Saab Toppola camber

Toppola tekee Saabista alle 30 minuutissa erikoisen matkailuauton

Saabista ei tule heti mieleen matkailuautoa, mutta kiitos ruotsalaisen Toppolan innovaation, sellainenkin oli mahdollista.

Kaveripiirissäni oli aikoinaan kovia saabisteja, joiden näkemys autoilusta oli varsin yksiulotteinen: jos Saab ei sellaista autoa valmista, sitä ei yksinkertaisesti tarvita. Tästä syystä esimerkiksi paketti- tai lava-autot olivat näiden saabistien mielestä täysin “turhia” ajoneuvoja.

Saabistien onneksi Saabit taipuvat moneksi, viimeistään muiden yritysten valmistamien innovaatioiden avulla. Ruotsalainen Toppola valmisti pääasiassa 1980-luvulla lasikuituisia “matkailukoreja”, joiden avulla viistoperäisistä autoista saatiin leivottua käden käänteessä matkailuautoja.

Matkailukorin perusidea on yksinkertainen. Alustaksi tarvittiin viistoperäinen auto, johon oli suunniteltu tarkasti mitoitettu matkailukori, joka mahdollisti aivan tavallisen siviiliauton muuttamisen matkailukäyttöön sopivaksi. Samanlainen perusidea toimii nykyään myös esimerkiksi lava-autoihin rakennetuissa ambulansseissa.

Saab Toppola camber
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:900LyxToppola.jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Toppolan historia

Vaikka Toppola on ruotsalainen yritys, on virtasi sen suonissa myös suomalainen veri. Koko yrityksen idean isä oli Ruotsissa asuva suomalainen Arwo Pullola, joka sai 1980-luvulla inspiraation henkilöautoon asetettavasta asuntovaunusta, joka sai myöhemmin nimen Toppola. Sana Toppola tuli ruotsinkielisestä sanasta “topp”, eli “päällä”, ja “ola”-pääte lisättiin kun nimen haluttiin viittaavan jollain tavalla Suomeen.

Myöhemmin veneteollisuudessa työskennelleet Peter Malmberg ja Matts Mollestam ostivat idean Pullolalta, ja he aloittivat Toppolan valmistuksen vuonna 1982. Ensimmäinen 10 Toppolan erä valmistui samana vuonna, mutta muotteihin ei oltu täysin tyytyväisiä. Tästäkin huolimatta Norjan Saab tilasi vielä kaksi Toppolaa lisää, sillä heillä ei ollut aikaa odotella uutta mallia.

Ensiksi Toppola asennutettiin Saab 99 Combin katolle, mutta myöhemmin lista jatkui Saab 900 Combilla (OG) sekä Saab 9000 CC:llä. Viimeiset mallit tehtiin eri nimistään huolimatta lähes identtisille autoille, eli Saab 900 NG:lle ja Saab 9-3 OG:lle.

Saab Toppola camber
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:99CC_toppola_stensson.jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Saab Toppolan kumppaniksi

Saab valikoitui Toppolan kumppaniksi melko nopeasti. Yhteistä oli ruotsalaisuus ja toisaalta monet Saabin ominaisuudet istuivat hyvin Toppolan yhteyteen. Autojen tuli olla viistoperäisiä ja melko isokokoisia, jotta ne jaksoivat kannatella Toppolan painon. Vaikka Toppola on melko iso laite auton katolla, painoero alkuperäiseen säily maltillisena, koska asennuksen yhteydessä auto keveni takaluukun painon verran.

Alkuperäinen idea Toppolalla oli se, että tuotteita tehtäisiin lähes kaikkiin automerkkeihin. Korin yläosan oli määrä olla identtinen kaikissa automerkeissä, mutta alempi jalustaosa tulisi mitoittaa aina auton takaluukun koon mukaan. Tästä huolimatta Toppolaa tavattiin pääasiassa vain Saabien yhteydessä, joskin joitakin yksilöitä meni myös Ford Sierraan ja Scorpioon.

Ruotsalaisilla oli kova halu viedä tuotetta myös ulkomaille. Saksasta hankittiin TUV-hyväksyntä Toppolalle, vaikka se oli erittäin kallis prosessi. Lisäksi erilaisia markkinointimateriaaleja ja asennusohjeita käännettiin monille eri kielille.

Tästäkin huolimatta Toppola jäi melko ruotsalaiseksi keksinnöksi, jota ei hirveästi näkynyt edes Suomessa. Kaikkiaan 300 valmistetusta korista 80 meni ulkomaille kaikkiaan 13 eri maahan, joista Saksa oli yleisin asiakas.

Saab Toppola camber
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:900ToppolaFront.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Toppola asentui puolessa tunnissa

Toppolan asennus oli yllättävänkin yksikertaista puuhaa. Autosta tuli poistaa ensiksi takaluukku kokonaan, jonka jälkeen matkailukori nostettiin paikoilleen ja ruuvattiin tiukasti kiinni. Auton katolla oli syytä olla kattotelineet, jotta kori lepäisi tukevasti auton päällä vahingoittamatta kattoa.

Toppolan tuotteita kehiteltiin todella paljon, eivätkä tuotteet jääneet juuri laakereilleen lepäämään. Heti kun yksi sarja oli saatu tehtyä, oli seuraava jo vähintäänkin suunnitteilla, ellei sitten ollut jo valmiina tuotantoa varten.

Vaikka Toppolan matkailukoreja tehtiin vain noin 300 kappaletta, oli tuotevalikoima erittäin laaja. Esimerkiksi vuonna 1986 Toppolan kolmannen sukupolven kohdalla varustetasoja oli samaan aikaan kolme. 

Sport-varustetasossa oli vain sänky ja erilaista kaappitilaa, kun taas Continental-varustetasossa oli lisäksi kerosiinikeittimellä varustettu keittiö sekä Scandinavia-varustetasossa talvikäytön mahdollistanut Wallas-lämmitin. Lisäksi jotkut Toppolat oli varustettu erillisellä markiisilla, joka mahdollisti leiriytymiseen taas vähän lisää tilaa.

Koska myös mm. ovien sijainti, värit ja muut pienet yksityiskohdat aina ikkunoita, tuuletusaukkoja tai aurinkokennovalmiuksia myöten vaihtelivat jatkuvasti, kovin montaa identtistä Toppola-tuotetta tuskin on päätynyt asiakkaalle asti.

Saab Toppola camber
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ToppolaTent.jpg

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Asiakkaat eivät löytäneet Toppolaa

Kaikesta huolimatta Toppola tarjosi fiksun, joskin pienehköt matkailuautomahdollisuudet. Parhaimmissa malleissa oli talviasumisen mahdollistaneet lämmittimet, aurinkokennot sähkön ottamiselle ja jopa alkeellinen viemäröinti. Toppilan kyydissä mahtui seisomaan, sillä takaluukun kohdalla seisomakorkeus oli kaksi metriä. Myös sänky oli iso, sillä sen koko oli 170cm kertaa 200 cm.

Kaiken huipuksi Toppolan etuihin kuului se, ettei karavaanari tarvinnut enää erillistä, kallista ja vaikeasti käytettävää matkailuautoa, vaan lomareissun jälkeen auto muuttui äkkiä takaisin normaaliksi käyttöautoksi. Lisäksi autoa markkinoitiin 1980-luvulla erityisesti surffaajille, joka oli trendikästä puuhaa tuohon aikaan.

Vaikka Toppolan paras aikakausi osuu 1980-luvulle, yritti yhtiö vielä kertaalleen tuloa markkinalle 1990-luvun loppupuolella. Viimeiseksi jäänyt Toppola rakennettiin vuonna 1996 Saab 900 NG:n yhteyteen, mutta kiitos lähes identtisten autojen, on tuo sama matkailukori nähty myös Saab 9-3 OG:n katolla.

Toppolan surullinen kohtalo muodostui monista tekijöistä. Mallistossa oli liian monta tuotetta yhtä aikaa, sillä jokainen automalli tarvitsi osittain oman muotin, eikä sama Toppola sopinut välttämättä enää seuraavaan autoon. Etenkin kun Saab vähensi yhteistyötä, alkoi markkina murentua alta.

Yksi paha takaisku nähtiin myös siinä, kun Toppolan tehtaalla sattui naapurista lähtenyt tulipalo, ja vakuutusyhtiön vitkuttelu pysäytti tuotannon peräti vuodeksi. Vihoviimeinen naula Toppolan arkkuun oli 1990-luvun lama, jonka myötä myynti viimeistään lakkasi.

Saab Toppola camber
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:9-3-with-Toppola.jpg

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Toppola nykypäivänä

Vaikka Toppola ei lyönyt läpi kuin korkeintaan Saabien yhteydessä, se muistetaan yhä melko hyvin. Hyvin rakennetut matkailukorit ovat kestäneet aikaa ja käyttöä, joten niitä näkyy yhä myynnissä etenkin länsinaapurin puolella.

Toppolan tuotteilla on tänäkin päivänä oma fanikuntansa, minkä vuoksi tuotteille löytyy kyllä ostajia. Erään harrastajan mukaan tuotteilla on itse asiassa nykyään isompi kysyntä, kuin mitä niillä oli uutena.

Myös Toppolan verkkosivut ovat yhä pystyssä harrastajien toimesta, vaikkakin sisältö on hyvinkin vanhentunutta. Ilmeisesti yritykselle on etsitty ostajaa aina vuoteen 2006 asti, mutta sellaista ei ole ilmaantunut.

Alla voit tutustua videomuodossa Toppolan matkailukoriin Saab 900:n päällä.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat