Jakopäähuolto, jakopääremontti

Jakopäähuolto on kalleimpia huoltoja, mutta mitä siinä tehdään?

Jakopääremontti on yksi kalleimmista auton tasaisin välein toistuvista huolloista, mutta mitä siinä tehdään ja miksi?

Kuten hyvin tiedetään, autoilu pitää sisällään useita erilaisia huoltotoimenpiteitä, joista valtaosa toistuu säännöllisin väliajoin. Autoon tehdään öljynvaihtoja noin 15-30 tuhannen ajokilometrin jälkeen, tai ilmastointihuoltoja noin joka kolmas vuosi, mutta myös jakopääremontti on usein säännöllinen, joskin edellä mainittuja huomattavasti harvinaisempi.

Auton jakopääremontti koetaan usein pelottavaksi, sillä kyseisellä huoltotoimenpiteellä on usein maine työläänä ja kalliina huoltona. Mielikuva johtunee osittain siitä, että käytettyjen autojen kaupassa yksi automyyjien yleisimmistä kysymyksistä liittyy siihen, onko seuraavaan jakopääremonttiin miten pitkä matka. Jos seuraava jakopääremontti on aivan kulman takana, se saattaa vaikuttaa auton jälleenmyyntiarvoon.

Edellä kuvattu mielikuva ei välttämättä ole kuitenkaan koko totuus jakopääremontista, sen hinnasta tai hankaluudesta. Tässä artikkelissa keskitymme tarkemmin jakopääremontin saloihin, jotta kuka tahansa autoilija ymmärtää, mitä kyseisessä huoltotoimenpiteessä tehdään.

Jakopäähuolto, jakopääremontti

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Auton jakopää – mikä virka jakopääketjulla ja jakopäähihnalla?

Kuten jo huoltotoimenpiteen nimi viittaa, siinä tehdään huoltotoimenpiteitä auton jakopäälle. Jakopään tehtävänä on huolehtia moottorin ajoituksesta. Kun moottori on käynnissä, kampiakseli pyörittää jakohihnaa tai -ketjua, joka taas pyörittää nokka-akselia, mikä saa moottorin venttiilit avautumaan ja sulkeutumaan juuri oikeaan aikaan moottorissa, jolloin moottori toimii oikein.

Edellisessä lauseessa tuli mainittua jakopäähihna tai jakopääketju, mikä onkin yksi tärkeimmistä asioista myös jakopääremonttiin liittyvissä yksityiskohdissa. Vähän moottorista riippuen jakopäätä pyörittää joko kuminen hihna tai metallinen ketju. Luonnollisesti tämä asia vaikuttaa merkittävästi siihen, miten usein huoltoa tarvitsee tehdä tai minkä hintaiseksi se tulee.

Vähän mutkia oikoen voidaan sanoa, että jakohihna on halvempi vaihtoehto valmistaa, mutta yleensä se käyttöikäkin on lyhyempi. Toisaalta kun jakohihnaa kuuluukin vaihtaa säännöllisesti, sen vaihtotyö on helppoa, mikä pitää jakopäähuollon kustannukset aisoissa. Jakopääketjun elinkaari on yleensä huomattavasti pidempi, mutta ongelmien myötä sen vaihtaminen on hintaa työläämpää ja kalliimpaa.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Jakopäähuolto – mitä siinä tehdään?

Oli kyseessä sitten hihna tai ketju, jakopään tulee toimia aina oikein. Mikäli hihna katkeaa tai ketju venyy pilalle, koko moottori alkaa käydä miten sattuu, joten seurauksena voi olla koko moottorin hajoaminen hyvin äkkiä. Tästä syystä jakopäähuolto kannattaa tehdä ajallaan, sillä laiminlyönti voi tuoda nopeasti tuhansien eurojen arvoiset kustannukset.

Tyypillisessä jakopääremontissa vaihdetaan nokka-akselia tai -akseleita käyttävä hammashihna, rullat ja kiristimet, sekä mahdollisesti muita osia kuten vesipumppu. Mikäli autossasi on jakopääketju, sen huolloksi riittää tavallisesti pelkkä kunnon tarkastus ja mahdollisten laahaimien uusiminen.

Käytännössä siis jakopäähuollossa vaihdetaan joko hihna kiristimineen sekä vesipumppu, tai ketjulla varustettujen moottorien kohdalla varmistetaan ketjun olevan kunnossa.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Kuinka usein jakopään huolto tehdään? – Oikean vaihtovälin löytäminen

Jakohihnan vaihto kuuluu jokaisen auton elinkaareen säännöllisin ajoin samaan tapaan kuin vaikkapa öljynvaihto. Jakohihnan vaihtoväli tulee aina autovalmistaman oman huolto-ohjelman mukaan, jonka löydät joko oman autosi käyttöohjekirjasta tai internetistä. Epäselvissä tilanteissa voit myös kysyä asiaa autohuollosta, joka löytää oikean tiedon helposti auton rekisterinumeron avulla.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Jakohihnan vaihtoväli

Jakohihna on kuluva osa, jolle auton valmistaja on määritellyt kestoiän. Nämä kestoiät saattavat vaihdella todella paljon eri yhteyksissä, eli mitään yleistä nyrkkisääntöä ei valitettavasti ole olemassa. Jakopäähihnan vaihtoväli voi olla oikeastaan mitä vain 50 000 kilometristä aina 200 000 kilometriin asti.

Kilometrien lisäksi jakohihnan käyttöikään vaikuttaa myös vuodet. Useimmiten jakohihna tulisi vaihtaa myös viimeistään kolmesta kymmeneen vuoden välein, vaikka kilometrien puolesta jakohihnalla olisikin vielä käyttöikää jäljellä. Tämäkin asia perustuu siihen, että ajan myötä hihnan kestävyys voi heiketä ilman käyttöäkin, joka altistaa riskin hihnan hajoamiselle ja kalliille moottoriremontille.

Välillä jakohihnaan liittyvät vaihtovälit tuntuvat erikoisilta. Tiedetään esimerkiksi tilanteita, joissa autovalmistaja on yllättäen päättänyt vaihtaa jakohihnan vaihtoväliä suuntaan tai toiseen. Joskus on tullut myös erikoisia tilanteita, missä käytännössä samalla moottorilla on eri brändien alla erilaisia vaihtovälejä. Esimerkiksi pitkälti samaa tekniikkaa olevilla Volkswagenilla ja Seatilla saattaa olla asiasta erilaiset näkemykset.

Joka tapauksessa valmistajan huoltosuosituksia on syytä noudattaa aina. Joissakin tapauksissa valmistajan takuu on tullut apuun, kun hihna on katkennut ennen aikojaan ja aiheuttanut autolle kalliin moottoriremontin. Mikäli jakopää on huollettu huolto-ohjelman mukaan, saattaa autoliike osallistua kustannuksiin. Jos taas oikeaoppinen huolto on laiminlyöty, autoliike ei varmasti korvaa yhtään mitään.

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

Jakoketjun vaihtoväli

Joissakin autossa voi olla jakohihnan sijaan jakoketju, joskin ketjulliset koneet taitavat olla nykypäivänä vähemmistössä, eli valtaosa henkilöautojen moottoreista varustetaan jakohihnalla. Jakoketjulla on nyrkkisäännön mukaan jakohihnaa kestävämpi ja pitkäikäisempi maine, mutta joidenkin huonomaineisten moottorien kohdalla tilanne voi olla jopa päinvastainen.

Joka tapauksessa jakoketju vaatii lähtökohtaisesti jakohihnaa harvemmin vaihtoa. Se ei kuitenkaan sano sitä, etteikö myös jakoketju voisi kulua tai venyä. Merkittävässä osassa jakoketjun toimintaa ovat sen kiristimet tai laahaimet, jotka voivat niiin ikään kulua. Lisäksi myös nokka-akseleiden välissä voi joissain moottoreissa olla ketju, joka vaatii ajoittaista tarkastusta ja laahaimien uusimista.

Siinä missä jakohihnan vaihtoväli on monesti jopa alle 100 000 kilometriä, jakoketjulla toimivan jakopään huoltoväli on hiuomattavasti pidempi. Aivan kuten jakohihnan kohdalla, vaihtovälit vaihtelevat suuresti moottoreittain, mutta hyvänä nyrkkisääntönä ketjun elinkaarelle voidaan pitää 100 000 – 300 000 kilometriä.

Vaikka jakoketjun vaihtoväli on varsin pitkä, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ketjulla varustettu jakopää tarvitsisi tarkistusta ja huolenpitoa. Huolloissa saatetaan uusia usein ketjunkiristimiä ja ketjujen ohjauskiskoja, jotka varmistavat jakoketjun kestämisen.

Aivan kuten jakohihnankohdalla, jakoketjun kulumista on vaikea havaita ilman erillistä tarkastusta tai mittausta. Monilta korjaamoilta löytyvät modernit diagnostiikkalaitteet auttavat tunnistamaan venyneen ketjun, sillä laitteet vertaavat kampiakselin ja nokka-akselin antureiden tietoja toisiinsa, tunnistaen sieltä poikkeavuudet.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Jakopäähuollon hinta

Jos jakopään elinkaari vaihtelee merkittävästi eri autojen tai moottorien osalta, niin vaihtelevat myös huollon hinnat. Hyvin kirjavalle hinnoittelulle on kuitenkin varsin selkeät perusteet, sillä eri autoihin tehtynä jakopääremontin kokoluokka vaihtelee hyvinkin paljon.

Vähän kärjistäen joissakin autoissa jakopään huolto hoituu ihan vain avaamalla konepelti, kun taas toisissa autoissa hihnan tai ketjun vaihtaminen vaatii koko auton keulan purkamisen puskureita ja valoja myöten, tai pahimmillaan jopa koko moottori tulee irroittaa.

Autojerry-sivusto kertoo jakohihnan vaihdon olevan halvimmillaan 350 euroa, mutta kalleimmillaan jopa 750 euroa, keskihinnan jäädessä 500 euroon. Summa sisältää niin osat kuin työt, sillä jakohihnan vaihdossa osat tuovat hinnasta yleensä puolet ja toinen puoli on työhön menevää kustannusta.

Säästäväiset autoilijat voivat tehdä jakohihnan vaihtoja merkkiliikkeen sijasta myös pienemmillä huoltamoilla. Aivan kuten öljynvaihtojen tai ilmastointihuoltojen kohdalla, myös jakopäähihnan vaihtamiset ovat autohuolloille arkipäivää, eli osaamista kyllä löytyy. Sen sijaan osia ei aina ole välttämättä heti hyllyssä, joten jakohihnan vaihtamiselle kannattaa varata aika.

Kun auton jakopään hihnoilla on erilaisia käyttöikiä ja samaan aikaan myös hyvin kirjava hinnasto, tulee auton jakopäähuolloille varsin erilaisia käyttökustannuksia. Esimerkkinä mainittakoon vuosimallin 2004 Seat Toledo 1.9 TDI ja vuosimallin 2009 Opel Astra H 1.6, joissa on hyvinkin poikkeavat hinnat ja käyttöiät jakohihnalle. Kustannukset voidaan laskea seuraavalla kaavalla:

 • Seat: vaihtoväli 90 000 kilometria, jakohihnan vaihto 500 euroa -> kustannukset 0,0056 euroa per ajettu kilometri.
 • Opel: vaihtoväli 150 000 kilometria, jakohihnan vaihto 350 euroa -> kustannukset 0,0023 euroa per ajettu kilometri

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Jakopäähuollon laiminlyönti – miksi huolto on tärkeää?

Jakopäähuollon oikea-aikainen ja huolellinen tekeminen on erittäin tärkeää, sillä jakohihnan tai jakoketjun takana on oikeastaan koko moottorin ajoitus. Mikäli jakohihna katkeaa, sen kiristin pettää tai jakoketju venähtää liian pitkäksi, eteen tulee hyvin nopeasti astetta kalliimpi remontti. Jos jakopäähuollon hinta on 350-750 euroa, moottoriremontti menee hyvin nopeasti tuhansiin euroihin.

Jakohihnan katkeaminen, kiristimen pettäminen tai jakoketjun venyminen käy toteen, hyvin todennäköisesti nokan ajoituksen muutos voi aiheuttaa mäntien osumisen venttiileihin, jolloin edessä saattaa olla suuritöinen kansiremontti. Pahimmillaan moottori voi jopa hajota kokonaan korjauskelvottomaksi.

Tästä syystä jakopään kuntoon on syytä suhtautua suurella vakavuudella. Noudata valmistajan antamia huoltovälejä niin kilometrien kuin vuosien osalta. Lisäksi moottorin jakopään tilannetta kannattaa seurailla tarkaski. Jos hihna näyttää rispaantuneelta tai jakopäästä kuuluu epäilyttäviä ääniä, kannattaa autoa käytättää korjaamolla ihan vaikka varmuuden vuoksi. Ajoissa huomatut ongelmat voivat pelastaa kalliilta korjauksilta.

Lähteet: Elovainion AD autohuolto

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat