Hyrysysy automobiili kaara motorwagen

Automobiili, hyrysysy, kaara vai pirssi – mistä autojen nimet ovat tulleet?

Me kutsumme nelipyöräistä ajoneuvoa nykyään autoksi, mutta aikoinaan nimiä on ollut monia, joista osalla on takanaan erikoinen tarina.

Auto on sellainen kapistus, jolla riittää lempinimiä. Pelkästään ajoneuvoihin yleisesti liittyviä lempinimiä on jo todella paljon, ja kun lempinimiin lisätään myös merkit ja mallit, lista alkaa olla lähes loputon.

Tässä artikkelissa käymme läpi hieman alkuperäisiä autoihin liittyviä termejä, joita riitti alkuvaiheessa paljon. Eri kielissä autosta on olemassa hyvinkin erilaisia termejä, ja niiden alkuperät ovat aina omanlaisia. Yleisimmin sanat ovat kuitenkin lainattu jostain toisesta kielestä, jonka jälkeen ne on mukautettu omaan kieleen sopivaksi.

Hyrysysy automobiili kaara motorwagen

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Automobiili

Automobiili lienee tunnetuin termi autoista, joka lähti elämään lähes välittömästi autojen yleistyessä 1800-luvun lopussa. Alkujaan termi on lähtenyt liikkeelle ranskan kielessä, mutta ranskalaiset lainasivat sanan antiikin kielistä. Sana auto tulee vanhasta kreikan kielestä ja mobile taas latinasta. Näiden kahden sanan yhdistelmä, automobile, voidaan kääntää vapaasti tarkoittaen ”itse liikkuvaa”, kuten ilman hevosten apua liikkuva vaunu käytännössä liikkui.

Suomen kielessä automobiili lyheni melko nopeasti muotoon auto. Automobiili-sana lainattiin yllättäen ruotsin kielestä, jossa autosta käytettiin termiä automobil. Jos Suomessa automobiili lyheni muotoon auto, niin Ruotsin puolella lyhennys tehtiin toisesta päästä, jolloin jäljelle jäi bil.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Motorwagen

Vaikka automobiilia pidetään alkuperäisenä nimeä autolle, se ei varsinaisesti ole kuitenkaan auton alkuperäinen termi. Historian ensimmäisenä autona pidetään Karl Benzin vuonna 1885 julkaisemaa kolmipyöräistä ja bensiinikäyttöistä ajoneuvoa, josta Benz itse käytti termiä motorwagen. Motorwagen voidaan suomentaa moottorivaununa.

Vaikka auton virallinen nimi oli Benz Patent-Motorwagen, keksinnöstä alettiin puhua myöhemmin automobiilina, eli alkuperäinen moottorivaunu ei jäänyt elämään sen suuremmin kansan suuhun.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Kaara

Joku saattaa miettiä sitä, mistä ihmeestä tulee sitten englanninkielinen nimitys car, jolla ei ole mitään tekemistä aiempien termien kanssa. Termin alkuperästä on olemassa useampiakin teorioita. Se voi olla joko latinasta, jossa carrum tai carrus tarkoittaa pyörillä varustettua ajoneuvoa. Vaihtoehtoisesti nykyisen Normandian alueella kaksipyöräisiä vaunuja kutsuttiin carre-sanalla, joka levisi myöhemmin myös englantiin.

Molemmat teoriat pohjautuvat kuitenkin samaan alkuperään. Gallialaiset käyttivät termiä cariot, joka viittasi oikeastaan mihin tahansa pyörillä varustettuun hevosvetoiseen ajoneuvoon, kuten kärryihin, vaunuihin tai vankkureihin.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Hyrysysy

Moni ei tätä tiedä, mutta myös suomalaiset ovat koittaneet keksiä autolle täysin omaa termiä. Tämä tarina ajoittuu 1900-luvun alkuun, jolloin Suomessa vallitsi muutenkin vahva “suomentaminen aikakausi”. Samoihin aikoihin monia ruotsinkielisiä sukunimiä käännettiin suomalaisempiin muotoihin.

Toisin kuin monissa muissa kielissä, suomalaiset eivät lähteneet miettimään autolle mitään lainasanaa, vaan uusi sana haluttiin kehittää täysin puhtaalta pöydältä. Kenties tunnetuin suomenkielinen nimi autoista oli hyrysysy. Sanan esitteli Abel Klami Suometar-lehden kilpailussa vuonna 1907.

Sana päätyi jopa hetkeksi aikaa sanakirjaan asti korvaamaan automobiilia, mutta lopulta se väistyi auto-termin tieltä 1920-luvulla. Hyrysysy oli terminä vaikea ja pitkä, minkä takia se jäi ytimekkään auton jalkoihin. Toisaalta hyrysysy oli alusta alkaen melko sympaattinen nimi, joten se jäi elämään joissakin yhteyksissä. Esimerkiksi Fazerilla oli 1900-luvun alussa Hyrysysy-niminen makeinen, jonka kääreissä oli auton kuva.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Pirssi

Termi pirssi liitetään useimmiten taksiin, mutta sen historia ei ole pelkkää taksia. Sana ei ole ollut koskaan virallisessa käytössä, mutta pirssi on elänyt monissa erilaisissa yhteyksissä puhekielen puolella. Sanan alkuperä tulee itärajan takaa venäjän kielestä ja sanasta birža. Birža on luultavasti tullut Venäjälle joko Saksasta tai Hollannista, jossa se tarkoitti myös pörssiä.

Taksiin liittyvä termi lienee saaneen alkunsa juuri tästä yhteydestä. Ennen kuin pirssi liitettiin nimenomaan taksiautoon, pirssillä tarkoitettiin vuokra-autoa.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat