Koeajossa ollut BMW i4 M50 muistutti hyvin siitä, että M-kirjain mallinimessä tuo aina Bemariin raakaa voimaa enemmän kuin tarpeeksi.
Myös saksalaisvalmistaja BMW on panostanut viime vuosina rutkasti sähköiseen menemiseen. BMW:n sähkömallit on melko helppo tunnistaa, sillä mallinimi muodostuu pienestä täyssähköön viittaavasta i-kirjaimesta sekä BMW:n perinteisistä mallisarjoista. Esimerkiksi BMW i4 on siis kaikille tutun 4-sarjan täyssähköinen painos.
Koeajolle.com on ajanut aiemmin baijerilaisvalmistajan sähköisten autojen valikoimista BMW 330e F30:n, joka oli lataushybridi. Tällä kertaa otamme vielä enemmän askeleita sähköiseen maailmaan ja pudotamme polttomoottorin kokonaan pois kuvioista. Tuoreimpaan koeajoon saimme nimittäin täyssähköisen BMW i4:n, joka oli vieläpä astetta räyhäkkäämpi M50-malli.
BMW:n ja M-kirjaimen monet puolet
Monet BMW:n kanssa toimineet varmaan tietävätkin, että aina kun BMW on lisännyt autonsa mallinimeen jossan muodossa M-kirjaimen, silloin ollaan kiinni tavallista suuremmassa moottorisporttisuudessa. Viitataanhan tällä M-kirjaimella nimittäin siihen itseensä, eli motorsportiin.
Toki samaan hengenvetoon on syytä mainita se, että ämmissäkin on suuria eroja. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä tiiviimpi M-kirjaimen sisältävä mallimerkintä, sitä syvemmällä olemme motorsportin maailmassa.
Eli pyramidin huipulta löytyvät mallit kuten M3 ja M5, jotka ovat täysverisiä urheiluautoja. Porrasta alempaa löytyy vuorostaan sinänsä tehokkaita malleja, kuten X5 M, X4 M40:n tai M440i Gran Coupé, mutta aivan täyttä urheiluauton titteliä niille ei voi vielä antaa. Sitten on vielä seuraavan kerroksen väkeä, joiden nimen perässä saattaa olla vain M Sport, joka viittaa sporttiseen ulkoasuun ilman tehotykitystä.
Tästä pyramidista BMW i4 M50 osuu keskikerrokseen. Siinä on ryökälemäisesti tehoa, mutta siitäkään huolimatta sitä ei voi täysin verrata legendaarisiin M-sarjan huippumalleihin. Siitäkin huolimatta i4 M50 edustaa BMW:n täyssähköjen keihäänkärkeä. BMW i4 M50 on valmistajan Motorsport-divisioonan ensimmäinen täyssähköinen auto, mikä luo suuria odotuksia.
Lue myös: Koeajo: BMW iX2 xDrive30 M Sport – suorituskykyä kuin muille jakaa
BMW i4 M50 ja hämmentävä hinnoittelu
Aiemmin BMW:n M-mallimerkinnät pyramiditasoista riippumatta ovat vaatineet jonkin verran rahallista panostusta, eli M-sarjaan pääsy ei ole ollut lähimainkaan ilmaista. Hintaerot ovat olleet julmettuja, sillä esimerkiksi perusmallin BMW 3-sarjalaisen hintalappu starttaa 52 000 eurosta, mutta vastaavan auton M-painos, eli M3:n hintalappu starttaa 142 000 eurosta. Yhden M-sarjalaisen hinnalla saa siis useamman perusmallin.
Sähköautojen puolella hintaero on suorastaan mitätön, mikä tuntuu hieman hämmentävälle. Halvin perusmalli, eli BMW i4 eDrive35:n hintalappu starttaa 63 000 eurosta, ja räykkäämään M50-painoksen saa 72 000 eurolla, eli alle kymppitonnin lisäpanostuksella.
Näin pieni ero on jo siinäkin mielessä hassu, että tinkimistaitoinen ostaja tai vaikkapa autokaupan omat kampanjat voivat heilauttaa tilanteen nopeasti oudoksikin. Näistä jälkimmäinen näytti olevan par’aikaa valloillaan Bavarialla, joka teki ostotilanteesta hyvin erikoisen. Bavarialla oli käynnissä kampanja, jolla sait tavallisen i4:n hinnalla “kaupan päälle” M50-mallin.
Jo on aikoja eletty, mutta autokauppa tuntuukin sakkaavan, eli todennäköisesti tällä tavalla kosiskellaan ostajia hiljaiseen markkinatilanteeseen – ja kieltämättä ajatus M-sarjalaisen omistamisesta pistää helposti houkuttamaan. Automyyjän haastattelun mukaan suuri osa i4:n ostajista päätyykin vähemmän yllättävästi M50-mallin valintaan. Syntyyköhän BMW i4 M50:stä jopa jonkinlainen kansanauto? Jaa-a, aikaista arvioida.
Tykki sylkee raakaa voimaa
Vaikka jo aiemmin tuli mainittua, ettei BMW i4 M50 yllä aivan täysin “aidon M-sarjalaisen” mittapuuhun, siitäkin huolimatta auton teholukemat ovat lukkaa mykistyttävä. Autosta nimittäin irtoaa superautomaiset 400 kilowattia, eli 544 hevosvoimaa. Se on jopa enemmän kuin siinä aidossa M-sarjalaisessa, eli BMW M3:ssa, jonka teho on “vain” 375 kilowattia, eli 510 hevosvoimaa.
Myös kiihtyvyyttä riittää BMW i4 M50:ssä, sillä nollasta sataan taittu alle neljän sekunnin, tarkalleen ottaen 3,9 sekunnissa. Tässä kilpailussa se häviää sekunnin kymmenyksiä keihäänkärkiversioille, mutta erot ovat marginaalisia ja ne huomaa lähinnä paperilla.
Paperilla puhumisesta puheenollen, valitettavasti suomalaisessa liikenteessä myös BMW i4 M50:n julma suorituskyky jää vain suurilta kuulostaviksi luvuiksi, sillä paikalliset nopeusrajoitukset, muu liikenne ja suhteellisen vaatimaton liikenneinfra – puhumattakaan yhdeksän kuukautta kestävä marraskuu tarkoittaa sitä, ettei autosta saa härmäläisissä olosuhteissa kaikkea irti.
Joku viisas tokaisi minulle jo parikymmentä vuotta sitten, että yli 300 hevosvoiman jälkeen lisähevoset eivät enää juuri tunnu autossa. Tämä nyrkkisääntö vaikuttaisi toimivan yhä, vaikka välissä on tapahtunut käyttövoimamurrosta ja autojen sähköistymistä.
Myös ajettavuus on i4 M50:ssä erinomaisella tolalla. Autosta löytyy kolme erilaista ajo-ohjelmaa erilaisiin tilanteisiin. Sport-ohjelma nopeutta haikaileville, comfort mukavuuden ystäville ja eco pihistelijöille. Ajo-ohjelman valitseminen avaa auton multimedialaitteisiin aina uuden “teeman”. Lisäksi sport-ohjelman valitseminen tuo kabiiniin myös keinotekoiset moottorin äänet.
Comfort-ajotila tarjoilee mukavuutta…
…Eco-ajotila vuorostaan maltillista kulutusta…
…ja Sport-tila tuo esiin ukkospilvet kera voimaäänien.
Seuraavaksi sähköauton kriittisiä lukemia
Sähköautojen maailma on täynnä uudenlaisia lukemia, jotka kertovat niin auton toimintamatkasta kuin myös lataamiseen liittyvistä yksityiskohdista. BMW i4 M50:n akusto on litium-ioni -tyyppiä. Sen teoreettinen kapasiteetti on 83,9 kWh, ja käytössä oleva 80,7 kWh.
Kolmivaihevirrasta BMW:n akkua saa ladattua 11 kilowatin teholla. Ihanneolosuhteissa, eli akun sähköisellä esilämmityksellä pikalatausasemilla akkua voi ladata 200 kilowatin teholla. Talvella lukema jää huomattavasti pienemmäksi ja ilman ennakkovalmisteluja lataus jää 75 kilowatin tehoiseksi.
BMW i4 M50:n kulutus jää asialliseksi. Luonnollisesti kulutukseen vaikuttavat asiat kuten ajotapa, ajonopeus ja vallitsevat sääolosuhteet, mutta kulutus pyörii noin 20 kWh/100 km molemmin puolin. Toki vauhdikkaammassa ajossa moottoritiellä kulutus nousee vaivihkaa 25 kWh/100 km lukemiin.
Latauksen ohella toimintamatka kiinnostaa monia tahoja. BMW i4 M50:n toimintamatka osuu 416-521 kilometrin väliin. Luonnollisesti toimintamatkaan vaikuttaa samat asiat kuin kulutukseen, mutta myös autoon valittavat varusteet. Esimerkiksi isot vanteet ovat tavallisesti laskeneet auton toimintamatkaa.
Gran Coupe – sporttisuus ennen käytännöllisyyttä
BMW i4 M50 perustuu pitkälle nelioviseen 4-sarjaan, joka on korimalliltaan siis gran coupe, eli periaatteessa neliovinen coupe. Auto on väkisinkin tyylikäs, vaikka BMW:n isot munuaiset jakavatkin mielipiteitä. Autoon tutustuessa ensimmäisenä silmiin pistävät karmittomat ovet, joiden kanssa saa omistaja olla hieman perinteisiä ovia tarkempi.
Missään nimessä autosta ei voi puhua minkäänlaisena “sleeperinä”, jossa tavalliselta näyttävän ulkokuoren alle kätkeytyy valtava voimanpesä. BMW i4 M50:n ulkoinen habitus on räväkkä. Autoa koristaa tukku erilaisia M-kirjaimia aina takaluukusta vanteiden kautta punaisiin jarrusatuloihin. Sisälle kurkistava ohikulkija huomaa väkisinkin tutun M Sportin värimaailman, jota on mm. tikattu turvavöihin ja rattiin.
Käytännön puolelta BMW i4 ei ole se käyttäjäystävällisin auto. Etupenkeillä tilaa on hyvin isoillekin matkaajille, mutta takapenkki käy todella nopeasti pieneksi ainakin aikuisille. Matala katto yhdistettynä melko korkeaan lattiaan takaa sen, että tilaa ei ole liiemmin ja keskivertoa pidempi takapenkin matkustaja joutuu helposti nostamaan polvia ja laskemaan leukaa.
Vaikka kyseessä on sähköauto, BMW:n konepellin alta ei löydä toista tavaratilaa, Takaluukussa tilaa on 470 litraa ja välipohjan alle voi heittää auton lataustarvikkeita suojaan, mutta kovin isoa orkesteria soittimineen tähän autoon ei kannata ottaa.
Yhteenveto: voittaako kiima järjen?
BMW i4 M50 on houkutteleva auto. Toisin kuin monet muut BMW:n M-sarjan autot, se on myös rahvaan kansanosan hankittavissa – kiitos yllättävän maltillisen hinnoittelun. Vaikka BMW-puritaanit eivät tietenkään i4 M50:a nosta M-pyramidin huipulle, lähes 550 hevosvoimaa nelivedon kera yhdistettynä sporttiseen olemukseen tekee siitä huomiota herättävän.
Etenkin tähän autoon osunut kampanja, jossa i4 M50 on lähes saman hintainen kuin arkisempi i4 eDrive 40 saa pollan helposti pyörälle. Voittaako tunne vai järki? Valitsemalla arkisemman painoksen BMW i4:stä saat enemmän toimintamatkaa. Vaikka tehoa ja vetäviä pyöriä on tuolloin vähemmän, maisema vaihtuu kyllä 286 hevosvoiman (eDrive 35) tai 310 hevosvoiman (eDrive 40) turvin tarpeeksi nopeasti.
Toisaalta arkisemmista perusmalleista puuttuu se M-sarjalaisuuden mukana tuoma seksikkyys, jota BMW i4 M50:ssä riittää roppakaupalla. Ehkä juuri siitä syystä tällä autolla voi olla aineksia jonkinlaiseen kansanauton asemaan.
BMW i4 M50
- Vuosimalli: 2023
- Moottori: 0-litrainen sähkö (400 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Neliveto
- Mittarilukema: 5000 km
- Koeajon tarjosi: Bavaria
Lähteet: BMW.fi
Nyt luetuimmat