BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

BMW 120d xDrive F20 – suuren auton ominaisuudet kompaktissa paketissa

Koeajossa BMW 120d xDrive F20, jota kuljettaa neliveto ja vääntävä diesel. Pikku-bemmissä kohtaavat ajamisen ilo ja taloudellisuus.

Vuonna 2004 autojournalistit ympäri maailman huokasivat helpotuksesta, kun BMW ilmoitti, että 1-sarja tulee olemaan takavetoinen. Loistavaa, BMW ylläpitää takavetopuhtautensa!

Tämä oli todella tärkeä uutinen, koska BMW ilman takavetoa olisi ollut todellinen järkytys. BMW nosti panoksia seuraavan sukupolven 1-sarjaan ja lisäsi nelivedon linjastoonsa. 

Lue myös: Etuveto, takaveto vai neliveto – miten auton vetotavat eroavat toisistaan?

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

BMW:n F20/F21-sukupolvi

Toinen sukupolvi tunnetaan sarjanumerolla F20/F21. Koeajoauto on viisiovinen F20, joka julkistettiin vuonna 2011. Kolmiovinen F21 esiteltiin sitä seuraavana vuonna. 1-sarjan premiumstatus tarkoittaa, että hinnoittelu on pieneksi autoksi korkea. Siitä huolimatta on pikkubemari katukuvassa tavallinen näky ja monen suosikki.

Olen ajanut monta 1-sarjan bemaria vuosien varrella, mutta en koeajoauton konfiguraatiolla. Neliveto, tehokas diesel ja manuaalivaihteisto oli 90-luvulla saatavilla pelkästän suuriin maastureihin. Pelkästään 20 vuotta myöhemmin löytyi tämä voimansiirtopaketti pienestä viistoperäisestä perheautosta.

Lue lisää: Auton korityypit – mitä eroja ja hyötyjä eri korimallit tarjoavat?

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Tarkoin harkittu kokonaisuus

Vaikka BMW:n mallimerkinnät eivät nykypäivänä seuraa perinteistä kaavaa, jossa moottorin koko on osa numerosarjaa, on 120d iloinen poikkeus. Mallimerkinnän kaava on seuraava 1-sarja + 2.0 litraa + diesel = 120d, hurraa. Moottorina on 2.0 litran 184 hevosvoimainen diesel, joka on yhdistetty kuusivaihteiseen manuaalilaatikkoon.

Koeajoauton sininen väri on auringonvalossa kerrassaan loistava. Liquid blue metallic-nimeä kantava väri sopii pienelle premiumautolle todella hyvin. Ulkonäköpakettina on Sport-varustetaso ja lisänä on mustat yksityiskohdat kuten esim. pakoputken pää ja mustat BMW-munuaiset.

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

Sport-varustetaso jatkuu sisätiloissa. Sport-penkkejä ja muuta kangasverhoilua reunustaa punainen tikkaus. Pimeää ja hiukan tylsää keskikonsolia on saatu valoisammaksi harjatuilla alumiinipaneeleilla.

Koeajoauto on todella yksilöity. Auton ensimmäinen omistaja on selvästi seikkaillut BMW:n konfiguraattorissa, ruksinut haluamansa ruudut ja klikannut tilaa. Mielestäni todella onnistunut kokonaisuus.

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Loistava manuaali, neliveto piilossa

Minua hymyilytti jo koeaon ensimmäisen 500 metrin aikana. BMW 120d xDrive on ihka oikea BMW. Tarkka, tasapainoinen ja tukeva kosketus tiehen ovat tämän auton kulmakiviä.

Korkeimmat arvosanat annan manuaalivaihteistolle. Arkipäiväisen autoilun maailmassa on BMW:n kuusivaihteinen manuaali – yksinkertaisesti sanottuna – se parhain. Lyhyt ja napakka vaihtoväli yhdistää ajajan autoon hengellisellä tasolla. Ei ihme, että manuaalivaihteiset bemarit ovat käytetyllä markkinoilla halutumpia kuin automaattivaihteiset.

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

Rehellisesti sanottuna, en huomannut nelivetoa koeajon aikana ja unohdin sen kokonaan. Näin jälkeenpäin ajateltuna, se on varmaan hyvä asia, että xDrive sulautui taustalle. Youtubesta löytyy hyvin videoita xDriven hyödyistä lumisissa olosuhteissa, joita ei koeajon aikana tahtonut löytyä.

Ohjaus oli tarkka, urheilullinen ja kevyt. Juuri kuten korkean statuksen kaupunkiauton ohjaus kuulukin olla. Alustan yleisluonne on, bemarimaiseen tapaan, myös urheilullinen. Jousitus on lempeän sijasta kovemman puoleinen. Mutta tämä on se uhraus, joka täytyy tehdä ajodynamiikan eteen.

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

Penkit eivät pehmitä tien epätasaisuuksia, kuten aikaisemmin koeajetun Volvo S80 jakkarat, mutta ne sopivat auton urheilulliseen kokonaisuuteen. 

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Moottori on perusdiesel

BMW:n kaksi litrainen dieselmoottori löytyy eritehoisena monesta eri mallissa. 1-sarjassa sen löytää neljänä eri versiona, 114 hevosvoimasta 215 hevosvoimaan asti. Koeajoauton maatilamoottori tuottaa 184 hevosvoimaa ja 380 newtonmetriä vääntöä. Lukemat ovat pienelle ‘hatchbackille’ riittävät. Moottorin luonne ei vain sovi yleisesti ottaen sporttiselle autolle.

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

Vääntävä ja väkevä voimanlähde on hyvä mutta ei valitettavasti sovi manuaalilaatikon kanssa. Diesel ei väännä niin alhaalta kuin haluaisi, mikä johtaa siihen, että vasen jalka polkaisee kytkintä turhan usein. Sivusilmällä myös näkyi vaihdekepin tärinä tyhjäkäynnillä, mikä kävi hermoille koeajon loppupuolella. Olen ajanut BMW 1-sarjan automaattilaatikollista versiota ja voin todeta, että se on tälle moottorille parempi vaihtoehto.

Kulutuksesta sen verran, että se on noin 5,5–6,0 litran luokkaa. Auton pieni koko auttaa tietysti alhaisen kulutuksen saavuttamisessa. 

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Kompakti premium-perheauto

Pieni premiumpakkaus on kuskille suunnattu ajoneuvo. Sporttinen ja alhainen penkin asento sekä paksu M-sport ratti luovat kuskille urheiluautomaisen tunnelman. Lisäksi autossa on perinteinen käsijarru, joka on autointoilijan suosikki. Se on keskikonsolissa symbioottisessa suhteessa vaihdekepin ja kuskin lantion kanssa.

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

Keskikonsolissa on BMW omistajille jo tutuksi tullut iDrive säädin ja ajomoodien valintavipu. Ajomoodien välillä en tuntenut mitään suurempia eroja. Sport+ tilassa vastasi kaasupoljin herkemmin nilkanojennukseen ja vastakkaisella puolella oleva Eco Pro kannusti taloudelliseen ajamiseen muuttamalla kaasupolkimen vaahtomuoviksi.

Varustelistalta ei löytynyt mitään merkittävää. Perinteinen Sport-tason varustelu, jossa on enemmän panostettu ulkonäköön ja auton tunnelmaan kuin varusteisiin. 

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

Auton pieni koko tulee viimeistään sisätiloissa selviksi. Etupenkeillä leveähkö keskikonsoli on pienelle autolle mielestäni ylimitoitettu. Oletan, että tämä on syy miksi penkit ovat kapeamman puoleiset.

Takapenkillä on aikuisille huonosti jalkatilaa, mikä on takavetoiselle pikkuautolle tavanomaista. Jos on tarkoitus kuljettaa täysikokoisia henkilöitä, kannattaa suunnata katseensa kokoluokassa seuraavaan bemariin, eli 3-sarjalaiseen.

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Tykästyin erittäin paljon

BMW 120d xDrive on todella hyvä auto. Olin dieselmoottorista huolimatta vaikuttunut etenkin auton näppäryydestä ja sporttisesta tunnelmasta. Tahdoin usein kierrättää moottoria vähän enemmän, kun valot muuttuivat vihreäksi, kunnes nelisylinterinen dieselhytkytys muistutti minua, että tähän tätä moottoria ei ole tarkoitettu. 

Neliveto oli todella piilossa, mutta sen olemassaolon tiedostaminen alentaa varmasti kynnystä lähteä road tripille vaikeallakin kelillä. Hurjan hyvä matkakumppani kahden henkilön perheelle, kunhan ei asenna matalaprofiilirenkaita ja tee kyydistä liian sporttista.

BMW F20 120d xDrive koeajo kokemuksia
BMW 120d xDrive Limited Sport F20
 • Vuosimalli: 2013
 • Moottori: 2.0-litrainen diesel (135 kW)
 • Vaihteisto: Manuaali
 • Vetotapa: Neliveto
 • Mittarilukema: 179005 km
 • Koeajon tarjosi: J. Rinta-Jouppi Espoo

Nyt luetuimmat