Saab 9-4X

Saab 9-4X oli osaltaan vaikuttamassa automerkin konkurssiin

Saab 9-4X:llä oli surullisenkuuluisa rooli ruotsalaismerkin kuolonkorinoissa, jotka päätyivät konkurssiin vuoden 2011 lopulla.

Kun puhutaan Saabista, monen mielikuvat liittyvät legendaarisiin malleihin kuten 96, 99, 900, 9000, 9-3 tai 9-5. Nämä olivatkin “sitä parasta mahdollista Saabia”, mitä takavuosikymmeninä Ruotsin puolelta totuttiin saamaan.

Asiat lähtivät kuitenkin menemään pieleen 1990-luvun puolella, kun General Motors tiukensi otettaan Saabista. Pieni ja sympaattinen Saab jäi isossa konsernissa vähän erikoiseen tilaan, jossa siihen yritettiin pakkonaittaa mitä oudompia “serkkuja” konsernin sisältä. Lopputuloskin oli sitä itseään, ja nämä autot olivat poikkeuksetta pienempiä tai isompia epäonnistumisia Saabille sekä General Motorsille.

Tässä artikkelissa tutustumme Saabin viimeisimpien mallien joukkoon lukeutuneen Saab 9-4X:n, joka oli hyvin tyypillinen viimeisten vuosien Saab. Siinä ei ollut hirveästi Saabia, sillä se perustui konsernin muihin tekeleisiin. Kun siinä ei ollut mukana Saabia, siinä ei ollut oikein mitään annettavaa kenellekään, jolloin autosta ei tullut koskaan hittiä.

Saab 9-4X
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saab_9-4X.JPG

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Pakit Subarulta – kohti Cadillacia

Saab 9-4X:n tarina alkaa oikeastaan siitä, mihin Saab 9-2X jäi. Muistin virkistämiseksi Saab 9-2X oli siis käytännössä Subaru Impreza, johon laitettiin Saabin logot. Saabin ja Subarun avioliitto perustui siihen, että General Motors omisti tuolloin 20 prosenttia Subarun osakkeista.

Pohjimmiltaan General Motorsilla oli ajatuksena saada Saabin ja Subarun välille pitkäaikainen yhteistyö, joka toisi yhtiölle synergiaetuja. Molemmat merkit olivat General Motorsin portfoliossa hieman irrallisia ja pieniä, joten yhteistyössä näiden yksinäisten ja uniikkien automerkkien rooli saattaisi kasvaa konsernin sisällä.

Saab 9-2X oli Saabin ja Subarun välisen yhteistyön ensimmäinen hedelmä. Se jäi myös yhteistyön viimeiseksi tuotantoon asti ehtineeksi hedelmäksi, sillä työpöydällä oli myös projekti nimeltä Saab 9-6X. Tämä olisi ollut Subaru Tribeca höystettynä Saabin logoilla. Projekti jäi kuitenkin vain prototyyppien asteelle, sillä General Motors myi Subarun osakkeet pian Toyotalle.

Subarun karkaamisen jälkeen Saabia alettiin työntämään yhteen Cadillacin kanssa. Tästä yhteistyöstä syntyi vuonna 2005 tuotantoon tullut Cadillac BLS, joka oli käytännössä Saab 9-3 varustettuna Cadillacin logoilla. Vaikka Cadillac BLS ei juuri noussut koskaan suosioon, ehti se olla kuitenkin tuotannossa vuodet 2005-2010.

Saab 9-4X
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saab_9-4X_–_04-08-2011.jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Saab 9-4X

Kun Cadillac BLS:n tuotanto tuli tiensä päähän, General Motors päätti yrittää Saabin ja Cadillacin yhdistelyä vielä toistamiseen. Tällä kertaa roolit vaihtuvat vain toisin päin, eli Cadillacin valmistamaan tuotteeseen päädyttiin lyömään Saabin merkkejä. 

Saab 9-4X oli vuosina 2010-11 valmistettu crossover, perustui autoon nimeltä Cadillac SRX. Automallin tarkoituksena oli jatkaa ihan asiallisesti menestyneen Saab 9-7X:n perinnettä, joskin Saab 9-4X oli tätä huomattavasti pienempi ja eri kokoluokan auto, joten aivan suoraa jatkumoa uusi auto ei ollut.

Saab 9-4X ensiesiteltiin vuonna 2008, mutta varsinainen tuotanto starttasi vasta vuonna 2010. Autot valmistettiin General Motorsin tehtaalla Meksikossa, mikä tekeekin 9-4X:stä historian ainoan Meksikossa valmistetun Saabin.

Saab 9-4X interior
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saab_9-4X_interior.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

V6-moottoreita – turbolla tai ilman

Jälleen kerran General Motors hoiti tekniset ratkaisut omasta takaa Saabin roolin jäädessä lähinnä ulkoisiin avuihin. Saab 9-4X:llä General Motors tavoitteli Saabin markkinaosuuksien kasvattamista Pohjois-Amerikassa, sillä sen ja Cadillac SRX:n päämarkkina-alueena oli nimenomaan Amerikka.

Moottorivaihtoehtoina oli pelkästään V6-bensiinejä joko 3 litran vapaastihengittävällä moottorilla (265 hevosvoimaa) tai 2,8 litran turbolla. Tästä 2,8-litraisesta oli tarjolla joko Aero-mallia (300 hevosvoimaa) tai Hirsch-mallia (330 hevosvoimaa). Vaihteiston kanssa vaihtoehtoja oli vielä vähemmän, eli kaikki olivat 6-vaihteisia automaatteja.

Vetotapojen suhteen Saab 9-4X tarjoaa hieman ristiriitaista tietoa. Monissa lähteissä mainitaan vain nelivetoinen versio, vaikka autosta oli ainakin tarkoitus tehdä myös etuvetoinen malli. Se on jäänyt vähän hämärän peittoon, ehtikö yhtäkään etuvetoista mallia valmistua.

Saab 9-4X
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saab_9-4X_(49090457236).jpg

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Nopeaa toimintaa – pahassa mielessä

Saab 9-4X oli jälleen kerran osoitus General Motorsin lyhytjänteisyydestä. Auto esiteltiin ensimmäisen kerran konseptina tammikuussa 2008 Detroitin autonäyttelyssä, ja uudelleen vähän valmiimpana versiona vuoden 2010 Los Angelesin autonäyttelyssä.

Myös 9-4X:n kohdalla yrityskaupat astuivat peliin, joskin tällä kertaa liikkuja oli Saab itse. General Motors myi Saabin hollantilaiselle Spykerille helmikuussa 2010, eli jo ennen varsinaisen tuotannon alkamista. Sopimuksen mukaan General Motors toimittaisi edelleen Saabille moottoreita, vaihteistoja ja myös valmiita ajoneuvoja uuden Saab 9-4X:n muodossa. 

Yrityskauppaan sisältyi laina Euroopan investointipankilta, joka oli Ruotsin valtion takaamana. Se koostui 74 miljoonasta Yhdysvaltain dollarista, joka maksettiin GM:lle heinäkuuhun 2010 mennessä, ja Spykerin osakkeista, joiden arvo oli noin 320 miljoonaa dollaria.

Saab Automobilen rahat loppuivat nopeasti, eikä Spyker pystynyt rahoittamaan tappioita. Yritykset lopettivat laskujen maksamisen vuoden 2011 alussa. Saab Automobilen tuotanto keskeytettiin Ruotsissa 30.3.2011, koska tavarantoimittajat kieltäytyivät toimittamasta komponentteja maksamattomiin laskuihin vedoten.

Saab 9-4X
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2011_Saab_9-4x.jpg

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

9-4X:n tuotanto lakkaa – ja konkurssi tulee

Vuosi 2011 oli Saabille syvää sekoilun aikaa. Laskuja tai työntekijöiden palkkoja ei kyetty maksamaan. Spyker yritti löytää Saabille ostajaa vähän sieltä ja täältä, eivätkä ostajakandidaatit olleet kovinkaan lupaavia. Syksyllä 2011 Saab alkoi käymään syvempiä neuvotteluja kiinalaisyritysten kanssa.

Saab 9-4X:n tuotanto oli alkanut helmikuussa 2011 ja päättyi vain yhdeksän kuukautta myöhemmin, eli marraskuussa 2011 asti. Näin ollen autosta ehdittiin rakentaa mallivuodet 2011 ja 2012. Lopettamispäätöksen taustalla oli parikin syytä. Ensinnäkin Saabin rahahuolet, mutta myös lähestyminen kiinalaisten kanssa ei miellyttänyt General Motorsia, joka ei halunnut toimittaa kiinalaisille yhtään mitään.

Näin ollen Saab 9-4X:n tuotanto loppui hyvin nopeasti marraskuussa 2011. Tämän seurauksena Spyker haki Saab Automotivea konkurssiin 19.12.2011. Seuraavana vuonna Spyker ja General Motors riitelivätkin paljon siitä, työnsikö General Motors vastahankaisuudellaan Saabin konkurssiin.

Yrityskauppoihin liittyvistä koukeroista johtuen Saab 9-4X:n tuotantomääristä ei ole saatu aivan yksiselitteistä lukua. General Motorsin mukaan Saab 9-4X:ää valmistettiin sarjatuotannossa 615 kappaletta, mutta Trollhättanin Saab-museon mukaan luku oli 815 kappaletta. Ero johtuu osaltaan ainakin 130 esivalmistetusta yksilöstä.

Lähteet: Wikipedia, Ilta-Sanomat ja Autobild

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat