Ford Focus RS500

Ford Focus RS500 – heille, joille tavallinen RS-Focus ei riittänyt

Mattamusta erikoismalli Ford Focus RS500 oli historian nopein Focus, joka saa todennäköisesti pitää tittelinsä maailman tappiin saakka.

Ford Focus RS eli 2000- ja 2010-lukujen taitteessa suurinta kultakauttaan. Ford oli vahvistanut vuoden 2007 lopulla, että myös toinen Focus-sukupolvi saa oman RS-mallinsa. Ensimmäisen sukupolven RS-Focus oli saanut jo suuren suosion noin 4500 myydyllä yksilöllä, joten odotukset toista sukupolvea kohtaan olivat suuret.

Toisen sukupolven Ford Focus RS tuli myyntiin vuonna 2009. Se oli pohjimmiltaan vieläkin väkevämpi painos Ford Focus ST MK2:sta, sillä molemmat jakoivat saman tekniikan viisisylinterisestä 2,5-litraisesta Volvon Duratecista lähtien. RS-mallin kohdalla tehotkin oli saatu sopivasti yli 300 hevosvoiman, mikä oli hurja määrä etuvetoiselle autolle.

Vuotta myöhemmin, eli vuonna 2010 Ford halusi ottaa vieläkin enemmän irti RS-brändistä, ja historian havinan kera tehtiin vielä askelta hurjempi painos Ford Focus RS-mallista. Tämä painos sai nimeksi Ford Focus RS500, ja kuten nimi vihjaa, erikoispainoksen koko rajoitettiin 500 kappaleeseen.

Ford Focus RS500
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ford_Focus_RS_500.JPG

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Historia toistaa itseään – Ford Sierra Cosworth RS500

Fordille 500 yksilön erikoispainos kilpailuhenkisestä kansanautosta ei ollut mikään uusi juttu. Itse asiassa yhtiö päätti toistaa saman tempun, jonka se oli tehnyt aiemmin Ford Sierran kanssa. Ford Sierrasta tehtiin aluksi räyhäkkäämpi Cosworth RS -painos, josta tehtiin vuorostaan vieläkin enemmän kilparadoille suunnattu 500 kappaleen erikoispainos nimeltä Ford Sierra Cosworth RS500.

Ford Sierra Cosworth RS:n valmistus oli alkanut vuonna 1986, ja tässäkin tapauksessa RS500-malli seurasi jo seuraavana vuotena. Mike Moretonin tiimi kehitti evoluutioversion, jonka tarkoituksena oli tehdä autosta lyömätön kilparadoilla. Tästä syystä Sierra Cosworth RS500:n erot koskivat lähinnä moottoria paria ulkoista yksityiskohtaa lukuun ottamatta.

Ford onnistui saamaan RS500-Sierrasta tehoa irti 225 hevosvoimaa, mikä oli 20 hevosvoimaa enemmän kuin “tavallisessa Sierra Cosworth RS:ssä”. Ulkoisesti autossa oli uutta useat RS500-merkit, suuri takaspoileri (joka kasvoi vielä suuremmaksi Ford Escort RS Cosworthissa), sekä musta väri. Fordin tavoite oli aluksi tuottaa kaikki 500 yksilöä mustana, mutta 56 valmistui valkoisena ja 52 sinisenä.

Ford Sierra Cosworth RS500
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ford_Sierra_RS500_(15833002095).jpg

Ford Sierra Cosworth RS500 oli legendaarinen auto 1980-luvulla, josta myös RS500-Focus osaltaan polveutuu.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Paljon tuttua Ford Focus RS500:ssa

Yhtäläisyyksiä RS500-Focuksessa ja RS500-Sierrassa on ainakin se, että molemmat olivat hurjempia painoksia jo ennestään tehokkaasta autosta. Molemmat autot syntyivät myös pian alkuperäisen lanseerauksen jälkeen ja menivät kaupaksi lähes välittömästi. Myös musta väri yhdisti näitä kahta autoa.

Siinä missä Ford Sierra Cosworth RS500 suuntasi kilpa-autoiluun, Ford Focus RS500 ei päätynyt moottoriurheiluun, vaan kaikki yksilöt myytiin autokeräilijöille ja siviililiikenteeseen. Focus RS500:lla ei ollut siis samanlaista menestystä moottoriurheilussa kuin Sierralla, vaikkakin Ford Focus RS WRC niittikin menestystä rallissa.

Ford Focus RS500:ssa oli myös pohjimmiltaan sama tekniikka kuin tavallisessa RS-Focuksessa. RS500-malliin saatiin puristettua autosta irti vielä 45 lisähevosta, joka teki autosta peräti 350-hevosvoimaisen. Myös RS500 oli hieman poikkeuksellisesti vain etuvetoinen. Vaihteistona autoissa toimi aina kuusivaihteinen manuaalivaihteisto.

Ford Focus RS500
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ford_Focus_RS500_-_Flickr_-_Supermac1961.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Viimeinkin pelkkää mustaa – ja tuplana

Ford Sierran Cosworth RS500:n kohdalla Fordilla oli ollut vahva visio siitä, että kaikki autot olisivat väriltään mustia, mutta syystä tai toisesta tämä linjaus ei pitänyt loppuun saakka. Ehkä juuri tästä syystä Ford Focus RS500:n kohdalla auton värin suhteen tehtiin melko poikkeuksellinen ratkaisu.

Tällä kertaa kaikki 500 yksilöä saivat ylleen mustan värin, joka kantoi nimeä Panther Black. Ja kenties vanhaa “virhettä” minimoidakseen Ford keksi teippauttaa kaikki autot vielä erikseen mattamustalla teippauksella, eli heti valmistumisen jälkeen autot suuntasivat teippivalmistaja 3M:n tehtaalle Saksan Frankfurtin lähistölle, jossa ne saivat ylleen mustan teippikerroksen.

Musta väri onkin selvästi helpoin tapa erottaa RS500-malli tavallisesta RS-mallista. Tavallisia Ford Focus RS-malleja ei tehty lainkaan mustana, vaan värivaihtoehdot olivat huomionvihreä, sininen ja valkoinen. Muita tunnistettavia yksityiskohtia RS500-mallissa ovat lukuisat RS500-merkit, mustat vanteet ja punaiset jarrusatulat. Spoileriin ei tällä kertaa tehty muutoksia, eli se on samanlainen kuin tavallisessa RS-mallissa.

Ford Focus RS500
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ford_Focus_RS_500_Heck.JPG

Ford Focus RS500:n teema on hyvinkin mustanpuhuva kaikkia yksityiskohtia myöten.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

500 yksilöä myydään supernopeasti – jopa Suomessa

RS500-Sierran tavoin autoja valmistettiin vain ja ainoastaan tasan 500 kappaletta – ei yhtään vähempää, eikä yhtään enempää, vaikka autoille riittikin hurjasti kysyntää.

Ilmeisesti nostalgia Sierra-ajoista vetosi Fordin asiakaskuntaan, sillä kaikki 500 yksilöä myytiin loppuun ennen kuin niiden myynti ehti edes alkaa. Tieto uudesta Ford Focus RS500:sta julkistettiin yleisölle huhtikuussa 2010, ja joillakin markkinoilla auto myytiin välittömästi loppuun, vaikkei edes sen hintaa oltu ehditty julkistaa.

Iso-Britannia on ollut tunnetusti yksi suurimpia markkinamaita Fordille, ja tästä johtuen RS500:n myynti oli poikkeuksellisen nopeaa etenkin Brittein saarella. Tekniikan Maailman mukaan autot myytiin loppuun vain 12 tunnissa tiedon julkistamisesta – siitäkin huolimatta, että Iso-Britanniaan meni kaikkiaan 101 kappaletta 500 autosta.

Jotain erikoispainoksen suosiosta kertoi sekin, että Suomeen oli varattu 10 kappaletta, eli poikkeuksellisen monta yksilöä. Vaikka Ford Focus RS500 maksoi Suomessa hulppeat 58 630 euroa (lähes neljän perus-Focuksen verran), kaikki 10 Suomi-yksilöä löysivät nopeasti ostajansa.

Ford Focus RS500
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:DSC_0583_(14845473487).jpg

Etualalla musta Ford Focus RS500 ja taustalla “tavalliset” Ford Focus RS-mallit vihreänä ja valkoisena.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Historian nopein Ford Focus

Vaikka perusmallin Ford Focus RS:n suoritusarvot olivat jo kovat, RS500-malli onnistui saamaan autosta vielä enemmän irti. Ford Focuksen kohdalla erot RS ja RS500-mallien erot suoritusarvoissa olivat jopa Sierra-aikojakin hurjemmat.

Alapuolen taulukossa on tehty vertailua kolmen toisen sukupolven Ford Focuksen tehomallin välillä. Autot soveltuvat hyvin vertailtavaksi, sillä kaikki kolme perustuvat pohjimmiltaan samaan moottoriin.

Ford Focus STFord Focus RSFord Focus RS500
Moottori2,5 litran 5-sylinterinen Duratec2,5 litran 5-sylinterinen Duratec2,5 litran 5-sylinterinen Duratec
Teho225 hv305 hv350 hv
Vääntö320 Nm440 Nm460Nm
Kiihtyvyys (0-100 km/h)6,8 sek5,9 sek5,6 sek
Huippunopeus241 km/h261 km/h263 km/h

Ford Focus RS500 sai jo tuoreeltaan maineen “siihenastisen historian nopeimpana Focuksena”. Tätä Fordilla ei todennäköisesti osattu arvata vuonna 2010, mutta tällä hetkellä näyttää uhkaavasti siltä, että Ford Focus RS500 saa jäädä myös tulevaisuudessakin historian nopeimmaksi Focukseksi.

Ford Focuksen kolmas sukupolvi sai oman RS-mallinsa vuonna 2016, mutta erilaisista huhupuheista huolimatta, se joutui tyytymään “vain tavalliseen RS-malliin” ilman RS500-painoksia. Lisäksi kun Ford on puhunut Ford Focus RS:n jäävän tulevaisuudessa ilman seuraajaa, jäänee Ford Focus RS500 historiaan kaikista nopeimpana Focuksena.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat