Käyttökokemuksia-juttusarjan Opel Astra alkoi kaivata vuosihuoltoa. Sen innoittamana kilpailutimme auton määräaikaishuollot.
Niin se vain aika tuppaa juoksemaan aina kun on kivaa. Käyttökokemuksia-juttusarjan Opel Astra K Innovation plus on ollut talossa nyt kahden vuoden ajan. Autonhankintaan liittyvä vuosipäivä on yleensä tarkoittanut kynttilöiden puhaltamisen lisäksi toistakin asiaa: auton vuosittaisen määräaikaishuollon tekemistä.
Huollon ajoittuminen vuosipäivän tienoille on auttanut merkittävästi muistamaan huollon ajankohtaisuuden. Toki auton suht isokokoinen huoltomerkki sekä prosenteissa matkaa huoltoon muistuttava osio ajotietokoneessa pitää auton huoltamisen väkisinkin mielessä.
Tässä artikkelissa esittelemme auton määräaikaishuoltamista ja sen kilpailuttamista. Vielä vuosi sitten auton huoltotyöt tehtiin “omalla luottopajalla”, jonka uskollisina asiakkaina ehdimme olla lähes kymmenen vuoden ajan. Luottopaja on kuitenkin laittanut vuoden aikana lapun luukulle, mikä pakotti meidät etsimään uutta autohuoltoa. Mikäpä sen parempi lähtökohta määräaikaishuollon kilpailuttamiselle!
Tästä se tilanne lähti liikkeelle. Opel Astra oli huoltoa vailla, ja määräaikaishuollon tekijä päätettiin valita kilpailutuksen avulla.
Lähtökohdat: mitä auton määräaikaishuoltoon kuuluu?
Ensimmäinen ja osaltaan myös tärkein vaihe auton määräaikaishuollon tilaamisessa on tietenkin se, mitä huollossa pitää tehdä. Jos ei tiedä mitä kaikkea huolenpitoa auto tarvitsee, on melko vaikea lähteä tekemään minkään sortin vertailua tai kilpailutusta.
Nykyisenä internet-aikakautena auton oikeiden huoltotoimenpiteiden selvittäminen on helppoa. Oikeastaan ainoat tarvittavat asiat ovat auton rekisterinumero sekä tämänhetkinen auton mittarilukema. Näillä eväillä autohuollot osaavat jo selvittää, mitä autolle tulisi tehdä. Hyvänä lisätietona huoltamoille kannattaa myös vihjaista edellisen huollon ajankohta, sekä ajallisesti, että kilometreissä.
Meidän tapauksessamme edellisestä huollosta oli ehtinyt kulua siis vuosi ja 15 000 kilometriä. Tämän ikäisten Opel Astrojen kohdalla huoltoväli on 30 000 kilometriä tai vuosi, kumpi nyt sattuu täyttymään ensimmäiseksi.
Lisäksi myös internet-aikakautena auton huoltokirja on hyvä selata läpi ennen uuden huollon varaamista. Sieltä on hyvä palauttaa muistiin se, mitä autolle on aiemmin tehty ja milloin. Samalla voi hieman pohtia sitä, olisiko syytä laajentaa huoltoa ja tehdä toimenpiteitä ennakoivasti.
Millaisen huollon tilasimme?
Vuosi sitten tehty huolto oli melko kevyt. Autolle tehtiin silloin lähinnä öljynvaihto, joka tosin vähän karkasi, kun autohuollossa huomattiin jarrulevyjen ja palojen olevan vaihtokunnossa taka-akselilta. Vaikka huoltoreissun hinta kasvoikin odottamatta, lopputulema oli ihan mieluinen. Ilman jarruhuoltoa auto ei olisi läpäissyt alkutalven katsastusta.
Kaksi vuotta ja reilut 30 000 kilometriä sitten, kaupanteon yhteydessä autolle tehtiin vähän laajempi huolto. Silloin öljyjen lisäksi vaihdettiin myös jarrunesteet. Kolmen vuoden ja 65 000 kilometrin takaisessa huollossa vuorostaan autoon vaihdettiin öljyjen lisäksi myös sytytystulpat ja raitisilmasuodatin.
Näillä eväillä päädyimme teettämään Opel Astraan huollon, jossa vaihtaisimme öljyjen lisäksi jarrunesteet, sytytystulpat, raitisilmasuodattimen ja ilmansuodattimen. Jarrunesteillä alkoi olla ikää jo kaksi vuotta ja sytytystulpilla sekä “raittarilla” 65 000 kilometriä, joten ne osuivat juuri optimaaliseen vaihtoajankohtaan.
Lue myös: Miten asioida oikeaoppisesti autokorjaamon kanssa ja välttää virheet?
Kilpailutusta tekemään – kokemuksia Autojerryn palvelusta
Huollon tilaaminen tehtiin siten, että ensiksi haettiin niin sanotun virallisen huoltoliikkeen tarjous, tässä tapauksessa Hedin Automotive Jyväskylältä. Tarjouksen sai hyvin näppärästi suoraan netin kautta antamalla rekisterinumeron ja ajetut kilometrit. Tarjousta sai vielä räätälöidä rasti ruutuun -periaatteella omien mieltymysten mukaan. Hedin Automotive avasi pelin 622 euron tarjouksellaan.
Tältä näytti Hedin Automotiven tekemä tarjous, joka oli melko selkeä ja helposti räätälöitävissä.
Seuraavaksi päätimme kokeilla kilpailevia tarjouksia Autojerryn palvelusta. Autojerry on Alma-median omistuksessa oleva palvelu, jossa voi kilpailuttaa maksutta ja varsin helposti auton huoltoja. Kilpailutusta tehdessä riitti auton rekisterinumero, nykyinen mittarilukema, edellisen huollon ajankohta ja sijainti, jossa huollon haluaa suorittaa. Me laitoimme alueeksi Jyväskylän ja muuten edellä mainitut tiedot autosta.
Tarjouksia auton määräaikaishuollosta alkoi sadella heti seuraavana aamuna “virastoaikojen alkaessa”. Lopulta Autojerryn kautta kilpailutukseen osallistui peräti viisi autohuoltamoa, mitä pidimme hyvänä suorituksena. Viisi tarjousta olivat osaltaan hyvin kirjavia, joten niiden saaminen täysin vertailukelpoiseksi vaati parit lisäpyynnöt, jotka hoituivat niin ikään ketterästi palvelun kautta – ja viesteihin myös vastattiin.
Tämä oli ensimmäinen kunnon kokeilu Autojerryn palveluun määräaikaishuollon osalta. Huoltotoimenpiteisiin palvelu näyttää soveltuvan hyvin, kun taas aiemmin edellisen H-sukupolven Opel Astramme kohdalla yritimme käyttää palvelua viallisen auton korjaamisen kilpailutukseen. Silloin vertailu oli mahdotonta, koska hintavertailuun olisi pitänyt tietää vian tarkka syy, jotta korjaukselle olisi voinut laskea hinnan.
Huimia hintaeroja – ja merkkiliike ei edes kallein!
Lopullinen vertailu saatiin tekemällä muutamat lisäkysymykset ja huoltotilauksen täydentämiset, jotta kaikki toimijat tarjoaisivat suunnilleen yhtä laajaa palvelua, jolloin tarjousten vertailu on helpompaa ja ennen kaikkea järkevää. Lopullisen yhteenvedon tekemiseen tarvitsimme kuitenkin vanhaa kunnon Exceliä, jossa tarjouksia oli helppo verrata yhdellä silmäyksellä.
Tarjousten hintahaarukka oli melko laaja. Halvimmillaan huolto maksoi reilut 300 euroa ja kalleimmillaan lähes 650 euroa. Kenties hämmentävintä vertailussa oli se, että kallein tarjous ei tullut merkkiliikkeeltä, jolla on usein kallis maine. Kallein tarjous tuli ihan tavalliselta pienehköltä korjaamolta ja kaiken huipuksi kallein tarjous ei edes pitänyt varmuudella sisällä kaikkia haluttuja huoltotoimenpiteitä.
Hintojen muodostumista olisi voinut pilkkoa vielä pienempiin osiin, mutta oheinen taulukko on tehty pelkkää kokonaishintaa katsoen. Yksittäisten toimenpiteiden hintoja ei kannattane tuijottaa liian tarkasti, sillä mitä todennäköisemmin niiden hinta ei olisi sama yksittäin hankittuna.
Sytytystulppien hinnassa suuria eroja
Tässä huoltovertailussa suurimmat hintaerot nähtiin sytytystulppien kanssa. Hintaerot olivat hurjia, ottaen huomioon, että halvinta palvelua tarjonneet korjaamot korostivat tulppien olevan alkuperäistä laatua. Kaikki korjaamot eivät kuitenkaan erikseen maininneet alkuperäisosien käytöstä.
- HDT Autokorjaamo: 110,58 euroa
- RRT Autohuolto: 179 euroa
- Autohuolto Biltec: 279 euroa
- Suomen Huoltokumppani: 120 euroa
- Jyväskylän Motorsport Huolto: ei eritelty, sisältyi hintaan
- Hedin Automotive Jyväskylä: 169 euroa
Yläpuolen hinnastoa katsellessa ei ollut kovin paljoa valehdeltu, jos sanoo halvimman ja kalleimman paikan hintaeron olleen 2,5-kertainen. Huomionarvoista tässä on myös se, että kaksi huoltamoa otti tulppien vaihdosta suuremman hinnan mitä merkkikorjaamo olisi laskuttanut.
Tarvitaanko sijaisautoa?
Yksi mielenkiintoinen osuus huollon järjestämisessä on sijaisautoon liittyvät käytännöt. Sijaisauton tarjoaminen on arjen hoitamisen kannalta todella iso juttu, mutta tätä palvelua ei jokainen autokorjaamo tarjoa. Myös käytännöt ovat hyvin värikkäät, kun joku autokorjaamo ei veloita palvelusta edes polttoaineita, toiset veloittavat sekä autovuokran, että myös polttoaineet.
Kaikista kallein sijaisauto oli todennäköisesti Hedin Automotivella. Palvelun hintaa ei kerrottu, mutta sijaisauto olisi pitänyt erikseen vuokrata Hedinin valikoimasta, ja auton speksit olisi saanut valita halutessaan todella tarkasti. Muissa korjaamoissa sijaisauto on mallia “on mitä on”, mutta siitä veloitetaan vain nimellinen korvaus – jos edes sitäkään.
Mekonomen-ketjun autohuolloissa sijaisautopalvelu kuului täysin maksuttomana palveluun, koska liityimme ketjun kanta-asiakkaiksi. Kantikseksi liittyminen ei vaatinut kuin sähköpostiuutiskirjeen tilaamisen, joten se oli helppo päätös, joka ei kurittanut lompakkoamme.
Mikä huolto valittiin ja miksi?
Saimme Autojerryn kautta monia hyviä tarjouksia, joista lähes kaikkia olisi voinut ainakin harkita. HDT Autohuolto pelasi itsensä ulos heti kättelyssä hinnoittelullaan, joka oli jopa merkkiliike-Hediniä kalliimpi, eikä välttämättä edes sisältänyt kaikkea haluamaamme. Emme jaksaneet lähteä edes kyselemään paketin sisällön perään, koska hinta oli jo muutenkin karannut ulottumattomiin.
Jyväskylän Motorsport Huolto oli taas vertailun halvin, mutta se jäi katsomatta kahdesta syystä. Ensinnäkin sijaisauton puute oli miinus, mutta tämän ohella yritys jäi melkoiseksi mysteeriksi. Korjaamolle ei löytynyt esimerkiksi verkkosivuja, Y-tunnusta tai yrittäjän nimeä. Korjaamo olisi voinut olla näistäkin huolimatta hyvä, mutta päädyimme valitsemaan paikan, jonka taustan tiedämme varmasti.
Autohuolto Biltec on osa Mekonomen-ketjua, ja se karsiutui kisasta hinnan vuoksi. Hieman oudosti hinta karkasi käsistä vain ja ainoastaan kalliiden sytytystulppien vuoksi, joiden hinta oli yli tuplat saman ketjun toisen toimipisteen, Suomen Huoltokumppani Oy:n sytytystulppien hintaan nähden.
Suurin kilpailu käytiin lopulta Suomen Huoltokumppani Oy:n ja RRT Autohuollon välillä. Kaksikosta jälkimmäinen ei kuulunut mihinkään ketjuun, mutta oli silti hyvin luotettavan oloinen yritys kaikkine some-sivustoineen ja suositteluineen.
RRT Autohuolto olisi ollut jopa hinnaltaan Suomen Huoltokumppani Oy:tä halvempi, mutta tällä kertaa takuun pituus näytteli suurta roolia päätöksessä. RRT Autohuolto tarjosi vertailun lyhyimmät takuut, sekä työlle, että osille vain puolen vuoden takuu. Suomen Huoltokumppani Oy tarjosi tuplasti pidemmän takuun työlle ja peräti kuusi kertaa pidemmän takuun käytetyille osille!
Valinta kohdistui lopulta yritykseen nimeltä Suomen Huoltokumppani Oy. Valinta tehtiin Autojerryn palvelun kautta, ja koko prosessi hoitui alusta loppuun hyvin helposti. Kerromme myöhemmin tällä sivustolla tarkemmin siitä, miten varsinainen huolto lopulta onnistui.
Nyt luetuimmat