuitenkin se, että kauppalakia voidaan tulkita hyvinkin eri tavoin ja esimerkiksi korvauksille ei ole olemassa mitään yhteneväisiä käytäntöjä, joten asiat täytyy ratkaista jollain tavalla sopimalla osapuolten kesken.

Jos autoon tulee vika, tällöin yksityisen ostajan pitää päästä vian ilmetessä sopimukseen myyjän kanssa. Mikäli kyseessä on selkeä tietoinen vika tai petos myyjän toimesta, voi ostaja viedä halutessaan asian oikeuteen. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että prosessi on yleensä pitkä, hankala ja useimmiten myös kallis, minkä vuoksi osapuolten kannattaa harvemmin päätyä siihen.

Tästä syystä käytetty auto kannattaa tutkia tarkkaan ennen kaupan tekemistä. Ilkeästi sanottuna yksityisten välistä autokauppaa vallitsee “perävalotakuu”, eli takuu on voimassa niin pitkään, kun myyjä näkee auton perävalot.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat