Saab 9-3X

Saab 9-3X – oliko tässä aito ja oikea “kartano-Saab”?

Saab 9-3X oli Saabilta uusi aluevaltaus kohti korotettujen farmariautojen kasvavaa markkinaa, mutta valitettavasti liian myöhään.

Ruotsalainen automerkki Saab on tarjonnut Koeajolle.comin lukijoille monia mielenkiintoisia tarinoita – kiitos merkin varsin värikkään historian. Saabin historia tuli kuitenkin päätökseen 2010-luvun alkupuolella, eikä se ole tehnyt paluuta, vaikka satunnaisesti sitä onkin jossain erikoisissa muodoissa väläytelty.

Vaikka sivustomme onkin esitellyt jo monen monta Saabin mallia, Saabin viimevuosien kattava perusmalli Saab 9-3 on jäänyt hieman unholaan. Kuten historiasta tiedämme, Saab 9-3 tuli vuonna 1998 jatkamaan Saab 900:n hienoa perinnettä, ja tästä syystä “kolkki” saikin muodostaa Saab 9-5:n, eli “femman” kanssa Saab-malliston vankan perustan.

Tällä kertaa artikkelin päätähtenä toimii kuitenkin yksi spesiaalimpi versio kolkista. Saab 9-3X oli ruotsalaisvalmistajan näkemys korotetuista farmariautoista, jotka nousivat 2000-luvun taitteessa jonkinlaiseen suosioon.

Saab 9-3X
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SAAB_9-3x_2010_01.jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Jälleen yksi X – mutta tällä kertaa omia poikia

Saab 9-3X tuli tuotantoon vuonna 2009. X-kirjain osana Saabin mallimerkintöjä ei ollut tuohon aikaan ehkä aivan niin eksoottista, kuin äkkiseltään olisi voinut luulla. Olihan länsinaapurista ehditty jo nähdä autoja kuten Saab 9-2X ja Saab 9-7X, sekä pari vuotta myöhemmin vielä kertana kiellon päälle Saab 9-4X.

Saab 9-3X teki kuitenkin siinä mielessä poikkeuksen, että se oli puhtaasti Saabin oma projekti vailla mitään konserninsisäisiä mallikikkailuja. Saab 9-2X jakoi paljon Subaru Imprezan kanssa, Saab 9-4X oli Cadillac SRX ja Saab 9-7X edusti General Motorsin isokokoisia maastoautoja Chevrolet Trailblazerin johdolla.

Siinä missä muut “äksä-Saabit” jäivät erikoisten lähtökohtiensa vuoksi enemmän tai vähemmän lähtötelineisiin, Saab 9-3X oli tehty varsin perinteisen kaavan kautta. Lähtökohtana olisi tavallinen Saab 9-3, johon X-kirjan toisi lisää maavaraa, vähän seikkailumuovia ja tarvittaessa myös nelivedon.

Skoda Octavia Combi scout kokemuksia koeajo

Skoda Octavia Scout Combi oli yksi Saab 9-3X:n suurimmista kilpailijoista, joka erottui edukseen erityisesti hinnallaan.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Volvon perässä korotettuihin nelivetofarmareihin

Vuosituhannen taitteessa farmariautoissa nähtiin erikoinen ilmiö, sillä oman pienen siivunsa markkinoista valtasivat korotetut ja nelivetoiset farmariautot. Vaikka myyntitilaston huiput jäivätkin tältä autotyypiltä saavuttamatta, ehkä orastavalla ilmiöllä alustettiin hieman tulevaa katumaasturibuumia.

Tämän segmentin pioneerina voidaan pitää Subaru Outbackia jo 1980-luvun lopulta, mutta ruotsalaisittain mielenkiintoisin malli on varmasti vuonna 1998 esitelty Volvo V70 XC, josta puhuttiin myös cross countryna. Muita tunnettuja autoja olivat mm. Audi A6 Allroad, Audi A6 Allroad ja Skoda Octavia Scout Combi.

Korotetut ja nelivetoiset kartano-Volvot olivat heti jonkinmoinen hitti, joten myös Saabilla tahdottiin ottaa näiden autojen potentiaalisista asiakkaista oma osuus. Saabilla olikin omalla pöydällään projekti korotetusta nelivetoisesta Saab 9-5 -farmarista. Syystä tai toisesta se sai myös jäädä ruotsalaismerkin työpöydälle.

Saab 9-3X
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2005_Saab_9-3_X_T_XWD.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Aika on kypsä – Saab 9-3X syntyy

Vaikka Saab 9-5:n nelivetoprojekti ei koskaan valmistunut, jäi kipinä kuitenkin kytemään. Ensimmäinen Saabin oma nelivetoauto nähtiin vuonna 2007, ja tämä auto kantoi nimeä Saab 9-3 XWD. Se näytti ulkoisesti tavalliselta 9-3 -mallilta, mutta se oli nelivetoinen.

Tästä olikin sitten melko lyhyt harppaus korotettuun nelivetoversioon. Saab 9-3X esiteltiin vuonna 2009, ja sen idea oli melko simppeli – tarjota samalla paljon tilaa, mutta myös etenemiskykyä huonoillakin teillä. Varsin helposti ymmärrettävä konsepti Ruotsiin ja muuhunkin pohjolaan.

Saab 9-3X oli saanut tavalliseen kolkkiin verrattuna 35 millimetriä lisää maavaraa, pohjapanssarointia ja “seikkailumuoveja”, eli auton puskureita ja lokasuojia koristi (tai pikemminkin suojasi) ylimääräinen muovikerros.

Saab 9-3X
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saab_9_3X_sida_2010.jpg

Saab 9-3X oli tavallista 9-3 -mallia 35 millimetriä korkeampi, minkä huomaa parhaiten sivuprofiilista katsottuna.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Monien vaihtoehtojen Saab 9-3X

Hieman yllättäen Saab 9-3X oli korotuksestaan huolimatta saatavilla myös “vain” etuvetoisena. Jälkiviisaana voidaan todeta, että Saab ennusti tässä jossain määrin tulevaa, sillä tulevina vuosina täysin samanlaisiin yksityiskohtiin perustuvat katumaasturit alkoivat yleistyä, ja osa niistä myytiin etenemiskykyistä ulkonäköä uhmaten etuvetoisina.

Vetotavan lisäksi ostajilla oli mahdollisuus valita vaihteistoksi joko automaatti tai manuaali, tai käyttövoimaksi bensiini tai diesel. Toki jostain kumman syystä Saab halusi vetää pesäeron siihen, että dieselit ovat aina vain etuvetoisia ja bensiinin kohdalla nelivetoisia.

Saab 9-3X
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saab-9-3X.jpg

Korkeamman maavaran ohella autoa kiersivät niin sanotut “seikkailumuovit” ja auton pohjasta löytyi tavallista enemmän panssarointia. Molempia yksityiskohtia on haluttu myös korostaa väreillä.

Vaikka käyttövoiman pystyikin vielä valitsemaan, sen enempää vaihtoehtoja moottoririntamalle ei kuitenkaan jäänyt. Bensiinimoottorin valinneet saivat konepellin alle 209-hevosvoimaisen 2.0 T BioPower -moottorin, joka muuten kelpuutti kurkkuunsa normaalin bensiinin lisäksi etanolipohjaisia polttoaineita. Dieseliin luottavat saivat vuorostaan perusvarman 180-hevosvoimaisen 1,9TTiD -moottorin.

Varusteisiin liittyviä paketteja Saab 9-3X ei juurikaan tarjonnut, mutta voidaan kuitenkin hyvällä omatunnolla todeta, että autojen varustelu oli monien tarpeeseen riittävä – kuten tämän segmentin autoilla on usein tapana ollutkin.

Saab 9-3X interior
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SAAB_9-3x_2010_03.jpg

Sisältä Saab 9-3X ei juurikaan eronnut arkisemmista kollegoistaan.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Hilpeistä tunnelmista synkkyyteen

Saab 9-3X syntyi vielä varsin optimistiseen aikakauteen, sillä vain hyvin harvat osasivat tuolloin aavistaa, että Saabin taru on kääntynyt jo loppusuoralle. Saabilla 9-3X ei ollut suinkaan ainoa uutuus, vaan samaan aikaan oli lanseerattu myös uusittu Saab 9-5:n kauan odotettu toinen sukupolvi.

Taustalla kuitenkin kyti ongelmia. General Motors halusi Saabista eroon ja automerkki oli ensiksi menossa ruotsalaiselle superautovalmistaja Koenigseggille kesällä 2009, ja myöhemmin hollantilaiselle Spykerille helmikuussa 2010. Molemmat kauppayritykset menivät kuitenkin osaltaan puihin.

Saab Automobilen rahat loppuivat nopeasti, eikä kukaan pystynyt rahoittamaan sen tappioita, josta seurasi se, että yritykset lopettivat laskujen maksamisen vuoden 2011 alussa. Saab Automobilen tuotanto keskeytettiin Ruotsissa maalis-huhtikuun taitteessa vuonna 2011, koska tavarantoimittajat kieltäytyivät toimittamasta komponentteja maksamattomiin laskuihin vedoten.

Näihin ongelmiin kaatui koko Saabin tuotanto kaikkia malleja myöten. Vuonna 2011 rakennetut, eli mallivuotta 2012 edustavat autot jäivätkin pääasiassa Saabin viimeisiksi – jos ei lasketa NEVSin, eli National Electric Vehicle Swedenin pienimuotoisia yrityksiä saada Saabin tuotantoa taas käyntiin.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Moottori

Nyt luetuimmat