Brittiläinen autovalmistaja Aston Martin tunnetaan hienoista ja kalliista autoista, mutta merkin Aston Martin Cygnet oli erikoinen poikkeus.
Uuden automallin lanseeraus ei ole aina helppoa. Ei edes silloin, vaikka sen tekisi tunnettu huippuautovalmistaja. Lanseerauksen onnistuminen vaikeutuu huomattavasti silloin, kun autovalmistaja haluaa vallata markkinoita sille aiemmin vieraasta segmentistä.
Aston Martinin nimi on varmasti tuttu kaikille autoista kiinnostuneille sekä leffafaneille. Onhan Aston Martin ollut monesti esimerkiksi James Bondin uskollinen ratsu sarjan elokuvissa.
Sen sijaan Aston Martinin automalli Cygnet ei päässyt elokuviin, eikä se jäänyt historiaan kovin hyvässä valossa. Auton tarina on varsin erikoinen, eikä siitä ole puuttunut käänteitä.
Aston Martin haastaa Smartin
Aston Martin Cygnet julkistettiin yleisölle vuonna 2010. Auto ei ollut kovin tavanomainen Aston Martin, vaan kompakti kaupunkiauto. Se oli samalla auto, jonka tapaisia Aston Martinin historiassa ei oltu totuttu näkemään.
Koska segmentti oli Aston Martinille vieras, turvautui valmistaja vähemmän yllättävästi muiden valmistajien apuun. Cygnetin tapauksessa apua tuli Japanista, kun Toyota oli vahvasti mukana Cygnetin valmistuksessa. Itse asiassa koko auto perustuukin Toyota iQ-malliin.
Cygnetin suurimmat kilpailijat eivät tulleet kuitenkaan Japanista, vaan Euroopasta. Mallin oli tarkoitus kilpailla markkinoista erityisesti Smart Fortwon kanssa. Smart Fortwo on profiloitunut isojen kaupunkien autona, joka kulkee ketterästi ahtailla kaduilla sekä mahtuu kapeisiin parkkiruutuihin.
Kaupungistumisen lisäksi Aston Martin koitti ratsastaa muillakin trendeillä, kuten ympäristöystävällisyydellä sekä säästämisellä. Yksi syy Cygnetin lanseeraukselle oli toimitusjohtaja Ulrich Bezin mukaan paineet vähäpäästöisen auton luomisesta, sekä Aston Martinin tarkoitus tarjota autoja myös talouden vaikeina aikoina. Cygnet oli tässä mielessä hyppy suoraan altaan syvään päähän.
Pelkkä merkki ei aina riitä
Aston Martin Cygnet oli täysiverinen Toyota alustaa ja tekniikkaa myöten, joskin Cygnet valmistettiin Japanin sijaan Isossa-Britanniassa. Sisustasta Aston Martin teki merkille tyypillisesti huomattavasti Toyota iQ:ta näyttävämmän. Muuten autojen väliset eroavaisuudet olivat melko mitättömiä.
Vaikka Cygnet ja iQ olivat teknisesti lähes identtisiä autoja, niiden hintalaput eivät olleet identtisiä. Aston Martin Cygnet maksoi peräti 30 000 – 50 000 puntaa, kun taas Toyota iQ maksoi noin 15 000-20 000 puntaa. Voidaankin siis sanoa, että yhden Aston Martin Cygnetin hinnalla olisi saanut lähes kolme Toyotan iQ-mallia.
Cygnetissä on paljon samankaltaisuuksia niin ikään jo edesmenneen Mercedes-Benz X:n kanssa. Mercedes halusi lähteä valmistamaan omaa pickupia, koska sellainen puuttui Mersun tuoteperheestä. Koska kokemusta lava-auton rakentamisesta ei ollut, turvautui myös Mersu muiden merkkien apuun ja tässäkin tapauksessa apu löyty Japanista Nissanin muodossa.
Mercedes-Benz X-luokan ongelma olikin siinä, että etenkin ensimmäiset yksilöt olivat käytännössä Nissan Navaria Mercedeksen hintalapulla. Mersu lisä vailla Mersun ominaisuuksia oli monelle yksinkertaisesti liikaa, joten valmistus lakkasi jo muutaman vuoden jälkeen.
Suuret tavoitteet muuttuvat suuriksi pettymyksiksi
Kun Aston Martin Cygnet julkaistiin keväällä 2010, valmistajalla oli laskenut mallin vuosituotannoksi 4000 kappaletta uusia Cygnet-autoja vuodessa. Pienen auton varaan laskettiin siis ihan merkittävä myynti heti alusta alkaen.
Sen sijaan toteutuneet valmistusmäärät ovat Aston Martinin kannalta suorastaan surullisia. Autoa myytiin koko sen parin vuoden historian aikana vain noin 300 kappaletta, eli alle kymmenys sen vuositavoitteesta. Jos väännetään veistä haavassa ja suhteutetaan valmistusmäärää erimerkiksi joidenkin autojen yksittäisiin erikoismalleihin, niin niidenkin rajoitetut erät saattavat olla 500 autoa.
Cygnet oli sinänsä hyvä auto, jonka piti ratsastaa trendien harjalla, mutta se ei riittänyt. Surkeaan myyntiin vaikuttivat varmasti kova hinta, kuin myös mallin erikoisuus suhteessa muihin Aston Martinin malleihin.
Aston Martin Cygnetin valmistus oli jopa flopiksi todella lyhyt, sillä autoa valmistettiin vain parin vuoden ajan vuosien 2011 ja 2013 välillä. Vertailun vuoksi esimerkiksi edellä mainittu Mercedes-Benz X ja Alfa Romeo Arna olivat tuotannossa nelisen vuotta. Aston Martin päätettiin kuopata kaikessa hiljaisuudessa, eli tuotannon alasajosta ei pidetty suurta meteliä.
Autokeräilijöiden suosio alkaa
Hiljaisuudessa kuopattu automalli yhdistettynä olemattomalla myynnillä takasi myös vähän erikoisia etuja. Koska autoja ei myyty vuosien varrella kuin ainoastaan melko mitättömät 300 kappaletta, autosta tuli varsin harvinainen. Tämä herätti autokeräilijoiden kiinnostuksen automallia kohtaan.
Olemme tottuneet siihen, että uuden auton hinta tippuu välittömästi siinä kohti, kun auton ajaa ulos liikkeestä. Tämä ei kuitenkaan koske Aston Martin Cygnetiää. Käytettyjen Aston Martin Cygnetien hinnat eivät ole pudonneet käytännössä yhtään uuden auton hintalapusta vuosien 2011-13 aikoina. Parhaimmat vähän ajetut ja hyväkuntoiset yksilöt saattavat maksaa jopa enemmän, kuin mitä auto on maksanut uutena.
Cygnetin matka autoharrastajien suosioon on ollut poikkeuksellisen nopea. Automallin arvonnousu noteerattiin mediassa jo vuonna 2018 Jalopnik-nettilehdessä, joka uutisoi kovaan ääneen Cygnetin olevan tulevaisuuden klassikkoauto. Tämä tapahtui äärimmäisen nopeasti, sillä mallin julkistamisesta ei ollut tuollon kulunut edes kymmentä vuotta ja tuotannon loppumisestakin oli vain viisi vuotta.
Lehti arvioi, että vain seuraavan 10-20 vuoden aikana Cygnetistä voi tulla vieläpä Jarret-Jacksonin, yhden maailman suurimman autohuutokaupan halutuimpia huutokohteita. Floppaamisesta huolimatta Cygnet voi olla äärimmäisen hyvä sijoitus.
Niin hullulta kuin se tuntuukin, niin tällä hetkellä Cygnet ei ole välttämättä edes se halvin netissä käytettynä myytävä Aston Martin, vaikka näin voisi helposti kuvitella. Esimerkiksi Aston Martin DB9:n voi näinä päivinä löytää myynnistä paljon halvemmalla mitä Aston Martin Cygneteistä pyydetään.
Cygnetin tuotanto tekee paluun yhden auton ajaksi
Samoihin aikoihin kun Cygnetiä alettiin pitämään tulevaisuuden rahakkaana klassikkoautona, tuli Aston Martinille varsin erikoinen pyyntö. Eräs julkisuutta pakoileva autoharrastaja ilmoitti haluavansa kokoelmiinsa uuden Aston Martin Cygnetin, maksoi mitä maksoi.
Erikoinen tarina saa erikoisen lopun, sillä Aston Martin todellakin käynnisti Cygnetin tuotannon yhden ainoan yksilön valmistamiseksi. Tämän yksittäisen auton valmistushintaa ei olla kerrottu koskaan julkisuuteen, mutta tässä yhteydessä puhutaan varmasti satojen tuhansien eurojen hintalapusta.
Kyseinen Cygnet ei ollut lähimainkaan perinteinen yksilö, vaan ostajalla oli varsin hurjat toiveet autolle. Ostaja halusi korvata 1,3 litraisen ja 97-hevosvoimaisen moottorin hieman rajummalla moottorilla, jonka myötä autoon päätyi 430 hevosvoiman 4,7 litran V8-moottori Aston Martin Vantage S:stä. Tuon kokoinen moottori riittänee liikutamaan vakiona 860 kilogrammaa painavaa kaupunkiautoa.
Vantage S-mallista periytyi Cygnetiin myös vaihteisto, jousitus, renkaat sekä lähes tuplasti leveämmät renkaat, jotta tämä hirviö sai edes jonkinlaista pitoa. Kaiken kruununa tämä viimeinen Cygnet oli edeltäjistään poiketen takavetoinen.
Sen verran ostaja ajatteli kuitenkin omaa turvallisuuttaan, että auto varustettiin ralliautoista tutuilla turvakaarilla, kuusipistevöillä sekä kuppipenkeillä. Mikäli autolle sattuisi käymään se kaikista ikävin, voisi kuljettajalla olla edes teoreettiset mahdollisuudet selvitä hengissä.
Vaikka auton ostaja välttelee julkisuutta, auto on päätynyt myös median ihmeteltäväksi. Hirviömäinen V8-Cygnet on esitelty myöhemmin mm. Top Gear -ohjelmassa, josta videopätkä alla.
Lähteet: Autocar.co.uk
Nyt luetuimmat