Rekisterikilpen valmistaminen Suomessa

Tiesitkö? Suomalaiset rekisterikilvet tehdään vankilassa – tuntipalkka 70 snt/h

Kaikki Suomessa käytettävät rekisterikilvet valmistetaan Helsingin vankilassa, eli Sörkassa. Näin valmistuu suomalainen rekisterikilpi.

Rekisterikilvet ovat olleet merkittävässä roolissa Koeajolle.com-sivustolla. Aiemmin sisältömme on koostunut aiheista kuten mustapohjaiset rekisterikilvet, museoautojen rekisterikilvet, erikoiskilvet tai diplomaattikilvet. Olemme esitelleet myös tunnettuja erikoiskilvillä varustettuja autoja, kuten LUU-5 -poliisiautoa.

Harva tulee kuitenkaan miettineeksi sitä, missä ja miten rekisterikilvet ylipäätään tehdään. Moni on varmasti kuullut erilaisia hämyisiä urbaaneja legendoja vankien tekemistä rekisterikilvistä, ja tällä kertaa legendalla on myös ehtaa totuuspohjaa. Suomalaiset rekisterikilvet tehdään nimittäin Helsingin vankilassa, Sörnäisissä.

Rekisterikilpen valmistaminen Suomessa
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:License_plates_of_Finland_0038.jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Rekisterikilpituotanto Sörkassa – jo vuodesta 1927

Toisin kuin joissakin tarinoissa kerrotaan, kaikissa Suomen vankiloissa ei ole mahdollisuutta tehdä rekisterikilpiä. Lähes jokaisessa vankilassa on olemassa jonkinlaista “puhdetyötä” rytmittämään vankien päivärytmiä, mutta rekisterikilpiä tehdään ainoastaan Helsingin vankilassa.

Sörkka on saanut toimia suomalaisten rekisterikilpien tuotantolaitoksena jo pitkän tovin, sillä vankilassa on valmistettu rekisterikilpiä jo vuodesta 1927 asti. Hyvin suurella todennäköisyydellä maaginen sata vuotta valmistettuja rekisterikilpiä ehtii tulla täyteen, vaikkakin Helsingin vankila on määrä ajaa alas 2030-luvulla.

Rekisterikilpien valmistaminen Helsingin vankilassa on tapahtunut lähes alusta asti. Nykyinen rekisterikilpikäytäntö on tullut voimaan Suomessa vuonna 1922, ja tähän päivään asti kestänyt rekisterikilpituotanto alkoi siis vain viisi vuotta myöhemmin.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Saksalaista yhteistyötä

Suomalaiset, tai siis tarkemmin sanottuna Suomessa käytettävät rekisterikilvet ovat suurilta osin saksalaista alkuperää. Helsingin vankila toimii tiiviissä yhteistyössä saksalaisen yrityksen, Utsch AG:n kanssa, joka on yksi maailman johtavista ajoneuvojen rekisterikilpien tuottajista. Rekisterikilpien tuottamisen ohella Utsch AG valmistaa myös rekisterikilpien valmistuksessa käytettäviä koneita.

Utsch AG toimittaa Helsingin vankilaan säännöllisesti kilpiaihiolähetyksiä, joista Sörkan vangit muodostavat lopulliset ja valmiit rekisterikilvet. Vankien tehtäväksi jää valikoida ja asetella rekisterinumeron kirjaimet ja numerot paikoilleen, prässätä ne, maalata ne ja varastoida tai postittaa eteenpäin.

Kilpiaihioita saapuu Saksasta kaikkiaan 29 erilaista mallia. Näiden pohjalta Helsingin vankilassa kyetään tekemään 40 erilaista kilpimallia. Vankilassa tehdään niin tavalliset sarjatuotantokilvet, mutta myös tilauksesta halutut erikoiskilvet.

Rekisterikilpien valmistus noudattaa pääpiirteittäin samaa kaavaa ympäri maailman. Ainoastaan kilpiaihioiden mallit, fontit ja värit saattavat vaihdella, mutta varsinainen prosessi kulkee aina saman kaavan mukaan. Voit tutustua saksalaisten rekisterikilpien valmistukseen oheisella videolla.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Korutonta liukuhihnatyötä

Suomi ei ole ainoa maa, jossa Utsch AG toimii yhdessä vankilan kanssa, vaan hyvin monissa maissa rekisterikilpien tuotanto tapahtuu vankilaolosuhteissa. Syy tälle on se, että rekisterikilpien tuotanto on hyvinkin perinteistä ja yksitoikkoista liukuhihnatyötä, jota ei kannattaisi tehdä normaaleissa olosuhteissa muualla kuin halpatyömaissa.

Myös Helsingin vankilassa työ on hyvin liukuhihnatyömäistä. Rekisterikilpien valmistaminen vaatii paljon tarkkuutta, sillä yksikin väärä merkki rekisterikilvessä tekee siitä heti hylätyn. Toisaalta työ on se verran yksinkertaista, että se onnistuu helposti myös huonolla kielitaidolla.

Rekisterikilvet valmistetaan yleensä pareittain, sillä autoissa tarvitaan oma kilpi sekä auton etu- että takapuolelle. Kenties juuri tästä syystä rekisterikilpien valmistus ei ole yleensä vankien suosituin työtehtävä. Helsingin vankilassa kaikilla vangeilla on pakko osallistua jonkinlaiseen toimintaan, joka voi olla työtä tai opiskelua.

Työpäivät vankilan kilpitehtaalla ovat tavallisia kahdeksan tunnin työpäiviä, joihin sisältyy ruokailu. Toimintarahaa vangeille on maksettu Ylen vuoden 2016 jutun mukaan 70-80 snt per työtunti. Lisäksi sarjakilpilaatikoiden tekemisestä vangit saavat erillisen pienen tuotantobonuksen jokaisesta valmiista laatikosta.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Puoli miljoonaa rekisterikilpeä vuodessa

Koska Helsingin vankilassa tehdään kaikki suomalaiset rekisterikilvet Ahvenanmaan rekisterikilpiä sekä tasavallan presidentin erikoiskilpeä lukuun ottamatta, valmistusmäärät nousevat joka vuosi valtaviksi. Vuonna 2016 Helsingin vankila kertoi valmistavansa lähes puoli miljoonaa rekisterikilpeä vuosittain.

Myös yksittäinen vanki ehtii tehdä keskimääräisen “kakun” aikana melkoisen määrän rekisterikilpiä. Edellä mainittu Ylen artikkeli tietää kertoa, että esimerkiksi kolme vuotta lusinut vanki on ehtinyt tehdä 68 000 rekisterikilpeä.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat