Prosecur turvamerkintä autoon

Prosecur-turvamerkintä – miksi auton ikkunoissa on rekisterinumero?

Joissakin autoissa jokaiseen auton ikkunaan on kaiverrettu auton rekisterinumero, mutta mikä tämän Prosecur-turvamerkinnän idea on?

Olet saattanut joskus mahdollisesti nähdä autoja, joiden kaikissa ikkunoissa on kaiverrettuna auton rekisterinumero. Tätä kutsutaan niin sanotusti turvamerkinnäksi ja usein kaiverruksen yhteydessä on jonkun yrityksen tarra. Esimerkiksi A-Katsastuksen kanssa yhteistyötä tekevän Prosecurin sininen tarra on monille tuttu näky autojen ikkunoissa.

Mutta mikä onkaan auton turvamerkinnän idea ja miksi sellainen on kannattanut autoon joskus hankkia? Tutustutaanpa lisää turvamerkintöjen maailmaan.

Prosecur turvamerkintä autoon

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Turvamerkintä merkitsee autosi huomaamatta

Jos katsot turvamerkityn auton ikkunoita tarkasti, huomaat hyvin suurella todennäköisyydellä sen yksityiskohdan, että jokainen auton ikkuna pitää sisällään turvamerkinnän. Rekisterinumero on kaiverrettu jokaiseen ikkunaan ihan niitä pienimpiä sivuikkunoita myöten.

Turvamerkinnän muoto on aina identtinen. Se on muotoa maatunnus FIN ja sen jälkeen auton rekisterinumero, esimerkiksi FIN ABC-123. Käytännössä siis turvamerkinnän kautta on helposti mahdollista tunnistaa auton alkuperäinen maa sekä ajoneuvon rekisterinumero.

Vaikka ensiksi rekisterinumeron kaivertaminen ikkunaan saattaa kuulostaa typerältä ja mitättömältä urakalta, on siinä takana itse asiassa suuri nerous. Turvamerkinnän myötä on helpompi osoittaa se, jos autossa on kiinni väärät rekisterikilvet.

Käytännössä siis jos auto vaikkapa varastetaan Suomessa ja sitä ollaan kuljettamassa väärien rekisterikilpien myötä toiseen maahan, turvamerkintä saattaa kiinnittää viranomaisen huomion. Jos autossa on turvamerkintä FIN ABC-123 ja autossa on aivan toisenlaiset jonkun muun maan kilvet, alkaa helposti sieraimissa haisemaan palaneen käry.

Varkaiden kannalta siis jo pelkkä turvamerkinnän löytyminen autosta saattaa toimia sopivana karkottimena olla varastamatta autoa. Näkyvä tarra toimii osittain samalla periaatteella, kuin merkinnät tallentavista kameravalvonnoista: vaikka kameravalvonta itsessään helpottaa jo tunkeutujan jäljittämistä, voi pelkkä turvakameroista muistuttava maininta kääntää monen pään viime metreillä.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Miksi auton turvamerkintä on jokaisessa ikkunassa?

Entä minkä takia turvamerkintä löytyy joka ikisestä ikkunasta niitä pieniä sivuikkunoita myöten? No ihan siitä syystä, että merkinnästä on vaikeaa ja kallista päästä eroon. Merkintä on toteutettu lasiin yleensä joko kaivertamalla, hiekkapuhalluttamalla tai laserin avulla, eikä sitä voi hioa enää pois vahingoittamatta lasia.

Jos autovaras haluaisi päästä turvamerkinnästä eroon, se vaatisi lähes kaikkien ikkunoiden vaihtamista. Ikkunoiden uusiminen maksaisi satoja euroja ja kaikki työ siihen päälle. Lisäksi moni lasinvaihtoliike alkaisi varmasti epäilemään sitä, jos asiakas haluaa jostain syystä vaihdattaa ehjät turvamerkityt ikkunat uusiin ilman merkintöjä.

Prosecur turvamerkintä autoon

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Onko auton turvamerkintöjen aika jo ohi?

Näin perstuntumalta uskallan väittää teille, että auton turvamerkintöjen suurin kultakausi on jo takana päin. Turvamerkintöjä ei taideta tehdä enää nykypäivänä samaan malliin, kuin joskus takavuosina.

Hyvä esimerkki homman taantumisesta löytyy siitä, että A-Katsastuksen sivuilla Prosecur-turvamerkinnälle on olemassa oma sivu, mutta siellä ei ole lainkaan tietoa. Ilmeisesti siellä on joskus ollut enemmänkin informaatiota tarjolla, mutta se on ajan myötä poistunut.

Prosecur ei ole suinkaan ollut ainoa turvamerkintöjä teettävä firma, vaan myös ruotsalainen SBM on tarjonnut joskus omia turvamerkintöjään. SBM päätyi kuitenkin vuonna 2014 MySafety-turvallisuusyhtiön omistukseen, jossa sille on käynyt Prosecurin tavoin: sivu palvelulle löytyy, mutta siellä ei ole mitään sisältöä.

Oikeastaan mitään kilpailijoitakaan ei ole tällä hetkellä tarjolla. Auton laseihin tuleva turvamerkintä on siinä mielessä hassussa asemassa, että sitä ei ole varsinaisesti kuopattu, mutta toisaalta siitä ei liiku juuri ollenkaan virallista valmistajien omaa tietoa.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miksi turvamerkintöjä otettiin autoihin?

Periaatteessa on kyllä harmi, ettei palvelu ole enää suuressa suosiossa. Se on kuitenkin varsin simppeli idealtaan, halvasti ja melko helposti toteutettavissa ja sen hyödyt ovat auton elinkaaren mittaiset.

Prosecurin hinnastoa ei löytynyt kovin helpolla, mutta SBM:n hinnasto löytyi yhä internetin keskustelupalstoilta. SBM:n kautta tehty turvamerkintä on kustantanut vuonna 2009 kaikkiaan 31 euroa, eli kovin suurista rahoista ei ole ollut tässä tapauksessa kyse.

Jonkun legendan mukaan autoon tehty turvamerkintä otettiin huomioon myös auton vakuutuksia hinnoitellessa. Koska autossa oli turvamerkintä ja sitä oli “vaikeampi” varastaa, uskalsi vakuutusyhtiö pudottaa vakuutuksen hintaa, koska ainakin todennäköisyydet autoon kohdistuvalle varkaudelle pienenivät merkinnän myötä. Noin kolmenkympin hintainen merkintä saattoi siis maksaa itsensä hyvinkin nopeasti takaisin kevyempien vakuutushintojen muodossa.

Vaikka turvamerkintöjen aikakausi näyttäisi olevan nyt “taantumassa”, ei ole mitenkään mahdoton skenaario sekään, että ne palaisivat joskus taas muotiin. Aika näyttää.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat