Auton ylläpito vinkit

Tässä 7 vinkkiä, joilla ylläpidät autoasi ja säästät rahaa

Auton ylläpito on joskus yllättävänkin yksinkertaista, mutta siitä huolimatta asiat tuppaavat unohtumaan.

Auton ylläpito vaatii omistajalta hieman huolenpitoa ja oma-aktiivisuutta, mutta joskus hyvinkin pienillä vinkeillä on mahdollista pidentää auton käyttöikää, hallita auton arvoa ja säästää rahaa.

Tässä artikkelissa kerromme teille seitsemän vinkkiä, joiden avulla voit ylläpitää autoasi aiempaa paremmin ja sen lisäksi vielä säästää rahaa. Vaikka osa vinkeistä on melko simppeleitä, siitä huolimatta kertaus on opintojen äiti. Voin nostaa käteni pystyyn, että ainakin omalla kohdallani tämän listan läpikäynti jää välillä unohduksiin.

Auton ylläpito vinkit

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Esilämmitä autosi

Auton esilämmitys maksaa sekin itsensä takaisin monella eri tavalla. Lämmittämätön moottori kuluttaa enemmän ja kylmäkäynnistykset lyhentävät auton elinikää, eli esilämmittämällä vähennetään kulutusta ja pitkitetään moottorin elinikää.

Autoihin on olemassa kahdenlaisia lämmitysmuotoja. Perinteisempiä niistä ovat roikalla toimivat lohkolämmittimet ja vähän prameampi malli on polttoainekäyttöinen lisälämmitin. Lohkolämmittimet ovat käymässä nykypäivänä harvinaisiksi, sillä nykyautojen kanssa moottoreihin asennetaan enemmän niin sanottuja säteilylämmittimiä. Polttoainekäyttöisissä lämmittimissä kaksi tunnetuinta brändiä ovat Webasto ja Eberspächer.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Lämmitä sisätilat ja vältä skrapaamista

Pelkän moottorin lisäksi autosta kannattaa lämmittää myös sisätilat. Niiden autoilijoiden, jotka käyttävät lohko- tai säteilylämmitintä kannattaisi asennuttaa autoon myös erillinen sisätilanlämmitin. Sisätiloiltaan lämpimään autoon on miellyttävämpi istua ja toisaalta sisätilojen lämmittäminen säästää auton ikkunoita.

Vaikka ajoneuvon ikkunoiden skrapaaminen nähdään Suomessa jonkin sortin kansallisurheiluna, jään raaputtaminen naarmuttaa auton ikkunoita pahasti. Ei ole mitenkään tavatonta, että joskus autoihin joudutaan vaihtamaan kokonaisia tuulilaseja, vaikka niissä ei olisi ensimmäistäkään kiveniskemää tai halkeamaa, vaan ne ovat naarmuuntuneet pilalle.

Jääraapan käyttöä voidaan välttää myös asettamalla tuulilasille suojapeite tai käyttämällä mahdollisesti autosta löytyvää sähköisesti lämmitettävää tuulilasia.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Hyvät pyyhkijät maksavat itsensä takaisin

Jatkamme tuulilasiin liittyvien vinkkien kanssa. Samalla periaatteella kuin vältetään jääraapan käyttöä, kannattaa auton pyyhkijöiden kunnosta pitää huolta. Periaate tässä on sama, eli rikkinäinen tai pahasti likainen pyyhkijänsulka tekee hyvin mielellään auton tuulilasiin naarmuja.

Rikkinäisesti repsottava sulka on syytä vaihtaa ehjään pikimmiten. Myös ehjältä vaikuttavaan sulkaan on syytä kiinnittää säännöllisesti huomiota, sillä pyyhkijöihin saattaa jäädä ajan myötä likaa. Tätä likaa voi siivota helpoiten pyyhkäisemällä sitä varovasti talouspaperilla puhtaaksi.

Lue myös: Näin säästät rahaa hankkimalla auton renkaat käytettynä

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Roiskeläpät

Nykyautoissa näkee enää harvemmin roiskeläppiä, mutta niiden hankinta kannattaa taloudellisessa mielessä. Vielä vuoteen 1995 asti roiskeläpät oli pakollinen osa Suomeen rekisteröitävää autoa, mutta nykyään pakollisuuksista on luovuttu. Roiskeläppien ainoana negatiivisena puolena lienee se, että sadekelillä ne pilkkovat tien pinnasta nousevan veden aiheuttaen vesisumua.

Se oli ainoa negatiivinen asia mitä roiskeläpät tarjoavat. Roiskeläppien etuja on sentään vähän enemmän. Tunnetuin niistä lienee se, että roiskeläpät vähentävät auton taakse lentävien irtokivien määrää, mikä vuorostaan pidentää maanteillämme suhaavien autojen tuulilasien elinikää.

Roiskeläpät kannattaa asentaa myös itsekkäistä syistä. Nykyautoissa on huomattavasti leveämpiä renkaita käytössä, kuin ennen ja leveät renkaat asettavat auton helmat entistä kovemmin kaikelle epämukavalle. Ilman roiskeläppiä renkaat suihkuttavat hiekkaa, vettä, soraa ja suolaa auton kylkiin ja helmakoteloihin. Pidemmän päälle tämä kuona kuona suihkuttaa auton helmoista pois ensin maalin, sitten pohjamaalin ja lopulta myös galvanoinnin.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Siivoa lehdet, hiekat ja muu lika

Luontoa ei kannata päästää valtaamaan autoasi. Parkkipaikoilla seisoessaan auto kerää helposti osakseen puista pudonneita lehtiä tai havunneulasia, jotka jumiutuvat useimmiten auton moottorin ja ohjaamon välisen tulipellin väliin.

Ylimääräinen lika ei ole koskaan hyvästä auton kanssa, mutta erityisen haastavaksi moska muodostuu silloin, jos se alkaa tukkia erilaisia suodattimia. Seurauksena suodattimien tukkeutumisesta auton tekniikka joutuu kovemmille ja saattaa tapahtua epämiellyttäviä ilmiöitä, kuten huurun muodostumista tuulilasiin tai jopa moskan päätymistä ohjaamoon asti.

Lehdet ja havunneulaset eivät ole ainoa ongelma, vaan myös hiekka, pienet kivet ja erilaiset pölyt saattavat päätyä helposti autosi salamatkustajiksi. Esimerkiksi ovikoteloihin jämähtänyt märkä hiekka kiusaa aivan varmasti auton maalipintaa, jonka myötä ruostevauriot voivat tulla ajankohtaisiksi.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Varmista vedenpoistoaukkojen paikat ja niiden puhtaus

Erityisen ongelmallisia ovat ne tilanteet, joissa erinäköinen moska tukkii autossa olevat tuiki tärkeät vedenpoistoreiät, joiden tarkoituksena on päästää vesi kulkemaan pois sellaisista paikoista, joihin se ei kuulu.

Vesi on sellainen elementti, joka löytää aina pääsyn johonkin. Jos sille tarkoitetut reitit ovat tukossa, vesi päätyy johonkin sellaiseen paikkaan, jonne sen ei olisi syytä päästä.

Lievimmillään vesi jää kellumaan helmakoteloihin, jossa se aiheuttaa jälleen kerran riskiä ruostevaurioista. Pahimmillaan vesi saattaa kuitenkin päätyä esimerkiksi matkustamon jalkatilaan tai jopa auton sähköelektroniikan luo, jonka myötä autoon voi tulla kalliisti korjattavia sähkövikoja.

Vedenpoistoaukkojen sijainnin selvittäminen on suositeltavaa jokaiselle autoilijalle, sillä aukot sijaitsevat jokaisessa autossa vähän eri paikoissa. Ei ole myöskään haitaksi selvittää mahdollisia automallille tyypillisiä riskejä tukkeutumistapauksessa.

Pidä autosi maalipinta puhtaana

Parin aiemman vinkin kohdalla on jo mainittu maalipinnan ylläpitämisen tärkeys, mutta nostetaan aihe vielä kokonaan omaksi kappaleeksi. Auton säännöllinen pesu todellakin kannattaa, sillä se pidentää maalipinnan ikää ja vähentää mahdollisten ruostevaurioiden syntyä.

Maalipinnasta on syytä pestä pois myös auton päälle losahtaneet linnunkakat. Sen lisäksi että lintujen ulosteet näyttävät auton pelleillä ikävältä, ne myös syövyttävät auton maalipintaa. Tästä syystä linnunkakkoja suositellaankin pestäväksi pois pikimmiten vahingon käytyä.

Pesun lisäksi auton maalipintaa olisi hyvä käsitellä säännöllisin väliajoin, sillä maalipinnan hyvänä pitämisen lisäksi se myös helpottaa jatkossa tehtävää pesua. Käsiteltyyn maalipintaan lika ei pääse jämähtämään aivan yhtä tiukkaan, minkä vuoksi auto on miellyttävämpi pestä seuraavilla pesukerroilla.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat