Peugeot 309 GTI 16v

Peugeot 309 – Pösö adoptoi vastasyntyneen Talbot Arizonan onnistuneesti

Vaikka Peugeot 309 kantaa Talbotin geenejä, siitä tuli hyvinkin onnistunut lenkki Peugeotin mallistoon.

Havaitsetko seuraavassa lukujonossa mitään omituista? Luvut ensimmäisestä viimeiseen ovat 304, 305, 309, 306, 307 ja 308.

Nuo ovat kaikki ranskalaisen autovalmistaja Peugeotin malleja niiden julkaisujärjestyksessä, mutta kieltämättä 309:n paikka jonossa tuntuu epäloogiselta. Tälle erikoisuudelle löytyy kuitenkin automaailmasta hyvinkin tuttu syy, nimittäin autovalmistajien väliset yrityskaupat.

Peugeot 309 oli ranskalaisen autovalmistaja Peugeotin valmistama automalli, jota myytiin vuosina 1985-94. Auto saavutti hyvän suosion, vaikka sen tausta olikin hieman erikoinen.

Peugeot 309 GTI 16v
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peugeot_309_GTI_16v.jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Geenien perusteella Talbot Arizona

Kuten hyvin usein yrityskaupoilla tuppaa olemaan, tämäkin tarina olisi helppoa kertoa oikein pitkän kaavan kautta. Koitan olla kuitenkin olla napakka. Jotkut vanhemman polven lukijat saattavat muistaa sellaisen automerkin kuin Talbot. Talbot oli 1900-luvun alussa Iso-Britanniassa perustettu autovalmistaja, joka katosi jossain kohti kokonaan markkinoilta, vaikka merkki itsessään ei kuollut.

Vuonna 1958 Talbot siirtyi ranskalaisen autovalmistaja Simcan omistukseen, kun taas vuonna 1970 amerikkalainen Chrysler nielaisi Simcan ja sekä kaupan tekijäisenä tulleen Talbotin. Chryslerin toiminta Euroopassa taas meni totaalisen vihkoon, ja sen myötä sen liiketoiminta siirtyi yhden dollarin hintalapulla ranskalaiselle PSA Groupille, joka tuolloin tunnettiin Peugeot SA:na. Jos yksi dollari tuntui pieneltä summalta, niin samalla dollarilla PSA lunasti myös Chrysler Europen velat harteilleen.

PSA laittoi hihat heilumaan ja Talbotin brändin alla tuli Horizon-malli, joka muistetaan Suomessa etenkin valmistuksesta Uudenkaupungin autotehtaalla. Horizon-malli oli sen verran menestynyt, että sille suunniteltiin uutta seuraajaa PSA:n toimesta ja tämän auton piti kantaa nimeä Talbot Arizona.

Auton valmistuksesta vastasi Chryslerin ja Simcan perintöä kantava osasto. PSA:n johto ei hirveästi puuttunut Arizonan suunnitteluun, sillä vaatimus PSA:n toimesta oli, että uudessa autossa on käytettävä mahdollisimman paljon olemassa olevia komponentteja.

Pohjalevynä käytettiin venytettyä versiota Peugeot 205 -mallista, samoin kuin ovet ja korin osat olivat Peugeotilta. Tekniikan puolella autossa oli Simcan moottori ja Horizonin vaihteisto.

Arizonalle kävi kuitenkin vähän kuin rättisitikalle, eli auto oli täysin valmis, mutta viime metreillä tuli iso merkittävä tapahtuma, joka laittoi pakan täysin sekaisin. Rättisitikan kohdalla se oli toinen maailmansota, jonka myötä mallin julkaisuvalmis automalli hävitettiin kokonaan yhdeksän vuoden ajaksi.

Talbot Arizonan yllättävä kriisi oli PSA-konsernin halu luopua Talbot-merkistä kokonaan ja tehdä sen myötä vähemmän radikaali ratkaisu, eli vaihtaa viime metreillä autoon Peugeotin logot.

Peugeot 309
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peugeot_309_5T_Serie_1_Front_w.jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Onnistunut adoptio

Päätös Talbotit T-kirjaimen korvaamisesta Peugeotin leijonalla ei ollut aivan yksikantainen. Asiasta jouduttiin nimittäin äänestämään. Talbot-brändiä ei tahdottu hävittää noin vain, sillä merkillä oli vankka suosio mm. Iso-Britanniassa, johtuen automerkin historiasta. Saarivaltiossa kannettiin huolta siitä, löytyykö autolle ostajia, jos kyseessä onkin Talbotin sijasta Peugeot.

Vankkojen keskustelujen jälkeen Talbot Arizona päätettiin kuopata ja auton uusi nimi oli Peugeot 309. Yleensä nämä badge-engineerig -autot ovat olleet isolla prosentilla epäonnistumisia, sillä autoilla on tietty maine ja ostajakunta, joka ei välttämättä innostu siitä, että julkaistavaan autoon lyödään lopulta täysin toisen valmistajan logot. Kysykää vaikka saabisteilta, että kuinka omaksi he kokevat Saab-Lancia 600-mallin.

Talbot 309 kuitenkin otettiin autoilijoiden keskuudessa vastaan lämpimästi. Ylipäätään Peugeotin päätös luopua Talbotista ja keskittyä Peugeot-merkkiin oli onnistunut ratkaisu, sillä 1980-luvun lopulla Peugeotin mallisto oli suositumpi kuin koskaan. Tämän 309-mallin lisäksi mallistoon toi laajuutta 205- ja 405-mallit. Myös Peugeot 205:n hyvä menestys rallipoluilla satoi merkin laariin positiivisena imagona.

Peugeot 309
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peugeot_309_5T_Serie1_Heck.JPG

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Tekniikka joko Talbotilta tai Peugeotilta

Vaikka Talbot Horizontia tehtiin Suomessa Uudenkaupungin autotehtaalla ja 309:n oli määrä olla Horizonin seuraaja, Peugeot 309:n valmistusta ei tehty kuitenkaan Suomessa. Autot kasattiin joko Ranskassa, Espanjassa tai Iso-Britanniassa.

Peugeot 309-mallia sai hyvinkin kattavalla moottorivalikoimalla, joka tarjosi niin bensiini- kuin dieselmoottoreita. Moottorivalikoimasta löytyi aluksi Talbotin 1.1- ja 1.3-litraiset tai Peugeotin 1.6- ja 1.9-litraiset. Joillakin markkinoilla tarjottiin myös Talbotin 1.5- ja 1.6-litraisia malleja. Myös vaihteistossa oli tarjolla 4- tai 5-vaihteinen manuaali, tai 3- tai 4-vaihteinen automaatti. Kaikki autot olivat etuvetoisia.

Malliston huipulle tuli vuona 1987 Peugeot 309 GTI-malli, joka pohjautui hyvinkin suureen suosioon päässeeseen Peugeot 205:n tekniikkaan. Kaikista tehokkaimpia malleja olivat viimeisten vuosien GTI16-mallit, joiden 1.9-litrainen moottori tuotti 160 hevosvoimaa.

Peugeot 309
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peugeot_309_5T_Serie_2_Front.jpg

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Mistä tuli Peugeotin mallinimi 309?

Palataan alun lukujonoleikittelyyn, jossa 305:n ja 306:n välissä oli vähän yksinäinen 309. Vaikka näin jälkiviisaana on helppo todeta 309:n olleen Peugeot 305:n seuraaja, tämä ei ollut varsinainen tarkoitus. Kun 309:n tuotanto alkoi lokakuussa 1985, Peugeot 305:n tuotanto jatkui yhä siinä rinnalla.

Alkuperäinen tavoite oli tehdä 305:lle selkeä 306-seuraaja, jahka aika on siihen kypsä. Pahasti vanhentuneen 305:n valmistus kuitenkin lakkasi jo vuonna 1989, eikä uutta 306:tta ollut vielä julkaistuna. Käytännössä 309 peri mallistossa 305:n paikan, vaikka autot olivatkin tovin yhtä aikaa tuotannossa.

Päätökseen vaikutti myös Peugeotin suuri suosio. Koska 205- ja 309-mallit myivät hyvin, Peugeot näki tarpeettomana tuoda mallistoon vielä yhden 306-mallin kilpailemaan pienemmän kokoluokan autojen ostajista. Tästä syystä 306 näki päivänvalonsa vasta vuonan 1993, jolloin se korvasi 309:n.

Peugeot 309
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peugeot_309_5T_Serie_2_Heck.jpg

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Tuotannon loppuminen

Peugeot 309 näki faceliftin vuonna 1989, jolloin siitä muovattiin enemmän Peugeotin ja etenkin 205-mallin suuntaan. Esimerkiksi kojelautaa muokattiin parempilaatuiseksi, sillä alkuperäinen Talbotiin suunniteltu kojelauta pääsi jonkin verran elämään, mikä aiheutti normaalia enemmän ikävää nitinää.

Vuoden 1993 lopulla 309 sai väistyä mallistosta 306:n tieltä. Yhteensä Peugeot 309 -autoja valmistettiin vuosina 1985-1993 kaikkiaan 1 635 132 kappaletta, joista suuri osa meni historiallisista syistä Iso-Britannian markkinoille.

Uusi 306-malli palautti Peugeotille myös alkuperäisen mallien numerointiperusteen. Toki hauskana knoppitietona sekin, että Peugeot on jumittanut nyt 308-mallin kimpussa yhtäjaksoisesti vuodesta 2007 asti ja 308:sta on tullut jo kolme sukupolvea. Ei siis liene sattumaa, että Peugeot 309:n uutta tulemista ei ole vielä nähty, vaikka numerointien pohjalta sitä olisi jo aika odottaa.

Vähän hassusti Peugeot 309 on kuitenkin tehnyt lyhytaikaisen paluun, joskin vain Intian markkinoille. Kaksi vuotta tuotannon lopettamisen jälkeen intialainen autovalmistaja Premier Automobiles Limited otti Peugeot 309:n takaisin tuotantoon viisiovisena mallina. PSA kuitenkin lopetti yhteistyön jo vuonna 1997, eli toinen tuleminen Intiassa jäi parin vuoden mittaiseksi.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Wikipedia

Nyt luetuimmat