General Motors onnistui ja epäonnistui tekemään Saabista vaikka ja mitä. Saab 9-7X lukeutuu niihin paremmin onnistuneisiin kokeiluihin.
Ruotsalainen automerkki Saab muistetaan yhä lämmöllä, vaikka merkin kuolemasta on ehtinyt kulua jo kymmenen vuotta. Saabin ratkaisut olivat usein piristävällä tavalla massasta poikkeavia, minkä takia automerkki jäikin monen mieleen pääasiassa positiivisista syistä.
Saabin merkittävin ongelma yhtiön viimeisten vuosikymmenien aikana liittyi usein siihen, että omistajat vaihtuivat moneen kertaan ja sitä kautta merkin alle mahtui jos jonkinlaista ajoneuvoa. Vaikka valtaosa näistä seikkailuista nivoutuukin jollain tavalla General Motorsin vuosiin, oli Saab-Lancia 600 yksi esimerkki hieman erikoisesta merkkiseikkailusta jo aikana ennen GM:ää.
General Motors ja Saab
Saabin ja General Motorsin avioliitto alkoi vuonna 1989, jolloin Saab-Scanian Saab-autodivisioona rakennettiin uudelleen itsenäiseksi yhtiöksi, Saab Automobile AB:ksi. Uuden itsenäisen yhtiön pääkonttori oli Ruotsissa. Järjestelyn jälkeen General Motors ja Investor AB hallitsevat kumpikin 50 prosenttia.
Yhteistyön alkuvuodet olivat lupaavia. Toisen sukupolven Saab 900 jakoi paljon yhteistä Opel Vectran kanssa. Vaikka Saab 900 NG, eli new generation ei noussutkaan alkuperäisen Saab 900 OG:n maineeseen, Saabin tilanne näytti lupaavalta. Vuonna 1995 Saab teki voittoa ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen.
Vuonna 2000 General Motors käytti optiomahdollisuuttaan ostaa loput Saabin osakkeet, ja näin myös tapahtui. General motors käytti 125 miljoonaa dollaria muuttaakseen Saabin kokonaan amerikkalaisyhtiön omistamaksi tytäryhtiöksi.
Siirtyminen General Motorsin tytäryhtiöksi tarkoitti kuitenkin samalla sitä, että General Motors pääsi nyt entistä paremmin, vai pitäisikö sanoa entistä pahemmin yrittämään omia villejä visioitaan Saabin brändillä. Koska General Motors omisti tuohon aikaan monia muitakin autobrändejä, näitä yritettiin naittaa yhteen välillä erikoisiakin reittejä. Kuten arvata saattaa, pakkoavioliitot eivät aina sujuneet onnellisten tähtien alla.
Saab 9-2X:n jalanjäljissä
Yksi esimerkki hieman erikoisesta pakkoavioliitosta oli Saab 9-2X, jossa vuonna 2004 Subaru Imprezasta haluttiin tehdä Saab. Tuohon aikaan General Motors omisti 20 prosenttia Subarusta, ja tässä projektissa yhtiö halusi laajentaa ruotsalaismerkin mallivalikoimaa hieman pienempiin ja halvempiin ajoneuvoihin. Saab 9-2X ei ollut menestys, mutta jäi silti historiaan Saabin ensimmäisenä nelivetomallina.
Samoihin aikoihin General Motors oli liikkeellä varsin identtisillä lähtökohdilla myös toisen Saab-projektin kanssa. Tällä kertaa Saabia pakkonaitettiin vuorostaan Chevroletiin, joka on niin ikään General Motorsin omistuksessa.
Tämän seurausena Saabin logoa lähdettiin asentamaan sporttisen perheauton sijasta suurikokoiseen maastoautoon, jota niin ikään ei oltu Saabilta vielä aiemmin päästy näkemään.
Saab 9-7X syntyy
Uusi Saab 9-7X julkaistiin vuonna 2004 ja se perustui pääasiassa Chevrolet Trailblazeriin. Varsinainen tuotanto aloi kuitenkin vuoden 2005 puolella.
Saab 9-7X tai Chevrolet Trailblazer eivät olleet ainoita tuohon aikaan General Motorsin maastoauto. Pelkästään konsernin sisältä löytyi Buick Rainier, Chevrolet SSR, GMC Envoy, Isuzu Ascender ja Oldsmobile Bravada, jotka käyttivät kaikki GMT360-pohjalevyä. Aika monta autoa yhden konsernin sisältä kilpailemaan isokokoisten maastoautojen markkinasta – joskin Yhdysvalloissa tälle segmentille riitti ostajia.
Jos 9-2X sai lempinimen “Saabaru”, niin 9-7X:ää kutsuttiin vuorostaan “Trollblazeriksi”. Lempinimestään huolimatta autot tehtiin Ruotsin Trollhättänin sijasta Yhdysvaltain maaperällä Ohiossa. Valmistaminen Yhdysvalloissa johtui siitä, että auto oli pääasiassa suunniteltu rapakon takaisia markkinoita ajatellen. Vain harvat yksilöt päätyivät lopulta Eurooppaan asti.
Pakkonaittamisesta huolimatta Saab 9-7X sai melko paljon saabimaisia ratkaisuja. Auton sisusta näytti jokseenkin Saabille tyypilliseltä ja jopa ruotsalaismerkille ominaisesti virtalukko sijoitettiin etupenkkien väliin. Jonkun verran ratkaisuja imettiin myös Oldsmobile Bravadasta ja Buick Rainierista, joiden valmistus lakkasi 9-7X:n tulon alkuvaiheessa.
Jopa Aero-malli tarjolla
Tuolloin tuoreen 9-2X-malli oli tuonut Saabin nelivetoaikakaudelle ja 9-7X jatkoi näyttävästi uusilla poluilla. Tästä syystä kaikissa 9-7X -malleissa neliveto oli vakiovarusteena. Lisäksi amerikkalaiseen tapaan kaikki yksilöt olivat varustettuja automaattivaihteistolla.
Saab 9-7X oli alun perin saatavilla kahdella varustetasolla, jotka olivat Linear ja Arc. Hieman Saabille epätyypillisesti 9-7X ei ollut saatavilla turboahdetulla moottorilla. Aluksi moottorivaihtoehdot olivat 4,2-litrainen Vortec-rivikutonen ja V8-koneella oleva 5,3 litran Vortec. Vuonna 2008 myös 9-7X sai Aero-mallin, jonka pellin alle tuli Chevrolet Corvettesta tuttu 6,0-litrainen LS2V8.
Saab 9-7X oli kallis auto, jonka vakiovarusteluun kuuluivat mm. 18 tuuman vanteet ja urheilullinen alusta. Auto kipusi lopulta General Motorsin toiseksi kalleimmaksi keskiokoiseksi luksusmaastoautoksi, jossa sitä kalliimpi oli ainoastaan Cadillac Escalade, joka tunnettiin 2000-luvun alkupuolella raharikkaiden rap-artistien autona.
General Motors pyrki markkinoimaan Saab 9-7X:ää suorana kilpailijana kalliimmille ylellisille eurooppalaisille maastoautoille, kuten BMW X5, Volvo XC90 ja Volkswagen Touareg. Tässä kilpailussa Saab 9-7X pärjäsi ihan asiallisesti, vaikkei autosta koskaan mitään älyttömän suurta hittiä tullutkaan.
Vuosien 2005-09 välillä Ohion Morainen tehtailta putkahti maailmaan 20 000 kappaletta Saabin maastoautoja. Lukema on ihan kelvollinen, joskin melko selvästi konsernin sisäisiä amerikalaismerkkien valmistuslukemia pienempi.
Saab 9-7X meni konsernin pesuveden mukana
Saab 9-7X:n oli kuitenkin määrä jäädä General Motorsin suurten peliliikkeiden jalkoihin. Samaan aikaan kun Saab 9-7X:n valmistus alkoi, General Motorsin katseet olivat jo Chevrolet TrailBlazerin toisessa sukupolvessa. Seuraavan sukupolven TrailBlazer oli tarkoitus rakentaa GMT360-alustan päivitetylle versiolle, joka kantaisi nimeä GMT361.
Uuden TrailBlazerin oli määrä tulla markkinoille keväällä 2007, mutta tammikuussa 2006 General Motors kuitenkin päätti vain päivittää nykyisen alustan, ja kutsua sitä nimellä GMT360NG. Puoli vuotta myöhemmin tämäkin suunnitelma vedettiin vessanpöntöstä alas. Kesäkuussa 2006 yhtiö ilmoitti, että myös GMT360NG-ohjelma joudutaan perumaan sen vaatiman suuren investoinnin vuoksi.
Päätös tarkoitti myös sitä, että Chevrolet TrailBlazerin historia oli määrä päättyä mallivuoteen 2009 asti. Sama päätös koski myös kaikkia sen sisarmalleja, mukaanlukien Saab 9-7X. GMT-360 -perheen tuotannon päättyminen tarkoitti samalla myös Morainen tehtaan lopettamista, joka tapahtui 23. joulukuuta 2008.
Viimeisenä Morainen tehtaalta valmistunut ajoneuvo oli lopulta valkoinen GMC Envoy. Kuorma-autoja valmistaneen viimeisen tehtaan sulkeminen oli aiheena HBO:n vuoden 2009 dokumentissa: The Last Truck: Closing of a GM Plant.
Nyt luetuimmat