Suomen MM-ralli onnettomuudet

Jyväskylän suurajot – historian henkilövahinkoja vaatineet onnettomuudet

Vaikka Suomen MM-ralli on tunnettu nopeudestaan, erikoiskokeilla on sattunut vain harvoin pahoja onnettomuuksia.

Jyväskylän suurajot, Neste Rally Finland ja Secto Rally Finland – rakkalla lapsella on monia nimiä ja komea yli 70 vuoden mittainen historia. Lähes joka vuosi Jyväskylässä ollaan pidetty vähintään Keski-Suomen hienoin, ja samalla myös koko Suomen mittapuulla onnistunut urheilutapahtuma.

Rallin yli 70 vuoden mittaiseen historiaan mahtuu monia ilon ja onnistumisen hetkiä, mutta valitettavasti myös niitä surullisempia muistoja. Vaikka suuret henkilövahinkoja vaatineet onnettomuudet ovat Jyväskylässä olleet harvinaisia – kiitos erittäin tarkkojen järjestelyjen, välillä on sattunut myös pahemmin.

Koeajolle.com keräsi yhteen Jyväskylän suurajojen pahimmat henkilövahinkoja vaatineet onnettomuudet rallin alkuajoista aina tähän päivään asti.

Suomen MM-ralli onnettomuudet
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Neste_Oil_Rally_2010_-_Jari-Matti_Latvala_in_shakedown.jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Vuosi 1960: työmies jäi ralliauton alle

Vuonna 1960 Jyväskylän suurajot ajettiin jo kymmenettä kertaa. Tapahtuma oli kasvanut nopeasti ensimmäisinä vuosinaan, sillä edellisenä vuotena 1959 ralli sai ensimmäisen kerran EM-osakilpailun arvon.

Vaikka rallia ajettiin nyt kymmenettä kertaa, kilpailusta jäi rallikansalle ikäviä muistoja. Tuolloin tapahtui ensimmäinen kuolemaan johtanut henkilövahinko Jyväskylän suurajoissa. Itse onnettomuus ei varsinaisesti liittynyt kilpailuun, vaan rallin siirtymätaipaleelle. Itse tapahtumapaikkakin sijaitsi yllättävän kaukana Jyväskylän tapahtumakeskuksesta, sillä onnettomuus sattui Mikkelin maalaiskunnassa.

Onnettomuudesta ei ole hirveästi tietoa internetissä, mutta Keskisuomalainen on kirjoittanut aiheesta vuonna 2012. Kyseisessä onnettomuudessa menehtyi 50-vuotias työmies, joka jäi saksalaiskuljettaja Eugen Böhringerin ja hänen kartturinsa Herman Socherin yliajamaksi siirtymätaipaleelle osuneella tietyömaalla.

Itse onnettomuus oli sekin epäonnisten sattumusten summa. Työmies jäi ralliauton alle vähän yllättäen, sillä hän ei kuullut auton äänimerkkiä, jonka kuljettajapari ehti antaa. Äänimerkistä huolimatta työmies ei huomannut autoa, sillä oli kuuromykkä.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Vuosi 1965: huoltomies jää alle Luumäellä

Myöskään seuraavasta, eli vuoden 1965 onnettomuudesta ei ole päätynyt internetiin sen suurempia johtolankoja, vaan tässäkin yhteydessä edellä mainittu Keskisuomalaisen artikkeli on ainoa viittaus kyseiseen onnettomuuteen.

Tässäkin tapauksessa uhriksi joutui sivullinen, mutta tällä kertaa rallin varsinainen katsoja. Onnettomuus tapahtui Kannuskosken pikataipaleella Luumäellä. Siellä auton alle jäi Lahtelainen huoltomies, joka katsoi rallia matalasta ojasta.

Oja oli vaarallinen paikka seurata rallia, sillä useimmat kuljettajat olivat merkinneet kyseisen nuotteihin siten, että siitä pystyi tarvittaessa hieman oikaisemaan. Onnettomuus sattui kuljettajaparille Raimo Halm ja Seppo Tiusanen.

Suomen MM-ralli onnettomuus
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:M%C3%A4kinen_and_Aaltonen_-_1965_Rally_Finland.jpg

Timo Mäkinen (edellä) ja Rauno Aaltonen Hippos-erikoiskokeella vuoden 1965 1000 Lakes Rallyssa

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Vuosi 1974: kartturi kuolee sairaalassa

Vuonna 1974 tapahtuma oli kansainvälistynyt jo sen verran, että se tunnettiin nimellä 1000 Lakes Rally. Tänä vuonna tapahtui myös ensimmäinen kuljettajaparille sattunut kuolintapaus.

Onnettomuus sattui rallin avauspäivänä monien tuntemalla Ouninpohjan erikoiskokeella, joka oli rallin viides erikoiskoe. Numerolla 18 startannut Vesa Nieminen menetti Morris Mini 850:n hallinnan törmäten sillankaiteeseen. Nieminen selvisi tilanteesta pienillä kolhuilla, mutta hänen kartturinsa Seppo Jämsä sai vaikeampia vammoja.

Pelastusryhmä sai nopeasti Jämsän ulos autosta, josta hänet kuljetettiin kriittisessä tilassa ambulanssilla Jyväksylän sairaalaan. Jämsän tila näyttikin alkuun jo kohentuvan, sillä seuraavina päivinä lääkärit sanoivat Jämsän paranevan kolarista. 

Jämsän kunto kuitenkin heikkeni yllättäen ja lopulta hän kuoli kymmenen päivää onnettomuuden jälkeen, maanantaina 12. elokuuta 1974. Seppo Jämsä on haudattu kotikaupunkiinsa Keuruulle Keski-Suomen alueelle.

Kuljettajaparilla Vesa Nieminen-Seppo Jämsä oli hyvin paljon kokemusta rallista. Pari olisijoittunut 1000 Lakes Rallyssa vuonna 1971 luokkansa ykköseksi ja kokonaiskilpailussa 30. sijalle. Paria vuotte myöhemmin vuonna 1973 he osallistuivat kisaan, mutta eivät päässeet ralliin maaliin. Seppo Jämsä ajoi eri kuljettajien rinnalla vuodesta 1964.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Vuosi 1981: Raul Falinin kuolema

Seuraava onnettomuus sattui vuoden 1981 suurajoissa. Tästä onnettomuudesta löytyykin jo paljon tarinaa internetin syövereistä, luultavasti siitä yksikertaisesta syystä, että uhri oli varsin nimekäs ja poikkeuksellinen. Onnettomuudessa nimittäin kuoli AKK:n puheenjohtaja Raul Falin, joka oli paikalla järjestäjän asemassa.

Itse onnettomuus oli niin ikään poikkeuksellinen, sillä se tapahtui erikoiskokeen maalin jälkeisellä alueella. Rallin ensimmäisenä päivänä perjantaina 28.8.1981 ajettiin normaaliin tapaan Ehikin erikoiskoe, johon starttasi myös Audi Quattrolla ajanut itävaltalainen Franz Wittmann.

Kaikki meni normaalisti aina erikoiskokeen maaliin asti, kunnes yleisö kiinnitti huomiota yhä maalin jälkeen täyttä häkää ajaneeseen Wittmanniin. Lopulta Wittmannin vauhti pysähtyi vasta sitten, kun hän havaitsi tiellä ihmisiä. Erikoiskokeen maalissa oli Falinin lisäksi myös muita kilpailun toimihenkilöitä, joihin Wittmann osui autollaan.

Muut selvisivät tilanteesta kolhulla, mutta pahimman osuman saanut Falin kuoli välittömästi tapahtumapaikalle. Onnettomuuden syytä selviteltiin pitkään – jopa ihan suomalaisessa oikeusistunnossa asti, joka tosin totesi Wittmannin lopulta syyttömäksi.

Miksi onnettomuus sitten tapahtui? Tälläkin kertaa tekijöitä oli useita. Ensinnäkin tapahtuma-aika oli elokuun lopun iltahämärissä, jossa näkyväisyys alkoi olla rajallista. Lisäksi ilmeisesti katsojat olivat levittäytyneet tien varteen siten, ettei kuljettaja kyennyt näkemään maalista varoittavia tai virallisia maalimerkkejä. Lisäksi tuohon aikaan oli tapana, että reitit nuotitettiin “varmuuden vuoksi” myös 500 metriä maalin jälkeen.

Raul Faninin kuolemasta ja siihen liittyvästä onnettomuudesta on kirjoitettu kattavasti Iltalehdessä vuonna 2018.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Vuosi 1983: kartturi kuolee ulosajossa Pihlajakoskella

Vuonna 1983 sattui jälleen kartanlukijan kuolemaan sattunut onnettomuus. Onnettomuus tapahtui hieman puolenyön jälkeen lauantaina 27. elokuuta 1983 lähellä Kuhmoisten kaupunkia. Tähän aikaan rallissa ajettiin vielä myös yöaikaan. Tapahtumapaikka sijaitsi 800 metriä lähdöstä.

Numerolla 95 lähtenyt Pekka Mällisen kuljettama Ford Escort RS 2000 törmäsi rajusti apukuljettajan puolelta puuhun. Mällisen kartanlukijana toiminutta 36-vuotiasta Reijo Nygrenia lähdettiin viemään välittömästi Jämsän sairaalaan, mutta hän kuoli kuljetuksen aikana. 

Nygren oli kokenut rallikartturi, joka saavutti luokkavoiton ja kokonaiskilpailun 35. sijan vuoden 1979 Jyväskylän suurajoissa. Tämä tapahtui Sunbeam Avengerilla, jonka kuljettajana toimi Pentti Ferm.

Secto rally finland onnettomuus
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1985_Audi_Sport_Quattro_S1.jpg

Hannu Mikkolan Audi Quattro S1, jota käytettiin testeissä vuoden 1985 1000 Lakes Rallyssa. Auton omisti tuolloin Juha Kankkunen.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Vuosi 1984: auto lentää yleisöön Humalamäessä

Vuonna 1984 oltiinkin jo syvällä B-ryhmän hurjissa vuosissa, jolloin sattui ja tapahtui. Vaikka Jyväskylässä näitä sattumuksia oli yleensä harvoin, Humalamäen erikoiskokeella tapahtui yksi keskisuomalaisen rallihistorian suurimmista onnettomuuksista.

Humalamäki oli rallin toinen erikoiskoe ja tapahtumapaikkana toimi niin sanottu Humalamäen hyppysuora, joka oli tuolloin yksi Suurajojen suosikkikohteista yleisölle. Hyppysuoralla oli useita hyppyjä toisensa perään, ja suora tie tarjosi autoille mahdollisuudet uskomattoman pitkille loikille. Ei siis ihme, että yleisö viihtyi kyseisessä kohdassa.

Takavuosina yleisö viihtyi rallissa vähän turhankin hyvin, sillä nykyiset turvasäännöt tuntuivat olevan tuolloin vain suosituksia. Reitin varrella oli kyllä lippusiimat vedettyä merkkeinä turvallisista katselupaikoista, mutta niitä ei juurikaan kunnioitettu. Kun ensimmäinen rohkea ylitti lippusiiman, seurasi kymmeniä tai satoja muita katsojia perässä.

Tähän asenteeseen nivotuu myös Humalamäen onnettomuus, jossa toisena osapuolena oli britti Julian Roderickin kartturinaan David Holmes. Parivaljakon Vauxhall Chevette 2300 HSR lähti kuljettajan heittelehtimään ensimmäisen hypyn jälkeen, ja Roderickin korjausyritykset vain pahensivat tilannetta. Vauhxhall lähti hallinnasta ja pyöri rajusti päin yleisöä, joka ei ehtinyt tilanteessa karkuun.

Tilanne tapahtui äärimmäisen nopeasti ja toisaalta väärillä paikoilla seisoskellut yleisö ei olisi edes kyennyt liikkumaan alta pois. Vauxhall osui pyöriessään useisiin katsojiin, joista vähän eri lähteiden mukaan loukkaantui yhdeksästä yli 20 henkilöön. Näistä loukkaantuneista usea sai vakavia vammoja, mutta kukaan ei kuollut. Myös kuljettajapari loukkaantui onnettomuudessa.

Video tilanteesta löytyy alapuolen YouTube-klipistä.

Onnettomuuden avaintekijä oli kuljettajan kokemattomuus, sekä yleisön huono asennoituminen turvallisuuteen. Tämä ei tosin vaivannut pelkästään suomalaista ralliyleisöä, vaan keskieurooppalaiset rallifanit pyrkivät joskus jopa koskettamaan ohi kiitäviä autoja.

Humalamäen onnettomuudella oli erilaisia seurauksia, joista näkyvin lienee se, että yleisön asettumista pätkälle alettiin seuraamaan tarkemmin. Mikäli yleisö päätyy järjestysmiesten vaatimuksista huolimatta väärille paikoille, saatettaisiin erikoiskoe jopa perua. Lisäksi myös Humalamäen erikoiskoe hyppysuorineen jäi onnettomuusvuoden jälkeen pois kalenterista.

Vuosi 1995: katsoja jää nolla-auton alle

Vuonna 1995 Suomen rallissa oli hieman poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä se ei kuulunut rallin viralliseen MM-sarjaan, vaan kilpailussa jaettiin ainoastaan kaksivetoisten autojen MM-pisteitä. Vaikka pisteitä ei jaettu, niin viivalle lähti kuitenkin kovan luokan autoja, kuten rallin voittanut Tommi Mäkinen Mitsubishi Lancerillaan.

Välivuodella ei ollut sen kummempaa selitystä, kuin tuohon aikaan MM-ralleissa sovellettiin vuorottelujärjestelmää, jossa Suomen rallin oli vuoro antaa tilaa muille. Vuosi 1995 onkin koronavuoden 2020 ohella ainoa vuosi, jolloin Jyväskylässä ei ole ajettu.

Vuoden 1995 Jyväskylän suurajot jäivät historiaan myös vähän surullisemmista syistä, sillä rallin aikana menehtyi yksi katsoja. Hassin erikoiskokeella Jämsässä jäi 20-vuotias heinolalainen nainen Bruno Thiryn ajaman nolla-auton alle. Nainen ei ollut huomannut ajoissa auton tuloa. Hassi oli kilpailun 16. erikoiskoe.

Jyväskylän suurajot onnettomuudet
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SainzFinland1996.JPG

Carlos Sainz ja Ford Escort RS Cosworth vuoden 1996 Neste Rallissa.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Vuosi 1996: Auto lentää yleisöön Harjulla

Jyväskylässä onnettomuudet eivät ole tavanneet toistua kovin nopeasti, mutta jo vuotta myöhemmin saatiin uusi vakava onnettomuus. Tällä kertaa onnettomuus tapahtui Harjun yleisöerikoiskokeella aivan Jyväskylän ytimessä. Onnettomuus tapahtui perjantain ensimmäisellä erikoiskokeella.

Tarkempi onnettomuuspaikka sijaitsi Jyväskylän Pitkäkadulla, jossa on pieni nyppy ja sen takana jyrkkä alamäkeen kaartuva mutka. Reitille numerolla 65 lähtenyt tanskalainen Karsten Rikhardt saapui mutkaan Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan noin 150-160 kilometrin tuntivauhdilla jarruttamatta. Samaisen onnettomuusraportin mukaan Rikhardtin rallikokemus oli vähäistä muihin kuljettajiin verrattuna.

Liiallinen tilannenopeus ja muut ajovirheet aiheuttivat sen, että kuljettaja menetti auton ohjattavuuden. Rikhardtin ajama Mitsubishi syöksyi tien reunassa olleeseen painanteeseen, josta se nousi ilmaan osuen liikennemerkkiin. Auton pudotessa maahan sen pohjapanssari irtosi ja auto nousi ilmaan uudestaan, josta se päätyi lopulta keskelle tiivistä ralliyleisöä.

Videomateriaalia onnettomuudesta löytyy alapuolen YouTube-klipistä.

Kilpailu keskeytettiin välittömästi, sillä vahinkojen määrä huomattiin välittömästi. Ihmisiä oli loukkaantunut monista eri syistä: osa oli jäänyt pakenevien katsojien alle, joku oli törmännyt autoon tai jäänyt sen alle. Lisäksi osa katsojista sai palovammoja rikkoutuneen auton valuttamista jäähdytinnesteistä ja öljyistä.

Suuronnettomuudessa oli yksi onni: kyseessä oli kaupunkierikoiskoe, jossa oli kenties kaikista eniten paikalla ensihoidon ammattilaisia pienellä alueella. Tapahtuman virallisten ensihoitajien lisäksi katsomosta löytyi lukuisia ammattilaisia, jotka pystyivät auttamaan loukkaantuneita. Kaupunkierikoiskokeen keskeisen sijainnin myötä matka Jyväskylän keskussairaalaan oli poikkeuksellisen lyhyt.

Loukkaantuneita oli lopulta peräti 32, joista 9 loukkaantui vakavasti. Tämän lisäksi onnettomuudessa menehtyi belgialainen toimittaja, joka oli ollut katsomossa. Harjun onnettomuus onkin tähän mennessä kaikilla mittareilla mitattuna pahin Jyväskylän suurajoihin liittyvä onnettomuus.

Onnettomuustutkintakeskuksen raportin lisäksi onnettomuuteen voi tutustua Ylen tuottamasta ohjelmasta nimeltä Satunnaiset sankarit, jossa onnettomuutta muistelee kaksi henkilöä: uhri ja auttaja.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Vuosi 1999: kivi lentää yleisöön Hippoksella

Harjun tapahtumien jälkeen Jyväskylässä ei olla enää onneksi saatu vainajia, mutta loukkaantuneita on valitettavasti vielä näkynyt satunnaisesti. Yksi tilanne oli vuoden 1999 rallissa, jossa 10-vuotias palokkalainen poika loukkaantui vakavasti.

Tällä kertaa ralliauto ei ajautunut yleisöön eikä tilanteeseen liittynyt minkäänlaista kolaria, mutta ohi ajaneesta ralliautosta sinkosi iso kivi, joka päätyi pojan vasempaan poskeen Hippoksen erikoiskokeella.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Vuosi 2001: auto yleisöön Mökkiperällä

Kaksi vuotta myöhemmin nähtiin jälleen kerran tilanne, missä ralliauto päätyi epäonnisesti yleisön joukkoon. Tilanteessa loukkaantui kaksi katsojaa, kun italialainen Massimo Macaluso ajoi ulos tieltä Fiat Punto Super 1600:llaan.

Onnettomuus tapahtui Jyväskylän MM-rallin neljännellä erikoiskokeella, joka oli monille tuttu Mökkiperä. Vaikka tilanne oli uhkaava, niin lopputulema ei ollut onneksi kovinkaan paha. Nämä kaksi loukkaantunutta saivat tilanteessa vain vähäisiä vammoja.

Neste Rally onnettomuudet kuolemat
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marcus_Gr%C3%B6nholm_-_2004_Rally_Finland.jpg

Marcus Grönholm ja Timo Rautiainen juhlivat Neste Rallin voittoa vuonna 2004.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Vuosi 2004: Auto yleisöön Parkkolassa

Myös vuonna 2004 ralliauto päätyi yleisöön, kun Ari Laivolan ohjaama N-ryhmän Mitsubishi syöksyi ulos Parkkolan erikoiskokeella, joka oli rallin toinen erikoiskoe.

Turmassa loukkaantui neljä ihmistä, mutta tuoreeltaan tilanteesta uutisoineen MTV:n mukaan vammat olivat melko lieviä. Iltasanomat tiesi vuorostaan kertoa, että neljästä loukkaantuneesta mieskatsojasta kaksi oli suomalaisia ja kaksi virolaisia. Kolme selvisi vähin vammoin, mutta neljäs sai luunmurtumia lantionseutuun, kun häneen osui auton kaatama puhelinpylväs.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Pian 20 vuotta ilman vakavia onnettomuuksia

Vaikka jokainen vakava onnettomuus on aina liikaa, tämä artikkeli on hienoa päättää sanoihin siitä, miten ajan myötä turvallisuus rallissa on kasvanut merkittävästi. Viimeisimmästä kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta on kulunut jo neljännesvuosisata, ja myös loukkaantumisia vaatineita onnettomuuksia ei niitäkään ole nähty sitten vuoden 2004.

Jyväskylän suurajojen historia onnettomuuksissa voi näyttää hurjalta, mutta se ei varsinaisesti ole sitä. Tapahtumalla on yli 70 vuoden mittainen historia, ja siihen on osallistunut vuosien varrella tuhansia autokuntia.

Lisäksi kuolemaan johtaneita onnettomuuksia on tapahtunut takavuosina myös Suomen ulkopuolella, joista meille suomalaisille tunnetuin lienee Henri Toivosen hengen vaatinut onnettomuus Korsikalla 1986. Tuo Toivosen onnettomuus onkin ollut suuri vedenjakaja rallimaailmassa, jonka jälkeen turvallisuus on parantunut askel askeleelta.

Viimeisin kuljettajaparin kuolemaan johtanut onnettomuus kansainvälisesti MM-rallissa on nähty vuonna 2005, jolloin Markko Märtinin ulosajon seurauksena tämän kartanlukija Michael Park menehtyi.

Myös katsojille sattuneet onnettomuudet ovat pysyneet harvinaisuuksia. Harjun onnettomuuden jälkeen rallissa on sattunut vain yksi kuolemantapaus. Tämä tapahtui tammikuussa 2017, kun Monte Carlon MM-rallissa Hayden Paddon menetti autonsa hallinnan jäisellä tiellä ja osui mutkassa noin 50-vuotiaaseen espanjalaiskatsojaan, joka oli kuvaamassa rallia.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat