Proto-Sisu on ensimmäinen merkittävä kotimainen maasto-kuorma-auto, jota valmistettiin yli 500 yksilöä.
Puolustusvoimien logistinen kalusto oli vielä 1960-luvulla varsin kehnossa jamassa. Armeijalla ei ollut kovinkaan paljoa kuorma-autoja, ja jos niitä oli, niin kalusto oli hyvinkin kirjavaa ja ennen kaikkea melko huonosti maastossa kulkevaa sellaista.
Talvi- ja jatkosodista oli tuolloin aikaa noin parikymmentä vuotta. Suomen ajautuessa kohti talvisotaa syksyllä 1939 lähes koko suomalainen autokanta määrättiin armeijan käyttöön. Välirauhan aikana Suomi hankki armeijalle käyttöön mm. Hävittäjä-Fordeja, mutta ne eivät olleet millään mittarilla maastokuorma-autoja.
Näiden kuorma-autojen “perintö” eli vielä sotien jälkeenkin, sillä koko armeijan kalusto koostui ensisijaisesti maantielle suunnitelluista kuorma-autoista. Mitta tuli täyteen keväällä 1963, jolloin puolustuslaitos lähti toteuttamaan projektia, jossa tarkoituksena oli rakentaa armeijan standardit täyttävä yleisajoneuvo.
Sisu mukaan sotilasajoneuvoihin
Puolustusvoimat tarvitsi siis ketterää, maastokelpoista ja vetokykyistä kuorma-autoa armeijan tarpeisiin. Valmista ratkaisua ei ollut ostettavissa ulkomailta, joten katseet kohdistettiin suomalaiseen kuorma-autovalmistaja Sisuun, joka lähti rakentamaan armeijan käyttöön soveltuvaa maastokelpoista ja 4000 kilogramman kantavuuden ajoneuvoa.
Puolustusvoimilla ja Sisulla ei tuohon aikaan ehtinyt olla vielä kovin paljoa yhteistyötä, mitä nyt “väkisinkin” suomalainen kuorma-autovalmistaja joutui valtion kanssa olemaan tekemisissä. Oikeastaan ainoa kontakti puolustusvoimien ja Sisun välillä oli vuonna 1960 esitelty Kärppä-Sisu, joka oli suunnattu lähinnä jakelukäyttöön ja kevyeksi varuskuntakuorma-autoksi.
Kotimaisuutensa lisäksi Sisu oli jo tuolloin profiloitunut oikein laadukkaana ja kotimaisena autovalmistajana, joten valinnan kohdistuminen Sisuun ei ollut yllätys. Uusi auto tulisi kuitenkin olemaan jotain sellaista, mitä Sisu ei ole vielä koskaan aiemmin tehnyt, eli maastokelpoinen ja nelivetoinen kuorma-auto.
Lähtökohdista huolimatta Sisu lähti viemään eteenpäin projektia, jota kehiteltiin yhdessä puolustusvoimien kanssa tavoitteena luoda kuorma-auto jääkäripataljoonien käyttöön. Suunnitteluprojektista vastasi yli-insinööri Uoti Hartikainen.
Proto-Sisun ensimmäinen vaihe: KB-45
Sisulla ei ollut aiemmin minkäänlaista sotilasajoneuvokokemusta. Ensimmäinen prototyyppi kuorma-autosta rakennettiin Fleminginkadun kokeiluosastolla. Auto oli siinä mielessä historiallinen, että se oli viimeinen Sisun omalla AMI-bensiinimoottorilla varustettu yksilö. Mallin ensimmäinen versio oli nimeltään KB-45 ja se rullasi tehtaalta ulos maaliskuussa 1964.
Auto oli hyvin pitkälle Sisun omaa käsialaa. Suurin ulkomailta tullut komponentti oli ajoneuvon akselit, jotka olivat englantilaisen Kirkstallin valmistamat. Myös moottori oli Leylandin tekemä. Sisun mukaan auton kotimaisuusaste oli 55-70 prosentin paikkeilla.
Tuore kuorma-auto sai hyvin pian Sisun insinöörien ja armeijan henkilöstön keskuudessa lempinimen Proto, jolla viitattiin tähän prototyyppiin. Jostain syystä tuo Proto-nimi jäi elämään varsin vahvasti, ja tästä syystä kyseisen kuorma-auton kaikkia myöhäisempiäkin malliversioita kutsuttiin Proto-Sisuksi.
Muuttuvia vaatimuksia
Ensimmäisen prototyypin alku ei ollut täysin kivuton. Heti valmistumisen jälkeen puolustusvoimien johto olikin yllättäen sitä mieltä, että auton akseliväliä tulisikin lyhentää 30 senttiä. Tämä perustui puolustusvoimien sisäisiin standardeihin, missä laskettiin suomalaisen metsikön olevan sen verran tiheää, että auton pituutta piti karsia maastokelpoisuuden ylläpitämiseksi.
Yllättävä käänne ei ollut ihan silkka läpihuutojuttu. Muutos aiheutti suunnattomia ongelmia, sillä vaihteistoa ja alennusvaihdetta ei voinut sovittaa suunnitellusti. Vaihteistojen välillä ollut nivelakseli piti korvata monimutkikkaammalla hammasholkkijärjestelmällä, joka mahdollisti lyhyemmän keskinäisen etäisyyden.
Tässä kohti puolustusvoimat halusi ajoneuvon olevan myös diesel, eli alkuperäisestä bensiinimoottorista tulisi päästä eroon. Bensiinin korvaaminen dieselillä ei ollut läpihuutojuttu, vaan se tuotti hankaluuksia, mutta kaikki ongelmat saatiin kuin saatiinkin ratkaistua.
Alkukankeuksien jälkeen oltiin päästy siihen tilanteeseen, että malli oli valmis sarjatuotantoa varten. Puolustusvoimat oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen, minkä myötä se tilasikin heti mukavan määrän Proto-Sisuja.
Ensimmäiset 18 autoa toimitettiin puolustusvoimille 1.9.1965. Niitä käytettiin pääasiassa kenttä- ja ilmatorjuntatykkien vetäjinä. Jo tässä vaiheessa oli selvää, että koko puolustusvoimien kuorma-autokanta tulisi perustujaan ajan myötä Sisu KB-45-malliin. Myöhemmin kaluston määrää kasvatettiinkin tasaiseen tahtiin ja vuonna 1970 Puolustusvoimilla oli käytössään jo kaikkiaan 83 KB-45-mallia, joista kaksi oli rakennettu paloautoiksi.
Proto-Sisu kulki metsässä
Proto-Sisusta oli erittäin ketterä etenemään maastossa. Tästä ominaisuudesta saadaan kiittää lyhyttä akseliväliä sekä kiertyvää runkoa, joiden ansiosta epätasaisessakin maastossa pyörät pysyvät maassa. Myös moottorin sijoittaminen heti hytin taakse lavalle oli hyvä veto, sillä se piti auton hyvinkin tasapainoisena. Auton maavara oli akselien alla 32 senttimetriä, mutta kahlaussyvyys peräti metrin.
Testien mukaan Proto-Sisu kykeni etenemään 60 asteen mäkiä, sekä pysymään pystyssä peräti 45 asteen kallistumassa. Lisäksi auto oli melko pienikokoinen, mikä teki siitä ketterän. Proto-Sisu mahtui kulkemaan ahtaistakin väleistä.
Proto-Sisun varusteisiin kuului alusta alkaen ohjaustehostin, paineilmahydrauliset jarrut, 14,5-20″-kokoiset matalapainerenkaat sekä 6000kg vetokyvyllä oleva vissi, jolla voitiin vetää autoa kumpaan tahansa suuntaan. Vinssin ansiosta Proto-Sisu pääsi tarvittaessa irti huonoistakin paikoista.
Proto-Sisu saa jatkoa: A-45 ja AH-45
Vuonna 1970 tuotanto oli päässyt siihen tilanteeseen asti, että oli hyvä hetki miettiä seuraavaa malliversiota. Myöhemmin samana vuonna esiteltiin seuraajamalli A-45, jonka ainoa merkittävä ero oli akseleissa. Edellisessä KB-45-mallissa olleet Kirkstallin valmistamat akselit oli korvattu Sisun omaa suunnittelua olevilla planeettavälitteisillä akseleilla.
Uuden A-45-mallin sarjatuotanto päätettiin aloittaa Hämeenlinnassa. Myöhemmin Hämeenlinnan kapasiteetti jäi kuitenkin pieneksi, minkä vuoksi osa autoista kuitenkin koottiin Sisun pääasiallisella Karjaan tehtaalla.
Eivätkä Proto-Sisun versioinnit loppuneet vielä tähänkään. Myöhemmin A-45-mallista kehitettiin muunnelma nimeltään AH-45, jossa oli mukana lisähydrauliikkaa. Tämä järjestelmä oli koeponnistettu jo KB-45-mallin kanssa, jolloin projektia veti diplomi-insinööri Ilmari Louhio. Lisähydrauliikan ansiosta autoon voi kytkeä Sisu-nestemoottoreilla varustetun perävaunun, jolloin yhdistelmän maastokelpoisuus parani merkittävästi.
Proto-Sisun tekniikka
Proto-Sisun moottorina toimi Leylandin valmistama EO.401 -suorasuihkutusdiesel, joka varusteltiin AH-45-mallissa vielä turboahtimella. Tämän lisäksi osa Proto-Sisuista oli varustettu kotimaisella Valmet 611CA -moottorilla, jolloin näistä käytettiin nimitystä A-45-CI.
Huomattavasti harvinaisempien Proto-Sisujen kohdalla voidaan mainita malli A-45 GM, jonka viimeiset kirjaimet viittaavat amerikkalaiseen autojätti General Motorsiin. Auton moottorina toimi Detroitin V8-diesel ja vaihteistona GM:n kolmevaihteinen automaatti. Näitä autoja tehtiin vain neljä kappaletta ja niitä luultavasti tarjottiin ulkomaille viranomaiskäyttöön.
Sekä etu- että taka-akselit oli varustettu tasauspyörästöjen lukoilla. Proto-Sisu oli melkoinen tilaihme, johon mahtui lähes koko joukkue kerralla. Ohjaamossa on kuljettajan vierellä paikka kahdelle apukuljettajalle sekä lavalle sai ahtautua virallisten standardien mukaan peräti 27 henkilöä. Luonnollisesti miehistö istui lavalla ilman minkäänlaisia istuimia tai turvavöitä, mikä tuntuu näin 2000-luvulla suorastaan pelottavalta.
Proto-Sisu siirtyy puolustusvoimilta harrastajille
Proto-Sisun pääasiallinen asiakas oli Puolustusvoimat, mutta muitakin asiakkaita löytyi. Esimerkiksi VR hankki muutamia Proto-Sisuja auttamaan raideliikenteen huolto- ja korjaustöissä. Tämän lisäksi Proto-Sisu keräsi mainetta ja kunniaa ulkomailla rauhanturvaamistehtävissä, mikä loi Panssari-Sisulle oivan alustan ponnistaa markkinoille.
Proto-Sisua valmistettiin reilun 15 vuoden ajan. Tuotanto alkoi vuonna 1965 KB-45-mallin muodossa, ja vuonna 1970 alkoi A-45- ja AH-45-mallien tuotanto. Proto-Sisun tuotanto kesti aina vuoteen 1982, jonka jälkeen sen korvaajaksi syntyi niin ikään Sisun valmistama kuorma-auto, Sisu SA-150. Kenties parhaiten auto tunnetaan kuitenkin nimellä Masi.
Puolustusvoimat on jo pidemmän aikaa huutokaupannut käytöstä poistettuja Proto-Sisuja. Vaikka armeijan käytössä Proto-Sisua ei enää näe, on auto saavuttanut suurta suosiota yksityisten harrastajien keskuudessa. Proto-Sisut ovat suosittuja niin offroad-miesten, sotilasajoneuvoharrastajien, masinistien sekä vanhempien autojen harrastajien keskuudessa.
Proto-Sisun perintö elää kuitenkin yhä puolustusvoimissa, sillä vuodesta 2010 alkaen armeijan käytössä on ollut reilut 200 kappaletta Sisu A2045 -maastoajoneuvoja. Kuten tarkkasilmäisimmät huomaavat, auton nimessä on selvä viittaus Proto-Sisuun, eli A45-malliin.
Nyt luetuimmat