Jos mietitään legendaarisia tv-sarjoista tuttuja autoja, Ritari Ässän KITT, eli Pontiac Trans Am lienee yksi ikonisimmista.
Mitä sinä muistat 1980-luvusta? Minulle tulee mieleen heti kasarirokin jälkeen amerikkalaiset tv-ohjelmat, kuten Ritari Ässä ja Miami Vice. Näitä kahta ohjelmaa yhdistää hyvinkin vahva profiloituminen autoihin. Miami Vicessa päähenkilöt ajoivat Ferrari Daytonalla ja Testarossalla, mutta Ritari Ässä tunnetaan KITT-autostaan.
Ihmeauto KITT perustui kolmannen sukupolven Pontiac Trans Amiin. Autohan oli siinä mielessä varsin erikoinen, että se osasi puhua, ajaa itse, se kesti käytännössä mitä vain iskuja, omasi pahan kaksoisveljen KARR:n ja oli varustettu mitä erikoisemmilla varusteilla.
Ei siis ihme, että oikeastaan kaikki 1980-luvulla lapsuuttaan eläneet pojat ihastuivat KITT-autoon. Ritari Ässästä tuli valtavan suosittu tv-ohjelma ja KITT nousi jopa sarjan kasvoiksi ohi päänäyttelijä David Hasselhoffin.
Ohjelman päätähtenä auto, mutta miksi juuri Pontiac Trans Am?
Vaikka KITT oli ohjelmassa niinkin keskeisessä roolissa, itse auton hankinta jäi se vähän viime tippaan. Käytännössä kuvaukset olivat jo alkamassa vuonna 1982 ja Hasselhoff oli kiinnitetty niin ikään mukaan sarjaan, mutta auto puuttui vielä kuvioista.
Ohjelman käsikirjoittaja ja tuottaja Glen A. Larsonin huomio oli jo aiemmin kiinnittynyt juuri julkaistuun kolmannen sukupolven Pontiac Trans Amiin, jonka Larson tahtoi saada mukaan ohjelmaan. Uuden automallin lisäksi juuri Pontiaciin päätymistä ohjasivat merkin omistaja General Motorsin ongelmat, jossa se tarvitsi positiivista pöhinää itsensä ympärille. Lisäksi Pontiac oli toteuttanut autoaiheista tuotesijoittelua lähivuosina mm. Konna ja Koukku -elokuviin.
Pontiacilla suhtauduttiin kuitenkin maltillisesti suunnitelmiin. Autovalmistaja pelkäsi aluksi ideaa, sillä se vaikutti utopistiselta. Kukapa nyt halusi katsoa puhuvaa autoa? Tästä huolimatta pitkien neuvottelujen päätteeksi Larson sai Pontiacilta kolme kappaletta Pontiac Trans Ameja tv-sarjan kuvauksiin.
Alkuperäisen tv-auton suunnitteli Michael Scheffe. Myöhempien tuotantokausien versioita autosta rakensi myös legendaarinen George Barris, joka muistetaan 1960-luvun Batman-auton tekijänä.
KITT-autot olivat kovassa käytössä kuvauksissa
Kuten kaikki Ritari Ässää katsoneet tietävät, KITT-autot olivat äärimmäisen kovassa käytössä ohjelman kuvauksissa. Autot tekivät joka jaksossa erilaisia stuntteja. Ne hyppivät, törmäsivät, spinnailivat ja vaikka mitä muuta. Toistuvat stuntit tarkoittivat hyvin nopeasti sitä, että kolme saatua Trans Amia ajettiin käytännössä loppuun.
Koska General Motors oli nipin napin suostunut tarjoamaan kolme autoa tuotantotiimille, sieltä oli turha odottaa yhtään lisää. Etenkään, kun tässä vaiheessa ei ohjelma ollut vielä päässyt edes pyörimään televisiossa, joten tulevaa vastaanottoa pystyi vain arvailemaan.
Tuotantotiimiä kohtasi kuitenkin onnenkantamoiseksi muuttunut onnettomuus. General Motorsin uusia autoja kuljettanut juna ajautui onnettomuuteen, jonka myötä kyydissä olleet autot vioittuivat hieman. Viat eivät olleet suuria, mutta sen verran ikäviä, ettei niitä autoja voinut oikein enää myydä uutena asiakkaille, vaan heille piti toimittaa korvaavat tuotteet.
Autojunan kyydissä ei ollut Pontiac Trans Ameja, vaan Pontiac Firebirdejä ja Chevrolet Camaroja, jotka muistuttavat ulkoasultaan vahvasti Trans Am-mallia. Tämä oli tuotannon onni, sillä nyt Ritari Ässän kuvauksia varten saatiin useita stunttiautoja halvalla.
Sarjan kuvauksissa käytettiin kaikkiaan noin paria kymmentä autoa. Niistä vain viisi säilyi kuvausoperaatiosta läpi hengissä, kun kaikki loput romutettiin sarjan kuvausten mentyä purkkiin. Yksi alkuperäinen KITT on Petersen-museossa Los Angelesissa, kun loput neljä ovat yksityisillä omistajilla.
Ohjelma julkaistaan ja se saa suursuosion
Ritari Ässän, eli amerikkalaisin Knight Riderina paremmin tunnettu sarja sai ensi-iltansa syyskuussa 1982. Ohjelma saavutti välittömästi suuren suosion. Suomeen samat jaksot saatiin vasta tammikuussa 1984, mutta rapakon takaa kaikuvat huhut osasivat maalata sarjan ympärille suurta hypeä jo ennen ensiesitystä.
Ohjelmaa tehtiin neljän tuotantokauden ajan, mikä tarkoitti 90 jaksoa. KITT oli itse oikeutetusti ohjelman suurin sankari ja sen ympärille kehittyikin suuri fanituotebuumi, jossa KITT-auton kuvalla myytiin kaikkea pikkuautoista puurolautasiin.
Alkuperäisiä KITT-autoja on jäljellä siis enää vain viisi kappaletta, mutta niitä mukailevia replica-malleja on olemassa kymmeniä, ellei jopa satoja. Sarjan suuren suosion ansiosta moni autoharrastaja on tahtonut tehdä omasta Pontiac Trans Amistaan KITT-autoja.
Koska replicoita on liikkeellä paljon, niiden laatukin vaihtelee todella paljon. Huonoimmillaan KITT-replica tarkoittaa lähinnä mustaa Pontiac Trans Amia, jonka keulassa vilkkuu punainen skanneri-valo. Paremmin toteutetuissa versioissa saattaa auton tekniikka, sisusta tai jopa varusteet vastata alkuperästä KITT-autoa.
Anssi Kela ja KITT-projekti
Suomalaiselle yleisölle KITT-auto on noussut viime aikoina jälleen pinnalle vähän erikoista reittiä pitkin. KITT on nimittäin ollut pinnalla artisti Anssi Kelan myötä. Kun koronapandemia sulki koko maapallon, eritysesti monet keikkailevat artistit löysivät itsensä erikoisesta tilanteesta. Keikoille ei pääse ja nyt pitäisi keksiä jotain vaihtoehtoista tekemistä tauon ajaksi.
Anssi Kela oli niin ikään nuorena Ritari Ässä -sarjan fani ja myös hän keräsi pienempänä kaikenlaista KITT-aiheista tavaraa. Oman KITT-auton hankinta oli ollut lapsuuden haave, joka nousi nyt koronapandemian myötä pinnalle, kun sen tekeminen oli aikataulullisesti mahdollista.
Mikäli oikein tarkka projektiraportti Kelan KITT-projektista kiinnostaa, kannattaa käydä lukemassa Amerikan Rauta -lehden numero 7/2021, jossa Kela kertoo yksityiskohtia myöten projektin etenemisestä.
Projekti sai alkunsa siitä, kun Kela törmäsi Suomessa myynnissä olevaan KITT-replicaan. Auto ehti kuitenkin mennä kaupaksi ennen Kelan innostusta, joten kytevä liekki piti sammuttaa jollain toisella yksilöllä. Koska sopivia kohteita ei ollut myynnissä, päätti Kela rakentaa auton sitten itse. Kuten hyvin usein projekteille tuppaa käymään, homma lähti aivan käsistä ja lopputulos on merkittävästi parempi, kuin mitä alkuperäinen niukasti ohitettu KITT-replica olisi ollut.
Sopiva aihio löytyi Ruotsista toukokuussa 2020 ja Suomeen se tuli kesäkuun lopulla. Projektin ensimmäinen vaihe oli normaali tekniikan läpikäynti, josta aihio eteni ruostekorjauksiin ja maalaukseen. Samaan aikaan Kela hankki autoon tarvittavia osia ympäri maailmaa.
Lue myös: Pontiac Aztek – seikkailuauto vei jopa Selviytyjät-voittajan vankilaan
Toisen tuotantokauden KITT-replica
Tavoitteena oli rakentaa ensimmäisen tuotantokauden autoa vastaava replica. Koska maailma on jo täynnä “huonoja KITT-replicoita”, Kelan tavoitteena oli rakentaa mahdollisimman paljon alkuperäistä vastaava yksilö. Auton valmistusvuosi, korimalli, tekniikka ja sisusta vastasivat kaikki nimenomaan ensimmäisen tuotantokauden, eli vuoden 1982 yksilöä.
Kelan KITT-projekti oli noin vuoden mittainen puristus, sillä toukokuussa 2021 kuvatut Vain Elämää -jaksot oli hyvä deadline projektille. Auto päätyikin ohjelmaan osana Anssin päivää. Tämän lisäksi Kela on vihjaillut KITT-projektiin liittyvästä dokumentista, jota me autofanit tietenkin odotamme vesi kielellä.
Ps, tutustuessani Ritari Ässän Wikipedia-artikkeliin, ihmettelin muutamaan otteeseen hyvinkin tutulta kuulostavia lauseita. Jossain vaiheessa takaraivossani alkoi soimaan musiikki ja osasin yhdistää nämä kaksi toisiinsa. Yleissivistävää rock-musiikkia tuottava Wikirock tekee kappaleensa Wikipedian sisällöstä, joten ei siis ihme, että lauseet kuulostivat tutulta. Ihmeauto vaatii näköjään myös ihmelauluja, mutta päätän artikkelin Wikirockin kappaleeseen Ritari Ässä.
Lähteet: Amerikan Rauta -lehti, nro 7/2021
Nyt luetuimmat