Moni autoilija haluaa omaan autoonsa erikoiskilvet, vaikka niiden hankkiminen vaatii hieman vaivaa ja 850 euroa rahaa. Näin prosessi etenee.
Erikoiskilvet herättävät aina liikenteessä hilpeyttä ja huomiota, vaikka rekisterinumeroon piilotettu perimmäinen viesti jää välillä vain omistajan tietoon. Lisäksi erikoiskilvet ovat hyvä tapa saada oma auto erottumaan massasta.
Mitenkään täysin poikkeuksellisesta ilmiöstä ei ole kyse, sillä vuonna 2018 arvioiden mukaan Suomessa oli peräti 4400 erikoiskilvin varustettua ajoneuvoa. Vuosittain Traficom saa noin tuhat uutta hakemusta, joskin monissa tapauksissa samat rekisteritunnukset siirtyvät ajoneuvosta toiseen. Kysyntää siis riittää, vaikkei kyseessä ole kuitenkaan mikään ilmainen huvi.
Vaikka kaikki autoilijat tuntevat jo vuodesta 1989 asti voimassa olleen suomalaisen erikoiskilpikäytännön, vain harva tuntee prosessia sen tarkemmin. Tässä artikkelissa pureudumme siihen, miten erikoiskilvet haetaan autoon ja kuinka paljon erikoiskilvet maksavat.
Erikoiskilpien hinta: 850 euroa
Erikoiskilpien hinta on liikkunut hieman vuosien varrella, mutta viimeisin hintalappu itse valitulle rekisterinumerolle on 850 euroa. Maksu peritään vain myönnetyistä luvista, eli mikäli erityskilpihakemus ei mene läpi, mitään maksua ei lopulta tule. Sen lisäksi rekisteritunnuksen vaihto maksaa normaalin rekisteröintimaksun, 7,50 euroa, sekä kilpimaksun 4,50 euroa kappaleelta.
Erikoista kyllä, erikoiskilpien hinta on tullut hieman jopa alas vuosien myötä. Aiemmin erikoiskilvistä puhuttiin aina tuhannen euron arvoisena hupina, mutta vuonna 2016 hintalappu oli 900 euroa. Nykyään hinta on pudonnut jälleen, eli 850 euroon.
Traficom muistuttaa myös siitä, että lunastamatta jätetystä päätöksestä voidaan periä maksu ulosottoteitse ilman erityistä päätöstä. Erikoiskilpihakemuksia ei kannata siis jättää turhaan.
Vapaiden rekisteritunnusten etsiminen
Vapaita rekisteritunnuksia ei voi etsiä kovin helposti, ainakaan ilmaiseksi. Joidenkin työkalujen avulla voit syöttää auton rekisterinumeron palveluun, joka antaa ajoneuvon tiedot. Vaikka palvelut eivät tunnistaisi jotain tiettyä rekisterinumeroa, se ei tarkoita kuitenkaan aina sitä, että rekisteritunnus on vapaa.
Tällä hetkellä ainoa paikka, josta voi tiedustella varmuudella vapaita rekisteritunnuksia omiin erikoiskilpiin löytyy Traficomista. Traficom suosittelee tiedustelemaan vapaita rekisteritunnuksia palvelunumerosta 029 534 5100 (pvm/mpm).
Erikoiskilpien ostaminen – näin hankinta tapahtuu
Erikoiskilpeä haetaan Suomessa omalla hakemuksella, jonka käsittelee Traficom. Erityiskilpipäätös on ajoneuvokohtainen.
Erityiskilven hakeminen tapahtuu joko sähköisellä hakemuksella tai vaihtoehtoisesti tulostetulla pdf-lomakkeella B107. Hakemuksessa kysytään seuraavia asioita:
Ajoneuvon tiedot
- Ajoneuvolaji
- Ajoneuvon merkki ja malli
- Valmistenumero
- Entinen/nykyinen rekisteritunnus (mikäli sellainen on)
Rekisterinumeroon liittyvät tiedot
- Haluttu erikoisrekisteritunnus
- Tarvitsetko uudet kilvet (vai onko sinulla jo sellaiset esim. nykyisessä ajoneuvossa)
- Halutaanko rekisterikilpiin ruuvireiät
- Rekisterikilven malli, joita on peräti 17 variaatiota
Rekisterikilven variaatiot
- EU-kilpi auton matala (118 × 442 mm)
- EU-kilpi auton matala + korkea (200 × 256 mm)
- Valkopohjainen auton pitkä kilpi (118 × 397 mm)
- Valkopohjainen auton lyhyt kilpi (118 × 338 mm)
- EU-kilpi moottoripyörä/nelipyörä (199 × 165 mm)
- Valkopohjainen moottoripyörän kilpi (199 × 165 )
- Mopon/kevytnelipyörän kilpi (110 × 124 mm)
- EU-kilpi perävaunu (118 × 442 mm)
- Valkopohjainen perävaunun kilpi (118 × 397 mm)
- Traktorin/Moottorityökoneen kilpi (118 × 338 mm)
- Moottorikelkan kilpi (110 × 124 mm)
- Mustapohjainen auton pitkä kilpi (118 × 397 mm)
- Mustapohjainen auton lyhyt kilpi (118 × 338 mm)
- Mustapohjainen korkea moottoripyörän kilpi
- Mustapohjainen matala moottoripyörän kilpi
- Mustapohjainen perävaunun kilpi
- Auton valkopohjainen pieni kilpi 112 × 300 mm (kilpityyppi 30)
Katsastuskonttoriin liittyvät tiedot
- Katsastusaseman nimi
- Katsastusaseman osoite
Erikoiskilpeä koskeva hakemus on syytä täyttää huolella, sillä yksikin virhe tai epäselvyys palauttaa hakemuksen bumerangina takaisin. Erityisen tärkeä kohta hakemuksessa on ajoneuvon valmistenumero, joka on syytä olla hakemuksessa tismalleen oikeassa muodossa.
Hakijan on myös syytä huomioida se, ettei puutteellisella hakemuksella ole minkäänlaista virkaa mihinkään. Koska hakemuksen voi jättää vasta siinä vaiheessa, kun ajoneuvon tiedot ovat jo tiedossa, monelle voi tulla houkutus yrittää varata tai saada etusija haettuun tunnukseen puutteellisella hakemuksella. Traficom kuitenkin muistuttaa siitä, ettei puutteellinen tai virheellinen hakemus tuo minkäänlaista etulyöntiasemaa.
Erityiskilpipäätös lähetetään hakijalle joko sähköisesti Suomi.fi-palvelun kautta tai vaihtoehtoisesti kirjeitse. Hyväksytty päätös laskutetaan vasta se jälkeen, kun päätös on tehty. Lasku erikoiskilvistä toimitetaan joko Suomi.fi-viesteihin tai kirjeitse.
Rekisteritunnukseen liittyvät rajoitukset
Vaikka erikoiskilpiä ostaessa voit periaatteessa päättää itse oman rekisterinumerosi, on rekisteritunnukselle olemassa kuitenkin jonkinlaisia reunaehtoja, joissa täytyy pysyä myös erikoiskilpien kanssa.
Trafin säädöksissä rekisteritunnukselle on annettu seuraavanlaisia rajoituksia:
- Auton rekisterikilvessä tulee olla 2–3 kirjainta ja enintään kolminumeroinen luku.
- Moottoripyörän ja mopon erityiskilvessä voi olla joko 2 tai 3 kirjainta ja enintään kolminumeroinen luku, tai toisinpäin.
- CD-kirjainyhdistelmä on sallittu vain diplomaattikilville.
- Nolla ei voi olla numero-osan alussa eikä ainoana numerona.
- Kirjainten W ja Q käytössä on rajoituksia mopojen ja moottorikelkkojen rekisteritunnuksissa.
- Tietyin edellytyksin ajoneuvo voi saada myös mustapohjaiset rekisterikilvet (katso museoautojen rekisteritunnukset).
Sen sijaan erikoisrekisterikilpien yhteydessä on mahdollisuus käyttää myös kirjaimia W, Q, Å, Ä ja Ö, joita ei tavallisesti rekisterinumeroissa käytetä. Joissain tapauksissa nämä kirjaimet ovat hieman ongelmallisia, koska niitä ei aina saada kilvissä riittävän hyvin näkymään tilanpuutteen vuoksi.
Myös valtion ajoneuvoissa saattaa törmätä erikoiskilpiin. Tässä poliisiautossa on hätänumeroon viittaava rekisterinumero II-2. Myös LUU-5 on tunnettu poliisiauto.
Erikoiskilpien siirtäminen autosta toiseen
Erikoiskilpipäätös on aina ajoneuvokohtainen, ei henkilökohtainen. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli auto vaihtaa omistajaa, erikoiskilvet jäävät lähtökohtaisesti autoon kiinni. Toki auton omistajalla on aina mahdollisuus vetää kilvet välistä seuraavaan autoonsa, mutta se vaatii jälleen kerran uuden 850 euron hakemuksen.
Mikäli olet ostamassa joskus autoa, jossa on kiinni erikoiskilvet, kannattaa ennen kaupantekoa varmistaa se, että mikä on auton kilpien kohtalo. Voi nimittäin olla, että omistaja pitää itsellään erikoiskilvet ja siirtää ne vain seuraavaan autoon, eli minkäänlaista “ylihintaa” ei erikoiskilvellä varustetusta autosta kannata noin vain maksaa.
Jos erikoiskilvet poistuvat autosta, sille annetaan uusi rekisterinumero. Autoon voi joko hankkia uudet erikoiskilvet uudella hakemuksella, mutta muuten autolle annetaan uusi tavallinen rekisteritunnus aivan kuten mille tahansa muulle uudelle ajoneuvolle. Maininta vanhasta erikoiskilvestä jää kuitenkin auton tietoihin ja rekisteriotteeseen.
Nyt luetuimmat